četvrtak, 7. prosinca 2017.

Svima poznate stari dobri recept :Tulumbe!


Potrebno
Za tijesto:
 250 ml vode
 50 gr margarina
 25 gr šećera
 150 gr brašna
 40 gr gustina
 4  jaja
Za Sirup:
 500ml vode
 500 gr šećera
 1 vrećica vanilin šećera
Priprema:
U šerpu na vatri stavimo vodu. šećer i margarin i pustimo da provrije. Sklonimo sa vatre i dodamo brašno zajedno sa gustinom. Ako ne želite raditi sa gustinom , zamijenite ga sa brašnom. Mješati smjesu dok se ne pođe odvajati od posude i pustimo da se ohladi.
U ohlađenu masu dodamo jedno po jedno jaje mješajući mikserom da se bolje sjedini. Kad je smjesa gotova, prebaciti je u vreću za ukrašavanje torti ili tulumbar ako ga imate, i sa nastavkom za tulumbe istiskujte oblike u mlako ulje.
Pazite da ne pretjerate jer uduplaju svoju veličinu tokom prženja. Pržite ih na mlakoj vatri svaki put istiskajući u mlako ulje.
Kad su pečeni, prebacite ih odmah u sirup, sačekajte malo dok upiju sirup i premjestite u drugu posudu gdje ćete ih čuvati.
Za Šećerni sirup:
Prokuhati na vatri vodu i šećer oko 10 minuta i pustiti da se ohladi u potpunosti.
Uživajte u slasnom zalogaju .
Prijatno!

Četiri vrste božićnih keksica brzi i jednostavni recepti !


Dječiji keksići u raznim bojama :
225 g glatkog brašna
1/2 male žlice praška za pecivo
50 g šećera u prahu
3 paketića vanilin
naribana korica limuna
1/2 žlice cimeta
1 jaje
40 g creme fraiche
40 g maslaca
U posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Dodajte vanilin šećer, koricu limuna, cimet, jaje i creme fraiche. Maslac izrežite na komadiće i dodajte u posudu. Brzo zamijesite smjesu, dok ne dobijete glatko tijesto. Stavite ga u vrećicu za zamrzavanje i ostavite 1 sat u hladnjaku. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Tijesto podijelite na pola i svaku polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj ploči na otprilike 3 mm debljine. Izrežite razne oblike, a ostatak tijesta ponovno umijesite. Tijesto se može mnogo puta ponovo razvaljati. Izrezane boriće, srca, zvjezdice itd. pecite oko 10 minuta na papiru za pečenje. Kad se ohlade, premažite ih raznim glazurama, ukrasima, oblijepite marcipanom… Kekse čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
Čokoladne kuglice

250 g čokolade
3 žumanca
100 g maslaca
1 šalica kakaa
1 žlica ruma
kokosovo brašno
Čokoladu staviti u posudu s malo vode i pustiti da provrije. Zatim maknuti s vatre pa dodati žumanca, vratiti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne. Opet maknuti s vatre pa dodati razmućeni maslac i miješati dok se ne ohladi. Oblikovati kuglice i uvaljati u kokosovo brašno. Prije posluživanja čokoladne kuglice dobro rashladite u hladnjaku
Keksi s čokoladom

400 g brašna
1 jaje
2 žumanca
250 g šećera
180 g maslaca
prstohvat soli
90 g sitno nasjeckane
tamne čokolade
Prosijte brašno u zdjelu i dodajte prstohvat soli. Umiješajte jaje, žumanca, maslac (koji ste prethodno narezali na komadiće i ostavili 15 minuta do pola sata na sobnoj temperaturi) i čokoladu (nasjeckajte je nožem što finije). Miješajte sve sastojke drvenom kuhačom pa onda kratko izmijesite rukama na malo pobrašnjenoj podlozi. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte tijesto na 5 mm debljine pa kalupom po želji režite kekse i stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 10-15 minuta na 180 °C.
Keksi s marmeladom

30 dag brašna
20 dag maslaca ili margarina
10 dag šećera
1 jaje
3 žlice marmelade
po želji šećer u prahu
Umijesite tijesto od brašna, margarina, jaja i šećera pa ga ostavite barem 30 minuta u hladnjaku. Razvaljajte tijesto i kalupićima izrežite oblike. Na pola njih napravite rupicu. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta pa još tople uvaljajte u šećer. Marmeladu dobro izmiješajte pa spajajte po dva keksa.

