srijeda, 13. rujna 2017.

Savršeni kremasti užitak:"Kinder torta "


Potrebno:
Za podlogu:
  • 10 bjelanjaka
  • 15 žlica šećera
  • 4-5 žlica čokoladnih muesla (a može i bez njih)
Za kremu:
  • 10 žumanjaka
  • 10 žlica brašna
  • 10 žlica šećera
  • 1,5 l mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 200 g maslaca ili margarina
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 150 g čokolade za kuhanje
Za čokoladni preljev:
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 4 žlice mlijeka

Priprema:

  1. Za podlogu miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada postepeno dodavati šećer i miksati sve dok snijeg ne postane sjajan i jako čvrst. Tada u lim srednje veličine (25×35 cm najmanje) staviti papir za pečenje. Preko papira za pečenje rasprostrijeti čokoladne muesle, pa preko njih pažljivo rasporediti snijeg od bjelanjaka. Nemojte da vas obeshrabri činjenica što će lim biti skoro do vrha pun bjelanjaka. Kako se masa bude pekla/sušila, tako će se sve skupa malo spustiti  Peći u pećnici na 150C 50 minuta. Pečenu podlogu istresti na pladanj pa maknuti papir za pečenje. Kada se podloga ohladi premazati ju ravnomjerno čoko namazom.
  2. Za kremu staviti na vatru 1 l mlijeka. Miksati žumanjke sa šećerom, dodati brašno, puding i preostalo mlijeko, pa sve skupa ukuhati u kipuće mlijeko. Kuhati uz miješanje na slaboj vatri par minuta. Krema će se bzo zgusnuti zbog pudinga. Ohladiti uz povremeno miješanje kako se na vrhu ne bi stvorila korica. U hladnu kremu umiješati maslac prethodno izmiksan sa šećerom u prahu. Podijeliti sada kremu na pola, pa u jedan dio umiješati otopljenu čokoladu. Otopljena čokolada vam ne bi smjela biti pretopla kako se maslac u kremi ne bi topio.
  3. Na podlogu premazanu čoko namazom nanositi naizmjence hrpicu žute, pa hrpicu smeđe kreme. Kada ste rasporedili svu kremu, primjetit ćete da površina kolača izgleda pomalo ‘rupičasto’ i neravno, naročito na spojevima krema. Te neravnine su idealna mjesta na koja ćete rasporediti preljev od čokolade. Preljev napravite tako da jednostavno otopite sve navedene sastojke dok ne postane ravnomjerno glatko 
  4. Tortu dobro ohladite prije posluživanja. Po želji možete preko svega staviti sloj slatkog vrhnja, no sasvim je dekoratvino i bez njega. U svakom slučaju, uživajte.

Oreo cheesecake – fanstastični kolač bez pečenja


Potrebno:
  • 250 g Oreo keksa
  • 80 g maslaca
  • 400 g krem sira
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 300 ml slatkog vrhnja
Priprema:
  1. 200 g Oreo keksa treba samljeti. Možete ih i istući batom za meso preko vrećice, ali onda nećete dobiti fine sitne mrvice. Sada odvojte 150 g keksa, a preostale stavite na stranu jer će vam trebati kasnije da njima posipate tortu kada vude gotova.
  2. Otopite maslac i pomiješajte ga sa 150 g mljevenih keksa. Dobro promiješajte i dobivenu smjesu prebacite na dno okruglog kalupa za torte. Neka kalup bude najviše 24 cm promjera jer će vam inače torta biti preniska. Kalup prethodno premažite tankim slojem maslaca. Žlicom dobro utisnite podlogu kako bi cijelom površinom bila ravnomjerno raspoređena. Pospremite kalup u hladnjak i držite ga na hladnom dok se podloga ne očvrsne.
  3. Miksajte slatko vrhnje dok ne dobijete potpuno čvrsti šlag. Pomiješajte mikserom krem sir za šećerom u prahu. Ukoliko volite slađe kolače, dodajte još šećera.
  4. Sada spojite slatko vrhnje i krem sir u jednoličnu kremu. U kremu umiješajte ručno natrgane preostale komadiće Oreo keksa.
  5. Dobivenom kremom prekrijte podlogu od keksa, poravnajte i posipajte preostalim mrvicama Oreo keksa. Možete dodatno ukrasiti šlagom ukoliko želite. Dobro rashladite i poslužite. Preeeefino je!

