utorak, 12. rujna 2017.

Tako je sočan i osvježavajuci da je šteta ne probati ga : "VOĆNA ČAROLIJA"



Potrebno

Za kore :
10 jaja
10 kasika secera
3 kasike kakao
1 prasak za pecivo
2 dl ulja
2 dl jogurta
10 kasika brasna

Za fil 1

200 gr gustina
1 ekstrat vanile
100gr bele cokolade
1 margarin
200 gr secera u prahu
12 dl mleka

fil 2:

300 gr secera
6 dl vode
500 gr borovnica ili bilo kog drugog voca
120 gr pudinga od jagode ili vanile 
Završni dio ;
glazura  od cokolade 250 gr i 3 kašike ulja istopiti na laganoj vatri

Priprema
Za kore :
Ulupajte 5 belanaca dodati 5 kasike secera ,5 zumanca i dalje dobro mutiti
dodati 5 kasike brasna ,pr za pecivo, 1 dl ulja i 1 dl jogurta ispeci koru u pleh velicine 30
x 40 isto tako uraditi i sa drugom korom samo dodati 3 kasike kakao ispeci koru u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 15 -20 min zavisno os vaše rerne .

Za fil 1:
Od 1 litra mleka uzeti 2 dl i razmutiti 200 gr gustina i malo ekstata od vanile ,a u ostatak
mleka izlomiti 100 gr bele cokolade i kada pocne da vri zakuvati kremu , kada se ohladi
sjediniti sa 1 margarinom umucenim sa 200 gr secera u prahu ,umutiti penasto.

Za fil2
U jednoj serpici sipati 300 gr secera i 4 dl vode da vri sipati voce i jedno 4 min da se kuva
,posebno razmutiti 3 pudinga od jagode u 2 dl vode i zakuvati u voce , pustiti da se
ohladi

Slaganje :

žuta kora,
voćni fil ,
fil od gustina ,
crna kora ,
fil od gustina
glazura 

Kolač dobro ohladiti u frižideru do služenja .
Prijatno !

"Ploške sa orasima "


                

Potrebno
Za fil:
150 gr mljevenih oraha
100-150 gr secera
5 kašika mlakog mlijeka
2 kašike ruma


Za koru:
4 jaja
100 gr secera
100 gr oraha
40 gr brasna


Za  glazuru :

80 gr kuhinjske cokolade
1  kašike ruma
1 kašika vode


Priprema

 Umutite bjelanjca u cvrsti snijeg i ostavite.
 Izmiksajte zumanjca sa secerom u pjenastu smjesu.
U to dodajte mljevene orahe i brasno.Izmiksajte.
Zatim dodajte bjelanjce i izmiksajte sve zajedno.
Stavite u namasceni pleh i stavite da se pece na 180C 20min.Ostavite da se potpuno ohladi.
 Pecenu koru  isjecite na pola.
U sredini stavite malo vise od pola filla.Razmazite.
Preklopite sa drugom korom .Na vrh  kore stavite drugu polovinu filla i razmazite.

Glazuru od čokolade pripremite:
U manju serpicu stavite cokoladu za kuhanje,vodu i rum.Mijesajte sve zajedno dok se cokolada ne otopi.
Premazite preko kolaca.
Preko cokolade pospite sa mljevenim orasima.
Prijatno!

Ovom ručku moja djeca nemogu odolit : Pohovani pileći fileti sa sausamom




Sastojci:


  • 1 komad pileci prsa
  • 1 jaje
  • 2 kasike brasna
  • susam
  • so i biber
  • ulje za przenje

  • Priprema:
    Piletinu oprat,posusit i isjec na trakice ili snicle.
    Izmutit jaje sa malo soli.
    Brasnu dodat malo soli i bibera pa promjesat.
    Susam istrest u tanjir.
    Zagrijat ulje.
    Piletinu uvaljat u brasno,namocit u izmuceno jaje pa uvaljat u susam.
    Przit na vrelom ulju dok piletina ne bude gotova i ne dobije finu bojicu.
    Prilog po zelji moji najvise vole pomfrit.
    Prijatno!

    Nešto stvarno super-Pohovani punjeni Šampinjoni



    Sastojci
    Potrebno vam je:

  • 1 pakovanje šampinjona (oko 20 komada),
  • 225 g krem sira sa ukusom luka ili vlasca (kao beli luk),
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu, ali može i svežeg,
  • 1/4 kašičice slatke paprike,
  • 1/2 kašičice soli,
  • po izboru – 1 kašika tabasko sosa,
  • 3 jaja,
  • šolja brašna,
  • prezla,
  • mast ili ulje za pohovanje.

