ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

Brz jednostavan i ukusan :Kolač sa mandarinama !



Potrebno :
 400 g mandarina
 2 veća jaja
 1 čaša brašna
 2 čaše šećera
 pola čaše maslaca
 1 prašak za pecivo
Priprema:
Uključite rernu i podesite temperaturu na 180°C. Mandarine očistite od koštica i narežite na male komadiće i stavite u zdjelu.
Dodajte sve ostale sastojke i dobro smiksajte mikserom ili blenderom dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
Izlijte je u pleh koji ste prethodno namastili i pobrašnili i pecite 30 do 40 minuta dok se rubovi kolača ne odvoje.
Da li je kolač pečen možete probati i čačkalicom, a gotov je ako ona ostane čista odnosno za nju se ne lijepi tijesto.
Prije posluživanja kolač se mora dobro ohladiti, a možete ga, po želji, ukrasiti kriškama mandarina, a uz njega možete poslužiti i šlag…
Prijatno !

Ukusne Grčke plazma kocke !


Potrebno 
Za koru:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike kakaa
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
3 dl čokoladnog mlijeka
Za fil:
200 gr šećera u prahu
2,5 dl slatke pavlake
300 gr mljevenog plazma keksa 
4 dl kisele pavlake
Z dekoraciju:
2,5-3 dl slatke pavlake
Priprema
Za koru :

Umutiti jaja sa šećerom u pijenastu smjesu. Potom dodati ulje, te lagano umješati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smijesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
Pečenu koru preliti hladnim čokoladnim mlijekom.
Za fil :
Umutiti slatku pavlaku, zatim dodati šećer u prahu, kiselu pavlaku i mljeveni keks pa sve sjediniti.Preko ohlađene kore sipati fil i poravnati.
Slatku pavlaku umutiti u šlag i premazati kolač.
Dekorisati po želji.
Ohladiti u frižideru zatim sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno !

Jednostavno brza krem rolada !


Potrebno
Za koru:
 2 belanca
 200 g mlevenih oraha
 50 g mlevenog keksa
 200 g prah šećera
 1 limun-korica 
Za Fil:
 2 kuvana žumanca
 100 g margarina
 100 g prah šećera
Priprema
Za koru :
Belanca penasto umutiti u čvrst sneg na pari  , dodati mlevene orahe, mleveni keks, prah šećer i narendanu koricu limuna. Sve dobro izmešati. Ukoliko vam se učini da je masa mekana, dodajte još malo keksa kako bi se lakše oblikovala kora.
Dasku obložite providnom folijom, posipite po njoj kristal šećer i izručite masu pa je oklagijom izravnajte na debljinu od oko 5-6 mm.
Za fil :
Umutite kuvana žumanca sa  margarinom i prah šećer. Ravnomerno namažite preko kore i uz pomoć folije umotajte rolat, lagano da vam ne bi pucao.
Gotov rolat umotajte u foliju i tako uvijenog ga kotrljajte po radnoj ploči napred-nazad da se lepo oblikuje, pa ga ostavite da se dobro stegne pre sečenja. Najbolje bi bilo da vam odstoji dan-dva, ukoliko niste baš nestrpljivi, ali verujte, lepše se seče kada je dobro ohladjen i prosušen.
Napomena u orginalnom receptu bjelanjca netreba mutiti na pari a ja sam radila tako a vi kako hoćete ja nevolim živa jaja u kolaču .
Prijatno!

Prelijepi mirisni keksići sa cimetom !


Potrebno:
 400g brasna
 200g secera
 200g hladnog maslaca
 1-2 kašike limunovog soka
 1 limun,rendana korica
 2 jaja
Premaz od cimeta
 1 vrecica mljevenog cimeta 
 150g secera
 100g maslaca
Priprema
Prosijati brasno,pa ga staviti u multipraktik.
Dodati,maslac i secer i pulsirati par puta da se maslac razbije u sitnije komadice.
Dodati 2 jaja,pulsirati i sada izrendati koricu 1 limuna i iscjediti sok,ali dodati samo 1 zlicu.
Ponoviti pulsiranje,samo da se sve poveze.
.. dodati jos limunovog soka ako je potrebno.
Izvaditi mrvicasto tijesto na radnu povrsinu,pa lagano rukom sakupiti mrvice i napraviti glatko tijesto.
Podijelite na dva dijela i svaki posebno umotati u prozirnu foliju.
Ostaviti u frizider na 20-ak minuta.
Napraviti premaza od cimeta.
Omeksali maslac,secer,cimet , staviti u zdjelicu i umutiti,ostaviti na stranu.
Sada izvaditi tijesto,pobrasniti ga sa obje strane,zatim staviti izmedju dva papira za pecenje i razviti.Premazati rzvijeno tjesto smjesom od cimeta 
Ja odrezem papir velicine tepsije u kojoj se peku keksi(veca od sporeta)i razvijem tijesto te velicine,premazem sa polovinom premaza,zarolam i zamotam u jedan papir,zatim ostavim u zamrzivac,da se tijesto stisne radi lakseg rezanja.
Ovog puta sam rolate pripremila dan ranije(nisam stigla isti dan da ih ispecem)te sam ih isjekla slijedeci dan i ispekla.
Rolate isjeci na kriske/fete,male kolutice ,poredati u tepsiju za pecenje i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 15-20 minuta.Treba  ostanu svijetle boje!
Ohladiti i spremiti u limenu kutiju ili zdjelu sa poklopcem do posluženja najbolji su kad malo ostoje .
Prijatno!

Fine mirisne :Narandžine šnite !


Potrebno
Za koru :
 4 bjelanjka
 150 g šećera u prahu
 150g mljevenih orah
 1 prašak za pecivo
1,5 kašika gustina
 1,5 kašika soka od narandže
Za kremu:
 4 žumanjka
 150 g šećera
 2 kašike  gustina
 1 dl mlijeka
 1 sok i naribana korica narandže
 150 g margarina
Priprema
Za koru :
Bjelanjke umutiti sa šećeromu prahu, dodati  sok od narandže,  gustin pomiješati sa praškom za pecivo i orasima, suhe sastojke lagano umutiti u bjelanjke.Koru peći  na 180C cca 15 min.
Za kremu :
 Žumanca umutiti sa šećerom, dodati  gustin,  mlijeka, sok i naribana kora od narandže.Kuhati na pari dok se ne zgusne (cca 15 min)
Posebno izraditi  margarin.
Kada se krema ohladi izraditi ju sa margarinom. Kremu mazati na koru .
Gore posuti mljevenim orasima.Ostaviti da se stegne.Ohlađen kolač sjeći na sitnije ploške i poslužiti .
Prijatno!

Brze jednostavne a tako ukusne :Plazma štanglice !


Potrebno:
3 kom jaja (pozeljno manjih)
300 g secera
1  vanilin secera
30 g cokolade za kuvanje
200 g putera/margarina
300-350g plazma keksa
Za Glazuru:
30 g putera
180-200g cokolade za kuvanje
malo mlijeka
Priprema :
Dobro umutiti 3  jajeta sa 300 g secera i jednom kesicom vanilinog secera.
Staviti serpu na jako blagu vatru (kod mene 4/12) ili na paru. Ako stavljate direktno na vatru, onda nema previse odmicanja od sporeta. Stalno mesajte varjacom.
Posle jedno 5 minuta dodati 30 g cokolade za kuvanje. Mesati dok se cokolada ne otopi.
Puter ili margarin iseckati na 10-ak kockica. Jednu po jednu dodavati u jaja. Dodati sledecu tek kad se prethodna skroz istopila. Sve vreme mesati.
Sve zajedno se krcka oko 20-25 minuta, ako radite na pari, verovatno ce trebati i malo duze. Masa treba da bude i dalje tecna kad se skida sa vatre.
Skinuti sa vatre i dodati plazma keks. Polako dodajte keks, nemojte sve odjednom. Dobro promesajte varjacom. Masa treba da bude polu-gusta, ako je preretka, dodajte jos keksa. Treba da izgleda slicno kao kad pravite bajadere, dodatno ce se stegnuti kad se ohladi.
Uljem podmazati tepsiju cca. 30x20cm i u nju izliti masu. Poravnati nozem. Ostaviti malo da se prohladi. Za to vreme napraviti glazuru.
Na blagoj vatri/na pari/u mikrotalasnoj otopiti cokoladu za kuvanje sa malo putera ili ulja, ja sam dodala i malko mleka.
Premazati cokoladnom glazurom i staviti u frizider da se dodatno stegne i dobro ohladi.
Seci na stanglice ili kockice i uzivati.
Napomena keks mora biti dobro samljeven da nema većih komadića .
 Prijatno! 

nedjelja, 17. prosinca 2017.

Nemože brže :Jako slasni i efektni kolutići !


Potrebno:
1 kg čajnih kolutića
1/2 l slatkog vrhnja
400 gr.+100 gr čokolade za kuhanje
100 gr.kokosovog brašna
za umakanje: 1/2 l mlijeka
Priprema 
Za Kremu:
 Vrhnje za šlag i čokoladu staviti na ringlu da se otopi ,ne smije zakipiti, neka se samo otopi. Dobro ohladiti i izmiksati. Umakati kekse u mlijeko u boji filati kremom. Nemojte kekse puno močiti jer će se raspasti. Uvaljajte okolo u kokos brašno. U svaku rupicu ulijte malo otopljene čokolade. Dobro ohladiti, najbolje preko noći.
Zatim uživajte .
Prijatno!

Probajte Najbolji kolač Ferrero Roocher !


Potrebno
Za koru:
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
4 jajeta
130 g Menaž čokolade
1 kašika kakaoa
1 kesica vanilin šećera
70 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
70 ml slatke pavlake
130 ml mleka
Za kremu:
400 g nutele
400 g krem sira
250 g seckanih lešnika
100 g napolitanki
Za glazuru:
200 g Menaž čokolade
200 ml slatke pavlake
Priprema
Mikserom umutiti šećer i maslac, čokoladu otopiti na pari. U maslac dodati 4 žumanceta-jedno po jedno, ohlađenu čokoladu, kakao i vanil šećer. Brašno izmešati sa praškom za pecivo, dodati masi, lagano kašikom promešati. Mešajući dodajte slatku pavlaku, mleko i sneg od belanaca.
Peći koru u plehu obloženom papirom za pečenje na 180 C oko 30 minuta. Gotovu koru ohladiti i preseći je uzduž i spremiti je za filovanje. Za krem izmiksati krem sir, dodati nutelu, seckane lešnike i izdrobljene napolitanke.
Nafilovati tortu i preliti je čokoladom. Zagrejati slatku pavlaku, skloniti sa šporeta i dodati čokoladu. Lagano izmešati i preliti preko torte. Ukrasiti po želji.
Napomena :
Ja sam ovu tortu pravila od duple mere, jer je preukusna-nije tako slatka, a puna čokolade. Moj savet svima koji se odluče da je prave da dupliraju sastojke, jer se brzo pojede za tili čas. 
Prijatno!

Predivna Keks torta bez pečenja !


Potrebno :
600 gr petiti ber keksa

1 kg malina
10 kašika šećera
3 pudinga od maline
2 dcl vode
400 gr čokolade
500 gr šlag krema u prahu
2 dcl soka od narandže
Priprema:
U posudu staviti maline i šećer, staviti da se kuva dok se šećer ne istopi. Posebno umutiti 3 pudinga od maline sa 2 dcl vode dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi i podeliti na 4 dela. Umutiti 5oo gr šlaga po upustvu na kesici i podeliti na 4 dela. Filovati. Na tacnu poredjati 200 gr keksa prethodno potapana u sok od narandže.
Istopiti 100 gr čokolade sa 2 kašike ulja i preliti preko keksa. Ostaviti 5 minuta u frižideru da se čokolada stegne pa premazati sa 1 delom fila od malina pa red 1 dela šlaga. Opet red keksa, preliti 100 gr istopljene čokolade sa 2 kašike ulja, 2 deo fila od malina, sloj šlaga, keks preliven sa 100 gr istopljene čokolade, 3 deo fila od malina, sloj šlaga, keks preliven sa 100 gr čokolade, 4 deo fila od malina i premazati preostalim šlagom. Ukrasiti po želji.
Ohladite dobro u frižideru i uživajte u ovoj predivnoj torti .
Prijatno!

Jafa pita po starinskom receptu!


Za kore:
450g brasna t400 meko
100g secera
1 prasak za pecivo 
150g masti ili margarina
1dl mleka
1 jaje
Za fil  od narandze:
400ml soka od narandze (najbolje djus)
1 puding vanila
3kasike secera
malo ekstrakta narandze
125g margarina
Za fil od  čokolade
350ml mleka
1 Puding čokolada s komadićima naranče
4kasike secera
100g cokolade
125g margarina
Za glazuru:
100g cokolade
3kasike secera
3kasike vode
50g margarina
Priprema
Prvo skuvati filove 
  Za fil od narandze :
Staviti na sporet 300ml soka sa secerom i ekstraktom da provri,u ostatak razmutiti
puding pa dodati u prokuvani sok i skuvati gust fil.Ostaviti da se hladi,u ohladjen
dodati umucen margarin.
Za fil od cokolade:
Staviti oko 250ml mleka da prokuva sa secerom,u ostatak razmutiti puding i skuvati
gust fil pa skloniti sa vatre i dodati cokoladu,mesati dok se ne rastopi ,u ohladjen fil
umutiti margarin.
Dok se filovi hlade napraviti kore : 
Od mase zamesiti testo koje je mekano i
nelepljivo,(drzite se sastojaka koje sam navela,ako vam kojim slucajem testo i dalje
bude malo lepljivo dodajte vrlo malo brasna) podeliti na 5 jufkica.Svaku jufkicu
izmeriti na vagu,treba da budu jednake moje su imale svaka po 210g. Rernu zagrejati
na 200 stepeni. Sto pobrasniti pa razvijati svaku jufkicu posebno velicine 20×30 cm.
Iseci pek papir velicine pleha i staviti na preokrenuti pleh,sa oklagijom lagano prebaciti
testo,mozete malo sa nozem poravnati sa strane. Peci svaku koru oko 10 minuta,cim
vidite da krajevi pocinju da zute,vadite iz rerne,kora mora biti vise bela.
 Slagati kora pa cokoladni fil,pa kora,pa narandza fil,pa kora pa cokoladni
fil,kora,narandza fil i odgore glazura(sve sastojke otopite na laganoj vatri i premazite
kolac) Kolac ostaviti u frizider da se hladi,najbolje je da prenoci jer kore omeksaju i
lepse se sece .
Prijatno!

Jednostavno lak desert gotov za 15 min :Muhallebi Turski mliječni desert!


Priprema :
1 l mlijeka
100 gr putera
5-6 kašika pšeničnog griza
1 šolja šećera (ili po vlastitom ukusu)
1 vanilin šećećera
oko 30 gr kokosovog brašna
po želji malo kokosovog brašna,cimeta,oraha, pistacija … za posipanje
Priprema:

Na umjerenoj temperaturi otopiti puter,pa dodati griz.Miješati 1-2 minute.
Zatim sipati mlijeko,miješajući svo vrijeme.Dodati i šećer i vanilin šećer,pa kuhati dok se smjesa ne zgusne.Zatim dodati kokosovo brašno,pa kuhati još 3-4 minute.
Sipati gotov desert u staklene posude i ostaviti da se ohladi!
 Po želji dekorisati kokosovim brašnom,cimetom,orasima,sitno sjeckanim pistacijima…
Dobro ohladiti pa poslužiti !

Iznenadite svoje nepce ovom super kombinacijom :Štangle sa suhim šljivama i kokosom !


Potrebno:
1/2 lista većih oblandi
Za tamni dio:
600 gr suhih šljiva
1 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
200 gr čokolade
100 gr mljevenog keksa
Za svijetli dio:
200 gr šećera
2 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
250 gr kokosa
Za glazuru :
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema
Zatamni dio:
Suhe šljive samljeti ili sitno isjeckati. U posudu staviti mljevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuhati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mljevenog keksa (keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suhe). Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.
Za svijetli dio: 
U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuhati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa (kokos treba da je sitno mljeven, kad se sijeku štanglice lakše se sijeku i rez je uredan. Ako nije sitno mljeven još ga malo samjleti u električnoj sjeckalici).Bijelu masu dok je još topla staviti preko tamne mase. 
Za glazuru :
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja  na pari ili laganoj vatri i preliti kolač.
Ohladiti u frižideru sjeći na štanglice pa poslužiti .
Prijatno!

Brzinski Turski desert iz čaše :Pekmezli muhallebi !


Potrebno:
1 l mlijeka
3 kašike brašna
3 kašike nišeste(gustina)
1 šolja (150 ml) šećera
1 šolja grožđica
100 ml pekmeza od jabuka
1 vanilin šećer

i još: 
po ukusu šlag pjena ili krema
cimet
Priprema :
U šerpu sipati brašno, jestivi škrob, šećer i malo mlijeka, pa sve dobro umutiti (da nema grudica). Zatim sipati preostalo mlijeko i staviti da kuha, miješajući svo vrijeme. Dodati i vanilin šećer. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre. Dodati grožđice i pekmez, pa sve dobro sjediniti. Sipati u čaše, pa ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi dekorisati umućenim šlagom i posuti cimetom.
Uživajte prijatno!