utorak, 7. studenoga 2017.

Pahuljaste kiflice




Potrebno :
200 gr masti
2 dc jogurta
oko 500 gr brašna
1 kašika šećera
1 kašikica soli,1 jaje
1 prašak za pecivo
pekmez:
prah šećer
vanil šećer

Priprema:
Umutiti mast sa šećerom i jajetom pa dodati jogurt,pecivo, brašno i so,kad se testo umesi biće lepo i kompaktno i jako se lepo razvlači,testo podeliti na 2 dela,pobrašnjaviti podlogu gde ćete izručiti testo,rastanjiti ga oklagijom u krug i podeliti testo na željenu veličinu kolke će vam kiflice biti,puno su lepše kad su male.

Staviti na svaku po malo pekmeza i smotati je,ređati ih u podmazan pleh i peći ,kad počnu da rumene izvadite ih iz rerne,moraju da ostanu skoro pa bele,kad su pečene uvaljati ih u prah šećer pomešan sa vanil šećerom.Najbolje su kad malo odstoje ako se možete suzdrzati.
Prijatno !

Sočni kolač









Sastojci:

Patišpanj:
3 jaja
1 šolja šećera
1 šolja mlijeka
1/2 šolje ulja
100 g Pšeničnog grisa Podravka
100 g mljevenih oraha
100 g grožđica
3 jabuke izrendane
3 kašike brašna
1 Prašak za pecivo Docela
1 Vanilin šećer Dolcela
cimet po želji

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
3-4 kašike šećera u prahu
1 kašika ulja
malo mlijeka


Priprema:

1. Pjenasto umutiti jaja i šećer, a potom dodati ostale sastojke. Poželjno je grožđice prethodno namočiti u toplu vodu.
2. Smjesa će biti dosta rijetka i neka vas to ne brine.

3. Peći na 180° C oko 30 min u plehu 25×35 cm, obloženog pek papirom. Provjeriti čačkalicom ili nožem da li je tijesto pečeno
4. Za glazuru otopiti na pari čokoladu, dodati joj šećer i mlijeka do postizanja željene gustine i dodati ulje za sjaj. Umjesto ulja može se koristiti puter ili margarin. Glazuru preliti preko prohlađenog patišpanja i ostaviti da se sve lijepo ohladi.

Brzi rolat sa bananama





Potrebno:

 125 gr margarina
 120 gr šećera
 2 dl mlijeka
 300 gr plazma keksa
 2 banane
100 gr čokolade za kuhanje

Priprema:


Kuhati šećer i mlijeko, u to vruće dodati mljeveni keks i margarin.

Uzeti formu za kolač, namazati uljem ili staviti foliju i polovinu smjese rukom utapakti na dno i sa strane forme.

Uzduž staviti 2 banane i pokriti ostatkom mase. Staviti u frižider na 2 sata. Kad se kolač stegne i ohladi preliti čokoldanom glazurom.
Prijatno!


Kolač sa piškotama i bananama





Potrebno :

3 pakovanja ( obična ) piškota
4 cela jaja
200 gr krem sira
200 gr šećera
200 ml slatke pavlake
mleko za umakanje piškota
1 kesica želatina
5 banana

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca pa žumancima dodati 100 gr šećera i umutiti mikserom dok žumanca ne pobele.

Staviti na paru da se kuva 10 minuta.

na paru: Mutite žumanca u šerpi u kojoj ćete ih kuvati i to je manja šerpa, a u veću šerpu u koju može da udje manja sipate vode ” sa dva prsta” i stavite na vatru. Kada provri voda stavite manju šerpu u veću.

Ostaviti posle kuvanja da se ohlade.

Kada se ohlade ” razbiti” malo mikserom pa dodati krem sir i umutiti.

Belanca umutiti sa preostalih 100 gr šećera u jaku penu pa je dodati masi sa žumancima i žicom izmešati dok se sve ne sjedini.


