ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Super ukusan doručak







Potrebno

kockica kvasca
1 jogurt
100 ml. mleka
malo soli
1kašika šećera
500 – 600 gr. brašna
malo ulja
200 gr. sira
3 jaja
malo susama

Priprema:

Kvasac rastopiti u malo mlakoga mleka dodati šećer, pa kad se kvasac istopi dodati ostatak mleka, jaje jogurt brašno so pa umesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da naraste na toplom.Razviti testo prst debljine i vaditi male pogačice . Razbiti jaje, odvojiti, žumance od belanca. Svaku pogačicu namazati belancetom pa je poklopiti drugom pogačicom i redjati u pleh i ostaviti da naraste.
Narasle margaite pritisnuti u sredini, ( ja sam isekla dno plastične čase) i napraviti udubljenje. Sir izdrobiti dodati jaje izmešati pa time puniti margarite.
Namazati žumancetom i posuti susamom. Narasle margarite, peći na 180 stepeni C oko 25 min. Služiti tople. Izvaredno pecivo za doručak..Prijatno dragi moji!


Kolač od oraha - Stari recept moje mame




Potrebno

Za koru:
 3 kom. jaja
 prstohvat soli
 150 ml. ulja
 150 gr. mljevenih oraha
 1 paketic praška za pecivo
 200 gr. secera
 300 gr. brasna
 150 ml. mlijeko

Za nadjev:
 300 gr. grubo mljevenih oraha
 15 zlica secera
 200 gr. mlecne cokolade
 100 gr. cokolade za kuhanje
 100 gr. napolitanki
 300 gr. putera
Jos:
 grubo mljevenih oraha

Priprema:

U posudu za mucenje,stavite jaja i secer.Miksajte dok masa postane pjenasta,te dodajte ulje u tankom mlazu stalno miksajuci.
Dodajte i mlijekeo u tankom mlazu.Kada se sve lepo sajedinilo,dodajte sol,orahe te izmiksajte dok se sve lepo poveze.Na kraju dodajte brasno sa pecivom te ponovo izmiksajte dok se masa sajedini.
Masu izlijte u pleh onaj najveci od pecnice oblozen pek papirom.Pecite u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni 40 minuta.
Najbolje proveriti cackalicom dali je kora pecena.Kada je gotova,ostavite neka se ohladi.
U serpu na vatri stavite natrganu cokoladu mijlecnu i za kuhanje (koristila sam kinder cokoladice),secer i puter.
Mjesajte na tihoj vatri dok se sve lepo otopi.Kada se otopilo,dodajte orahe i sitno iseckane napolitanke.Promjesajte da se sve lepo poveze,te ostavite neka se prohladi.Nemora biti skroz hladno,moze i mlako.
Koru presecite na dva dijela.Prvi dio stavite u pleh u koji se peko,te povrh biskvita stavite pola od nadjeva.Povrh nadjeva stavite drugu polovinu kreme,zagladite povrsinu te pospite sa mljevenim orasima.
Ostavite kolac u frižider najbolje preko noci da se ukusi sajedine,potom secite na snite te posluizte.
Prijatno!

Pita po receptu moje prijateljice iz Makedonije






Potrebno :
500 g gotovih kora za pite
fil
500 g svježeg sira
2 kom jaja
4 kašike jogurta
po potrebi soli
za premazivanje kora
1 kom jaje
5-6 kašika ulja
5-6 kašika jogurta
malo soli

Priprema:

1.
Za fil izmiješati jaja sa sirom i jogutrom, po potrebi posoliti
U drugoj posudi izmiješati jaje sa jogurtom i uljem i malo posoliti, to je za premazivanje kora
2.
Kore presjeći na pola po dužini. Uzeti jedan list i premazati ga sa 1 kašikom premaza od ulja i jogurta, razvući preko cijele kore, najbolje četkicim, preko staviti još 1 list i premazati a preko toga staviti fil od sira i razvući do polovine kore. Saviti malo sa strana i uviti u rolat.
3.
Tako pripremljene rolnice stavljati u pleh premazan sa malo ulja ili prekriven papirom za pečenje.
Premazati ih sa malo smjese od ulja i jogurta i posuti susamom
4.
Rernu zagrijati na 200 C i u zagrijanu staviti da se peku 20 -25 min .
Prijatno!

