nedjelja, 10. rujna 2017.

Za pola sata dobijete čudo! Vrijedi probati- "Čudo od čokolade"









Potrebno

Za biskvit:


4 Jaja

5 dkg Šećera

20 dkg Margarina ili maslaca

10 dkg Čokolade za kuhanje

4 žlice Pšeničnog oštrog brašna

1 žlica Prašak za pecivo


Za kremu :

1/2 l Slatkog vrhnja za šlag

20-25 dkg Čokolade za kuhanje

Za preliv za biskvit :

0,5 dcl Mlijeka
Rum (po želji)

Priprema

Za biskvit:


Žumanjke i šećer umutiti, dodati rastopljeni maslac i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka. Peći otprilike 20-25 minuta na 180°.

Za kremu :
Slatko vrhnje zagrijemo na vatri,te dodajemo čokoladu.Kuhamo tako dugo dok nam se čokolada ne otopi do kraja!

Nakon što je biskvit pečen ja ga polijem sa 1/2dcl mlijeka sa malo ruma.
Kremu prelijemo vruću po biskvitu.Krema je malo rijeđa,no nemojte da Vas to brine jer nakon što ju stavite u hladnjak stisnut će se (ja kolač ne stavljam odmah vruću u hladnjak,nemojte ni vi jer će Vam krema popucati ili se uopće neće stisnuti znači prvo treba da se ohladi na sobnoj temperaturi ).
Kolač mora odstajati barem 4-5 sati u frižideru  (najbolje preko noći) i vjerujem da ćete biti oduševljeni! 

Prijatno!

KOLAČIĆ koji je gotov za 20 minuta




Potrebno :

3 čaše (200ml) kiselog mlijeka
3 čaše šećera
3 čaše brašna
3 kašike slatkog kakaa
1 mala kašika sode bikarbone
1 mala kašika praška za pecivo

Priprema :

U jednu veliku posudu pomiješajte sve sastojke i izmiješajte dok ne dobijete glatku masu.
Tepsiju obložite pek papirom i izlijte masu.
Zagrijati rernu i peći 30-35 minuta na 200°.
Kada kolač bude pećen vi pripremite sirup od:
12 kašika domaćeg meda
10 kašika šećera
20 gr margarina
200 gr mliječne čokolade
Sve na ringli kuhati dok ne prokuha i preliti vrelo preko kolača.
Prije sve kolač isjecite na kocke.
Preko kolača po želji pospite kokos ili mljevene orahe.
Prijatno!

Torta sa plazma i jafa keksom






Potrebno:


1l mleka
3 pudinga od vanile, slatke pavlake ili po želji
5 kašika šećera
150 gr margarina
100 gr šećera u prahu
250 ml slatke pavlake
300 gr jafa keksa
150 gr plazma keksa

Za dekoraciju :
šlag po želji 

Priprema:

Razmutiti pudinge sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri.
Zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre pa ohladiti.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen puding i umutiti.
Ulupati slatku pavlaku pa i nju dodati umućenom kremu.
Podeliti na 2 jednaka dela, pa u jedan dodati izlomljen plazma keks a u drugi seckani jafa keks.
U kalup prečnika 23cm staviti foliju ili kesu pa staviti deo sa jafom, a odgore sa plazmom i ostaviti u zamrzivač sat – dva i onda okrenuti na tacnu,zatim dekorisati sa umućenim šlagom.
Prijatno!












Neodoljivo sočan kolač!





Ljubitelji ste finih kolača, ali onih koji se ne peku? Upravo jedan takav donosimo u nastavku. Uz samo malo truda i vremena napravit ćete neodoljivo sočne kremisimo kocke.

Sastojci

2 vrećice pudinga od vanilije
2 žlice pšeničnog oštrog brašna tip 400
2 žlice gussnela
100 g šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca
200 g čoko namaza
5 krem bananica
100 g čokolade
700 g petit keksa
sok od 2 naranče
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka

Priprema:

Dva pudinga od vanilije, brašno, gussnel te šećer umutiti u malo mlijeka. Ostatak mlijeka (od 1 l) zakuhati te u njega isuti prethodno sjedinjenu smjesu te kuhati 2-3 minute. U ohlađeno dodati maslac te sjediniti kremu električnim mikserom. Kremu ravnomjerno raspodijeliti na tri dijela. U prvi dio umiješati čoko namaz/Nutellu, u drugi dio banabice, a u treći dio naribanu čokoladu.


