ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

Prelijepi mirisni keksići sa cimetom !


Potrebno:
 400g brasna
 200g secera
 200g hladnog maslaca
 1-2 kašike limunovog soka
 1 limun,rendana korica
 2 jaja
Premaz od cimeta
 1 vrecica mljevenog cimeta 
 150g secera
 100g maslaca
Priprema
Prosijati brasno,pa ga staviti u multipraktik.
Dodati,maslac i secer i pulsirati par puta da se maslac razbije u sitnije komadice.
Dodati 2 jaja,pulsirati i sada izrendati koricu 1 limuna i iscjediti sok,ali dodati samo 1 zlicu.
Ponoviti pulsiranje,samo da se sve poveze.
.. dodati jos limunovog soka ako je potrebno.
Izvaditi mrvicasto tijesto na radnu povrsinu,pa lagano rukom sakupiti mrvice i napraviti glatko tijesto.
Podijelite na dva dijela i svaki posebno umotati u prozirnu foliju.
Ostaviti u frizider na 20-ak minuta.
Napraviti premaza od cimeta.
Omeksali maslac,secer,cimet , staviti u zdjelicu i umutiti,ostaviti na stranu.
Sada izvaditi tijesto,pobrasniti ga sa obje strane,zatim staviti izmedju dva papira za pecenje i razviti.Premazati rzvijeno tjesto smjesom od cimeta 
Ja odrezem papir velicine tepsije u kojoj se peku keksi(veca od sporeta)i razvijem tijesto te velicine,premazem sa polovinom premaza,zarolam i zamotam u jedan papir,zatim ostavim u zamrzivac,da se tijesto stisne radi lakseg rezanja.
Ovog puta sam rolate pripremila dan ranije(nisam stigla isti dan da ih ispecem)te sam ih isjekla slijedeci dan i ispekla.
Rolate isjeci na kriske/fete,male kolutice ,poredati u tepsiju za pecenje i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 15-20 minuta.Treba  ostanu svijetle boje!
Ohladiti i spremiti u limenu kutiju ili zdjelu sa poklopcem do posluženja najbolji su kad malo ostoje .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar