četvrtak, 28. rujna 2017.

Bolju tortu nisam probala







Potrebno:

Kore (radite ovu smjesu x3- za svaku koru posebno)
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)
60 gr šećera
10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kašikica praška za pecivo
1 kašika ulja
1 kašika mlijeka
1 kašika  ruma
Za kremu:
 1 l mlijeka
 1 puding sa okusom slatkog vrhnja
 60 gr gustina
 8 kašika šećera
 100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
 10 gr mljevene želatine
 3 dcl tučenog slatkog vrhnja


Za ganache

150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade
Priprema :
Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm. Pecite cca 15 min na 160 °C.
U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)
Pečete 3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi.
Za kremu
Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane.
Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin
Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.

Za ganache
Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.


E sad se vraćamo na slaganje .. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.
Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.
Za premaz oko torte i dekoraciju – ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.

Napomena!!

Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.

Nema komentara:

Objavi komentar