četvrtak, 26. listopada 2017.

Pileća jetrica



Sastojci

 500 gr pileće jetrice
 1 veliki luk
 2 čehne bijelog luka
 1 lovorov list
 so, biber

Pripreme
Sitno isjeckan luk izdinstajte na ulju.
Dodajte sitno isjeckani bijeli luk i kratko popržite.
Jetrice očistite i operite pa dodajte u tavu.
Dinstajte na laganoj vatri sa lovorovim listom 10-ak minuta.
Po potrebi podlijte vodom i dinstajte još 15-ak minuta dok se sos ne zgusne.
Prijatno!

Jednostavan Mesni Rolat


Potrebno:
 600 gr mljevenog mesa
 1 jaje
 2 kasike prezle
 1 kasika ulja
 1 kasicica vegete
 1 kasicica mlevene slatke paprike
 pola kasicice soli
 trecina kasicice bibera
 2 cena belog luka

Priprema:
U posudu staviti mljeveno meso, zatim dodati zacine, ispasiran beli luk, jaje i prezle i dobro sjediniti smesu.
  Napraviti rolat I staviti ga na alufoliju  i pouljiti ga zamotati rolat u foliji .
. Sve zajedno sa folijom prebaciti u pleh,  (probusiti je na nekoliko mesta, tako da para moze da izadje).
Peći u zagrejanoj na 180 stepeni rerni oko 45 minuta, posle toga skinuti foliju i zapeći još malo.
Prijatno!

Bolonjeze sos !


Potrebno:
 500 gr mljevenog mesa
 2 luka
 2 mrkve
 4 čehna bijelog luka
 1l paradajz sosa
 1 kašičica šećera
 maslinovo ulje
 bosiljak
 so, biber


Priprema:
Luk izrežite na sitno paprodinstajte  na maslinovom ulju.
Dodajte mrkvu izrezanu na kockice i propasirani bijeli luk i dinstajte.
Dodajte mljeveno meso, začiniti i dinstati dok meso ne bude na pola gotovo.
Dodajte paradajz sos, provjeriti da li je dovoljno začinjeno i po potrebi malo pošećeriti.
Kuhati 30-ak minuta dok se sos ne sjedini.
Na kraju dodajte bosiljak i poslužite.

Prijatno !

Pileći paprikaš sa krompirom


Potrebno:

 1 kg piletine
 1 kg krompira
 2 luka
 2 mrkve
 100 ml paradajza iz konzerve
 200 ml pilećeg temeljca ako nemate onda vode
ulje
 aleva paprika
 so, biber


Priprema:

Piletinu posolite, pobiberite  zatim ugrije ulje   poropržite  meso .
Piletinu propržite  pa izvadite iz šerpe  pa na toj masnoći popržite luk .
Krompir izrežite na kocke zajedno sa mrkvom.Dobro sve prodinstati .Zatim dodati temeljac  i sve začine .
Vratite  piletinu, dodajte krompir i mrkvu  i prelijte paradajzom i dodajte još temeljca  ako je  potrebno .
Kuhajte još sat vremena na srednjoj vatri  i poslužite.
Napomena :Ako želite gušći paprikaš ponovo izvadite meso a štapnim mikserom usitnite povrće pa vratite meso .Dodajte sitno sjeckani peršun .

Prijatno !

Mini štrudle sa Đemom od šljiva


Potrebno:
 550 gr brašna
 200 gr maslaca
 150 gr šećera u prahu
 2 kašike jabukova sirćeta
 9 kašika hladne vode
 1 kašičica sode bikarbone
 šećer u prahu
džem od šljiva


Priprema:

U posudu staviti mast i šećer u prahu. Umutiti da bude penasto pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno. Zamesiti testo i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Kad testo odstoji podeliti ga na 2 dela. Svaki deo oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od testa da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.
Oba dela testa razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba razvaljana testo uzduž podeliti na 3 dela. Da bi ivice testa bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.
Na svaki deo staviti uzduž džem i presaviti. Iseći presavijeno testo na 5 delova.
Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni 20 minuta.
 Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu.
Prijatno!

Krompirova “gnijezda” sa piletinom !



Potrebno:
 oko pola kilograma krompira
 1 glavica crnog luka
 1 čen belog luka
 1 jaje
 50-70 gr tvrdog sira
 200-250 gr  pilećeg mesa


Priprema:


Obarite krompir. Izgnječite ga, dodajte jaja i napravite pire (muteći ga mikserom). Ostavite da se ohladi.
Crni luk sitno iseckajte i izdinstajte, dodajte isitnjenu piletinu i beli luk, i dinstajte dok ne bude gotovo.
Prekrijte tepsiju papirom za pečenje, premažite ga sa malo ulja ili putera. Od pirea formirajte „gnezda“ koristeći platnenu kolačarsku kesu. Ako je nemate, možete pire stavljati kašikom.
U gnezda stavite fil od piletine. Odozgo pospite sirom. Zapecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 25-30 minuta. Ako želite, pre posluživanja gotovo jelo ukrasite peršunom.
Prijatno !

