Sastojci
– 200 gr. margarina
– 1 šolja šečera (250 ml šolja)
– 3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
– 2 šolje brašna
– 250 ml. kiselog vrhnja
– 5 žlice mlijeka
– 2 žlice kakao (za drugu polovinu)
– 1 kesica prašak za pecivo
– 1 šolja šečera (250 ml šolja)
– 3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
– 2 šolje brašna
– 250 ml. kiselog vrhnja
– 5 žlice mlijeka
– 2 žlice kakao (za drugu polovinu)
– 1 kesica prašak za pecivo
Za kuglice:
– 200 gr. svježeg sira
– 4 žlice šečera
– 1 žumanjak
– 1 kesica vanilin šečer
– 7-8 žlica kokosovog brašna
– 4 žlice šečera
– 1 žumanjak
– 1 kesica vanilin šečer
– 7-8 žlica kokosovog brašna
Za kremu:
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
– 350 ml. mlijeka
– 150 gr. šečera
– 3 žlice mekog brašna
– 1 kesica vanilin šečer
– 100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)
– 150 gr. šečera
– 3 žlice mekog brašna
– 1 kesica vanilin šečer
– 100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)
Priprema
Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata. Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju. Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.
Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom. Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto na jednakom rastojanju . Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite.Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu. Dok čekate da se peče skuhajte kremu.
Za kremu izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.
Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac, posujte naribanom cokoladom ili kakaom.
Nema komentara:
Objavi komentar