Zimska salama bez pečenja gotova za tren!


Potrebno:
100 gr grozdjica
100 gr datula
100 ge suvih smokava
100 gr suvih sljiva
100 gr marelica
1 narandza sok i korica
i još:
secer u prahu
Priprema:
Sve sastojke samljeti . Dodati rendanu koricu i sok jedne narandze. Izmijesati sve i oblikovati u salamu. Zaviti u samoljepljivu foliju i ostaviti u frizideru da odstoji jedno vrijeme.
Prije sluzenja salamu zarolati u prah secer ili po želji !
Prijatno!

Predivna Krem -Plazma torta !


Potrebno
Za koru :
3 jaja
70 g šećera
15 g gustina
10 g kakaa
60 g brašna
1/2 praška za pecivo, 1 kaš.ulja
Za Plazma fil:
300 g mlevenog Plazma keksa
200 ml slatke pavlake (36% mm)
70 g maslaca
sok od pomorandže
Za Krem fil:
300 ml slatke pavlake
300 g kisele pavlake ili milerama
100 g eurokrema (bilo kog lešnik krema)
50 g mlečne čokolade
1 vrećica mlevenog želatina
Za dekoraciju :malo  umućene slatke pavlake  i strugana ili sjeckana čokolada 
Priprema:
Za koru najpre prosejte brašno i kakao, dodajte im gustin i prašak za pecivo i promešajte. Razdvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli, dodajte polovinu pripremljenog šećera.
Žumanca umutite sa drugom polovinom šećera, dodajte ulje, a zatim lopaticom lagano pomešajte suve sastojke i umućena žumanca i belanca.Zagrejte pećnicu na 180C.Pripremite okrugli kalup prečnika 26 cm. Dno postavite papirom za pečenje, a obruč vrlo malo premažite uljem.Pecite koru dok se ne odvoji od ivica kalupa (ili proverite čačkalicom da li je pečeno). Nemojte ju presušiti. Ohlađenu koru  prelijte sa 1dl soka od pomorandže. Stavite  na tacnu i postavite obruč kalupa.
Za fil Umutite slatku pavlaku. Najjednostavnije je da u većoj posudi odmah umutite celu količinu slatke pavlake (ukupno 500 ml), pa odvojite deo za plazma fil (malo manje od polovine, 200ml) u drugu posudu.
Dodajte i komadiće maslaca, mleveni keks i otprilike jednu čašu soka od pomorandže. Proverite gustinu fila, ne treba da bude prečvrst, a ni jako mekan. Premažite preko kore .U ostatak slatke pavlake u drugoj posudi dodajte kiselu pavlaku, omekšali euro krem i nastruganu (ili sitno naseckanu) čokoladu.
Pripremite želatin prema uputstvu – prelijte sa par kašika vode, ostavite da nabubri, pa ugrejte na laganoj vatri. Umešajte želatin u fil, pa sve lagano izmešajte mikserom. Prelijte preko prvog fila.
Dobro ohladite tortu, pa je ukrasite po želji sa šlagom, nastruganom čokoladom ili lešnikom.
Ohlađenu tortu sijecite na željene komade pa poslužite .
Prijatno!

Fini Kolač sa koricom od Narandze!


Potrebno
Za kolač:
8 jaja
8 kašika šećera
100 gr suvog grožđa
2 kašike prezli
200 gr mlevenih oraha
korice narandže (skuvane, ohlađene)
Za sirup:
kora od 2 narandže (skuvana, iseckana)
200 gr šećera
voda
malo ruma
I još :
3 dl slatke pavlake (ulupane, za ukrašavanje)
malo kockica narandžine kore

Priprema
Za ovaj kolač prvo treba pripremiti korice narandže. Dobro oprati 2 narandže, oljuštiti ih i koru iseckati na kockice. Staviti da se kuva, kad provri kuvati još par minuta. Baciti ovu vodu, naliti čistu, i opet uraditi isto. Potrebno je 2 – 3 puta promeniti vodu. Poslednju vodu izmeriti, pa u šerpicu dodati toliko vode da u njoj bude 6 dl , dodati 200 gr šećera i skuvati. To će biti sirup za prelivanje kolača. Po želji, u sirup se, kad se malo prohladi, može dodati malo ruma i sveže isceđenog soka od jedne narandže.
Za tijesto za kolač: bjelanca ulupati sa šećerom, dodati žumanca, prezle, orahe, skuvane kockice narandžine kore i suvo grožđe. Staviti da se peče u prethodno ugrejanu rernu na oko 200 stepeni, ali odmah smanjiti na 180 st. Kolač je gotov kada ivice testa počnu da se odvajaju od tepsije.
Kolač malo prohladiti, pa ga preliti toplim sirupom, i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađen kolač premazati ulupanom slatkom pavlakom i koricama narandže .
Ponovo malo ohladiti u frižideru pa sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

srijeda, 6. prosinca 2017.

Torta sa čokoladom i jogurtom !


Potrebno 
Za koru :
150 g maslaca ili margarina
200 g oštrog brašna
1/2 praška za peciva
30 g kakaa
170 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
125 ml tekućeg jogurta
Za nadjev:
100 g maslaca
200 g crne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
70 g šećera u prahu

Priprema
 Za nadjev kuhajte otopite sve sastojke na laganoj vatri, povremeno promješajte. Kad dobijete glatku smjesu maknite s varte i hladite na sobnoj temperaturi.
 Za koru otopite maslac i malo ohladite. Uzmite posudu od 2-3 litre s poklopcem i u nju stavite brašno, kakao, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer te promješajte. Dodajte jaja, maslac i jogurt te posudu dobro zatvorite. Protresite energično 3-4 puta po 15 sekundi.
Otvorite poklopac , kuhačom umješajte eventualne zaostatke s ruba. Ulijte u kalup 26 cm obložen pek papirom i poravnajte Pecite na 160-170 cm 30-40 min.
 Izvadite iz pećnice ostavite u kalupu 5 min pa izvadite, i ohladite na rešetki.Koru  prerežite vodoravno da dobijete 2 kore. Jednu stavite na tacnu za posluživanje i oko nje stavi obruč.
Kremu samo promješajte kuhačom da bude maziva. Nafilati koru sa 2/3 kreme i poklopi drugom korom. Namaži ostatkom kreme i dobro ohladi pa posluži .
Prijatno!

Brzi puding keksići gotovi za 10 min !


Potrebno:
125 g margarina
50 g šećera u prahu
2 vanil šećera
50 g prah pudinga po želji 
125 g brašna
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo, uviti u celofan i ostaviti u frizider oko pola sata.
Zatim izvaditi testo iz frizidera, jos jednom premesiti, pa oblikovati u tanku veknicu.
Seci kriskice, pa od njih praviti kuglice, pa ih pritisnuti viljuskom da se dobije sara, a zatim poredjati u pleh preko pek papira.
Kolacice peci na 180 stepeni oko 8-10 minuta zavisno od rerne.
Sto se tice pudinga, mogu se koristiti razni ukusi, s tim sto treba voditi racuna da se ne prepeku .
Na slici su keksici od čokoladnog i vanila pudinga.
Uživajte u brzim keksićima .
Prijatno!

Orandž ili ti Jafa bajadera !