Zatim umutiti slatku pavlaku pa i nju dodati i iumutiti.

Masa će biti nešto redja i zato dodajemo želatin.

Želatin potopiti u 50 ml vode i sačekati nekoliko minuta da nabubri.

Kada nabubri rastopiti ga 15 sekundi u mikrotalasnoj ili na vatri al ida ne provri već samo da se otopi i sve postane prozirno.

Želatinu dodati 2 kašike fila i promešati a zatim sve istresti uz fil uz mućenje mikserom.

Obložiti dublju tepsiju, a piškote podeliti na dva dela.

Poslagati red piškota umoćenih u mleko, izliti pola fila, poslagati banane i preko izliti ostatak fila.

Preko poslagati ostatak piškota umočenih u mleko.

Ostaviti nekoliko sati u frižideru pa posluziti .
Prijatno !.



Hrskavi kolač od kokosa i komadića čokolade





Potrebno 
Za koru:

1 ¾ šolje brašna
2 kašike praška za pecivo
Kašičica soli
1+ 1/2 šolje kokosovog brašna
¾ šolje šećera
½ šolje omekšalog putera ili 8 kašika
2 jaja
Kašičica vanila ekstrakta
Šolja kokosovog mleka
Šolja komadića tamne čokolade

Za Preliv:

¾ šolje šećera u prahu
2 kašike kokosovog mleka
½ kašičice vanila ekstrakta
i jos 
Sladoled od vanile za serviranje

Priprema :

Uključite rernu da se greje na 170C, a okrugli kalup za torte namastite i prekrijte masnim papirom.
Izmešajte brašno, prašak za pecivo, so i kokosovo brašno pa ostavite sa strane.
U posebnoj posudi uz pomoć električnog miksera penasto umutite šećer i puter, pa dodajte jaja, jedno po jedno i na samom kraju dodajte vanila ekstrakt. Umešajte brašno i kokosovo mleko i na samom kraju dodajte 2/3 šolje komadića čokolade, pa testo rasporedite ravnomerno u kalup.
 Na vrh smese pospite ostatkom komadića čokolade i sa ½ šolje kokosovog brašna.
 Stavite da se peče između 60minutau zagrijanoj rerni na 170 stepeni .

Za preliv izmešajte šećer u prahu sa kokosvim mlekom i vanilom, pa sve poprskajte po ohlađenom kolaču.Kolač režite  na parčad pa posluzite uz sladoled od vanilije .

Napomena: u nedostatku kokosovog mleka, jednostavno u obično mleko stavite par kapi ekstrakta kokosa.
Prijatno !

Fanta keks torta bez pečenja







Potrebno :

1l mleko,

3 kesice puding od vanile,

2 kašike brašna,

9 kašike šećer,

500 gr margarin,

250 gr šećer u prahu,

400 gr mleveni plazma keks,

1 velika kutija piškota,

2 kutije jafa keks,

1.5 l fanta sok,

100 gr bela čokolada,

200 gr šlag pena,

2 kesice vanilin šećer

Priprema:

Skuvati puding pomešan sa brašnom, vanilin šećer i 9 kašike šečer u 1l mlijeka i ostavi da se hladi , 
Penasto umutiti margarin sa šećer u prahu i podeliti na dva dela.
U mljeveni plazma keks dodati 2 čaše fanta soki jedan deo umoćenog margarina.

Kad se puding ohladi pomešati sa drugi deo umućenog margarina, dodati izrendana bela čokolada, fil podeliti na tri dela.

Prethodno na tacni rasporediti smjesu sa mljeveni keksom pa rasporedi masu za prvi deo kore, pa 1/3 fil.
Za drugu koru rasporediti potopljene piškote u šolju soka od fante pa opet fil.
Za treću koru rasporediti jafa keks isto potopljen u šolju soka od fante i preostalu trećinu fila.
Preko naneti šlag penu sa kojom je i ukrašena torta.
Tortu ohladiti prije posluzivanja .
Prijatno!


ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Zaljubljene Vanilice !



Potrebno:
500g brašna
200g masti
3 žlice kajmaka
5 žlica šećera
2 kom žumanjka
ribana korica jednog limuna
šećer u prahu sa vanili šećerom
pekmez za filovanje

Priprema:

U posudi mikserom pjenasto izmutiti mast,sa šećerom,dodati žumanjke i kajmak, te ribanu koricu limuna.Dodati brašno i zamijesiti tijesto koje bude fenomenalno glatko.Između dva komada prozirne folije rastanjiti polovinu tijesta i vaditi oblike po želji.(naravno crce ukoliko imate modlu iliti kalup )
Tijesto nije potrebno ostavljati prethodno stajati u hladnjaku,nego se odmah radi.Oblike tijesta redati na lim obložen pek papirom,peći na 180 oko 15 min.moraju ostati bijele.Pečene vanilice prohlađene obilno uvaljati u šećer u prahu kojemu je dodan 1 vanili šećer.,prethodno ih naravno spojiti dvije i dvije pekmezom….Ostaviti da ostoje bar jedan dan da omekšaju  pa poslužiti .
Prijatno!

Divni kolačići koji se brzo prave -Kada ih jednom probate pravićete u duploj mjeri !


Potrebno :
180 g putera ili margarina
8 kašika brašna
650 ml mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
Za fil:
po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,
lješnjaci,
pistaći,
nutela
cimet 
i još:
kokosovo brašno 

Priprema
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati svo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri
Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti nekih 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi ( ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu pritisnuti na dlanu  da dobijete kolačic (ne previse rastanjit napraviti prstom udubljenje za fil.)Prvo uvaljati u kokos pa  puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta ili nutelom .  Ohladit kolačice dobro u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !

Savršeno kremasta -Minjon Torta -


Potrebno
Za 1 koru :
4 bjelanceta,
4 kašike šećera,
100 g mljevenih oraha,
kašika brašna

Za 2 koru :
4 bijelanceta,
4 kašike šećera,
100 g mljevenih pečenih badema,
kašika brašna

Za 3 koru :
4 bijelanceta,
4 kašike šećera,
100 g mljevenih pečenih lješnika,
kašika brašna

Za fil:
12 žumanaca,
12 kašika šećera,
200 g putera

Za glazuru :
50 g čokolade za kuhanje,
50 g bijele čokolade,
50 g mlječne čokolade,
6 kašika ulja.

Priprema :
Za sve tri kore postupak je isti. Pjenasto umutite bjelanca, dodajte šećer i na kraju pažljivo umješajte kašiku brašna i za prvu koru orahe, za drugu lješnike, a za treću bademe. Pecite tri kore u podmazanom kalupu, svaku po 20 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu pripremite fil. Kuhajte na pari žumanca i šećer, pa kad se zgusnu, ostavite da se ohlade i dodajte im pjenasto umućeni puter.
Nafilujte kore i na kraju celu tortu premažite ostatkom fila. Stavite tortu u frižider da se stegne, pa ukrasite je na sledeći način: prvo na pari rastopite čokoladu za kuhanje sa dvije kašike ulja i prelijte ivice torte, pa je vratite u frižider da se stegne; potom na isti način istopite bijelu čokoladu i prelijte i spoljašnji prsten torte uz ivice, pa opet ohladite; na kraju isto uradite i sa mlječnom čokoladom, pa je izlijte na sredinu torte.Ohladenu tortu režite na parčad i uzivajte .
Prijatno !

Kinder šnite !Savršeno kremasti kolač


Potrebno :
kora x 2
3 jaja
3 kašike  šećera
2 kašike brašna
1 kašike  kakaa
1/2 praška za pecivo

Za kremu:
3 pudinga od čokolade
7 kašike šećera
3 kašike gustina
2 rebra čokolade
1 l mljeka
1 margarin
i još:
0,5 l sl.vrhnja

Za glazura
5 kašike šećera
4 rebra čokolade
10 dkg margarina
1 kašike mljeka
2 kašike  vrhnja za kuhanje

Priprema:
Za koru :
Umutiti jaja sa šećerom , dodati brašno kakao i prašak za pecivo, peći u velikom plehu  na pek papiru  u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko desetak minuta treba paziti jer jekora  dosta tanaka, tako dva puta , gotovu koru prerezati u tri trake.

Za kremu :
Razmutiti puding od čokolade sa šećerom i gustinom , u litri mljeka istopiti čokoladu i ukuhati puding kremu ostaviti da se ohladi zatim u nju dodati izrađeni margarin

izlupati slatko vrhnje i filovati kora-krama-šlag, kora-krema-šlag, kora-krema-šlag na šlag staviti pripremljenu glazuru (za koju smo otopili sve sastojke )od ove mase dobijete dvije štruce odnosno dva kolača.Ohladen kolač sjeći na šnite i poslužiti!
Prijatno!

Čokoladne kocke ! Bez jaja i margarina !


Potrebno
Za koru :
1 casa cvrstog jogurta,
100 ml ulja,
7 kas. brasna,
2 kas.tamnog kakaa
4 kas.secera,
1 van.secer,kasikica sode bikarbone,
100 ml hladnog mlijeka,
izerendana kora 2 narandze

Za preliv :
sok od 2 narandze



Za kremu 
0,5 l mlijeka,
300ml vode,
5 kasika secera,
3 pudinga od cokolade,
100 gr tamne cokolade


Priprema :
Umutiti sve sastojke za tijesto,izliti u pleh dim.35x20cm i peci na 200C 15-20 min.
Iscjedzen sok od narandze preliti preko kore i pustiti da upije.
Mlijeko staviti da zavre sa secerom,u vodu umutiti puding i skuhati u mlijeku.Kada je kuhan puding u toao puding izlomiti cokoladu i izmjesati da se otopi,vrucu kremu sipati odmah preko kore i pustiti kolac da se skroz ohladi na sobnoj temp. zatim u frižider.Rezati na kocke i uživati.
Prijatno!

Fantastična poslastica bez pečenja -Čoko lazanja


Potrebno:
Pakovanje  Oreo keksa ,
6 kašika putera, istopljenog,
230 ml krem sira,
30 g šećera,
2 kašike hladnog mleka,
350 ml šlaga,
pakovanja gotovog pudinga od čokolade,
300 ml hladnog mleka,
100 g čokoladnih mrvica

Priprema:
Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu. Dodajte istopljeni puter i mesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne.
 Za to vreme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte mleko i šećer. Mešajte dok se sve ne sjedini. Umutite polovinu šlaga i dodajte ga smesi. Prelijte preko korice i vratite u frižider na 10ak minuta da se stisne.
 Puding pomešajte sa hladnim mlekom i umutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte preko fila sa šlagom, pa ponovo vratite u frižider na hlađenje. Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladno
Prijatno!

Najukusnij i najnježniji Čokoladni Mus!


Potrebno :
5 jaja
200 g crne čokolade
190 g šećera
125 ml slatke pavlake
2 vanilinog šećera

Priprema:
 Razdvojiti žumanca od belanaca. Izlomiti čokoladu i istopiti je na pari (staviti je u šerpicu, pa onda šerpicu staviti u veću šerpu sa ključalom vodom).
 Umutiti odvojeno, u jednoj činiji belanca sa 100 g šećera, a u drugoj slatku pavlaku. Umutiti u trećoj činiji žumanca i vanilin šećer.
 Umešati čokoladu u krem od žumanaca. U dobijenu smesu pažljivo umešati umućenu slatku pavlaku i, tek na kraju, polako umiješati i umućena bjelanca.
 Pripremljeni mus staviti u frižider da se ohladi .
 Mus servirati u čaši ukrašen listićem sveže nane.
Uzivajte prijatno !