ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Kolač sa puterom od kikirikija !


Potrebno:
Za koru :
170 gr polu-slatke čokolade za kuvanje ili tamne čokolade
3/4 šolje (od 250 ml) neslanog putera
1 ½ šolja šećera
1/2 šolje smeđeg šećera
2 kašike domaće ili espreso kafe, tople ili hladne
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
3 veća jajeta
1 šolja višenamenskog brašna
malo soli, 
1 šolja kremastog putera od kikirikija
1/2 šolje nesoljenog putera, omekšalog 
2 kašičice ekstrakta vanile
1 ½ do 2 šolje šećera

Ukrasite po želji 

Priprema :
Prvo pripremite koru . Zagrejte rernu na 180C. Obložite tepsiju približnih dimenzija 23×23 cm aluminijumskom folijom i nauljite, pa ostavite sa strane. Otopite puter i čokoladu zajedno na pari . Mešajte dok se ne otopi i sastojci ne sjedine. Dodajte obe vrste šećera i dobro izmešajte. Dodajte i kafu i vanilu, pa mešajte lagano. Ubacite i jaja i brzo mešajte mutilicom da se sve dobro sjedini. Dodajte i brašno i malo soli, pa promešajte. Uspite smesu u pripremljenu tepsiju.
Pecite 25 do 35 minuta, dok se krajevi ne krenu odvajati od rubova tepsije. 
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Da biste napravili kremu pomešajte puter od kikirikija i obični puter u većoj posudi i miksajte električnim mikserom na srednjoj jačini oko 2 minute. Dodajte vanilu, 1 ½ šolju šećera i so (ako koristite, ali nije obavezno). Mutite dok se sastojci ne sjedine i smesa ne postane glatka i izdašna. Dodajte još šećera ako je potrebno, ako želite gušću smesu. Premažite ispečeni kolač ovom smesom, pa pospite ukrasima, po želji. Ostavite kratko u frižideru, pa secite na komade i služite.
U hermetički zatvorenoj posudici u frižideru kolači mogu da stoje i do 5 dana, a možete ih i zamrznuti i do 3 meseca, pa posle samo odmrznete na sobnoj temperaturi.
Prijatno !

Američki keksići !




Potrebno:
3 jaja 
 200 g margarina 
 300g šećera
 1 kašika  meda  
 1 vanilin šećer 

400 g brašna za kolače 
1 kašika  sode bikarbone
 malo  soli 
 250 g nasjeckane čokolade

Priprema :
Pjenasto izmiksajte margarin, dodajte šećer, vanilin šećer i med, te jaja. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i čokoladu te dodajte prvoj smjesi. Preko lima stavite papir za pečenje i s dvije kašike  stavljajte smjesu u malim hrpicama.
 Pecite 10 do 15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.
Poslužite ohladene .
Prijatno!

Esmeralda kocke !


Potrebno
Za koru :
6 bjelanjaka
6 žl šećera
6 žl brašna
1 žl kakaa
pola praška za pecivo 

Za kremu:
6 žumanjaka
6 žl šećera
2 vanilin šećera
3 želatine
1 l sl vrhnja
5 dkg otopljene čokolade
5 dkg prženih mljevenih lješnjaka

Za posip:
malo prženih mljevenih lješnjaka
naribane čokolade 



Priprema:
Za koru:
Bjelanjke izlupaj sa šećerom, dodavaj polako brašno pomješano sa praškom za pecivo i na kraju umješaj kakao. Stavi peći u namašten i pobrašnjen liM u zagrijanoj rerni 200 stepeni nekih 15 min .(zavisno od rerne mozda i manje )
Za kremu :
 Izlupati žumanjke na pari sa šećerom i ostaviti da se ohlade , za to vrijeme pripremiti želatinu prema uputama na vrećici i izlupati sl.vrhnje u koje se doda želatina zatim se vrhnje podijeli na dva dijela u jedan dio stavimo izlupana žumanca a u drugi dio stavimo čokoladu i pržene mljevene lješnjake.

Na koru  staviti žutu kremu, gore čokoladnu i kolač posuti sa mljevenim lješnjacima i ribanom čokoladom.
Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti  .
Prijatno!

Napravite sami najbolje ćevape !


Potrebno:
 1 kg mljevene junetine
 1  veca glavica crvrni luk 
 4-5 čehna  bijelog luka
 2 kašike brašna(ili  prezle )
 2 kašičice soli
 1 kašičica bibera 
 1-2 kašičice vegete
 1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
Posolite meso i dobro promiješajte pa ostavite da odstoji u frižideru.
Sitno sjeckani luk i jedan i drugi  umiješajte u meso pa dodajte sodu bikarbonu i ostale sastojke  dobro umijesite.

Ostavite u frižderu preko noći pa rukama oblikujte ćevape.
Pržite na tavi ili roštilju i uživajte.
Prijatno !

Fantastične Lisnate ružice sa višnjama !


Potrebno :
500 gr lisnatog testa
250 gr višanja(očišćenih od košpica )
50 gr čokolade za kuvanje
2 kašike (oko 30 gr) omekšalog maslaca
2 kašike smeđeg šećera

Priprema :

Podlogu za rad posuti brašnom i oklagijom razvući lisnato testo, na dimenzije oko 30×25 
Testo premazati omekšalim maslacem, posuti smeđim šećerom, višnjama i iseckanom čokoladom.
Pažljivo uviti u rolat i iseći na komadiće debljine oko 1,5 cm. Slagati ih na pleh obložen pek-papirom.
Peći u rerni zegrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta (najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni).


Ružice nisu jako slatke, jer sam koristila višnje iz zamrzivača, pa ih možete, kada se prohlade, posuti šećerom u prahu.

Prijatno !

Čisto oduševljenje :Spiralna voćna torta !


Potrebno
Za koru:
120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
125 ml ulja
60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica ekstrakta badema
6 belanaca
Malo sirćeta

Za kremu
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
1/3 šolje listića badema
Narendana čokolada

Priprema
Za koru 
Tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C.
U posudi izmešajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta.
Belanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vreme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku. Mutite dok belanca ne postanu sjajna i čvrsta.
Smesu od žumanaca umešajte u suve sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte belanca i nežno mešajte kuhačom  dok smesa ne postane jednolična. Dobijeno testo sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi,
Za kremu :
 Dok čekate, u frižider stavite metlice od miksera i praznu posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku.
Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne preterate da ne dobijete grudvice. Maline grubo naseckajte, a nekoliko ostavite celih za dekoraciju.

Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite naseckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu.
Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja. Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite celim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.
Prijatno!

nedjelja, 19. studenoga 2017.

Jednostavno brz kolač s vrhnjem koji će vas oduševit !


Potrebno 
Za Koru :
5 jaja
25 dk gšećera
1 dc lulja
1 dcl vruće vode
25 dkg brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Za fil
2 pudinga od čokolade
1 lmlijeka
6 žlica šećera
Za preliv:
4 kisela vrhnja (20%m.m.)
5 žlicašećera
4 vanilin šećera

Priprema :
Izmutiti bijelanjke, šećer, žumanjk ei vanilin šećer dodati ulje i vodu, te brašno i prašak za pecivo
Namazati tepsiju i posuti brašnom, tepsija treba biti malo dublja velićina tepsije otprilike 25×35 u među vremenu skuhati puding
Pola tIjesta istresti u tepsiju, a u drugu polovicu dodati kakao i dobro izmješati sada taj smeđi dio tjesta žlicom stavljati po žutom tjestu baš kao što je pokazano na slici.
Još vruć puding stavljati na biskvit na isti način kao i smeđi dio tjesta tek sada se stavlja peći….
Dok se kolač peće izmješati vrhnje, vanilin šećer i šećer
Odmah na vruć kolač istresi preliv i izravnaj ga po kolaču

Kolač pusti da se ohladi te ga preko noći ostavi u frižideru….. kolač služi hladan i vjerujte nećete se pokajati ako ga napravite.
Prijatno!