Potrebno:
1 list oblande
Za podlogu :
400 g šećera
300 ml vode
200 g margarina
100 g čokolade
500 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
Za Fil:
150 g šećera
200 ml vode
1 pomorandža (zamrznuta)
50 g margarina
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa

Za Glazuru:
150 g čokolade
6 kašika ulja
Priprema :
Za podlogu 
 U šerpi kuvati šećer i vodu. Kad se šećer rastopi, dodati kockice margarina i čokolade pa mešati da se sjedine. Skloniti sud s ringle i sipati mleveni keks i orahe.
 Kad se dobijena smesa prohladi, ravnomerno je naneti na hrapavu stranu lista oblande.
Za Fil
 Špinovati šećer i vodu 5-6 minuta od momenta ključanja, pa dodati margarin da se rastopi i skloniti sud sa vatre. Umešati mlevene orahe i mleveni keks. Zamrznutu pomorandžu sitno narendati i sjediniti je s filom od oraha.
Topao fil naneti preko podloge . Ostaviti da se rashladi i stegne.
 Rastopiti na pari čokoladu s uljem i preliti kolač.
Ohladiti u frižideru sjeći na male štanglice i poslužiti .
Prijatno!

Odličan kolač Munja !


Potrebno 
Za koru :
3 jaja
15 dag šećera
1 vrećica bourbon vanilija šećera
1  prašak za pecivo
1 kašika kakaa
20 dag mljevenih lješnjaka
Za Preliv:
6 kašika čokoladnog mlijeka
2 kašika ruma
5 većih banana
sok od 1 limuna
Za Kremu:
2 staklene kompota od višanja
8 dl soka od kompota
2 kašike  šećera
2 vrećice vanilija pudinga
2 vrećice vanilija šećera
Za Ukrašavanje:
2 dl slatkog vrhnja
1 vrećica učvršćivača za šlag
Priprema
Za koru :
Lim za pečenje (24 x 32 cm) obložiti papirom. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Jaja mikserom kremasto miješati oko 1 minute. Šećer izmiješan s vanilija šećerom postepeno dodati jajima i nastaviti miješati oko 2 minute.
Prašak za pecivo izmiješati s kakaom, dodati jajima sa šećerom i mikserom na najnižoj brzini izmiješati.
Na kraju dodati samljevene lješnjake i kratko metlicom za snijeg izmiješati.
Tijesto staviti na lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečenu koru  ostaviti da se u otvorenoj, ugašenoj pećnici hladi oko 15 minuta. Koru  izvaditi iz pećnice i preliti prelivom.Ostaviti da se potpuno ohladi.
Za preliv :
Čokoladno mlijeko izmiješati s rumompreliti po kori  .Banane oguliti, narezati na ploške jednake veličine i preliti sokom od limuna.Ploške banana posložiti po hladnoj kori . 
Za kremu  :
2 staklenke kompota od višanja istresti u cijedilo i ostaviti da se cijede.
Pri tom dobiveni sok od višanja upotrijebiti za puding. Ukupna količina soka treba biti 8 dl. Ako nam malo tekućine nedostaje, dopuniti s vodom.
2 vrećice pudinga od vanilije izmiješati sa 2 žlice šećera, 2 vrećice vanilija šećera i 2 dl soka od višanja.
Ostatak soka zagrijati i skuhati puding po uputama. Na kraju puding izmiješati s ocijeđenim višnjama i preliti po bananama. Kolač ostaviti preko noći u frižideru . 
Za ukrašavanje :
2 dl slatkog vrhnja zajedno s učvršćivačem za šlag čvrsto izmiješati.
Staviti u špricu za ukrašavanje kolača i kolač obrubiti sa ružicama od šlaga a po kolaču praviti munje od šlaga.
Ohlađen kolač rezati na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Pica sa hrskavom koricom !


