Potrenno:
tijesto
4 jaja
2 žumanceta
prstohvat soli
150gr šećera
40gr putera
150gr brašna
2 žumanceta
prstohvat soli
150gr šećera
40gr putera
150gr brašna
Fil
200gr čokolade za kuvanje
80gr šećera u prahu
50gr blanširanih badema
50gr lešnika
300ml slatke pavlake
300gr rikota sira
50ml likera od naranđže
80gr šećera u prahu
50gr blanširanih badema
50gr lešnika
300ml slatke pavlake
300gr rikota sira
50ml likera od naranđže
Preliv
150gr čokolade
150ml slatke pavlake
150ml slatke pavlake
Priprema:
Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg, dodajući im u nekoliko navrata i šećer. Kad se napravi gust šam u njega lagano dodavati jedno po jedno žumance. Obavezno smanjiti intezitet mućenja.
Puter otopiti i ohladiti ako je topao, pa ga ručno umešati u smesu od jaja. Na kraju dodati brašno polako ručno mešajući.
Smesu razliti u pleh od rerne prekrivenog papirom za pečenje. Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, prevrnuti na ravnu površinu i skinuti polako papir.
Ovalnu činiju obložiti strech folijom, a zatim i pripremljenom korom . Najpre izrezati krug za centar, a zatim i trake koje će oblikovati “kupolu”.
Deo testa će ostati za zatvaranje. Ovako spremljenu koru porskati likerom, a zatim
napuniti filom.
napuniti filom.
Fil:
Bademe i lešnike propržiti i naseckati na krupno. 50 gr čokolade iseckati, a 150gr rastopiti. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je pomešati sa sirom. Smesu pavlake i sira podeliti na dva dela. Jednom delu dodati šećer u prahu i orašaste plodove, a drugom rastopljenu i naseckanu čokoladu.
Pripremljen biskvit u činiji premazati prvim, belim delom fila, a u sredinu staviti drugi, tamni deo sa čokoladom. Preko fila rasporediti preostale kore i sve pokriti folijom. Ostaviti kolač u frižider da prenoći.
Narednog dana kolač okrenuti na tacnu za služenje i preliti glazurom koja je spremljena od rastopljene čokolade u toploj slatkoj pavlaci. Ostaviti je da se stegne pre služenja. Ukrasiti po želji .
Prijatno!