Slaganje

Petit keks namočiti u sok od naranče te slagati na pripremljenu podlogu. Nakon toga redom slagati: prvu kremu, red petit keksa namočen u sok, drugu kremu, red petit keksa namočen u sok te treću kremu. Na kraju električnim mikserom umutiti 2 vrećice šlaga s 250 ml mlijeka te premazati kolač. Dobro ga ohladiti, narezati na kocke i poslužiti.

Ekstra brzi kolač sa mjerama na kašike- Gotov za pola sata






Potrebno je:

3 čaše kiselog mleka (čaša od 2 dl)
3 iste ćaše šećera
3 čaše brašna
3 kašike kakao
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo

Za preliv :
15 kašika mleka
13 kašike šećera
25 gr margarina
200 gr mlečne čokolade (ili za kuvanje, po želji)

Priprema :
Sjediniti sve navedene sastojke u glatku kompaktnu masu. Razliti u tepsiju (đuveč) obložen papirom za pečenje.
Peći 30 tak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C.
Pečeni kolač iseći na kockice i preliti sirupom 

Za preliv :
Sve ovo prokuvati i vruće preliti preko isečenog kolača.
Preko fila može kokos ili mleveni oras

Prijatno!








Naj popularniji Nutela kolač. ! Spreman za 20 min




Potrebno

za koru:

250 gr mljevenog keksa;
40 gr maslaca;
100 ml soka od breskve ili neki dr po vašoj želji;
30 gr čokolade u prahu.

Za fil:
250 gr sira krem;
50 gr šećera u prahu;
150 gr nutele;
Pola l slatke pavlake.
Ganache:
150 ml pavlake slatke;
150 gr čokolade sa usitnjenim lješnjakom.

Priprema:

Smjesu za podlogu pomiješati da ne ne mrvi, te utisnuti u kalup za kolače. Staviti u frižider dok se spremaju kreme.
Kremasto umutiti krem sir i šećer, te smjesu podijeliti na dva jednaka dijela. Umutiti slatku pavlaku, pa jedan dio slatke pavlake pomiješati sa krem sirom, a drugi pomiješati sa nutelom i drugom polovicom krem sira.
Koru premažite prvo sa bijelim filom, zatim sa crnim i ostavite opet u frižider na hlađenje.
Za ganache otopite čokoladu koju ste stavili u slatku pavlaku, ali obratite pažnju da se ne zagrije previše, dovoljno je samo dok se čokolada ne istopi.Prohladite malo ganach pa prelite preko torte. Ohladite je dobro u frižideru,Torta je spremna za uživanje. 
Prijatno!




Ledene čokoladne štanglice….Recept za koji vam nije potrebno nikakvo umijeće




Potrebno 

Za koru :
270g tamne cokolade(70% kakao)
8 bjelanjaka
250 ml tekuceg vrhnja(bez secera)
50 g secera
malo soli
Za fil:
1 puding od vanilije(skuhati sa 400ml mlijeka)
250g putra
250g puder secera
120g tamne cokolade (70%kakao)

Priprema


Otopiti cokoladu u zagrijanom vrhnju,na laganoj vatri-ne smije kljucati
Umutiti bjelanjke sa malo soli,pa dodati secer i cvrsto ulupati
umjesati sa toplom cokoladom rucno(izokretati)

Smjesu izliti na pek papir i peci na 175°oko 15 minuta(ovisi o rerni)
skloniti sa papirom sa pleha i ohladiti
prerezite na cetiri jednaka djela(trake) i filujte


Puding skuhati sa 400 ml mlijeka(ja stavim jos 2 kasike secera unutra ekstra),prekriti prozirnom folijom i ohladiti
izmutiti secer i puter,dodati ohladen puding
jednu trecinu odvojiti (to je fil kroz sredinu), a u rest staviti otopljenu tamnu cokoladu (par minuta ohladiti),izmiksati, pa namazati prvu i trecu traku i ukrasiti stangle okolo.
Prijatno!




Kolač s kafom !