Potrebno 
 Za tijesto:
500 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
1 1/2 kašikica soli
1 kašika maslinovog ulja
250 – 300 ml mlake vode
Priprema :
Pomiješajte brašno i suhi kvasac. Dodajte sol, maslinovo ulje i 250 ml mlake vode.
Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte još vode (maksimalno 50 ml). Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena.
Dignuto tijesto kratko premijesite i podlijelite na dva dijela. Svaki dio tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Količina tijesta koja se dobije je dovoljna za dva velika lima od pećnice, pa po potrebi možete prepoloviti količinu sastojaka, ukoliko vam je dovoljna jedna pizza navedene veličine.
Nadjev prilagodite ukusu, a vrijedi pravilo manje je više. Ljudi obično pretrpaju domaću pizzu, pa se tako pretrpano tijesto teško ispeče.
Prijedlog za sastojke pizze:
 Umak od rajčice (ne treba pretjerivati s količinom umaka, dovoljno je da čitavo tijesto bude premazano u tankom sloju)
 krupno naribani sir (vrstu odaberite prema ukusu, važno je samo da se lijepo topi)
domaću kobasicu (oguljenu, narezanu na komadiće)
 gljive
mozzarellu (stavlja se na pizzu 2 minute pred kraj pečenja)
 pršut (stavlja se na ispečenu pizzu, čim se pizza izvadi iz pećnice)
 origano
Razvaljano tijesto stavite u veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Na tijesto stavite namirnice koje ste odabrali za nadjev (bez mozzarelle i pršuta). Pecite 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C pa dodajte mozzarellu izrezanu na komadiće. Pecite još 2-4 minute dok se mozzarella ne otopi.
Poslužite toplo mada je dobra i hladna .
Prijatno!

Jako sočan :Expres kolač sa jabukama ,orasima i čokoladom !


Potrebno :
1 jaje
2 šolje rendanih jabuka
pola šolje šećera
šolja griza
šolja mljevenih oraha
šolja grožđica ili brusnica
pola šolje ulja
prašak za pecivo
šolja i po mlijeka
Za Preliv
100 gr. čokolade za kuvanje
pola šolje mlijeka
2 kašike margarina
4 kašike šećera
Priprema
Za kolač  :
Od gore navedenih sastojaka napravite ujednačenu smjesu, sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili obložite pek papirom te pecite nazagrijanoj rerni  180 stepeni C jedno 20 do 30 min. Kolač ohladiti te izvadti iz plega na tasnu za posluživanje .
Za  preliv :
Od gore navedenih sastojaka napravite glazuru sve sastojke istopite na laganoj vatri te prelite kolač .Ako želite možete i predhodno isjeći na kocke pa preliti .
Kolač je jako sočan, ne koristi se brašno jer je tu griz kao zamjena po meni mnogo bolja varijanta.Ohladiti i uživati .
Prijatno !

Jako kremasta i fina :Šuskavac Torta!


Potrebno 
Za Kore 2 x
4 bjelanjka
270 g šećera
sok od pola limuna
malo soli

Za Kremu1:
500 ml mlijeka
8 žumanjaka
4 kašike šećera
1 kašika gustina
250 g maslaca
400 g prženih mljevenih lješnjaka


I još :
1/2 l slatkog vrhnja
čokoladne kapljice za dekoraciju 

Priprema :
Lješnjake ispržite u pećnici ili u mikrovalnoj.
Za kore:
Odvojite bjelanjca od žumanjaka.Od bjelanjaca i šećera ulupajte jako čvrsti snijeg i dodajte sok od pola limuna.U lim veličine 35×24 cm stavite papir za pečenje i stavite šaum na njega,poravnajte i pecite/sušite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 min    na 150°, a potom smanjite temperaturu na 100°i sušite još 50’.Bitno je da se kore jako dobro osuše.Ako imate ventilacijsku pećnicu obje kore možete istovremeno peći/sušiti.
Za kremu :
Od pola litre mlijeka odvojite 1 dl, a ostatak stavite kuhati i dodajte mu šećer.Žumanjke i gustin sjedinite i dodajte mlijeko, pa sve skupa promiješajte da nema grudica ulijte u zakuhano mlijeko.Kuhajte dok se ne zgusne.Neće biti jako gusto zbog toga što ima samo jedna kašika gustina i to tako treba.A neće biti ni dovoljno slatka,ali kad se jede kao torta,zbog slatkoće kora taman koliko treba.
Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom i ohladite ju na sobnu temperaturu.Dodajte joj dobro umućen maslac i na kraju mljevene lješnjake.Sada će krema poprimiti pravu gustoću.
Izlupajte slatko vrhnje.
Slaganje :
kora,pola kreme 
malo manje od pola šlaga
pa opet kora,krema i odozgora omažite i ukrasite ostatkom šlaga i čokoladnim kapljicama 
Napomena 
Kremu prije filovanja dobro ohladite, a nafilujte 2 sata prije služenja, jer tada će kore pri rezanju i jedenju fino šuškati-od tuda i ime receptu.
Prijatno!

