nedjelja, 15. listopada 2017.

Zebra rolat










ŠARE NA ROLADI

1 bjelanjak
30 gr šećera
40 gr brašna
20 gr omekšalog maslaca
BISKVIT:

4 jaja
½ šećera
60 gr otopljenog maslaca
½ šalice brašna
¼ šalice kakao praha
prstohvat soli
GANAŽ KREMA:

200 gr bijele čokolade
200 ml šlaga
Priprema rolata

Uzorak šara


U maloj zdjelici mikserom izmješajte bjelanjak s brašnom, maslacem i šećerom.
Ukoliko se odlučite raditi uzorke u boji, podijelite smjesu i obojajte u željenu boju, naravno jestivim bojama.
Na tepsiju za pečenje( moja je promjera 33 x 34 cm) postavite masni papir, te razmažite smjesu do polovine tepsije, može i malo više. Nije potrebno raditi uzorke po cijeloj površini jer se svejedno sve srola u roladu.
Sa rebrastim češljem za ukrašavanje povlačite po smjesi, da bi dobili prugasti dojam. Tako sam ja radila, a vi naravno možete po želji.Stavite cijelu tepsiju sa uzorkom u zamrzivač barem 15 min, da se dobro stisne i održi čvrstinu kada se bude polijevo biskvit preko šara.
Ako se odlučite za neku drugu varijantu šaranja, sliku postavite ispod masnog papira tako će se prozirati i moći ćete crtati, a prije preljevanja smjese za biskvit izvadite sliku postavljenu ispod masnog papira.

Ganaž krema

Ukoliko ste se odlučili za ovu kremu, bilo bi dobro pripremiti ju prvu da se hladi dok pripremate ostalo.
Šlag stavite na vatru, ali nije potrebno da prokuha, već da ostvari temperaturu do samog vrenja zbog čokolade.
Prelijte preko iskidane čokolade i laganim pokretima miješajte sve dok se ne istopi.
Možete smjesu staviti u frižider da se stisne dok pripremate ostalo.

Biskvit

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.U bjelanjke dodajte prstohvat soli i izradite ga u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom. Žumanjcima dodajte otopljeni maslac, brašno i kakao. Na kraju lagano kuhačom umiješajte izrađene bjelanjke.
Pripremljenu smjesu za biskvit salijte što brže i u što manje poteza preko zamrznutih šara. Biskvit pecite na 200 stupnjeva 10 min, pazite da se ne presuši inače zna pucati kod rolanja. Papir za pečenje posipajte šećerom u prahu i čim izvadite pečeni biskvit prebacite ga na taj papir. Skinite masni papir sa površine biskvita, ostavite da se ohladi. Papir koji ste skinuli, potrebno je da ga okrenete na suprotnu stranu (gdje nema tragova biskvita)postavite ga na biskvit i sve zajedno okrenite, tako da vam ostane okrenuta površina bez šara. Premažite biskvit sa kremom i srolajte. Kada se ohladi i malo stisne, možete premazati biskvit.

Poslužite narezano na šnite kao da režete salamu, ili po vašoj želji i uživajte u ovom fenomenalnom desertu! Prijatno!

OBAMA TORTA”: Sigurno bolju niste dugo probali … drugačija od ostalih!



Potrebno :

Za koru :
5 jaja
150g šećera
50 ml ulja
70 ml mlijeka
130g brašna glatkog
5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
Krema 1:
500 ml vrhnja za šlag
400g čokolade za kuhanje
Krema 2:
200ml vrhnja za šlag
250g bijele čokolade
I još:
5 kašika džema od borovnica
ukrasi po želji
Priprema :
1. Prvo počinjemo sa pripremom kreme ,veoma je lahko.U šerpicu izlijemo vrhnje za šlag i uključimo ringlu na srednju temp(moja ide do 9 ,a ja radim na 5),izlomimo čokoladu za kuhanje i lagano mješajući čekamo da se istopi.Važno je da vrhnje ne kuha.Skinemo sa ringle i energično mješajući ujednačimo kremu.Ako je rijetka nema veze brzo će se stisnuti u finu gustu kremu.Isto to uradimo i sa vrhnjem i bijelom čokoladom.Ostavimo kreme da se ohlade.
2. Počinjemo sa pravljenjem kore  tako da prvo upalimo rernu na 180 stepeni.Jaja mutimo sa šećerom toliko dugo dok ne pobijele i ne povećaju volumen.Dodamo ulje , mlijeko i suhe sastojke.Promiješamo žicom za mućenje i pečemo u okruglom kalupu za torte br28 .Ja sam na dno kalupa stavila papir za pečenje ,a rub sam namazala samo sa uljem.Koru  pečemo 30 minuta na 180 stepeni.
3. Pošto je kora pečena izvadimo je  iz rerne i ostavimo da se ohladi.Ohlađen prerežemo da dobijemo dvije kore.
4. Sada ide filovanje.Prvu koru stavimo na tacnu za serviranje i premažemo je sa pola bijele kreme.Nema veze ako nije dobro gusta.Na bijelu kremu namažemo dvije trećine crne kreme.Ona treba da je fino gusta.Unutrašnju stranu druge kore premažemo džemom od borovnica(ja pravim sebi svake godine taj džem tako da je to samo voće)i tu stranu poklopimo na crni fil na torti.Tortu sa strane ukrasimo preostalim crnim filom ,a bijelu kremu malo izradimo mikserom i njome namažemo po vrhu.Dalje ukrašavanje je po vašem ukusu.
Posluživanje:
Tortu je najbolje prije služenja držati na sobnoj temp nekih desetak minuta.
Prijatno !

Brze krem štrudle sa vanilijom -okus koji se pamti


Potrebno :
 500 gr gotovih kora
za prvi fil:
 3 veca jaja
 3 kasike secera
 1 solja (2 dl) ulja
 pola solje psenicnog griza
 1 solja jogurta
 1 kesica praska za pecivo
za drugi fil:
 1 l mlijeka
 9 kasika secera
 3 pudinga od vanilije
Priprema:
Najpre skuvati puding u mlijeku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mijesanje kako se ne bi stvorila korica.
Umutiti bjelanca sa šecerom, dodati žumanca, ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt.
Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na cetiri dela, tako da dobijemo cetiri strudle. Ja sam slagala po cetiri kore (u pakovanju ih je bilo 16)
Slagati kore – na prve tri staviti po tri, cetiri kasike prvog fila a na cetvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama.
Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, ja sam ih ispekla za manje od 15 minuta na 180 stepeni.
Sacekati da se prohladi, pa iseci i posuti secerom u prahu.
Prijatno !

Francuski hljeb -Baguette


Potrebno :
 500 gr brašna
 400 ml vode
 1 kocka kvasca
 2 kašičice soli

Priprema:
U mlakoj vodi otopiti kvasac i ostavite da nadođe.
Brašno pomiješajte sa soli pa dodajte vodu sa kvascem.
Umiješajte ljepljivo tijesto i ostavite u frižideru da odstoji preko noći.
Tijesto podijelite na dva dijela i oblikujte bagete.
Prebacite u tepsiju obloženu pek papirom.
U rernu stavite posudu sa vodom pa pecite ugrijano na maksimum 20-ak minuta.
Napomena :Ako volite sa susamom i sjemenkama ona ih dodajte u tijesto .
Prijatno!

Kiflice sa pudingom


Sastojci
Za puding:
 1 vrecica pudinga od vanilije
 250ml mlijeka 
 3 kasike šecera

Za tijesto:
 500gr brašna
 100ml suncokretovog ulja
 1 jaje
 prstohvat soli
 1 paket praska za pecivo
 1 paket svjezeg kvasca
 250ml mlijeka
 4 kasike šecera

Priprema:
U Šerpu naliti mlijeko,istresti puding,dodati šecer te miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na stranu da se ohladi.
Za to vrijeme pripremajte tijesto.
 U duboku posudu sastavite mlako mlijeko,kvasac i secer.
 Umutite da se kvasac istopi.
Zatim dodajte ulje,so i bjelance i dalje mutite. 
Za kraj dodajte brasno i prasak za pecivo i rukama umijesajte tijesto do te mjere da se vise ne lijepi za ruke a da je idalje mekano (po potrebi dodajte jos brašna).
Nemojte čekati da tijesto nadodje nego odmah krecemo praviti kiflice. 
Na tezgu posuti malo brasna.
Od tijesta otkidati loptice velicine oraha te oblikovati lopticu. Oklagijom fino razvaljati lopticu u ovalan oblik otprilike veličine šake. Nozem zarezati 5 linija do polovine.

Jednu kašičicu pudinga staviti na drugi kraj tijesta te taj dio dobro preklopiti da se puding tokom pečenja ne razlije.
Oblikovati polumjesec te ga zarolati do kraja. 
Dobro zalijepiti kraj za dno.
 Redati ih u neku veliku tepsiju na papiru za pečenje.
Ostaviti ih 15 minuta da odstoje. Žumance umutiti sa malo šecera u prahu te silikonskom četkicom nanijeti po kiflicama sa gornje strane. Ukoliko imate mljevenog badema možete posuti po njima. Peći na 200 stepeni oko 15 minuta da fino odozgo porumene.

Prijatno!

Gulaš od Šampinjona


Potrebno :
 500 g svežih šampinjona
 500 ml kuvanog paradajza
 3 glavice crnog luka
 2 lista lovora
 1 kašičica suvog biljnog začina
 1 kašičica slatke začinske paprike
 1 kašičica ljute paprike
 1 dl ulja
 po ukusu biber
Priprema:
Na ulju izdinstati sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodati šampinjone isečene na krupne komade i dinstati dok ne omekšaju uz stalno mešanje.
Kada su šampinjoni omekšali, začiniti i naliti sa paradajzom pa krčakti oko desetak minuta. Služiti uz testeninu ,pire krompir ili rižu .
Prijatno!

Paprike punjene rižom!


Potrebno:
 1 kg paprika
 300 gr riže
 200 gr paradajza iz konzerve
 1 luk
 2 čehne bijelog luka
 ulje
 so, biber
 Priprema:
Luk izrezžite na kockice pa ga izdinstajte u tavi na malo ulja.
Dodajte bijeli luk, paradajz i kratko dinstajte.
Dodajte rižu, dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi.
Paprike operite i očistite pa napunite smjesom.
Poredajte u tepsiju i prelijte  vodom toliko da paprike budu u vodi.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 1h, otkrijte i zapecite još 30-ak minuta.
Prijatno!

Stari Bosanski specijalitet :" KLEPE"


Potrebno :
 250 gr brašna
 100 ml vode
 1 kašika ulja
 1 kašičica soli

Punjenje :

 200 gr mljevenog mesa
 1 luk
so, biber
Preliv :
2kasike  istopljenog putra ili biljnog masla uz dodatak crvene paprike (samo da se istopi i odmah skinuti i dodati mljevenu papriku )nesmije biti vrelo da paprika izgori .Zatim prelijete kiselim vrhnjem pomiješano sa 2-3 čehna bijelog luka .
Priprema:
Brašno prosijte pa pomiješajte sa solju i uljem.
Dodajte vode i umijesite čvrsto tijesto.
Ostavite da odstoji sat vremena pa razvucite na podlogu.
Luk sitno isjeckajte i posolite .
Pomiješajte sa mesom i posolite i pobiberite.
Tijesto režite na kockice pa na svaku stavite malo mesa i preklopite.
Kuhajte u kipućoj slanoj vodi oko 10 minuta.
Povadite u jednu zdjelu i prelijete prvo masnocom pa zatim kiselim vrhnjem .Vrhnjem mozete preliti i tokom posluzivanja .
Preporuka : jedite dok su vruće.
Prijatno!

Jednostavna i brza ukusna poslastica :Čupavci


Potrebno :
Kora:
 2 kom. jaja
 300 ml. mlijeka
 400 gr. brasna
 200 gr. secera
 1 paketic pecivo
Preliv:
 3 kašike  kakao
 100 gr. cokolade za kuhanje
 250 gr. putera
 200gr. secera
 100 ml. mlijeko
Jos:
 po potrebi kokos,orahe….
Priprema
U posudu u kojoj cete spremti,stavite jaja i secer.Miksajte dok jajca pobele pa  dodajte mlijeko i brasno pomesano sa praskom za pecivo.
Kada se sve sajedinilo masu izlijte u pleh 30×35 oblozen pek papirom.Zagladite povrsinu,te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnici i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.
Najbolje proveriti cackalicom. Peceni kolac,izvadite iz pleha,te ostavite da se prohladi,dok spremate preliv.Kada se ohladi,secite na kocke.
Preliv:
U serpicu stavite vodu i secer.Kada pocne da vri,dodajte kakao,promesajte kratko,te dodajte puter i cokoladu. Mesajte dok se sve lepo otopi,te maknite sa vatre.
Orahe ili kokos…sta vam vise odgovara spremite u dublju posudu.Svaku kockicu uronite u cokoladni preliv dok je jos vreo (to radite sa viljuskom),te prebacite u posudu sa kokosom ili orasima ,uvaljajte u kokos ili orahe sa svih strana . Gotove kocke,ostavite u hladnjak da se cokolada stisne,potom posluzite i uzivajte.
Prijatno !

