četvrtak, 28. rujna 2017.

Čokoladni kolač s kikirikijem





Potrebno:
Kalup za kolače (Ø 26 cm):

Za tijesto:

4 jaja
4 žlice vode
130 g šećera
1 omot Vanilin šećer
1 prstohvat soli
70 g brašna
1 žličica prašak za pecivo
60 g gustin fini jestivi škrob
20 g Kakao za kolače

Za nadjev:

300 g šećera
150 g maslaca
1 ½ dl mlijeka
300 g kikirikija (slanog prženog)

Za ukrašavanje:

150 g tamne čokolade
46 ml desertni preljev s okusom čokolade
6 žlice mlijeka
malo kikirikija


Priprema:

Dno kalupa za torte (Ø 26 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove kalupa premažite uljem.Prethodno zagrijte pećnicu:Električna pećnica: oko 180°C,Pećnica na vrući zrak: oko 160°C

Za tijesto:
Mikserom pjenasto umutite jaja, vodu, šećer, vanilin šećer i sol. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao. Prosijte sve na smjesu jaja i šećera i lagano izmiješajte gumenom špatulicom. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite na donjoj razini pećnice oko 25 minuta.Pečen biskvit izvadite iz pećnice, odvojite obruč i ostavite da se ohladi.
Za nadjev:

Šećer i maslac istopite u tavi (npr. teflon) uz stalno miješanje dok ne postane svijetlo smeđe boje. Dodajte mlijeko (oprez, može zakipjeti) i kuhajte nekoliko minuta dok ne nastane gusta smjesa. Maknite s vatre, umiješajte kikiriki i ostavite da se ohladi.
Biskvit prerežite vodoravno na dva dijela. Jedan biskvit premjestite na pladanj i postavite obruč. Nadjev ravnomjerno premažite po biskvitu. Na to stavite drugi biskvit i ostavite najmanje 60 minuta, najbolje preko noći, u frižideru.

Ukrašavanje:
Uklonite obruč. Čokoladu narežite na veće komade i istopite skupa s desertnim umakom i mlijekom u vodenoj kupelji. Dobro izmiješajte i prelijte preko kolača. Kikiriki narežite na komadiće i po želji ukrasite kolač.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar