petak, 29. rujna 2017.

Čoko ludići








Sastojci za keksiće

 (za ukupno 35-40 ludića):
125g sitno izmljevenih oraha
200g integralnog brašna
2 žlice škrobnog brašna / gustina
4-5 usitnjenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice ruma za kolače
125g stolnog margarina (za kolače)
2 pune-puncate žlice meda
Fil:
150g tamne čokolade
1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
2 žlice ruma
2 žlice krupnije mljevenih oraha
Završnica:
50g tamne čokolade
2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
ostatak krupnije mljevenih oraha

Priprema

Orasi:
Sveukupno 250g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125g fino
mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.
Keksi (za 35-40 ludića):
1. Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: 125g sitno mljevenih oraha, prosijano
integralno brašno, škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće, cimet, vanilin šećer pa
dodajte med, rum i na listiće narezan maslac, te zamijesite fino tijesto… Trebalo bi
ispasti malo mekše, ali ne ljepljivo. Ako se dogodi da je ljepljivo ili jako meko, dodajte
još brašna. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca 4mm (ja
sam valjala polovicu po polovicu tijesta) i čašicom za rakiju ili kružnim kalupićem
promjera 2, 5 -3 cm režite oblike, te ih slažite u pleh obložen pek-papirom. Pećnicu
uključite da se zagrijava na 180 °C , ali nemojte stavljati prvi pleh dok niste sve tijesto
potrošili (neka se keksići malo suše). Kad ste ih izrezali (trebali bi dobiti količinu za 1, 5
do 2 pleha), stavite prvi pleh peći cca 7min – čim počne lagano rumeniti s donje strane,
izvadite van i pustite da se keksići hlade. Ponovite postupak dok sve ne ispečete.
Fil:
Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da
se rashladi i stegne u kremu.
Završnica:
1. g čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom
vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite
sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila
bi trebala odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće
natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po
gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil
stegne.
2. A onda ih se klonite, jer kad počnete, nema kraja ;))))) !!!!
Napomena:
Preporučam čuvanje u frižideru jer je kod mene doma zbog grijanja dosta toplo pa
krema omekša, ali neće omekšati tako da curi, ne morate se brinuti. Krasit će vaš stol
kao najljepše praline!! Prezadovoljna sam rezultatom, a inspiracija je bila hrpetina
oraha koje sam se morala riješiti (ali uspjela se riješiti samo jedne trećine:DD).
Bitno je da za keks orasi budu prosijani, odnosno da se odvoji sitno mljeveni orah, a u
fil i za završnicu onaj krupnije mljeveni da hrska i da ljepše izgleda, iako će oni super
izgledati uvaljani i u sitno mljeveni orah!!
1. Pošto mi je uzmanjkalo integralnog brašna pri kraju, dodala sam malo pirovog. Vi
možete koristiti za keksiće i bijelo brašno, po izboru, ali preporučam da radite s
integralnim jer ono daje prekrasnu hrskavost keksićima .
Uživajte!! Malo sam zapackala ruke danas, uhvatilo me strpljenje-što baš i nije često
1. Gric-gric!
p.s. Zaboravih napomenuti da mi je ostalo par keksića viška koje sam samo nakapala
čokoladom i s guštom smo ih izgrickali! :))
1. 2.verzija ludića s naslovne slike:
-lješnjaci umjesto oraha

Najukusnija bajadera








Sastojci

Prvi dio:
250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa
Drugi dio:
250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu
Glazura:
100 gr bijele čokolade

Priprema

Prvi dio:
1.
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
Drugi dio:
1.
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
2.
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.
3.
Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.

četvrtak, 28. rujna 2017.

Čokoladni kolač s kikirikijem





Potrebno:
Kalup za kolače (Ø 26 cm):

Za tijesto:

4 jaja
4 žlice vode
130 g šećera
1 omot Vanilin šećer
1 prstohvat soli
70 g brašna
1 žličica prašak za pecivo
60 g gustin fini jestivi škrob
20 g Kakao za kolače

Za nadjev:

300 g šećera
150 g maslaca
1 ½ dl mlijeka
300 g kikirikija (slanog prženog)

Za ukrašavanje:

150 g tamne čokolade
46 ml desertni preljev s okusom čokolade
6 žlice mlijeka
malo kikirikija


Priprema:

Dno kalupa za torte (Ø 26 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove kalupa premažite uljem.Prethodno zagrijte pećnicu:Električna pećnica: oko 180°C,Pećnica na vrući zrak: oko 160°C

Za tijesto:
Mikserom pjenasto umutite jaja, vodu, šećer, vanilin šećer i sol. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao. Prosijte sve na smjesu jaja i šećera i lagano izmiješajte gumenom špatulicom. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite na donjoj razini pećnice oko 25 minuta.Pečen biskvit izvadite iz pećnice, odvojite obruč i ostavite da se ohladi.
Za nadjev:

Šećer i maslac istopite u tavi (npr. teflon) uz stalno miješanje dok ne postane svijetlo smeđe boje. Dodajte mlijeko (oprez, može zakipjeti) i kuhajte nekoliko minuta dok ne nastane gusta smjesa. Maknite s vatre, umiješajte kikiriki i ostavite da se ohladi.
Biskvit prerežite vodoravno na dva dijela. Jedan biskvit premjestite na pladanj i postavite obruč. Nadjev ravnomjerno premažite po biskvitu. Na to stavite drugi biskvit i ostavite najmanje 60 minuta, najbolje preko noći, u frižideru.

Ukrašavanje:
Uklonite obruč. Čokoladu narežite na veće komade i istopite skupa s desertnim umakom i mlijekom u vodenoj kupelji. Dobro izmiješajte i prelijte preko kolača. Kikiriki narežite na komadiće i po želji ukrasite kolač.
Prijatno!

Brze plazma kuglice!




Potrebno:
300 gr mljevenog plazma keksa;
50 ml ruma;
100 ml soka po želji;
250 gr margarina za kreme;
250 gr šećera u prahu;
200 gr čokolade za kuhanje;
60 gr prženih mljevenih lješnjaka;
50 gr kokosa + malo za posipanje;
50 gr žele bombona;
malo ulja za sjaj čokolade.

Priprema:

Plazma keks preliti sa rumom i sokom.U posebnoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu.
Na pari otopiti 200 gr čokolade za kuhanje. 100 gr čokolade dodati u margarin, a 100 gr pomiješati sa malo ulja, pa ostaviti po strani za prelivanje kugli.
Margarinu i čokoladi dodati natopljenu plazmu, 60 gr mljevenih lješnjaka, 50 gr kokosa i 50 gr sjeckanih žele bombona.
Masu dobro izmiješati (najbolje mikserom) i ostaviti na kratko u frižider da se masa stegne.
Čvrstu masu oblikovati u kugle željene veličine, preliti ih čokoladom i posuti sa malo kokosa.Prije služenja dobro ih ohladiti, a onda se prepustiti uživanju…

Prijatno!

Martinačke punjene krofne narastu duplo: Po najstarijem vojvođanskom receptu!




Evo i kako da napravite jednu od omiljenih poslastica ovog kraja, po starinskom receptu!

Potrebno:

 kvasac, 
500 ml mleka,
 malo šećera,
 1 kg brašna, 
3 jaja,
 kora limuna, 
puter, 
ulje za prženje.

 Narastu ogromne


Priprema: 
Podmesiti kvasac u mleku sa malo, šećera, soli i brašna. U kg brašna stavite 3 žumanca, supenu kašiku sećera, koru limuna i puter veličine kao orah. Zamesiti sa mlekom i izraditi testo mikserom da se odvaja od vangle. Ostavite da naraste.
Kada naraste staviti na sto i oklagijom razvući koru, pa čašom vaditi krugove i na svaku drugu stavljati pekmez i tu sa pekmezom premazati belancem po ivici pa preko nje staviti praznu pogačicu i ostaviti 15 minuta.


U vrelo ulje spuštati krofnem ali na onu stranu koja nije bila na stolu – gornju stranu. Pečene pospite šećerom u prahu i uživajte!

Krem kolac sa bananama!






 Potrebno
 Za  tijesto:

300 grama brašna
200 grama maslaca ili margarina
2 žlice šećera
1/2 čajne žličice soli
2 žlice hladne vode

Za kremu:

1/2 litre mlijeka
2 jaja
150 grama šećera
100 grama brašna
2 vanili šećera
3 banane
1/2 litre vrhnja za šlag
1 vrećica učvrščivača za šlag

Priprema:
Napravite prhko tijesto i stavite ga na pola sata u frižider da se dobro ohladi.
Razvaljajte na veličinu 20×30 pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
Nek vam tijesto ostane blijedo, kao kore za bijelu pitu.
Za kremu:
Izmješajte jaja sa šećerom, brašnom, vanilijom i mlijekom pa zakuhajte dok se ne zgusne.
U ohlađeno dodajte pola tučenog šlaga u koji ste dodali učvrščivač za šlag i narezane banane, koje ste nakapali limunovim sokom da ne potamne.
Preko pečenog i ohlađenog prhkog tijesta namažite kremu.Premažite šlagom i dobro ohladite.
Prijatno!

GUSTI SOK OD GROŽĐA: Ako imate domaćeg grožđa, svakako probajte!




Poznato je da je grožđe, osim što je ukusno i mnogima omiljeno voće, i veoma korisno za ljudski organizam. Osim toga, jedan od spojeva u crvenom grožđu – elaginska kiselina – pokazala se jako efikasnom u suzbijanju rasta masnih naslaga.

Potrebno:
5 kg očišćenih zrna crnog grožđa,
300-500 g šećera,
1,5 l vode

Priprema:

Operite grožđe, odstranite peteljke, a zrna sameljite mlinom za meso, a zatim propasirajte.
Dobijeni sok stavite u emajliranu posudu, dodajte vodu i kuhajte 15 minuta. Dodajte zatim šećer i kuhajte još 10 minuta.
Sok sipajte dok je vruć u prethodno pripremljene i zagrijane flaše, zatvorite flaše, pokrite ih i ostavite da se ohlade.
Čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu, a kad otvorite flašu obavezno je držite u frižideru.

Savršena brza torta od Kokosa koja se ne peče!






Potrebno
Za koru/podlogu:


100gr mljevenog keksa
150gr ovsenih pahuljica
60gr šećera u prahu
100gr margarina

Za fil:

1 l mlijeka
120gr pudinga od vanile
30gr gustina
250gr šećera
100gr kokosa
150gr margarina

Priprema:

Ovsene pahuljice malo propržiti u tavi da blago porumene. Zatim nagrubo samleti u blenderu

Za koru:

 Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan . Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati

Za fil:

 Odvojiti malo mlijeka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mlijeko staviti vanilin puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom.

Tortu ohladiti dobro u frižideru do služenja .
Prijatno!

Bolju tortu nisam probala







Potrebno:

Kore (radite ovu smjesu x3- za svaku koru posebno)
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)
60 gr šećera
10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kašikica praška za pecivo
1 kašika ulja
1 kašika mlijeka
1 kašika  ruma
Za kremu:
 1 l mlijeka
 1 puding sa okusom slatkog vrhnja
 60 gr gustina
 8 kašika šećera
 100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
 10 gr mljevene želatine
 3 dcl tučenog slatkog vrhnja


Za ganache

150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade
Priprema :
Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm. Pecite cca 15 min na 160 °C.
U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)
Pečete 3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi.
Za kremu
Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane.
Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin
Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.

Za ganache
Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.


E sad se vraćamo na slaganje .. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.
Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.
Za premaz oko torte i dekoraciju – ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.

Napomena!!

Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.

Griz kolac !



Potrebno :

Za podlogu:
1/2 l vode
1/2 l mlijeka
20 dag šećera
20 dag griza
10 dag čokolade

Za kremu:
1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
10 žlica šećera (može i više ako volite slađe)
15 dag margarina
2 dl vrhnja za šlag (hulala, hole ili neko slično)

Za čokoladnu glazuru:
15 dag čokolade,
3 žlice ulja,
5 dag margarina,
2 žlice šećera u prahu,
5 žlica mlijeka

Priprema:

Za podlogu skuhati griz u kombinaciji vode i mlijeka sa šećerom. Kada se griz zgusne umiješati natrganu čokoladu, dobro promiješati dok se čokolada ne otopi i dok sva smjesa ne postane jednolično čokoladna. U lim srednje veličine premazan maslacom smjestiti polutekuću smjesu od grisa. Za kremu zakuhati oko 7 -8 dl mlijeka a ostatak mlijeka pomiješati s pudingom i šećerom. Skuhati pudinge na klasičan način. Ohladiti uz miješanje kako se ne bi stvorila korica na pudingu. U ohlađeni puding umiješati mikserom izrađen margarin i čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Kremom premazati podlogu od grisa. Sve dobro rashladiti i nanijeti čokoladnu glazuru koja se napravi tako da se otopi čokolada pomiješana sa uljem, margarinom, šećerom i mlijekom.Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Kolac sa jabukama!





