petak, 29. rujna 2017.

Najukusnija bajadera








Sastojci

Prvi dio:
250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa
Drugi dio:
250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu
Glazura:
100 gr bijele čokolade

Priprema

Prvi dio:
1.
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
Drugi dio:
1.
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
2.
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.
3.
Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.

četvrtak, 28. rujna 2017.

Čokoladni kolač s kikirikijem





Potrebno:
Kalup za kolače (Ø 26 cm):

Za tijesto:

4 jaja
4 žlice vode
130 g šećera
1 omot Vanilin šećer
1 prstohvat soli
70 g brašna
1 žličica prašak za pecivo
60 g gustin fini jestivi škrob
20 g Kakao za kolače

Za nadjev:

300 g šećera
150 g maslaca
1 ½ dl mlijeka
300 g kikirikija (slanog prženog)

Za ukrašavanje:

150 g tamne čokolade
46 ml desertni preljev s okusom čokolade
6 žlice mlijeka
malo kikirikija


Priprema:

Dno kalupa za torte (Ø 26 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove kalupa premažite uljem.Prethodno zagrijte pećnicu:Električna pećnica: oko 180°C,Pećnica na vrući zrak: oko 160°C

Za tijesto:
Mikserom pjenasto umutite jaja, vodu, šećer, vanilin šećer i sol. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao. Prosijte sve na smjesu jaja i šećera i lagano izmiješajte gumenom špatulicom. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite na donjoj razini pećnice oko 25 minuta.Pečen biskvit izvadite iz pećnice, odvojite obruč i ostavite da se ohladi.
Za nadjev:

Šećer i maslac istopite u tavi (npr. teflon) uz stalno miješanje dok ne postane svijetlo smeđe boje. Dodajte mlijeko (oprez, može zakipjeti) i kuhajte nekoliko minuta dok ne nastane gusta smjesa. Maknite s vatre, umiješajte kikiriki i ostavite da se ohladi.
Biskvit prerežite vodoravno na dva dijela. Jedan biskvit premjestite na pladanj i postavite obruč. Nadjev ravnomjerno premažite po biskvitu. Na to stavite drugi biskvit i ostavite najmanje 60 minuta, najbolje preko noći, u frižideru.

Ukrašavanje:
Uklonite obruč. Čokoladu narežite na veće komade i istopite skupa s desertnim umakom i mlijekom u vodenoj kupelji. Dobro izmiješajte i prelijte preko kolača. Kikiriki narežite na komadiće i po želji ukrasite kolač.
Prijatno!

Brze plazma kuglice!




Potrebno:
300 gr mljevenog plazma keksa;
50 ml ruma;
100 ml soka po želji;
250 gr margarina za kreme;
250 gr šećera u prahu;
200 gr čokolade za kuhanje;
60 gr prženih mljevenih lješnjaka;
50 gr kokosa + malo za posipanje;
50 gr žele bombona;
malo ulja za sjaj čokolade.

Priprema:

Plazma keks preliti sa rumom i sokom.U posebnoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu.
Na pari otopiti 200 gr čokolade za kuhanje. 100 gr čokolade dodati u margarin, a 100 gr pomiješati sa malo ulja, pa ostaviti po strani za prelivanje kugli.
Margarinu i čokoladi dodati natopljenu plazmu, 60 gr mljevenih lješnjaka, 50 gr kokosa i 50 gr sjeckanih žele bombona.
Masu dobro izmiješati (najbolje mikserom) i ostaviti na kratko u frižider da se masa stegne.
Čvrstu masu oblikovati u kugle željene veličine, preliti ih čokoladom i posuti sa malo kokosa.Prije služenja dobro ih ohladiti, a onda se prepustiti uživanju…

Prijatno!

Martinačke punjene krofne narastu duplo: Po najstarijem vojvođanskom receptu!




Evo i kako da napravite jednu od omiljenih poslastica ovog kraja, po starinskom receptu!

Potrebno:

 kvasac, 
500 ml mleka,
 malo šećera,
 1 kg brašna, 
3 jaja,
 kora limuna, 
puter, 
ulje za prženje.

 Narastu ogromne


Priprema: 
Podmesiti kvasac u mleku sa malo, šećera, soli i brašna. U kg brašna stavite 3 žumanca, supenu kašiku sećera, koru limuna i puter veličine kao orah. Zamesiti sa mlekom i izraditi testo mikserom da se odvaja od vangle. Ostavite da naraste.
Kada naraste staviti na sto i oklagijom razvući koru, pa čašom vaditi krugove i na svaku drugu stavljati pekmez i tu sa pekmezom premazati belancem po ivici pa preko nje staviti praznu pogačicu i ostaviti 15 minuta.


U vrelo ulje spuštati krofnem ali na onu stranu koja nije bila na stolu – gornju stranu. Pečene pospite šećerom u prahu i uživajte!