Svima drage Šape gotove za pola sata


Potrebno :

 1 margarin
 1 šolja (od 150 ml) ulja
 1 šolja šećera
 2 jajeta
 2 kašike kiselog vrhnja
 2 šolje mljevenih oraha
 1/2 praška za pecivo
 po potrebi brašna
  za posipanje šećer u prahu

Priprema:
Umutiti margarin, šećer, jaja i vrhnje.
Dodati ulje i orahe, pa postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, dok se ne dobije smjesa koja se ne lijepi za ruke.
Tako pripremljeno tijesto ostaviti u frižider na sat vremena. Puniti tijestom modlice.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 20 minuta. Vaditi iz modlica, posuti šećerom u prahu.
Prijatno !

Pohovane tikvice iz rerne lakši i jednostavniji način


Potrebno  :
 1 tikvica srednje veličine (vi možete i više, naravno…)
 2 jajeta
 3 vrhom pune kašike kisele pavlake
 brašno
 prezla
 so
 papir za pečenje
 ulje ili mast
Priprema:
Tikvice oljuštimo od kore i isečemo ih na kolutove nekih 4 – 5 mm debljine. Posolimo kolutiće i ostavimo ih malo tako da odstoje. Za to vreme, pripremimo 3 duboka tanjira. I onda…redom…u jedan razmutimo jaja uz dodatak kisele pavlake…tako da bude srednje gusto  , u drugi tanjir sipamo brašno (ili je to ipak prvi tanjir…) i u treći tanjir sipamo prezlu i susam.
Nakon što su tikvice malo odstojale tako posoljene, ocedimo ih od vode i pohujemo: uvaljamo sa obe strane u brašno, pa onda u jaja sa pavlakom i na krajuu prezlu ..
Kada smo sve upohovali, pripremimo tepsiju, tj. stavimo papir za pečenje u nju, poslažemo na isti pripremljene tikvice i malo prelijemo uljem. Ne treba mnogo ulja (ili masti), tek da predje preko svakog parčeta dok ih polivamo ili ako je mast, da stavimo po parče izmedju kolutova. I…to je to, stavimo ih na 200°C da se peku dok ne porumene. Kada su pečene, izvadimo ih na tanjir sa salvetom, kako bi upila i ono malo ulja .Sluziti ih možete uz bilo koje meso ili same  uz pavlaku kako volite .
Prijatno !

Bečka šnicla

Potrebno :
 500 gr šnicli
 so
 biber
 30 gr brašna
 1 jaje
 3 kašike krušnih mrvica
 30 gr putera
Priprema
Šnicle izlupati čekićem, posoliti ih i pobiberiti.
U jedan tanjir staviti brašno u drugi jaje a u treći tanjir mrvice, tim redosljedom i umakati šnicle.
Peći na zagrijanom puteru sa obje strane nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Uz krompiriće moja djeca obožavaju ovaj ručak .Salata po želji .
Prijatno !

subota, 14. listopada 2017.

Bakin kolač


Potrebno:
 4 veca jaja
 300 ml ulja
 300 gr secera
 korica od jednog veceg limuna
 250 ml mlijeka
 600 gr brasna
1 prasak za pecivo

Priprema:
Izmiksati  jaja i secer  pa polagano dodavati ostale sastojke za galete, pa sve sjediniti.
Kada se kalup dovoljno zagreje za galete, lagano ga nauljiti, a potom vaditi kašikom  smjesu za galete i stavljati na sredinu zagrejanog kalupa ( 2 – 3 kašike  smjese ), pa zatvoriti kalup i peci dok se ne upali zeleno svetlo a ugasise crveno ili dok ne porumeni.
Na nekim aparatima za galete obavestava lampa kada svetli crveno tada galete se trebaju jos peci a kada se izgasi crvena lampa i upali se zelena, tada su galete su gotove i odma vaditi iz kalupa.
Prijatno !