Sastojci:


Za koru

– 180 g šećera

– 8 belanaca

– 5 žumanaca

– 220 g mlevenih lešnika

– 1 kašika mlevene kafe

Za fil


– 3 žumanca

– 250 g šećera u prahu

– 1 dl kuvane crne kafe

– 250 g putera

– 100 g čokolade za kuvanje


Priprema:

Kora:

 Belanca umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti šećer i žumanca pa sjediniti sa snegom od belanaca i lagano izmešati.
 Dodati mlevene lešnike i kafu te promešati varjačom.
 Tepsiju od rerne obložiti papirom za pečenje i u nju sipati smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 15 min. Pečenu koru preseći vertikalno na tri dela.


Fil:

 Sjediniti šećer u prahu i crnu kafu pa kuvati na visokoj temperaturi da bi se dobila karamelizovana smesa gustine meda.
Potom skloniti sa vatre, dodati u nju žumanca, puter i izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.

Finalni postupak:

Prvu koru premazati 1/3 fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti 1/3 fila i prekriti trećom korom pa završiti preostalim filom.

Najukusnija verzija čuvene markiza torte: Čokoladno kremasto neodoljiva!





Potrebno:
7 jaja
250g putera
250g šećera u prahu
200g čokolade za kuvanje
3 kašike ekstrakta ruma
Mleko
2 pakovanja piškota (4 table)
2 kesice šlaga


Priprema:

Odvojte od 7 jaja žumanca i belanca. Od belanca umutite sneg i stavite u frižider. U žumanca stavite 250g šećera u prahu i dobro umutite. Dodajte ceo puter. Otopite čokoladu, pa dodajte u umućena žumanca i čokoladu. Sipajte u fil jedno 3 kašike ruma da lepo zamiriše, to možete i po soptvenom ukusu, nećete pogrešiti.
Kada ste to sve lepo umutili, u tu smesu dodajte i prethodno umućena belanca iz frižidera i na najsporijoj brzini umutite fil.

U okruglu činiju standardne velićine (kao za salatu) obložite folijom. U malo ugrejanog mleka, potapajte piškotu po piškotu i redajte po obodu činije. Kada celu površinu prekrikjete piškotama, izlijte fil i poravnajte. Zatvorite činiju i fil sa piškotama i stavite da se torta stegne. Potrebno je 2-3 sata.
Izvadite tortu iz frižidera, prevrnite je na veći tanjir. skinite foliju. Umutite šlag od dve kesice šlaga i premažite ili ukrasite tortu po želji.
Prijatno!

subota, 9. rujna 2017.

Prste da poližeš:Zapečene makarone sa mljevenim mesom i šampinjonima






Sastojci:


1 pakovanje makarona
500 gr. mljevenog mesa
400 gr. sampinjona
1 glavica luka
so, biber, vegeta I malo ulja
1 tegla (900 gr) spageti sosa
200 gr. rendanog sira (mozzarella ili neki drugi)


Priprema :


Peć zagrijat na 200C.

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi, ocijediti i preliti hladnom vodom da se ne lijepe. Dok se tjestenina kuha pripremite sos.
Šampinjone isjeckajte na tanke listiće i dodajte mesu. Dinstajte na laganoj temperaturi dok šampinjoni ne omekšaju.
Kad je sve gotovo dodajte špageti sos (paradajz sos). Prokrčkajte pa dodajte makaronama.
Sve fino izmješajte pa istresite u tepsiju koju ste namazali puterom. Pospite rendanim sirom pa stavite u peć.
Pecite dok se sir ne istopi i ne počne dobivati boju.
Poslužite toplo uz salatu po želji .
Prijatno!

Pečene paprike punjene feta sirom!







SASTOJCI:

4-5 crvenih paprika
1 jaje
150 g feta sira
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica nasjeckanog peršina
papar, sol

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Paprike operite pa ih nožem razrežite po sredini, tako da peteljka ostane netaknuta, te im izvadite sjemenke. Nauljite vatrostalnu posudu, složite paprike pa ih pecite
dok ne omekšaju. Izvadite ih iz pećnice, malo ih prohladite. U međuvremenu napravite nadjev.
Stavite feta sir u zdjelicu, zgnječite ga vilicom, dodajte mu jaje i kiselo vrhnje. Sve dobro promiješajte, pa dodajte peršin, sol i papar. Paprike ogulite, malo posolite, rasporedite ih u vatrostalnu posudu, te u svaku papriku stavite malo nadjeva. Vratite ih u pećnicu na 10-ak minuta. Poslužite uz sezonsku salatu.


“SARMA”… Tajni recept za ukusnu sarmu otkriva nam naša čitateljka









Suština ove sarmice je – baš to, sarmice, ne sarme ko šaka…i…crni luk…punooooo crnog luka uz dodatak mnogo začina i dinstanja…

Potrebno:

10 srednjih glavica crnog luka (barem kilogram)
700 gr mlevenog mesa
100 gr pirinča
velika glavica kiselog kupusa
7 kašikica vegete,
1–2 kašikice bibera,
1 ravna kašikica tucane paprike,
1 ravna kašikica soli,
1 ravna kašikica šećera,
1 kašikica belog luka u prahu,
3 kašikice mlevene crvene paprike
1-2 dcl ulja

Priprema :

Odmah da napomenem, ako ne volite jako kiseo kupus, malo properite listove pre motanja i manje slano napravite, pošto je ovako pripremljena sarma u startu kiselija jer nema „supice“ u kojoj bi se razblažio kupus

Sarmice se prave manje, slažu se gusto, stisnute jedna uz drugu. Luk se očisti i sitno isecka. Najlakše i najbrže bi bilo u nekom multi – secku.
Na ulju dobro udinstamo luk i dodamo mu meso. Za to vreme, operemo pirinač, očistimo ga i stavimo u puno vode da se do pola obari, nekih 10 – 15 minuta.
Dok se dinsta meso, postepeno mu dodajemo navedene začine i još malo dinstamo.
Dodamo konačno na meso i pirinač i sve zajedno, dinstamo još neko vreme. Ukupno, nekih 30 – tak minuta dinstamo meso.
Kada smo pripremili smesu, listove kupusa, ako su dovoljno veliki, presečemo po sredini (po onoj žilici) kako bismo imali manje sarme.
Tu žilicu isečemo, da bismo lakše umotali sarmicu. Stavimo kašikom malo smese na polovinu lista i umotamo, savijemo malo sa leve, malo sa desne strane preko punjenja i urolamo kao palačinku.
Tako radimo dok ima velikih listova. Slažemo ih što gušće, kako bi držale jedna drugu savijenom.
Kada ponestane velikih listova (ili strpljenja), predjemo na jednu sarmicu od jednog lista. Ostatak kupusa nakon što potrošimo smesu, iseckamo u posudu.
Na sarmu nalijemo malo vode, tek da bude na dnu…možda nekih 1 cm dubine ako smo jedan red slagali.
Pokrijemo posudu folijom ako nema svoj poklopac i stavimo u lernu na 175°C da se krčka pola sata.
Nakon tog vremena, otklopimo sarmu i pojačamo na 200°C kako bi tečnost što više isparila i sarma od gore porumenela (to je još nekih pola sata).
To bi bilo to, izuzetno ukusna klopica koju možemo služiti uz kiselu pavlaku, jer joj to daje odličan ukus.
Ko može i nema male dece osetljivih stomaka, može slobodno da je više zaljuti, to je čini još boljom!

KROKETI OD KROMPIRA — Meze uz utakmicu ili ukusan doručak uz namaz — Dobit ćete oko 80 komada !!!




Potrebno:

850-900 gr krompira
45 gr maslaca
150 gr griza
100 gr brašna
1 jaje
1 kašičica soli
mrvice – za uvaljati

Priprema :

Pripremite krompir kao kada pripremate pire krompir.
Propasirajte i dodajte maslac,pa ostavite da se prohladi.
U ohlađeno dodajte i preostale sastojke pa zamijesite smjesu.
Valjati smjesu na mrvicama i praviti duguljasti oblik.
Režite ga kao za njoke — 5 cm dužine i promjera oko 2 cm (možete i veće po vašoj želji).
Kroketi će se dodatno napuhati tokom pečenja.
Tijesto je savršeno i lagano se valja.
Kada ih nasiječete dodatno ih malo oblikujte rukama.
Pecite ih u šerpi u dubokom ulju.
Poslužite ih po želji sa namazom ili umakom.
Dobit ćete oko 80 savršenih kroketa.
Ukoliko ih ne pojedete sve moguće ih je zalediti te poslužiti ponovo.
Prijatno!