Francuska salata


Potrebno:

350 g graška
350 g mrkve
500 g krumpira
15-tak kiselih krastavčića
4 kuhana jaja
1 jabuka
350 g majoneze
1 čašica jogurta (180g)
1,5 čašica kiselog vrhnja (180g)
2 žličice soli

Priprema:
Krumpir i mrkvu skuhati pa nasjeckati na približno iste male kockice. Posebno skuhati grašak i jaja. Kuhana jaja također sitno nasjeckati.
Jabuku oguliti i nasjeckati na sitne kockice. Kisele krastavčiće također sitno nasjeckati.
Sve sastojke staviti u veću posudu, dodati majonezu, jogurt, kiselo vrhnje i sol pa sve skupa dobro promiješati. U pravilu bi to trebalo biti to, no svakako kušajte da provjerite kakva je salata, pa po potrebi dodajte još malo kiselog vrhnja ili majoneze. Ako vam se salata učini premalo kiselom, dodajte žlicu jabučnog octa, a ako je premalo slana, slobodno još dosolite.
Salatu čuvati na hladnom u pokrivenom posudi do posluživanja.

Pureće rolice sa špinatom


Potrebno:
  • 500 g purećih prsa
  • 150 g špinata
  • 2 jaja
  • 100 g ricotta sira
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g sitra trapista
  • 200 ml vode
  • 2 žlice gustina
  • 2 žlice mlijeka
  • vegeta, sol, papar, žlica sjeckanog vlasca, češnjak
  • 1 rajčica
Priprema:
  1. Od purećih prsa napraviti veće i tanke odreske.
  2. Špinat blanširati kratko, izvaditi ga iz vode čim povene, ocijediti i narezati nožem što sitnije. Baciti nasjeckani špinat na tavicu sa malo maslaca, promiješati, dodati dvije žlice mlijeka, posoliti i popapriti. Dodati i sitno sjeckan jedan režanj češnjaka.
  3. U drugoj tavici na malo maslaca ispržiti kajganu od 2 jaja.
  4. Za nadjev pomiješati špinat, ricotta sir i kajganu. Dobivenim nadjevom premazati odreske, zarolati ih i rubove prikačiti čačkalicom.
  5. Rolice pržiti na tavi na malo ulja sa svih strana dok lijepo ne porumene. Izvaditi ih tada na stranu pa na isto ulje doliti vino, vrhnje za kuhanje, vlasac, sol i papar pa pustiti da sve skupa zakuha. Tada uliti vodu u kojoj ste razmutili gustin i sitno sjeckanu rajčicu kojoj ste odstranili sve sjemenke.
  6. Rolice složiti u vatrostalnu posudu za pečenje premazanu maslacem, zaliti ih pripremljenim umakom pa pokriveno peći u pećnici 30-40 minuta.
  7. Pureće rolice sa špinatom poslužiti uz domaće široke rezance, umak i zelenu salatu
  8. Prijatno!

Za velike gurmane: Hobotnica na žaru


Sastojci:

  • 1 hobotnica srednje veličine
  • 100 ml crnog vina
  • 2 l vode
  • Za marianadu:
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • peršun
  • so
  • Za prilog:
  • 2 manje veze blitve
  • 4 krompira
  • pola limuna

Priprema:

  • Korak 1.
    Ključaloj vodi u loncu dodati vino, otom stavite hobotnicu i kuvajte dok ne omekša. Izvadite je iz lonca i prosušite, pa stavite na roštilj ili u rernu da se zapeče.
  • Korak 2.
    Blitvu blanširajte, a u vodi u kojoj se kuvala hobotnica skuvajte i krompir u ljusci, pa ga oljuštite i isecite na kocke.
  • Marinada:
  • Korak 1.
    Napravite preliv od usitnjenog belog luka, maslinovog ulja, peršuna i soli. Time prelijte blitvu, krompir i hobotnicu i servirajte s limunom.

Savet

Kuvanu hobotnicu odmah izvadite iz vode, jer će se stvrdnuti ako se u njoj ohladi

Napravite i vi :"Američke Palačinke"


Napraviti američke palačinke u običnom tiganju nije nikakav problem, svi to možete.
Sastojci:
- 200 grama brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- sasvim malo sode bikarbone
- 2 jajeta
- 300 mililitara mleka
- 1 kašika ulja ili putera
- malo soli
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
Postupak:
- Odvojte žumance od belanca, pa belanaca dobro umutite.
- Umutite žumanca sa šećerom i vanilinim šećerom, zatim dodajte ulje (ili puter), kratko izmiksajte, pa dodajte mleko.
- Smanjite brzinu miksera i u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo soli.
- Na kraju lagano ručno umešajte belanca.
- Tiganj namastite uljem ili puterom, zagrejte na srednjoj temperaturi i izlijte određenu količinu smese.
- Kao i kod naših, kada počnu da se prave mehurići, palačinka je spremna za prevrtanje.
Prijatno.