Pečene paprike za zimu







Paprike po receptu moje svekrve. Ona nista ne vaga ,koliko kupi paprika,toliko ih napravia ostale sastojke dodaje po osjecaju.
Vjerujem da se mladim domacicama ovo nece dopasti,i mene je to bunilo,ali paprike su toliko dobre da sam morala da se upustim u avanturu i da i ja “dobijem” taj osjecaj :)))
Ona naglasava ovo: -paprika mora biti zdrava,cista i jako dobra i mesnata,znaci I klasa -tegle se moraju dobro sterilisati i pazljivo zatvoriti te stegnuti sa po nekoliko gumica..

SASTOJCI:

Potrebno je
I klasa paprike
eksencija
ulje
so
secer
bijeli luk
persun

PRIPREMA:

Kolicinu paprika cete odrediti sami, a onda i ostalo.
Pripremiti bijeli luk tako sto ga treba ocistiti i sitno isjeckati.
Dosta persuna ocistiti i takodje sitno isjeckati. Pripremiti ciste tegle.
U posebne posudice nasuti so,secer,ulje,eksenciju i vec pripremljen persun i bijeli luk.
Paprike oprati,obrisati i ocistiti od sjemena.Redati u pleh i peci samo dok malo ne omeksaju.
Mozda je potrebno jednom ih okrenuti ukoliko su dobro mesnate.
Ne smiju priplanuti,znaci ostaju iste boje i kozica se NE odvaja.
Znaci jako je vazno je da se ne prepeku,potrebno je samo da omeksaju jer ce jos omeksati kada se spuste u tegle.
Izruciti pecene paprike u vecu posudu i nasoliti ih.Ako je neka paprika posebnovelika nju jos dosoliti iznutra.
Vruce paprike redati u toplu (malo zagrijati) teglu sve dvije po dvije (a za to vrijeme staviti na pecenje drugi pleh paprika)
Redati paprike u teglu na ovaj nacin:
dvije parike
+prstohvat soli
+dva prstohvata secera
+bijeli luk
+persun
+kasicica eksencije
+2 kasicice ulja
…i tako redom dok se ne utrosi. Pomalo pritiskati svaki red, ostaviti poklopljenu teglu na toplom i cekati sledecu turu paprika. Malo pritisnuti pa ponovo redati dok se tegla ne napuni.
Pred kraj dva reda paprika ne soliti i ne stavljati eksenciju nego kad se zavrsi punjenje, pritisnuti pritiskivacem, probati sok koji su paprike pustile pa ako vam se dopada ne treba nista dodavati, ukoliko volite kiselije ili slanije dodajte sto mislite da nedostaje.Meni uglavnom nije potrebno, ta vodica bude mi bas po mjeri, nekako sladi.
Tegle dobro zatvoriti, ja ispod poklopca stavim i celofan i ostavim u deku da odstoje 24 sata.


nedjelja, 24. rujna 2017.

Slatka salama





Ovo je jednostavan i veoma stari recept moje svekrve a te njene slatke salame

Sastojci

4 komada oblatna
80 dag keksa
5-6 dl mlijeka
20 dag čokolade ili čokolade u prahu
25 dag margarina
6 žlica šećera
Dodatak osnovnom receptu
2 dl mljevenih oraha
2 dl krupnije narezanih oraha

Priprema

1.
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
2.
Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse……..
3.
……pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
4.
Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i
5.
…..zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
6.
Ostaviti slatke salame pokrivene salvetom da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.
7.
Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u ledenicu.

Čokoladna truffles torta




Potrebno 

Za koru:
 2 jaja 
 40g šećera
 40 g brašna
na vrh noža praška za pecivo
1 kašika  kakaa
4 kašike jake hladne crne kafe
maslac za podmazati

Za truffle fil  :
oko 6,25 dcl slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
425 g čokolade za kuhanje iskidane na komadiće

Za ukrasiti:
kakao u prahu i
šećer u prahu

Priprema :

 Ukljućiti pećnicu na 220°C i pripremiti kalup za tortu (promjera 23 cm) tj. podmazati ga i obložiti pek paprirom
 Jaja i šećer mutiti iznad pare da se dobije kremasta masa
 Skinuti s pare pa lagano kašikom umiješati mješavinu kakaa, brašna i praška za pecivo te uliti u pripremljeni kalup za tortu
 Peći 7 – 10 minuta
 Pečenu koru izvaditi iz kalupa, ohladiti .

 Oprati i osušiti kalup i prebaciti u njega ohlađenu koru .

 Za pripremanje fila je potrebno istrganu čokoladu lagano rastopiti u zdjeli iznad pare. Ostaviti je da se ohladi.
 Za to vrijeme umutiti slatko vrhnje, dodati mu ohlađenu rastopljenu čokoladu, lagano žlicom izmješati pa izliti preko podloge u pripremljenom kalupu
 Ostavite hladiti do posluživanja.