Čarobna poslastica:Kinder Maxi King Cake !


Potrebno
Za koru :
2 jaja 
70 g šećera
30 g kakaa u prahu
100 ml ulja
200 ml mlijeka
50 g mljevenih lješnjaka
50 g ribane čokolade sa lješnjacima
170g glatkog brašna + 1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica arome lješnjaka ili vanilije
Za kremu:
300 ml vrhnja za šlag
300 g  grčkog jogurta(2 jogurta)
1 kašičica ekstrakta vanilije
Za Karamel:
150 g šećera
80 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
Za glazuru:
120 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade 43-50% kakaa,može i mliječna
Priprema
Za koru :
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite sa šećerom u čvrst snijeg.Dodajite jedan po jedan žumanjak i poslije svakog dobro izmiksajte da se žumanjak poveže.U drugoj posudi mikserom povežite sve ostale sastojke osim mljevenih lješnjaka i ribane čokolade.Dodajite u smjesu u par navrata snijeg od tučenih jaja.Miješajte kuhačom  da se zadrži prozračnost.Na kraju kuhačom  umiješajte mljevene lješnjake i ribanu čokoladu.Stavite u kalup 26 cm peći na temperaturu od 170C-45 min ili na 180C 35 min.Provjeriti čačkalicom..Gotovu koru  prelijte čokoladnim mlijekom.
Za kremu: 
Izmiksajte vrhnje za šlag.Dodajte dukatos jogurt i ekstrakt vanilije, pomiješajte kratko da se poveže sa šlagom.Pazite da ne premiksate šlag.Kremu probajte ako volite slađe dodajte kašiku šećera u prahu.
Za karamel
OTopite šećer na laganoj vatri da se rastopi.Budite oprezni da vam ne zagori.Ja sam koristila suhi postupak topljenja šećera.Vi možete mokri postupak da dodate malo vode.Maknite sa vatre i dodajte malo vrhnja za šlag da karamel prestane kuhati.U ovom trenu će sa karamel zapjeniti pa budite oprezni.Dodajite postepeno i ostalo vrhnje,vratite na vatru uz stalno miješanje dok se smjesa ne poveže.Vrhnje za šlag neka bude mlako.Maknite sa vatre i umiješajte maslac.Stavite karamel da se hladi na sobnoj temperaturi,kasnije preselite u hladnjak.
Slaganje :
Koru stavite na tasnu  za serviranje.Stavite obruč koji obložite plastificiranom folijom.Premažite polovicu kreme.Jedan dio kreme stavite u slastičarsku špricu sa širokim otvorom i napravite dva kruga uz obruč.Krugovi neka budu jedan do drugog,ne jedan na drugom.Na ovaj način pravite prostor u koji ćete uliti karamel.Karamel lijevate ohlađen,al još uvijek tekući sirupaste gustoće.Pospite malo mljevenih lješnjaka,ako želite.Ja jesam vi ne morate ako želite čisti karamel.Preselite u zamrzivač da vam se karamel stegne da možete nanijeti ostatak kreme.Kremu što vam je ostala držite vani ne u frižideru da bi je lakše kasnije nanijeli na karamel.Ostavite malo kreme za poravnati stranice torte.Kad se karamel stisnuo( provjerite prstom!)nanesite slastičarskom špricom osratak kreme.Zagladite kašikom  i stavite kratko u frižider.Kad se krema stisnula izvadite tortu iz obruča i zagladite stranice torte.
Za glazuru:
Rastopite čokoladu u vrhnju za šlag i prelijte po ohlađenoj torti.Ukrasite krupno sjeckanim lješnjacima.
Uživajte i prijatno!