Brzi kolač sa bananama i keksom (RECEPT)


Ovo je najbrzi,najukusniji kolač sa bananama i plazmom.Dok spremate kavu,možete napraviti i ovaj kolač.
Sastojci:
  • 300gr plazme ili petit keksa
  • 3 pudinga vanilija
  • 9 žlica šecera
  • 1l mlijeka
  • 200 gr maslaca ili margarina
  • 1 vanilija bourbon
  • 4 kašike kiselog vrhnja
  • 4-5 banana
  • 200 ml vrhnja za slag
Priprema:
    1.Staviti mlijeko,šećer i vaniliju šecer da provrije.A od 1l mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding.Skuhati puding i u vruće dodati maslac ili margarin.
    Dodati i kiselo vrhnje.
    2.Kekse izlomiti na komade ne moraju biti sitni pa dodati u vruć puding.Dobro izmješati.
    Tepsiju srednje veličine premazati margarinom pa istresti pola smjese.
    3.Banane preprezati na pola posuti limun sokom i poredati jednu pored druge.
    Ostatak smjese staviti preko ,poravnati i ostaviti da se hladi.
    Kad se ohladi staviti preko umućeno slatko vrhnje.

Kokos kocke-Samo za ljubitelje kokosa


Sastojci
kora:
  • 8 jaja
  • 24 žlice šećera
  • 2 dcl ulja
  • 2 dcl mlijeka
  • 24 žlice brašna
  • 2 praška za pecivo
  • 2 – 3 žlice kakaoa

Krema
  • 1 l mlijeka
  • 6 – 7 žlica brašna
  • 20 dkg kokosa
  • 20 žlica šećera

Glazura:
  • 15 dkg bijele  čokolade
  • 8 dkg margarina za kolače
  • kokos za posipanje

Priprema
    Miksajte bjelanjke sa šećerom u snijeg.
    Dodavati jedno po jedno žumance i dalje miksati.
    K tome dodati naizmjenično ulje i mlijeko.
    Na kraju umiješati brašno izmiješano sa prašcima za pecivo.
    Podijeliti smjesu na dva dijela , te u jedan dio umiješati kakao.
    Na pobrašnjen i namazan pleh istresti prvo smeđi koru i peći na 180 oko 15 min.
    Za vrijeme dok se peče tamni biskvit napraviti kremu . U mlijeko ukuhati brašno i šećer ( kao puding) . Kad to prokuha dodajte kokos i dobro izmiješajte.
    Na polupečeni tamnu koru  istresti kremu, te na kremu istresti preostali žuti biskvit.
    Nastaviti peći na 180 još 25 min do pola sata.
    Na pečeni kolač namazati čokoladnu glazuru, te posuti kokosom.moze i bez cokolade  samo posuti kokosom
    Dobar tek.

"JAFA Oblande "

                              

Potrebno:

2 lista oblande
3dl mlijeka
400g šećera
100g čokolade za kuhanje
250g maslaca/margarina
700g mljevenog keksa (petit ili plazma)
2 narandže
300g Jaffa keksa

Priprema:

Prokuhati mlijeko, šećer, čokoladu i margarin.
Ostaviti da se fil ohladi.
Oguliti dve narandže, pa ih iscediti. 
dodajte u fil neproceđena.
 Dobro promešajte, pa dodajte i
mljeveni keks
Na list oblande naneti jednu polovinu fila, preko
njega poslagati jaffa keks, zatim premazati drugom polovinom fila i prekriti drugim listom oblande.
Prekriti krpom i staviti preko nešto teško da se
stegne. Ostaviti na hladnom mestu, pa kad bude
dovoljno čvrsto seći tankim nožem na štanglice.
Prijatno !





"Čokoladna Bomba Torta": Nećete se pokajati ako je napravite



Potrebno:
Za kuglice od sira:
250 g krem sira
 50 g šećera u prahu
 3 kašike gustina
 50 g kokosa
 2 žumanca

Za koru:
 2 kašike brašna
 6 bjelanaca
 4 žumanca
 30 g šećera u prahu
 2 kašike kakaa
 2 kašike gustina
 100 g čokolade
 1 kašičica praška za pecivo
 vanilin šećer
 prstohvat soli

Glazura:

 100 g čokolade
 3 kašike slatkog vrhnja

Priprema:

Najprije napravite kuglice od sira i to tako što ćete pomiješati krem sir, 50 grama šećera u prahu, tri kašike gustina i dva žumanca. Umutite štapnim mikserom i dodajte kokos. Oblikujte rukama kugle od ove smjese, poslažite ih na papir za pečenje i odložite u frižider.
U zdjeli pomiješajte dva žumanca sa šećerom u prahu i umutite. Čokoladu istopite na pari pa kad se malo prohladi umiješajte u smjesu sa žumancima.
Umutite bjelanca i dodajte 15 grama šećera u prahu. Polako pomiješajte sa smjesom od čokolade.
U drugoj zdjeli pomiješajte dvije kašike kakaa, dvije kašike gustina, 1 kaščicu praška za pecivo, brašno i vanilin šećer.
Zatim ovu suhu smjesu pomiješajte s čokoladnom smjesom.
Poredajte kugle od sira i kokosa u kalup za torte, pa ih prelijte čokoladnom smjesom. Pecite oko 35 minuta na 180°C.
Na kraju prelijte glazurom koji ste napravili od rastopljene čokolade i slatkog vrhnja.
Još vam preostaje pričekati da se ohladi i – uživati.
Prijatno!

Savršena kremasta torta









Potrebno:
za kore


15 belanaca
15 kašika šećera
300 g mlevenog keksa
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
6 kašika ruma

za fil:

1 l mleka
6 kašika šećera
15 žumanaca
3 pudinga od vanile
250 g margarina
4 kašike prženih lešnika
4 kašike eurokrema
100 g bele čokolade

za dekoraciju:
2 šlaga

Priprema
za kore :


U odgovarajućoj posudi umutiti 5 belanaca u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
Na kraju dodati 100 g mlevenog keksa i kašiku brašna, jednu trećinu praška za pecivo i polako promešati varjačom.
 U okrugao kalup za torte obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a potom je izvaditi iz kalupa i poprskati sa 2 kašike ruma. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.


za fil :
U odgovarajuću šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
Preostalo mleko umutiti sa praškom za puding od vanile i žumancima te dodati u ključalo mleko i uz neprestano mešanje kuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne.
U ohlađen fil od pudinga postepeno dodavati margarin i mutiti dok se ne dobije ujednačena smesa.
 Dobijeni fil podeliti na tri dela. U prvi deo dodati mlevene pržene lešnike, u drugi rendanu belu čokoladu, a u treći deo eurokrem i polako promešati.

Slaganje :
 Prvu koru premazati polovinom fila od bele čokolade, zatim naneti polovinu fila od prženih mlevenih lešnika i na kraju polovinu fila od eurokrema. Preklopiti drugom korom te isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko torte.

Ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!











Nema kuhanja nema pečenja Kinder kokos kocke gotove zaista za 20 min


Potrebno:

250 grama secera
100 grama margarina
200 grama kokosa
200 grama mljevenog keksa
1 dcl mlijeka
180 grama crne cokolade
150 grama bijele cokolade

Za glazuru ili bijeli dio :
50gr maslaca 
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka 
200 grama bijele  čokolade (za dekoraciju,može i čokolada za kuhanje )

Priprema:

Pjenasto umutiti šećer sa margarinom
Dodati kokos, mljeveni keks, otopljenu cokoladu i mlijeko.
Sve dobro izmješati i staviti u namazani kalup .
Ostaviti u frižideru 3 sata, istresti na tacnu, preliti bijelom ili crnom cokoladom otopljenom  na pari sa pola 3kasike ulja ,3kašike mlijeka i maslacem .
Ukrasiti po želji. Ostaviti u frižider da se dobro  ohladi  i čokolada stegne .
Sjeci na kocke i služiti.
Prijatno!



"Kocke sa Bananama ":Super,super ukusne




Potrebno:

Za koru :
6 jaja
100 g šećera
3 kašike vode
50 g brašna
15 g kakaoa
1 prašak za pecivo
Za fil:
4 dl mleka
4 kašike brašna
100 g šećera
100 g čokolade
200 g putera
Za dekoraciju:
4 banane
5 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora
Penasto umutite jaja, postepeno dodajući šećer.
 Dodajte mlaku vodu, kakao i brašno pomešano s praškom za pecivo, pa sve dobro sjedinite.
 Dobijenu smesu sipajte u odgovarajuću tepsiju obloženu pek-papirom i pecite na 180°C 30 minuta.
Fil
 Brašno i šećer izmutite u 1,5 dl hladnog mleka, a preostalo mleko ostavite da provri.
Posebno izlomite čokoladu na kocke, pa dodajte u ključalo mleko i mešajte dok se ne otopi.
 Zatim sipajte umućenu smesu od mleka, brašna i šećera i mešajte dok se ne zgusne.
 Ostavite da se ohladi, a zatim sjedinite s umućenim puterom.
Finalni postupak
 Na ohlađenu koru sipajte čokoladni fil pa odozgo poredajte kolutove banana.
 Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i premažite preko voća. 
Ukrasite po želji .
Ostavite da se ohladi i stegne, pa isecite na kocke.
Prijatno !