Bolognese torta


Potrebno:
 400 g paste
 100 g rendanog parmezana
 200 g ricotta sira
 100 g gaude
 1 bolognese umak
 700 g mljevenog mesa
sjeckani peršun


Priprema:
1. Recept za bolognese umak nisam pisala jer vjerujem da svako ima svoju verziju. Napravite ga sa ovom količinom mljevenog mješanog mesa. Moja preporuka je da ga dobro ukuhate da ne ostaje vode.

2. U posoljenoj vodi skuhajte pastu. Nemojte ga ni prekuhati jer vam neće moći stajati uspravno prilikom slaganja u kalup. Isperite u hladnoj vodi, dobro prosušite i pomješajte sa 2 kašike maslinovog ulja.
torta3
3. Pastu pomješajte sa 100 g rendanog parmezana i slažite uspravno, jedan uz drugi u kalupu za torte. Od sira će se medjusobno ljepiti i fino će stajati.
4. Premažite cijeli biskvit slojem ricotte i lagano gurnite prstima ili kašikom što dublje niz pastu.
5. Preko toga premažite vruć (topli, nikako hladni) umak bolognese i takodje probajte sa kašikom što više pritisnuti. što više napunite pastu, biće ukusnija i sočnija i ljepši ce vam biti presjek kada odrežete komad torte.
6. Stavite da pečete 15 minuta na 200*C. Izvadite i izrendajte gaudu. Vratite nazad u pećnicu na još 15-ak minuta, čisto da se sir otopi i poprimi boju.
7. Pospite sjeckanim peršunom i poslužite toplo.
Napomena : Pastu dobro ocjediti jer će vam se u suprotnom cjediti voda tokom pečenja. Bolognese umak premažite dok je još vruć kako bi otopio ricottu i kako bi se sve fino slilo niz pastu.
Prijatno !

Puding kolač sa rupama -Jednostavan za pripremit


Potrebno:
Za koru 
 6 jaja
 6 kašika šećera
 6 kašikabrašna
 4 kašike kakaa
 4 kašike  čokolade u prahu
 1 prašak za pecivo
 1 vanilin šećer
 1,5 dl ulja
 1,5 dl mlijeka
 malo ekstrakta vanilije

Za  žutu kremu:
9 dl mlijeka
6kašika šećera
2 pudinga od vanilije
15 dkg maslaca

Za smeđu kremu :
8dcl mlijeka 
2 pudinga od čokolade 
6 kašika šecera 
10dkg maslaca 

Priprema:
Umutiti  bjelanjke sa jednom kašikom  šećera u čvrsti snijeg.
Posebno mutiti žumanjke, pet kašika  šećera, vanilin šećer i dodavati naizmjenično suhe i mokre sastojke.
Dodati umućene bjelanjke i sve dobro izmješati kuhačom.
Smjesu izliti u kalup i peći na 180°-15 min .
Vruću koru  izbosti drškom kuhače.

Krema 1 :Skuhati puding, u mlak puding umutiti maslac i preliti preko vruće kore .

Krema 2:Skuhati puding u mlak dodati maslac i preliti preko kreme 1 
Po želji možete ukrasiti mrvicama od čokolade .

Kolač ohladiti u frižideru prije posluživanja .
Prijatno !




srijeda, 25. listopada 2017.

Keksići od vanilije i čokolade









Sastojci

– 125gr butera
– 50gr secera u prahu
– 2 kesice vanil secera
– 50gr vanila pudinga ili čokoladnog
– 125gr brasna (mekog)

Priprema


Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, zamotati u foliju i ostaviti 1/2 sata u frizider. Testo ponovo malo premesiti i oblikovati tanji valjak.

Seci snitice i formirati male kuglice, malo vece od lesnika. Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti.

Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.

Brzi sočni kolač








Sastojci:
– jaja 3
– šećer 15 kašika
– brašno 15 kašika
– ulje 1dl
– prašak za pecivo 1

Preliv:
– 2dl mleka
– 15 kašika šećera
– 50g čokolade
– 180g margarina
– 2 vanilin šećera
– 3 kašike kakao praha


Priprema:

Jaja umutiti sa šećerom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mleko, ulje i sve ručno izmešati. Sipati u tepsiju premazanom margarinom i posutoj brašnom. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Skuvati preliv od mleka, šećera, margarina, kakao praha i čokolade. Vruć kolač u tepsiji iseći na kocke i preliti.

