utorak, 5. rujna 2017.

Recept za svaki dan: Brzi kolač koji se nepeče!





Potrebno:


Podloga od keksa:


 300 g mljevenog keksa
 pola čokolade za kuhanje
 200 g otopljenog maslaca ili više po potrebi
 4 žlice kokosa

Za kremu:

1 pakiranje krema za torte
1 mliječna čokolada (naribana)
300 ml mlijeka


Za dekoraciju:
šlag pjena

125 ml mlijeka

Priprema
Za podlogu:
 Mljevenom keksu dodati kokos, te otopljnu čokoladu i maslac. Umijesti smjesu. Namastiti s malo maslaca kalup za torte i smjesu utisnuti. Ostaviti u hladnjak dok pripremite kremu i šlag pjenu.

Za kremu :
Kremu izraditi po uputstvu i dodati joj izrendanu mliječnu čokoladu, te još malo mikasati. Pripremiti šlag pjenu.
Izvaditi kalup iz hladnjaka i na smjesu od keksa staviti kremu s komadićima čokolade. Ukrasiti šlag pjenom. Ostaviti u frižideru oko 2 sata prije skidanja kalupa.
Prijatno!

Najmekši i najsočniji kolač: Prelagan za napravit ,uspijeva svima!



Potrebno
Za kore:


1/2 l mlijeka
čaša od 2 dcl šećera
250 g brašna
3 žlice ulja
4 žlice pekmeza
2 žlice kakaoa
2 m.žličice sode bikarbone


Za fil:

1/2 l mlijeka
150 g šećera
6 žlica brašna
2 vanilin šećera
200 g maslaca

Priprema
Za kore:


Sve sastojke za kore izmješati mikserom /u maloj brzini/.Smjesa je za razljevanje. Peku se 4 kore. Da bi sve kore bile iste debljine ja tu dobivenu smjesu razlijem u 4 duboka tanjura,tako da su svi jednako napunjeni
Tepsiju obložim pek papirom i izlijem iz tanjura smjesu. Kore se peku na 180-200 stepeni 5-8 min. Brzo su gotove. Kore se lako prenose i vade iz tepsije.. Ne treba ih kvasiti ,jer su soćne i mekane!

Za fil:
Sastojci za fil se skuhaju u mlijeku. Kad se ohladi dodati izrađeni maslac. Nafilovati kore i namazati i gornju koru malo tanje. Kolač ukrasiti po želji.
Ohladiti u frižideru najmanje 3 sata prije služenja .
Prijatno!


Sočne kocke bez brašna i margarina -Idealne za popodnevna druženja!







Potrebno:


200 gr blanširanog badema
30 gr kokosovog brašna
mrvica soli
5-6 kašika meda
malo ekstrakta vanile
1/2 limuna (sok i narendana korica)
60 gr kokosovog ulja (ne mora)
+ malo kokosa za posipanje kocki



Priprema :


Samleti badem i pomešati ga sa kokosovim brašnom i mrvicom soli.
U to dodati med, ekstrakt vanile, kao i sok i narendanu koricu limuna.
Dobro promešati. Dodati i kokosovo ulje (ja nisam, jer ga nisam imala, a smesa mi se lepo povezala jer sam malo izgnječila badem i kokos koji su pustili masnoću i sve je bilo fino i kompaktno).
Masu rastanjiti u plićoj posudi obloženoj providnom folijom na debljinu od 2 cm i ostaviti da se dobro ohladi.
Ohlađenu masu prevrnuti naopačke na tacnu i skinuti foliju.
Posuti kokosom, iseći na kocke i poslužiti.

Prijatno!








Torta koja je dobila najviše klikova na fejsu – Nema bolje !




Potrebno 

Za kore:
3 x 5 belanca
3 x 10 kasika secera u prahu
3 x 5 kasika mljevenih oraha
3 x 2 kasika brasna
Za kremu:
1 litar mlijeka
15 zumanaca
10 kasika secera
9 kasika brasna
250 gr secera u prahu
250 gr margarina/maslaca
150 gr mljevenih oraha
malo mlijeka da se popare orasi
200 gr cokolade
3 kesice slag krema od vanile
200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem

Priprema:

Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
krem.
Krem
7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
mleka.
Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati
sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohadjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da
bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.
Posluživanje
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede
jer je lepsa od bilo koje cokolade.
Prijatno!


Nemože brže i bolje od ovoga Griz kocke bez pečenja gotove za 15 min...



Potrebno:

1 l mlijeka
2 dcl Grisa (pšenične krupice) 
1,5 dcl šećera
2 Vanilin šećer 
1 jaje
25 dag margarina ili maslaca
1/2 l vrhnje za šlag 
40 dag petit keksi

Priprema:

Pomiješajte griz,šećer,vanilin šećer i jaje….pa skuhajte sa litrom mlijeka.Dobro ohladite.U ohlađenu kuhanu kremu dodajte izrađeni maslac i izmiksajte u glatku kremu.
Šlag napravite posebno.

Na tacnu složite red petit keksi.Ja sam stavila 4 reda.Keksi se ne moraju namakati u mlijeko jer će omekaniti od kreme.

Na prvi red keksi premazati polovicu kreme od griza .Prekriti sa polovicom šlaga.Opet staviti red keksi,polovicu kreme i preostali šlag.

Ukrasiti po želji.Kod mene polovica sa krokantom,a polovica sa čokoladnim mrvicama.A vi po svojoj želji….
Prijatno !

Kolač sa orasima !



Potrebno

Za kore:
10 belanaca
250 gr šećera u prahu
300 gr mlevenih oraha
6 kašika brašna


Za kremu:

10 žumanaca
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
1 kesica pudinga od vanile
350 ml mleka
kašičica ekstrata od vanile

Odgore:

100 gr oraha
100 gr šećera

Priprema:

Za kore :

Ulupati belanca pa dodavati šećer i mutiti.
Orahe samleti pa dodati belancima, pa brašno i sjediniti lopaticom.
Podeliti smesu na 3 dela pa u plehu veličine 35 x 25 cm ispeći 3 kore na 180 stepeni.
Za kremu:
Ulupati žumanca sa šećerom u prahu da pobele.
Staviti na paru da se kuva, gotovo je kada povucete varjačom po dnu šerpe i ostaje trag.
Pomešajte puding sa mlekom i ekstratom, pa kuvajte. Ohladite obe smese.
Ulupati margarin sobne temperature, pa mu postepeno dodavati krem a žumancima pa puding krem i umutiti.
Premazati kore sa ovim kremom.
Otopiti šećer, karamelizovati pa skloniti sa vatre.
Na papir za pečenje staviti orahe pa preliti karamel šećer preko i ostaviti da se ohladi.
Ukloniti papir pa orahe samleti ili izlupati tučkom za meso.
Samlevenu smesu posuti po kolaču odgore.
Ostaviti da odstoji najmanje 3h pa poslužiti.
Prijatno!

Medeno srce!


Sastojci:


Za kore:

1,5 čaša šećera

1,5 čaša vode

3 čaše brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 prašak za pecivo

3 kašike džema od kajsija

5 kašika ulja

1 kašičica cimeta

Za fil:

7 kašika džema od kajsija

2 kašičice limuntusa

1 kašičica cimeta

Za glazuru:

100 g čokolade

5 kašika ulja

30 g margarina


Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi izmešati sve sastojke.

2. Polovinu smese sipati u podmazan pravougli pleh i peći u zagrejanoj rerni na 250C 5 minuta da se uhvati korica.


Fil:

1. U džem umešati limuntus i cimet. Premazati izvađenu koru, preliti drugom polovinom testa i peći još 20 min.

4. Ohlađeni kolač premazati otopljenom čokoladom u koju je dodato ulje i margarin.

Odličan recept za brzinski kolač: Kikiriki štanglice





Potrebno:

100 g šećera
50 ml vode
200 g margarina
100 g čokolade za kuvanje
250 g ćeten-alve
200 g mlevenog keksa
250 g mlevenog pečenog kikirikija (neslanog)

Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja

Priprema:

 U šerpi sjediniti šećer i vodu, pa kratko prokuvati na umerenoj temperaturi da bi se dobio ređi sirup. Dodati margarin, ćeten-alvu i čokoladu, te nastaviti kuvanje neprekidno mešajući dok se sastojci ne rastope.
 Skloniti šerpu sa ringle, a potom umešati mleveni keks i kikiriki.
 Manju pravougaonu tepsiju obložiti providnom folijom, pa razliti u nju pripremljenu smesu i poravnati. Ostaviti da se ohladi i stegne.
Čokoladu rastopiti na pari sa malo ulja i preliti preko smese. 
Kada se glazura stegne, kolač iseći na štangle.
Prijatno!

Kolač za 30 minuta: Mesečinke


Sastojci:

500 g biskvit keksa od pomorandže
2 pudinga od vanile
500 ml mleka
5 kašika šećera
100 g kokosovog brašna

Priprema:

1. U šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer, pa staviti na ringlu da provri.
2. Ostatak mleka razmutiti s pudingom od vanile, tea zakuvati u ključalo mleko. Mešati neprekidno dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.
3. Biskvit keks s prelivom od čoklade preseći napola, na njega naneti fil od pudinga i preklopiti drugom polovinom keksa tako da čokolada bude sa gornje strane.
4. Gotov kolač uvaljati u kokos i ostaviti da se stegne i ohladi.
Prijatno!

Pita s makom i orasima



Potrebno 

Za kore:
250 ml kisele vode
1 kašika suvog kvasca
2 kašike šećera
250 ml ulja
600 g brašna
Za fil I:
250 g mlevenog maka
125 g šećera u prahu
150 g džema od šljiva
Za fil II:
250 g mlevenih oraha
125 g šećera u prahu
150 g džema od kajsija
Za premazivanje:
džem od kajsija
mleveni orasi

Priprema:

Kore:
1. U mlaku kiselu vodu staviti kašiku suvog kvasca i ostaviti da odstoji 5 minuta.
2. U dublju posudu sipati polovinu brašna, šećer i ulje, pa preliti rastopljenim kvascem. Postepeno dodavati ostatak brašna i rukama umesiti glatko testo koje se ne lepi za prste.
3. Oblikovati tri jednake jufke, prekriti ih pamučnom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Finalni postupak:
1. Na radnoj površini posutoj brašnom razvući jufku na veličinu pleha (oko 20×35 cm), a zatim je pomoću oklagije prebaciti u podmazan i brašnom posut pleh.
2. Preko kore premazati džem od šljiva i posuti pomešan mleveni mak sa šećerom u prahu.
3. Staviti drugu razvučenu koru, premazati je džemom od kajsija i posuti orahe pomešane sa šećerom u prahu.
4. Razviti treću koru i staviti je preko fila. Ostaviti pitu da nadođe oko 30 minuta. Izbockati čačkalicom do dna i peći na 180°C oko 30 minuta dok ne dobije finu boju.
5. Pečenu pitu prevrnuti na tacnu da fil od mlevenog maka bude gore. Još toplu je premazati džemom od kajsija i posuti mlevenim orasima.
Prijatno!

ponedjeljak, 4. rujna 2017.

Piletina sa prazilukom i pečurkama





Potrebno :

700-800 g praziluka
 500 g šampinjona
 500 g pilećeg belog mesa
 1 čaša kisele pavlake
 po ukusu suvog biljnog začina
 po ukusu biber, beli luk u prahu, so, kari, čili
 malo ulja


Priprema:


Belo meso skinuti sa kostiju, iseći na tanje šnicle pa na kockice. Staviti malo ulja preko njega, suvi biljni začin, biber, čili, kari-koju kombinaciju začina volite, i ostaviti po strani da se marinira.
Parziluk oprati i naseći na kolutove. U dublji tiganj staviti onoliko ulja koliko je potrebno da prekrije dno i staviti praziluk u njega, na srednju vatru. Propržiti ga dok fino ne omekša. Malo posoliti praziluk, kako bi brže omekšao.
Pečurke oprati i naseckati na listiće. Kad luk dobro omekša, staviti pečurke na njega. Nije potrebno dodavati još ulja ili vode jer će pečurke pustiti vodu. Kad pečurke omekšaju staviti suvi biljni začin, biber (može i crni i beli), malo belok luha u prahu.
Dok se pečurke i praziluk dinstaju, marinirano belo meso ispržiti u drugom tiganju. Dodavanje ulja u taj tiganj nije potrebno jer je meso već u ulju. Propržiti ga dok kockice ne dobiju finu boju sa svih strana.
Nakon što je belo meso gotovo, preručiti ga u tiganj sa prazilukom i pečurkama. Nakon par minuta (čekamo da bi se ukusi mesa i povrća sjedinili) dodati jednu čašu kisele pavlake. Promešati, ostaviti minut, dva, probati povrće, dodati još začina, ukoliko je potrebno, i servirati toplo uz sezonsku salatu (preporučujem zelenu ili krastavce) i baren krompir. 
Prijatno!

Turski krompir zapečen sa jogurtom: Prilog koji ćete praviti uz svako jelo!




Potrebno:

4-5 većih krompira
2 kašike ulja
2 kašike gustog jogurta/grčki jogurt
1 kašičice soli
1/4 kašičice bibera ili ljute paprike
pola kašičice mente
pola kašičice tamijana

Priprema :
 Ogulite krompir, isecite na kriške i prelijte jogurtom izmešanim sa začinima, 
 Pecite u plehu obloženom pek papirom, oko 40 minuta, na temperaturi od 200 stepeni.

 Prijatno !

SOČNI KROMPIRIĆI: Sočni ručak na brzinu koji ćete često praviti !








Potrebno:

 950 g krompira (na cetvrtine isjecenih)
2 mrkve (na kockice )
 1 luk (100 g)
100 g isjeckanog paradajza
2 velike kasike ulja
vegeta,tymijan crvena paprika,persun….
1 velika kasika paradajz pirea
 250 ml vrele vode
280 g graska (iz hladnjaka,ili konzerva)
150 ml mljeka

I još  :
 sir po zelji


Priprema:


U vecu serpu zagrijati ulje, proprziti luk zajedno sa paradajzom i mrkvom, dodati krompirice, paradajz pire, zaciniti sa vegetom i zacinima po zelji, mjesati da se malo zapece, pa dodati vrelu vodu, dobro izmjesati da baci kljuc, tako otprilike nekih 15 minuta.Sad dodati grasak, opet izmjesati, pa dodati mljeko, isjeckani persun i malo timyjana, probati jeli slano, dodati jos zacine.Maci sa sporeta.
Ukljuciti rernu na 200’°C. Pripremiti vatrostalnu zdjelu  u kojoj ce se krompirici peci.Izruciti smjesu koja se krckala, prekriti folijom i staviti da se pece.Nakon 20 minuta maci foliju, posuti sa sirom po zelji i zapeci toliko dok krompirici ne budu peceni.

Poslužiti toplo.
Prijatno!