Krem kolac sa bananama!






 Potrebno
 Za  tijesto:

300 grama brašna
200 grama maslaca ili margarina
2 žlice šećera
1/2 čajne žličice soli
2 žlice hladne vode

Za kremu:

1/2 litre mlijeka
2 jaja
150 grama šećera
100 grama brašna
2 vanili šećera
3 banane
1/2 litre vrhnja za šlag
1 vrećica učvrščivača za šlag

Priprema:
Napravite prhko tijesto i stavite ga na pola sata u frižider da se dobro ohladi.
Razvaljajte na veličinu 20×30 pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
Nek vam tijesto ostane blijedo, kao kore za bijelu pitu.
Za kremu:
Izmješajte jaja sa šećerom, brašnom, vanilijom i mlijekom pa zakuhajte dok se ne zgusne.
U ohlađeno dodajte pola tučenog šlaga u koji ste dodali učvrščivač za šlag i narezane banane, koje ste nakapali limunovim sokom da ne potamne.
Preko pečenog i ohlađenog prhkog tijesta namažite kremu.Premažite šlagom i dobro ohladite.
Prijatno!

GUSTI SOK OD GROŽĐA: Ako imate domaćeg grožđa, svakako probajte!




Poznato je da je grožđe, osim što je ukusno i mnogima omiljeno voće, i veoma korisno za ljudski organizam. Osim toga, jedan od spojeva u crvenom grožđu – elaginska kiselina – pokazala se jako efikasnom u suzbijanju rasta masnih naslaga.

Potrebno:
5 kg očišćenih zrna crnog grožđa,
300-500 g šećera,
1,5 l vode

Priprema:

Operite grožđe, odstranite peteljke, a zrna sameljite mlinom za meso, a zatim propasirajte.
Dobijeni sok stavite u emajliranu posudu, dodajte vodu i kuhajte 15 minuta. Dodajte zatim šećer i kuhajte još 10 minuta.
Sok sipajte dok je vruć u prethodno pripremljene i zagrijane flaše, zatvorite flaše, pokrite ih i ostavite da se ohlade.
Čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu, a kad otvorite flašu obavezno je držite u frižideru.

Savršena brza torta od Kokosa koja se ne peče!






Potrebno
Za koru/podlogu:


100gr mljevenog keksa
150gr ovsenih pahuljica
60gr šećera u prahu
100gr margarina

Za fil:

1 l mlijeka
120gr pudinga od vanile
30gr gustina
250gr šećera
100gr kokosa
150gr margarina

Priprema:

Ovsene pahuljice malo propržiti u tavi da blago porumene. Zatim nagrubo samleti u blenderu

Za koru:

 Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan . Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati

Za fil:

 Odvojiti malo mlijeka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mlijeko staviti vanilin puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom.

Tortu ohladiti dobro u frižideru do služenja .
Prijatno!

Bolju tortu nisam probala







Potrebno:

Kore (radite ovu smjesu x3- za svaku koru posebno)
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)
60 gr šećera
10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kašikica praška za pecivo
1 kašika ulja
1 kašika mlijeka
1 kašika  ruma
Za kremu:
 1 l mlijeka
 1 puding sa okusom slatkog vrhnja
 60 gr gustina
 8 kašika šećera
 100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
 10 gr mljevene želatine
 3 dcl tučenog slatkog vrhnja


Za ganache

150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade
Priprema :
Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm. Pecite cca 15 min na 160 °C.
U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)
Pečete 3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi.
Za kremu
Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane.
Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin
Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.

Za ganache
Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.


E sad se vraćamo na slaganje .. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.
Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.
Za premaz oko torte i dekoraciju – ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.

Napomena!!

Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.

Griz kolac !



Potrebno :

Za podlogu:
1/2 l vode
1/2 l mlijeka
20 dag šećera
20 dag griza
10 dag čokolade

Za kremu:
1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
10 žlica šećera (može i više ako volite slađe)
15 dag margarina
2 dl vrhnja za šlag (hulala, hole ili neko slično)

Za čokoladnu glazuru:
15 dag čokolade,
3 žlice ulja,
5 dag margarina,
2 žlice šećera u prahu,
5 žlica mlijeka

Priprema:

Za podlogu skuhati griz u kombinaciji vode i mlijeka sa šećerom. Kada se griz zgusne umiješati natrganu čokoladu, dobro promiješati dok se čokolada ne otopi i dok sva smjesa ne postane jednolično čokoladna. U lim srednje veličine premazan maslacom smjestiti polutekuću smjesu od grisa. Za kremu zakuhati oko 7 -8 dl mlijeka a ostatak mlijeka pomiješati s pudingom i šećerom. Skuhati pudinge na klasičan način. Ohladiti uz miješanje kako se ne bi stvorila korica na pudingu. U ohlađeni puding umiješati mikserom izrađen margarin i čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Kremom premazati podlogu od grisa. Sve dobro rashladiti i nanijeti čokoladnu glazuru koja se napravi tako da se otopi čokolada pomiješana sa uljem, margarinom, šećerom i mlijekom.Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Kolac sa jabukama!





Potrebno:


Za koru/biskvit:

4 jaja
20 g kakaa
1 vrećica praška za pecivo
1 vrhom žličica cimeta
150 g šećera
2 dl jogurta
1 dl ulja
250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)

Za fil od jabuka :

400 g naribanih jabuka
3 vrhom pune žlice šećera
1/2 žličice cimeta
1 dl jabučna soka
1-2 žlice ruma
2 pune žlice mljevena keksa
1 vrećica pudinga okusa vanile

Za puding kremu:

300 g slatkog vrhnja
400 ml mlijeka
4-5 punih žlica šećera
2 vrećice puding praška s okusom slatkog vrhnja

Priprema:

Najprvo pripremite filove 

Za fil od jabuka :

Naribane jabuke stavite u posudu sa šećerom kuhati oko 5 min. Pridodajte cimet. U 1 dl jabučna soka i 2 žlice ruma razmutite prašak pudinga. Smjesu jabuka maknite s plamena, pridodajte u nj puding, vratite na plamen i kuhate dok smjesa ne učvrsne. Smjesu zatim temeljito izmiksate, pridodate mljevene kekse i po potrebi još šećera. Stavite po strani hladiti.

Za puding kremu :

Pripremite puding prema uputama na omotu sa šećerom, slatkim vrhnjem i mlijekom. Stavite po strani hladiti, češće primješajte da se ne stvore grudice.
Za koru /biskvit :
Od navedenih biskvitnih sastojaka umijesite smjesu: prvo miksajte šećer, ulje i jedno jaje. Nakon pola minute miksanja, pridodajete sljedeće jaje, pa opet miksanje dok ne utrošite sva jaja. Dobivenoj tekućoj smjesi pridolijevate jogurt, sjedinite sve završnim miksanjem.
Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo, pridodajte ih u tekuću smjesu, blago izmiješajte.
Dobivenu smjesu za biskvit raspodijelite u 3 dijela. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Namastite lim za pečenje (20×30 cm), ulijte u nj trećinu smjese.Zapecite kojih 7 min. Na ispečeni biskvit stavljate jabučni sloj, zatim pažljivo razmažite sljedeću trećinu tamna biskvita, opet zapecite 10 min. Ispečeni biskvitni sloj sada premažite s puding kremom (ukoliko osjetite da vam je čvršća krema, teže razmaziva, umiješajte u nju par žlica kisela vrhnja i malo je omekanite) i završite s preljevom zadnje trećine biskvitna sloja. Pecite 15 min., dobro rashladite kolač, uživajte.
Vrh kolača posipajte sa šećerom u prahu il ukrasite s čokoladnom glazurom.
Kolač je izvrstan i sutradan…nimalo nema suhoće u sebi.
Prijatno!


San ljetne noći: Vrhunski čokoladni kolač sa jogurtom



Potrebno 
Za koru :

 dvije čaše (od 2 dl) jogurta
 dvije čaše brašna
 dvije čaše šećera
 dvije kašike kakao praha
 jedna kašičica sode bikarbone
Za preljev:
 100 ml mlijeka
 100 grama čokolade
 5 kašika šećera
  jedna kockica (kašičica) putera.

Priprema:

Sve sastojke za biskvit izmiješati, sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.
Za preljev, sve sastojke istopiti na tihoj vatri i toplim preljevom preliti topao kolač. Sačekati da se ohladi pa ostaviti u frižider najmanje dva sata prije služenja. Dekorisati po želji.
Prijatno!

U mojoj porodici ovo svi vole



Potrebno :

500 gr tjestenine
500 ml mlijeka
150 gr mozzarella sira
200 gr šunke po želji
2 jaja
4 kašike parmezana
2 kašike putera

Priprema:

Tjesteninu skuhajte po uputama na pakovanju pa ocijedite.
Tepsiju namažite puterom, ubacite tjesteninu, sir i šunku.
Jaja umutite sa mlijekom i prelijte preko tjestenine.
Pospite parmezanom i pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 45 minuta.
Prijatno!

"Lažni Hljeb"





Potrebno:

šolja kokosovog ulja
šolja vruće vode
5 krompira
4 šolje brašna (bez gultensko )
malo soli

Priprema:

Krompir ogulite i stavite u vodu da se kuha. Kada se skuha i omekša, napravite piru od njega, posolite, pomiješajte sa ostalim sastojcima.  pravite hljepčiciće i poredajte na pleh obložen pek papirom Te dobijene hljepčiće stavite u rernu da se peku oko 40 minuta  180 stepeni . Pečene hljepčiće prekrite vrećicom i prozirnom folijom pa krpom .neka omekšaju 
Prijatno !