Ako želite ukrasiti kao na slici :
 Još u kalupu sam tortu posula kakaom u prahu
 Postavila sam trake od papira pa sam lagano posula šećerom u prahu.
Dignem trake i to je to.
Kolač rezati vrućim nožem!
Prijatno!




Kolač jutarnja rosa







Sastojci

– 200 gr. margarina
– 1 šolja šečera (250 ml šolja)
– 3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
– 2 šolje brašna
– 250 ml. kiselog vrhnja
– 5 žlice mlijeka
– 2 žlice kakao (za drugu polovinu)
– 1 kesica prašak za pecivo
Za kuglice:
– 200 gr. svježeg sira
– 4 žlice šečera
– 1 žumanjak
– 1 kesica vanilin šečer
– 7-8 žlica kokosovog brašna
Za kremu:
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
– 350 ml. mlijeka
– 150 gr. šečera
– 3 žlice mekog brašna
– 1 kesica vanilin šečer
– 100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)

Priprema

Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata. Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju. Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.
Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom. Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto na jednakom rastojanju . Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite.Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu. Dok čekate da se peče skuhajte kremu.
Za kremu izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.
Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac, posujte naribanom cokoladom ili kakaom.

Čokoladna fantazija za 15 minuta







SASTOJCI

Tjesto (solja od 2 dl.):
2 solje brasna
2 solje secera
1/2 solje ulja
2 solje jogurta
2 kasicice sode bikarbone
2 kasicice kakaoa (tamnijeg).
PRELIV
10 kasika secera
10 kasika mljeka
100 g. maslaca
100 g. cokolade
1 kasika ruma (po zelji).

PRIPREMA

1.
U posudu za mucenje stavite brasno,sodu bikarbonu,i kakao.
Dodajte secer,i dobro promesajte.
Postepeno sipajte jogurt neprestano muteci radi grudvica i na kraju ulje.Mutite mikserom dok masa ne bude glatka.
Pleh okrugli oblozite papirom za pecenje i sipajte masu.
Pecite na 220 °C u zag.rerni oko 30 min.
Za to vreme dok se kolac pece napravite preliv.
U posudicu stavite seckani maslac,mleko,secer,cokoladu,i po zelji rum i mesajte na laganoj vatri dok se sve ne istopi i dok se ne dobije fini gusti preliv a to bude brzo.
2.
Pecen i jos vruc kolac u plehu isecite na kednake kocke i prelijte svuda sa prelivom.Kolac ostavite da upije i dobro ga ohladite..pa uzivajte!
3.
Ovako izgleda kolac kada ga dobrooooooo ohladite!!!!
Posluživanje
Samo da dodam ako u preliv stavite mljecnu cokoladu za kuvanje onda stavite 5 kas. secera u preliv lepse je.A rum je meni obavezan ;))

Prekrasan kolac sa grizom i pudingom







Sastojci

PODLOGA
250G četvrtastih keksa (kao Ptit beure)
BIJELI DIO
1l mlijeka
5 velikih žlica šećera
7 vrhom punih žlica grisa (griz, pšenična krupica)
2 kom DOLCELA vanil šećera burbon
4 bjelanjka
ŽUTI DIO
1l mlijeka
2 kom. DOLCELA vanil pudinga
6 velikih žlica šećera
4 žumanjka
0,5 l slatkog tučenog ili biljnog vrhnja, može
ili 3 vrećice šlag pjene DOLCELA (sa vodom)

Priprema

1.
U tepsiju (veličine oko 35×20 cm) poslažite kekse. O veličini tepsije ovisi i visina kolača, ako stavite u onu najveću (veličine pečnice) trebat će vam više keksi, a kolač bude tanji. U litri mlijeka skuhate gris sa 5 žlica šećera, a na kraju u vurću smjesu umiksate snijeg od 4 bjelanjca. Da bi snijeg bio čvršći odvojite dvije žlice šećera pa ga umiksajte sa bjelanjcima. Izlijte gris na kekse.
2
U drugoj litri mlijeka skuhate puding koji ste prethodno umutili sa malo mlijeka, šećera i žumanjcima. Vruće izlijte na gris. Kada se ohladi premažite sa vrhnjem kojim želite, nama se najviše dopada šlag umućen vodom. Odozgora po želji ukrasite ribanom čokoladom ili raznobojnim mrvicama. Ja za svakodnevnu upotrebu ne stignem ukrašavati, mora se turbo hladiti u zamrzivaču!