  • Priprema:
    Očistite i operite 20-ak šampinjona i pažljivo izvadite peteljke.
    Potrebno je da ostane udubljenje koje ćete nadevati filom od krem sira.
    Odstraniti peteljke sa šampinjona.
    Zatim u posebnu posudu stavite krem sir, dodajte so, papriku, beli luk i tabasko sos i sve sjedinite kašikom.
    Fil od krem sira.
    Sada svaku pečurku napunite dobijenom masom.
    Napuniti šampinjone filom od krem sira.
    Uzmite sada tri odvojene posude. U jednu stavite jaja i izmutite ih, u drugu brašno, a u treću prezlu. Kao i obično, uvaljajte šampinjone prvo u brašno, zatim u jaje (možete 2 puta, da bi bio čvršći sloj) i zatim u prezlu.
    Paniranje šampinjona.
    Stavite punjene šampinjone u frižider na 30 minuta. Za to vreme u dublju šerpu ili fritezu stavite dosta masti ili ulja i dobro zagrejte. Kada je vrelo, pomoću šupljikave kašike spustite punjene šampinjone da se pohuju.
    Pohovanje šampinjona.
    Kada šampinjoni porumene sa obe strane, izvadite ih na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Zatim ih servirajte tople.

    Grčki Hljeb (RECEPT): Mekan ,punjen i veoma ukusan




    Potrebno:

    500g brašna /može glatko ili miješano
    1žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg
    1/2 žličice soli
    na vrh noža šećera
    1 žlica ulja
    mlake vode koliko treba


    Nadjev:
    200g feta sira
    3žlice maslinovog ulja /1 žlica za premazat zdjelu
    1žličica origana/majčina dušica

    Premaz.
    1 žutanjk
    3-4žice sezama


    Priprema

    Od sastojka zamijesite tijesto ,jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu ,pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min.da se tijesto digne . Razmrvite feta sir
    Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sirom .Na jednom dijelu/prema sebi/prstima napravite rupu do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.
    Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite .Stavite tijesto u puž ,pazeći da e ne spoje krajevi. Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom.Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.



    "Plazma Torta" sa mjerama na kašike





    Sastojci 

    Za korice :

    3 jaja
    21 kašika šećera
    16 kašika ulja
    21 kašika mleka
    23 kašike brašna
    1 prašak za pecivo
    2 kašike kakaa
    Za fil :

    4 kisele pavlake
    250 g šećera u prahu
    300 g mlevene Plazme

    Priprema
    Za korice: 

    Sve ovo zajedno umutiti i od te smese ispeći tri korice. Za jednu koricu odprilike sipam 2-3 kutlače smese. Većina me pita da li je ovo smesa za jednu koricu, ali ne. Ovo je smesa za sve tri korice. Svaku koricu natopiti čokolanim mlekom. Za natapanje vam treba nešto manje od 0,5l mleka. Za fil umutiti sve sastojke .Svaku koricu premazati filom.

    Ukrasiti po želji. Šlag, čokolada, voće…


    Torta bez kuhanja i pečenja…






    Potrebno je:


    600 gr šlaga
    600 ml kisele vode
    300 gr mlevenog plazma keksa
    200 gr eurokrema
    250 gr malina
    100gr čokolade(za ukrašavanje)
    3 kašike ulja( da rastopite čokoladu)

    Priprema:

    Umutiti 200 gr šlaga sa 200 ml kisele vode
    U to dodati mleveni plazma keks pa staviti na dno kalupa za tortu( ako nemate kalup stavite u neku tepsiju).
    Stavite u frižider da se malo stegne.
    Za to vreme umutite još 200 gr šlaga sa 200ml kisele vode i polako umešajte maline.
    Ovu smesu stavite preko one sa plazma keksom i opet vratite u frižider da se stegne.
    Sledećih 200 gr šlaga umutite sa 200 ml kisele vode i u to dodajte 200 gr eurokrema pa smesu izlijete u kalup preko smese sa voćem.
    Opet vratite u frižider da se sve dobro stegne.
    Na kraju rastopite 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja, malo prohladite i prelijte po vrhu torte ili samo dekorišite sa šlagom .


    Napomena: Ako iz nekog razloga ne želite maline , umesto njih u šlag stavite seckane čokoladne bananice ili banane imate razne varijante ša možete dodati  . Sve ostalo je isto. Torta je i dalje ukusna, pa je onima koji vole čokoladne bananice ovo lepša varjanta torte od one voćne.

    Prijatno !


    Divan i lagan kolac ….toliko je dobar da se topi u ustima !




    Sastojci:


    1 l mljeka

    100g putera

    60g gustina

    120g brasna

    4 velike kasike kakaa

    1 vrecica vanilin secer

    I još:

    100g kokos

    2 vrecice slag pjene (spremitii po upustvu na vrecici )

    Priprema:

    U vecoj serpi sipati mljeko ,secer i ostale sastojke i kuhati dok smjesa ne bude gusta .

    U cetvrtastom plehu ( od rerne ) posuti kokosovo brasno pa izliti skuhanu smjesu i ostaviti ufrizideru da se hladi par sati !
    Slag pjenu pripremiti po upustvu na vrecici ide:(1/8 mljeka i kasika secera) na jednu vrecicu slaga …..
    dobro smiksati i premazati ohladjeni kolac sa slagom .
    Sjeci na lente ( 3 cm ) i motati u krug …..tako se formira pasa lokum !

    (Pri motanju budite spretni jer je kolac njezan, polako ga smotajte )sa osjecajem ! ?
    Kolac drzati u frizideru do posluživanja jer je tako bolji kada je hladan, bas osvjezavajući

    Prijatno!




    "LJEŠNIK GNIJEZDA" Istinski ljubitelji lješnika biće oduševljeni ovom poslasticom!




    Potrebno:

     2 dl vode

     200 gr. secera
     150 gr. margarina
    100 gr. cokolade
    150 gr. mlevenih pecenih lesnika
    250 gr. mlevenog keksa
     mleveni lesnik, nutela

    Priprema:

    Staviti vodu, secer, margarin i cokoladu u serpicu pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa sporeta i dodati keks i lesnike.
    Kada se masa ohladi, vlaznim rukama formirati kuglice, uvaljati kuglicu u mleveni lesnik a zatim palcem napraviti udubljenje na kuglici. Sipati nutelu u spric za ukrasavanje i puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade, po mogucnosti, preko noci.
    Da biste ubrzali pripremu, smesu za gnezda možete staviti u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati. Ili, možete je napraviti nekoliko sati ranije, ostaviti u frižider i kasnije oblikovati gnezda.
    Gnezda su lepsa ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuse i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se ucini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smesa se fino stegne. Ja sam ih napravila uvece a tek sutradan punila nutelom. Ovo je velika mera, od koje mi je ispalo oko 60 vecih lesnik gnezda (velicine kao orah u ljusci). Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebi posna cokolada i za smesu i za punjenje.
    Napomena: ukoliko je nutela suvise cvrsta za istiskivanje iz sprica, mozete je malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istiskivala, ali vrlo kratko, da ne bi bila previse tecna.
    Prijatno!




    Nova Šeherzada torta gotova za tren !





    Potrebno:


     1,5 l mlijeka
    14 kas. secera
    5  pudinga od karamele
     250 gr. Putera
    500 gr. šlaga
    500 ml. kisele vode
     600 gr. Turskog keksa petitbeurre


    Priprema:

    Odvojiti 2 dl. mlijeka i dodajte 5 vrecica pudinga i dvije kasike secera. Ostaviti sa strane.
    Ostatak secera (12 punih kasika) istopiti da se dobije karamel i u to dodati vrelo, prijethodno ugrejano, mlijeko. Kad se sve dobro sjedini i provri, dodati smjesu sa pudingom. Kuhati dok se ne zgusne.
    Ostavite puding da se ohladi i sjedinite sa izmiksanim puterom.
    Posebno umutite 500 gr. slaga sa kiselom vodom.
    Zatim redajte tortu u tepsiju (35 x 25 cm.): Keks, Fil, Slag – Keks, Fil, Slag itd. Tako napraviti 4 reda i obloziti tortu sa slagom
    Ostavite tortu par sati da se dobro ohladi i da se ukusi sjedine
    Umjesto 5 pudinga Karamele, mozete koristiti 5  pudinga od Vanilije 

    Ohladenu tortu sjeći na željene komade i poslužiti .
    Prijatno!

    " Greta Torta "






    Potrebno

    Za koru: 
    (mjere za jednu, pečete četiri)
    4 kom belanca
    5 kašika šećera
    8 kašika mlevenih oraha
    1 kašika brašna
    Premaz za kore
    200 gr čokolade
    6 kašika ulja

    Za fil:
    16 kom žumanaca
    750 ml mleka
    16 kašika šećera
    8 kaška brašna
    250 gr putera
    100 gr prah šećera
    aroma vanile

    Za glazuru:

    80 gr čokolade
    2 kašike ulja

    Priprema

    Dobro umutite belanca, njima dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrtst sneg. Orahe pomešajte sa brašnom, pa lagano, kašiku po kašiku dodajte u belanca, mikser smanjite na najmanju brzinu.