Potrebno:


Za koru/biskvit:

4 jaja
20 g kakaa
1 vrećica praška za pecivo
1 vrhom žličica cimeta
150 g šećera
2 dl jogurta
1 dl ulja
250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)

Za fil od jabuka :

400 g naribanih jabuka
3 vrhom pune žlice šećera
1/2 žličice cimeta
1 dl jabučna soka
1-2 žlice ruma
2 pune žlice mljevena keksa
1 vrećica pudinga okusa vanile

Za puding kremu:

300 g slatkog vrhnja
400 ml mlijeka
4-5 punih žlica šećera
2 vrećice puding praška s okusom slatkog vrhnja

Priprema:

Najprvo pripremite filove 

Za fil od jabuka :

Naribane jabuke stavite u posudu sa šećerom kuhati oko 5 min. Pridodajte cimet. U 1 dl jabučna soka i 2 žlice ruma razmutite prašak pudinga. Smjesu jabuka maknite s plamena, pridodajte u nj puding, vratite na plamen i kuhate dok smjesa ne učvrsne. Smjesu zatim temeljito izmiksate, pridodate mljevene kekse i po potrebi još šećera. Stavite po strani hladiti.

Za puding kremu :

Pripremite puding prema uputama na omotu sa šećerom, slatkim vrhnjem i mlijekom. Stavite po strani hladiti, češće primješajte da se ne stvore grudice.
Za koru /biskvit :
Od navedenih biskvitnih sastojaka umijesite smjesu: prvo miksajte šećer, ulje i jedno jaje. Nakon pola minute miksanja, pridodajete sljedeće jaje, pa opet miksanje dok ne utrošite sva jaja. Dobivenoj tekućoj smjesi pridolijevate jogurt, sjedinite sve završnim miksanjem.
Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo, pridodajte ih u tekuću smjesu, blago izmiješajte.
Dobivenu smjesu za biskvit raspodijelite u 3 dijela. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Namastite lim za pečenje (20×30 cm), ulijte u nj trećinu smjese.Zapecite kojih 7 min. Na ispečeni biskvit stavljate jabučni sloj, zatim pažljivo razmažite sljedeću trećinu tamna biskvita, opet zapecite 10 min. Ispečeni biskvitni sloj sada premažite s puding kremom (ukoliko osjetite da vam je čvršća krema, teže razmaziva, umiješajte u nju par žlica kisela vrhnja i malo je omekanite) i završite s preljevom zadnje trećine biskvitna sloja. Pecite 15 min., dobro rashladite kolač, uživajte.
Vrh kolača posipajte sa šećerom u prahu il ukrasite s čokoladnom glazurom.
Kolač je izvrstan i sutradan…nimalo nema suhoće u sebi.
Prijatno!


San ljetne noći: Vrhunski čokoladni kolač sa jogurtom



Potrebno 
Za koru :

 dvije čaše (od 2 dl) jogurta
 dvije čaše brašna
 dvije čaše šećera
 dvije kašike kakao praha
 jedna kašičica sode bikarbone
Za preljev:
 100 ml mlijeka
 100 grama čokolade
 5 kašika šećera
  jedna kockica (kašičica) putera.

Priprema:

Sve sastojke za biskvit izmiješati, sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.
Za preljev, sve sastojke istopiti na tihoj vatri i toplim preljevom preliti topao kolač. Sačekati da se ohladi pa ostaviti u frižider najmanje dva sata prije služenja. Dekorisati po želji.
Prijatno!

U mojoj porodici ovo svi vole



Potrebno :

500 gr tjestenine
500 ml mlijeka
150 gr mozzarella sira
200 gr šunke po želji
2 jaja
4 kašike parmezana
2 kašike putera

Priprema:

Tjesteninu skuhajte po uputama na pakovanju pa ocijedite.
Tepsiju namažite puterom, ubacite tjesteninu, sir i šunku.
Jaja umutite sa mlijekom i prelijte preko tjestenine.
Pospite parmezanom i pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 45 minuta.
Prijatno!