Pahuljica torta




Potrebno

Za koru  :
 5 bjelanaca
 5 kašika šećera
 5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo

Za preliv:

 100 ml mlijeka
 1 vanilin šećer

Za kremu:

 400 ml mlijeka
 100 gr šećera
 5 žumanaca
 50 gr čokolade za kuhanje
 oko 200 gr jaffa keksa
 300 ml vrhnja za šlag
 1 vrećica želatine fix

 Za dekoraciju:
 200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena

Priprema:

Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo.
Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta.
Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer.
Pečenu koru  odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
400 ml mlijeka prokuhati.
Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme.
Čim prokuha maknuti sa vatre.
U toplu kremu umiksati želatinu fix.
Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!
Čokoladu i jaffa keks naribati.
Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.
Na tacnu staviti koru , pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom.
Na koru  staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu.
Dekorisati po želji, pa poslužiti.
Prijatno!

Torta za sve prilike








Ovo je jedna od onih bebecih torti koje svi vole. Brzo se napravi i moze se jesti istog dana.

Sastojci

KORA
6 kom belanaca
6 kasika secera
6 kasika brasna
preliv
2 dl mleka
2 kasike secera
FIL
250gr margarina
250gr secera u prahu
2 kom kisele pavlake
300gr mlevenog keksa ili oraha
2 kom slaga

Priprema

Umutiti belanca, secer i brasno i staviti u podmazan pleh da se pece na 180 stepeni.Kad dobije blago zuckastu boju kora je pecena (15-20min zavisi od rerne). Kad se kora ohladi ,izbockati je viljuskom i odvojiti krajeve od tepsije.Staviti mleko i secer da zavri i preliti hladnu koru.Sacekati da upije.
Umutiti dobro margarin ,secer u prahu, dve pavlake i keks.Sto se duze muti fil bude lepsi,vazdusastiji ali je sasvim dovoljno i 5-10min.
Po originalnom receptu u fil ide i 6 zumanaca ali ja ih ne stavljam.
Nafilovati koru i odgore staviti dva umucena slaga.
Posluživanje
Ako vam se bas zuri stavite tortu na pola sata, sat u zamrzivac i bice kao da ste je juce pravili 😉


Karfiol i Krastavci u tegli



Potrebno:

2 l vode
1/2 l sirceta
100 gr soli
200 gr secera
vinobran 
lovor list
biber u zrnu
za krastavce mirodjija (po zelji)
krastavci
karfiol

Priprema:

U hladnu vodu dodati, redom, sve sastojke i ostaviti da se otopi. Povremeno promešati, a za to vreme ocistiti i oprati karfiol (ili krastavce), poredjati u teglu, dodati zacine po zelji i preliti sa tecnoscu.
Ostaviti malo tecnosti, u jednu vecu solju (ako upije), a tegle poklopiti sa necim do uvece. Uvece dodati tecnosti, ako je potrebno i povezati tegle.
Povrce, sa ovim receptom, ostane cvrsto, ne odmekne..Ja unazad, godinama, kada pojedemo karfiol, tecnost u kojem je bio sipam u plastiku i ponovo napunim istu teglu novim karfiolom i prelijem istim prelivom u kojem je stari karfiol stajao.
 Ukiseli se za 4-5 dana..
Prijatno!

PEGLANA PAPRIKA ZA ZIMU! PRIPREMLJENA NA OVAJ NAČIN, PAPRIKA OSTAJE ČVRSTA, PIKANTNA I VEOMA UKUSNA.

¸






Ja sam je stavljala kao filete a vi ih po možete stavljati i cele…

SASTOJCI

5 kg crvenih mesnatih paprika
5 šoljice ulja
2 šoljice soli
2 šoljice šećera
1 šolja esencije
2-3 glavice belog luka
1/2 kesice bibera u zrnu
po želji neka ljuta papričica

PRIPREMA

1.
Paprike dobro operite, izvadite im drške sa semenkama i ređajte u širu veću posudu. Svaki red posipajte solju, šećerom, esencijom i uljem i tako ih ostavite poklopljene da stoje nekoliko časova (filetima će biti potrebno manje vremena od celih paprika). Povremeno paprike dobro izmešajte, kako bi svaka paprika bila u ovoj mešavini.
2.
Ovako će izgledati fileti nakon nekoliko časova.
3.
Paprike, tj. filete ređajte u dobro oprane i sterilisane tegle i između stavljajte čenove belog luka, zrna bibera a po želji i po listić celera. Napunjene tegle nalijte tečnošću koju su pustile paprike i dobro ih zatvorite original poklopcem i odložite sa ostalom zimnicom.