srijeda, 13. rujna 2017.

Pureće rolice sa špinatom


Potrebno:
  • 500 g purećih prsa
  • 150 g špinata
  • 2 jaja
  • 100 g ricotta sira
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g sitra trapista
  • 200 ml vode
  • 2 žlice gustina
  • 2 žlice mlijeka
  • vegeta, sol, papar, žlica sjeckanog vlasca, češnjak
  • 1 rajčica
Priprema:
  1. Od purećih prsa napraviti veće i tanke odreske.
  2. Špinat blanširati kratko, izvaditi ga iz vode čim povene, ocijediti i narezati nožem što sitnije. Baciti nasjeckani špinat na tavicu sa malo maslaca, promiješati, dodati dvije žlice mlijeka, posoliti i popapriti. Dodati i sitno sjeckan jedan režanj češnjaka.
  3. U drugoj tavici na malo maslaca ispržiti kajganu od 2 jaja.
  4. Za nadjev pomiješati špinat, ricotta sir i kajganu. Dobivenim nadjevom premazati odreske, zarolati ih i rubove prikačiti čačkalicom.
  5. Rolice pržiti na tavi na malo ulja sa svih strana dok lijepo ne porumene. Izvaditi ih tada na stranu pa na isto ulje doliti vino, vrhnje za kuhanje, vlasac, sol i papar pa pustiti da sve skupa zakuha. Tada uliti vodu u kojoj ste razmutili gustin i sitno sjeckanu rajčicu kojoj ste odstranili sve sjemenke.
  6. Rolice složiti u vatrostalnu posudu za pečenje premazanu maslacem, zaliti ih pripremljenim umakom pa pokriveno peći u pećnici 30-40 minuta.
  7. Pureće rolice sa špinatom poslužiti uz domaće široke rezance, umak i zelenu salatu
  8. Prijatno!

Za velike gurmane: Hobotnica na žaru


Sastojci:

  • 1 hobotnica srednje veličine
  • 100 ml crnog vina
  • 2 l vode
  • Za marianadu:
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • peršun
  • so
  • Za prilog:
  • 2 manje veze blitve
  • 4 krompira
  • pola limuna

Priprema:

  • Korak 1.
    Ključaloj vodi u loncu dodati vino, otom stavite hobotnicu i kuvajte dok ne omekša. Izvadite je iz lonca i prosušite, pa stavite na roštilj ili u rernu da se zapeče.
  • Korak 2.
    Blitvu blanširajte, a u vodi u kojoj se kuvala hobotnica skuvajte i krompir u ljusci, pa ga oljuštite i isecite na kocke.
  • Marinada:
  • Korak 1.
    Napravite preliv od usitnjenog belog luka, maslinovog ulja, peršuna i soli. Time prelijte blitvu, krompir i hobotnicu i servirajte s limunom.

Savet

Kuvanu hobotnicu odmah izvadite iz vode, jer će se stvrdnuti ako se u njoj ohladi

Napravite i vi :"Američke Palačinke"


Napraviti američke palačinke u običnom tiganju nije nikakav problem, svi to možete.
Sastojci:
- 200 grama brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- sasvim malo sode bikarbone
- 2 jajeta
- 300 mililitara mleka
- 1 kašika ulja ili putera
- malo soli
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
Postupak:
- Odvojte žumance od belanca, pa belanaca dobro umutite.
- Umutite žumanca sa šećerom i vanilinim šećerom, zatim dodajte ulje (ili puter), kratko izmiksajte, pa dodajte mleko.
- Smanjite brzinu miksera i u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo soli.
- Na kraju lagano ručno umešajte belanca.
- Tiganj namastite uljem ili puterom, zagrejte na srednjoj temperaturi i izlijte određenu količinu smese.
- Kao i kod naših, kada počnu da se prave mehurići, palačinka je spremna za prevrtanje.
Prijatno.

Brzi kolač sa bananama i keksom (RECEPT)


Ovo je najbrzi,najukusniji kolač sa bananama i plazmom.Dok spremate kavu,možete napraviti i ovaj kolač.
Sastojci:
  • 300gr plazme ili petit keksa
  • 3 pudinga vanilija
  • 9 žlica šecera
  • 1l mlijeka
  • 200 gr maslaca ili margarina
  • 1 vanilija bourbon
  • 4 kašike kiselog vrhnja
  • 4-5 banana
  • 200 ml vrhnja za slag
Priprema:
    1.Staviti mlijeko,šećer i vaniliju šecer da provrije.A od 1l mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding.Skuhati puding i u vruće dodati maslac ili margarin.
    Dodati i kiselo vrhnje.
    2.Kekse izlomiti na komade ne moraju biti sitni pa dodati u vruć puding.Dobro izmješati.
    Tepsiju srednje veličine premazati margarinom pa istresti pola smjese.
    3.Banane preprezati na pola posuti limun sokom i poredati jednu pored druge.
    Ostatak smjese staviti preko ,poravnati i ostaviti da se hladi.
    Kad se ohladi staviti preko umućeno slatko vrhnje.

Kokos kocke-Samo za ljubitelje kokosa


Sastojci
kora:
  • 8 jaja
  • 24 žlice šećera
  • 2 dcl ulja
  • 2 dcl mlijeka
  • 24 žlice brašna
  • 2 praška za pecivo
  • 2 – 3 žlice kakaoa

Krema
  • 1 l mlijeka
  • 6 – 7 žlica brašna
  • 20 dkg kokosa
  • 20 žlica šećera

Glazura:
  • 15 dkg bijele  čokolade
  • 8 dkg margarina za kolače
  • kokos za posipanje

Priprema
    Miksajte bjelanjke sa šećerom u snijeg.
    Dodavati jedno po jedno žumance i dalje miksati.
    K tome dodati naizmjenično ulje i mlijeko.
    Na kraju umiješati brašno izmiješano sa prašcima za pecivo.
    Podijeliti smjesu na dva dijela , te u jedan dio umiješati kakao.
    Na pobrašnjen i namazan pleh istresti prvo smeđi koru i peći na 180 oko 15 min.
    Za vrijeme dok se peče tamni biskvit napraviti kremu . U mlijeko ukuhati brašno i šećer ( kao puding) . Kad to prokuha dodajte kokos i dobro izmiješajte.
    Na polupečeni tamnu koru  istresti kremu, te na kremu istresti preostali žuti biskvit.
    Nastaviti peći na 180 još 25 min do pola sata.
    Na pečeni kolač namazati čokoladnu glazuru, te posuti kokosom.moze i bez cokolade  samo posuti kokosom
    Dobar tek.

"JAFA Oblande "

                              

Potrebno:

2 lista oblande
3dl mlijeka
400g šećera
100g čokolade za kuhanje
250g maslaca/margarina
700g mljevenog keksa (petit ili plazma)
2 narandže
300g Jaffa keksa

Priprema:

Prokuhati mlijeko, šećer, čokoladu i margarin.
Ostaviti da se fil ohladi.
Oguliti dve narandže, pa ih iscediti. 
dodajte u fil neproceđena.
 Dobro promešajte, pa dodajte i
mljeveni keks
Na list oblande naneti jednu polovinu fila, preko
njega poslagati jaffa keks, zatim premazati drugom polovinom fila i prekriti drugim listom oblande.
Prekriti krpom i staviti preko nešto teško da se
stegne. Ostaviti na hladnom mestu, pa kad bude
dovoljno čvrsto seći tankim nožem na štanglice.
Prijatno !





"Čokoladna Bomba Torta": Nećete se pokajati ako je napravite



Potrebno:
Za kuglice od sira:
250 g krem sira
 50 g šećera u prahu
 3 kašike gustina
 50 g kokosa
 2 žumanca

Za koru:
 2 kašike brašna
 6 bjelanaca
 4 žumanca
 30 g šećera u prahu
 2 kašike kakaa
 2 kašike gustina
 100 g čokolade
 1 kašičica praška za pecivo
 vanilin šećer
 prstohvat soli

Glazura:

 100 g čokolade
 3 kašike slatkog vrhnja

Priprema:

Najprije napravite kuglice od sira i to tako što ćete pomiješati krem sir, 50 grama šećera u prahu, tri kašike gustina i dva žumanca. Umutite štapnim mikserom i dodajte kokos. Oblikujte rukama kugle od ove smjese, poslažite ih na papir za pečenje i odložite u frižider.
U zdjeli pomiješajte dva žumanca sa šećerom u prahu i umutite. Čokoladu istopite na pari pa kad se malo prohladi umiješajte u smjesu sa žumancima.
Umutite bjelanca i dodajte 15 grama šećera u prahu. Polako pomiješajte sa smjesom od čokolade.
U drugoj zdjeli pomiješajte dvije kašike kakaa, dvije kašike gustina, 1 kaščicu praška za pecivo, brašno i vanilin šećer.
Zatim ovu suhu smjesu pomiješajte s čokoladnom smjesom.
Poredajte kugle od sira i kokosa u kalup za torte, pa ih prelijte čokoladnom smjesom. Pecite oko 35 minuta na 180°C.
Na kraju prelijte glazurom koji ste napravili od rastopljene čokolade i slatkog vrhnja.
Još vam preostaje pričekati da se ohladi i – uživati.
Prijatno!

Savršena kremasta torta









Potrebno:
za kore


15 belanaca
15 kašika šećera
300 g mlevenog keksa
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
6 kašika ruma

za fil:

1 l mleka
6 kašika šećera
15 žumanaca
3 pudinga od vanile
250 g margarina
4 kašike prženih lešnika
4 kašike eurokrema
100 g bele čokolade

za dekoraciju:
2 šlaga

Priprema
za kore :


U odgovarajućoj posudi umutiti 5 belanaca u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
Na kraju dodati 100 g mlevenog keksa i kašiku brašna, jednu trećinu praška za pecivo i polako promešati varjačom.
 U okrugao kalup za torte obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a potom je izvaditi iz kalupa i poprskati sa 2 kašike ruma. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.


za fil :
U odgovarajuću šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
Preostalo mleko umutiti sa praškom za puding od vanile i žumancima te dodati u ključalo mleko i uz neprestano mešanje kuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne.
U ohlađen fil od pudinga postepeno dodavati margarin i mutiti dok se ne dobije ujednačena smesa.
 Dobijeni fil podeliti na tri dela. U prvi deo dodati mlevene pržene lešnike, u drugi rendanu belu čokoladu, a u treći deo eurokrem i polako promešati.

Slaganje :
 Prvu koru premazati polovinom fila od bele čokolade, zatim naneti polovinu fila od prženih mlevenih lešnika i na kraju polovinu fila od eurokrema. Preklopiti drugom korom te isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko torte.

Ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!











Nema kuhanja nema pečenja Kinder kokos kocke gotove zaista za 20 min


Potrebno:

250 grama secera
100 grama margarina
200 grama kokosa
200 grama mljevenog keksa
1 dcl mlijeka
180 grama crne cokolade
150 grama bijele cokolade

Za glazuru ili bijeli dio :
50gr maslaca 
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka 
200 grama bijele  čokolade (za dekoraciju,može i čokolada za kuhanje )

Priprema:

Pjenasto umutiti šećer sa margarinom
Dodati kokos, mljeveni keks, otopljenu cokoladu i mlijeko.
Sve dobro izmješati i staviti u namazani kalup .
Ostaviti u frižideru 3 sata, istresti na tacnu, preliti bijelom ili crnom cokoladom otopljenom  na pari sa pola 3kasike ulja ,3kašike mlijeka i maslacem .
Ukrasiti po želji. Ostaviti u frižider da se dobro  ohladi  i čokolada stegne .
Sjeci na kocke i služiti.
Prijatno!



"Kocke sa Bananama ":Super,super ukusne




Potrebno:

Za koru :
6 jaja
100 g šećera
3 kašike vode
50 g brašna
15 g kakaoa
1 prašak za pecivo
Za fil:
4 dl mleka
4 kašike brašna
100 g šećera
100 g čokolade
200 g putera
Za dekoraciju:
4 banane
5 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora
Penasto umutite jaja, postepeno dodajući šećer.
 Dodajte mlaku vodu, kakao i brašno pomešano s praškom za pecivo, pa sve dobro sjedinite.
 Dobijenu smesu sipajte u odgovarajuću tepsiju obloženu pek-papirom i pecite na 180°C 30 minuta.
Fil
 Brašno i šećer izmutite u 1,5 dl hladnog mleka, a preostalo mleko ostavite da provri.
Posebno izlomite čokoladu na kocke, pa dodajte u ključalo mleko i mešajte dok se ne otopi.
 Zatim sipajte umućenu smesu od mleka, brašna i šećera i mešajte dok se ne zgusne.
 Ostavite da se ohladi, a zatim sjedinite s umućenim puterom.
Finalni postupak
 Na ohlađenu koru sipajte čokoladni fil pa odozgo poredajte kolutove banana.
 Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i premažite preko voća. 
Ukrasite po želji .
Ostavite da se ohladi i stegne, pa isecite na kocke.
Prijatno !

Brza pizza bez kvasca i čekanja dizanja tijesta …








Potrebno:

250 gr brasna
1 jaje
2,5 dcl tekuceg jogurta
1/2 kasicice sode bikarbone
1/2 kasicice praska za pecivo
1 kasicica soli

Priprema:

Umutiti jaje, sa solju i mrvicom secera, zatim uliti jogurt, prasak za pecivo i sodu bikarbonu.
Dodajte brasno, muteci na najmanjoj brzini, da se sastojci spoje..i gotoovoo.
Najveci pleh od rerne oblozite papirom za pecenje ili namazite masnoćom i pospite brasnom, ulijte testo.
Tijesto je čudno, ni retko ni gusto, lepljivo je..spremite kasiku koju cete umakati u toplu vodu.
Tijesto izrucite na sredinu pleha i mokrom kasikom razvucite testo do ivica, testo treba da bude tanko.
U medjuvremenu ugrejte rernu na 250, odmah na to tijesto stavite sve nadeve , salamu i sir i pecite 10-12 minuta.
Dobićete savršeno meko i tanko testo.
Prijatno 

"ROL PITA " - Uz čašu jogurta idealan doručak




Jedna stara koleginica mi je pričala o ovakvom načinu pripreme pite. Ja tad nisam ništa zapisala. Pa sam sve nekako odokativno radila, ali nije loše ispalo.

Potrebno:

500g tankih kora za pitu
5 komada jaja ( 3 za fil, 2 za premazivanje)
300g fete
200ml jogurta
100ml ulja
100ml kisele vode
1 kesica praška za pecivo
so
pečenica
susam

Priprema :

Miksreom umutite jaja. Dodajte sir.
Dodajte jogurt, so, prašak za pecivo, ulje i malo kisele vode.
Razdvojite sve listove kora i napravite dve gomile sa jednakim brojem kora.
Nanosite fil na svaku koru. Ide kora-fil-kora-fil…sve dok ne iskoristite jednu gomilu kora.
Kada potrošite prvu gomilu. Možete ubaciti nešto po želji ja sam stavila dimljenu pečenicu jer moj sin voli to kad ima malo roze unutra Ja sam jednu gomilu napravila sa pečenicom, a jednu bez…
Urolajte vaše gomile.
Umotajte u streč ili aluminijumsku foliju.
Ostavite da se stegne u zamrzivaču na nekoliko sati.
Kada su se stegle, iseći ih na parčiće od oko 2-3 cm širine. Poređati ih u pleh obložen pek papirom. Slobodno ostavite razmak, jer se naduju. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.
Peći na 200C dok im vrh ne porumeni.
Poslužiti uz jogurt za doručak ili večeru.
Prijatno!









utorak, 12. rujna 2017.

OBLATNE – Ovakve do sada niste pravili !





Poterbno:


oblatna, 
2 lista
bjelanjak, 6
šećer, 200 g
mljeveni orasi, 200 g
Za Nadjev
žumanjak, 6
šećer, 150 g
crna kafa,
 5 žlica jaka
čokolada za kuhanje, 100 g
margarin, 200 g ili maslac

Priprema :

Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne).
Oblatne staviti na obrnutu stranu lima za pečenje i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju.

Za nadjev je potrebno izraditi žumanjke i šećer na pari. Kada se smjesa zgusne dodati kafu i otopljenu čokoladu. Smjesa je rjeđa, no  frižideru se stisne. U rashlađenu smjesu dodati margarin ili maslac.
Oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini) kako bi dobili četiri dijela. Nadjev podijelite na četiri dijela.
Oblatne namažite i slažite jednu na drugu, zadnju oblatnu ne mazati odmah nadjevom. Preko nje staviti papir za pečenje i nekim teretom pritisnuti kako bi se oblatne izravnale.
Kad se oblatna izravna, preko nje staviti nadjev i posuti orasima.
Prijatno !