Karamel torta








Sastojci

Za biskvit:

– 8 jaja
– 25 dag šećera
– 5 žlica brašna
– 3 žlice mrvica (krušnih)
– 15 dag mljevenih oraha
– 1 prašak za pecivo
– 1-2 naranče

Za kremu

– 30 dkg šećera
– 1 l mlijeka
– 7-8 žlica gustina
– 1 maslac ili margarin
– 15 dag mljevenih oraha

Priprema


Biskvit: Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksati, zatim dodati brašno, mrvice, mljevene orahe i prašak za pecivo.

Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Sve izmiješati te izliti u namašćeni kalup za pečenje.
Peći 30-ak minuta na 180°C.

Kada se ohladi prerezati biskvit na 3 dijela i svaki dio politi sokom od naranče.

Krema: Šećer otopiti tj. karamelizirati. Od mlijeka odvojiti 1-2 dl te pomiješati sa gustinom, a ostatak uliti u karamelizirani šećer.

Kada mlijeko prokuha dodati mješavinu s gustinom te miješati (kuhati) dok se ne zgusne. Kremu ohladiti te onda umiješati omekšali maslac ili margarin i mljevene orahe.

Biskvit premazati kremom i posuti mljevenim orasima. Ukrasite po želji. Prije služenja ohladiti tortu.

Kolač sa pudingom i voćem









Potrebno

Za koru:

4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
 prašak za pecivo
2 dl soka od narandže

Za kremu :


750 ml mleka
2 pudinga od vanile
3 kašike brašna
3 kašike šećera
250 g margarina
3-4 kašike šećera u prahu
voće po izboru 

šlag za dekoraciju

Priprema :




Prvo ćemo umutiti jaja sa šećerom, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Od ove umućene smese ćemo ispeći koru u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 15 min zavisno od rerne . Kada kora bude gotova, prelićemo je sokom od narandže.

Za kremu :

Pomešati 2 pudinga od vanile, 3 kašike brašna i 3 kašike šećera, pa sjediniti sa 250 ml hladnog mleka i razbiti grudvice. Ostatak mleka ćemo staviti na šporet da provri i u njega ćemo dodati smesu sa pudingom. Mešaćemo 10 minuta neprestano i potom skloniti sa vatre. Kada nam se fil ohladi, u njega ćemo dodati umućen margarin sa šećerom u prahu.
Ohlađenu polovinu fila ćemo naneti na koru i na fil poređati voće, zatim drugu polovinu fila i na kraju ukrasiti šlagom. Vaš kolač sa pudingom i voćem je spreman.

Prijatno!





KREMPITA: “Dama” među kolačima!






Za nju kažu da je dama među slatkim kolačima. Suptilna, otmena, ponosna – jedinstvena Krempita.


Potrebno:


 5oo gr lisnatog tijesta
1 l mlijeka
 1 l vode
500 g šećera
 4 kesice vanili šećera
 200 g brašna
 200 g gustina
 10 jaja
 500 ml slatke pavlake, po želji



Priprema:


Upakovanju  lisnatog tijesta dobijete dva komada  razvijte oklagijom na jednake veličine, tako da odgovaraju veličini pleha.Izbockajte vilicom razvijeno tijesto da se korice nebi dizale u nepravilnom obliku . Ispecite oba da porumene na 180 stepeni , a zatim jedan isjecite na kocke, onolike kolika će vam biti parčad krempite.
Za fil :
Odvojite žumanca od bjelanaca, a od 500g šećera odvojite 10 kašika, koje ćete umutiti sa bjelancima. Žumanca, šećer, vanili šećer, brašno i gustin izmješajte sa oko 3-4 dl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Preostalo mlijeko i vodu stavite zajedno da prokuhaju. Za to vrijeme ulupajte čvrst snijeg od 10 bjelanaca i 10 kašika šećera. U prokuhano mlijeko ukuhajte smjesu sa žumancima i uz povremeno mješanje kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi, uz neprestano mješanje.
Još vreo fil polako dodajte, jednu po jednu kašiku u snijeg od bjelanaca mješajući mikserom najvećom brzinom. U dosta duboki pleh stavite cijeli list lisnatog tijesta.
Preko premažite vreo fil i kada se malo prohladi poredajte isječene kocke lisnatog tijesta tako da ona strana koja je bila dole pri pečenju sada bude gore, tako ce se dobiti ravan izgled. Ako želite, preko ohlađenog fila možete premazati ulupanu slatku pavlaku, pa tek onda poredati pečene korice. Preko pospite šećer u prahu.
Prijatno!