    Dobijenu masu razlijte u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Ja sam pekla u okruglom plehu, prečnika 26cm.

    Pečete četiri ovakve kore.

    Čokoladu i ulje rastopite na pari i premažite svaku koru čokoladom.

    Ostavite da se čokolada ohladi.

    U 300 ml hladnog mleka razmutite brašno, pa u to dodajte žumanca koja su penasto umućena sa šećerom, umutite u homogenu masu, tako da nema grudvica.

    Ostatak mleka stavite na šporet da provri i u kipuće mleko dodajte masu od žumanaca i brašna. Kuvajte neprekidno mešajući dok se masa ne zgusne.
    Ostavite da se fil ohladi.

    Ukoliko vam je lakše, možete sve sastojke fino izmešati, i fil kuvati na pari ili u mikrotalasnoj. Vodite samo računa da vam se ne naprave grudvice.


    U hladan fil dodajte penasto umućen maslac sa prah šecerom. Pre mućenja ostavite da vam maslac fino omekša. Na kraju dodajte aromu vanile.


    Filujte svaku koru filom. Na zadnu stavite glazuru od čokolade. Sa strane možete ukrasiti šlagom ili čokoladom, po želji.

    Prijatno !



    Keks torta sa slatkom pavlakom gotova za pola sata!






    Potrebno :

    oko 600 gr keksa
    1/2 l slatke pavlake 
    6 kesica nes kafe
    2 jaja
    8 + 6 kašika šećera
    1/2 l vode
    2 kesice šlaga
    2 dl mineralne vode
    Priprema
    Najpre skuvati nes kafu (u granulama, nemojte koristiti 2 u 1, ni 3 u 1) i 8 kašika šećera u 1/2 l vode, i ostaviti da se ohladi.
    Fil:
    Slatku pavlaku, dobro rashlađenu dobro umutiti mikserom.
    U drugoj, velikoj posudi dobro umutiti  na pari 2 belanca, dodati 6 kašika šećera i 2 žumanca, pa polako izmešati. u ohladeno odati umućenu slatku pavlaku, pa sve polako i dobro izmešati.
    Na tacnu staviti par kašika fila, pa ređati keks koji prvo potopimo u nes kafu. Opet red fila, pa red keksa natopljenog nes kafom, dok se ne potroši sav materijal.
    Sutradan, pre služenja, umutiti šlag sa mineralnom vodom, pa tortu premazati i ukrasiti, ja sam je posula čokoladnim dražejama.

    Tortu sa slike pravila sam sa prelepim kakao keksićima Zlatni Pek, slagala sam 6×3 keksa na tacnu, i imala sam 4 reda keksa (to je oko 600 gr).


    Prijatno!





    Čokoladna plazma torta, savršenstvo od poslastice





    Sastojci
    mjere za jednu koru

    4 veća belanca
    5 kašika šećera
    7 kašika mlevenih oraha
    1 kašika brašna
    pola kesice praška za pecivo
    napraviti 3 ovakve kore


    Za fil:

    12 žumanaca
    10 kašika šećera
    250 g. maslaca ili margarina
    180 g. šećera u prahu
    200 g. mlevenog plazma keksa
    250 g. mleka u prahu
    3 dcl. mlečne slatke pavlake
    150 g. čokolade za kuvanje
    šlag i čokolada za dekoraciju


    Priprema:

    Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Lagano umešati orahe, brašno i prašak za pecivo. Pripremiti kalup za pečenje prečnika 26 cm., na dno staviti papir, ivice nemojte podmazivati, sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12-15 minuta. Ostaviti da se prohladi i tek onda koru tankim nožem odvojiti od oboda, tako se neće skupiti i znatno smanjiti obim.

    Za fil:
    Žumanca i 10 kašika šećera umutiti u gustu smesu, da žumanca pobele. Kuvati na pari oko 15 minuta uz povremeno mešanje pa ostaviti da se skroz ohladi.
    Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati prethodnu smesu, izmiksati, dodati i umućenu slatku pavlaku, plazmu i mleko u prahu i sve dobro izmešati.
    Jednu trećinu smese odvojiti a u ostatak dodati istopljenu čokoladu.
    Filove ostaviti 1 sat u frižider pa filovati tortu.

    kora-braon fil-kora-žuti fil-kora-braon fil


    Tortu ostaviti preko noći u frižider da kore lepo omekšaju, filovi se stegnu i da se sjedine ukusi. Sledeći dan dekorisati šlagom i čokoladom.

    Mleko u prahu mora biti kvalitetno inače ima osobinu da se “razliva” i tako razređuje fil.

    Prijatno!