Krompir iz rerne sa susamom !


Potrebno :
1,5 kg mladog krompira
 5 dag maslaca
 2-3 žlice  susama
 malo soli
Priprema:
Krompir dobro operite, skuhajte ga u kori.
Kad je kuhan, ogulite ga , posložite u vatrostalnu ili  zemljanu posudu samo malo pokapajte uljem .
Zatim pospite ga susamom(ili možete i svaki krompirić uvaljati u susam ako vam se ne žuri ), odozgo posložite listiće maslaca .
Najbolje je peći ako imate peć na drva na jakoj vatri ako ne onda na naj jačoj temperaturi peći dok  ne porumene .Veoma jednostavno a ukusno svakako isprobajte ovaj recept .
Poslužiti tolo uz bilo koje meso .
Prijatno !

Kuglice od marcipana i nutelle !


Potrebno:
600g marcipana
2-3 kasike secera u prahu (za rad sa marcipanom)
250g nutella namaza
100-150g prženih,mljevenih lješnjaka
375g kvalitetne tamne čokolade

Priprema:
Marcipan razvaljati u veliki krug oko 1cm debljine na radnoj površini sa malo šećera u prahu,da se izbjegne ljepljenje.
Nutellu,lješnjake zamjesiti kašikom u gustu masu.
Marcipan vrhom case ili tegle rezati u krugove,i svaki krug filovati sa nutella smjesom pa dobro omotati marcipanom na sve strane. Redati na pleh oblozen pek papirom,pa staviti u frižider 2-3 sata na hladjenje. 
 Ako ih pravite standardne velicine,,moglo bi biti dovoljno i za 40-45.Ohladjene kuglice umakati u predhodno otopljenu čokoladu. 
Vratite nazad u fižider na sat ili dva, a zatim poslužite 
Prijatno!

Savršena kombinacija kokosa ,čokolade i riže!


Potrebno:
Za kore:
8 belanaca
14 kašika šećera
100 g kokosovog brašna
2 kašike brašna
2 kašike ulja
malo nasjeckane čokolade 
Za fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera u prahu
200 g čokolade sa rižom
125 g margarina

Za dekoraciju:
2 šlaga
pahuljice od riže 

Priprema:
Za Kore:
U odgovarajućoj posudi umutiti 4 belanceta u čvrst sneg pa uz neprestano mešanje dodavati 7 kašika šećera.
Zatim dodati 50 g kokosovog brašna, 1 kašiku brašna, 1 kašiku ulja i polako promešati na kraju dodati isjeckanu čokoladu .
U kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 150°C. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Za Fil:
Sjediniti žumanca i šećer te kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se šećer ne otopi. Fil skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
U ohlađen fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Čokoladu sa rižom izrendati na krupno rende, dodati u fil te polako promešati.

Slaganje :
Prvu koru premazati pripremljenim filom i preklopiti drugom korom.
Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati tortu.
Ukrasite po želji pahuljicama od riže,
Ohladiti tortu   pa poslužiti .
Prijatno!

Ukusne kocke od Limuna za svaki dio dana!


Potrebno :
Za podlogu:

250 g brašna
70 g šećera u prahu
30 g gustina
180 g maslaca


Za nadjev:
4 jaja
250 g šećera
20 g brašna
150 ml limunovog soka
ribana korica jednog limuna
80 ml mlijeka

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Kalup za pečenje obložite masnim papirom.
Brašno, šećer u prahu, gustin i maslac umjesite.
Formirajte u disk i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu pripremite nadjev.
Izmikasjte jaja sa šećerom pa dodajte brašno, limunov sok i koricu te mijeko.
Sada podlogu utisnite u kalup za pečenje i stavite peći 15 minuta.
Onda na podlogu ulijte nadjev i vratite natrag u pećnicu na 15 minuta.
Dobro ohlađeni kolač narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Napravite sebi domaće njoke !


Potrebno :
 1 kg krumpira
 1-2 jaja
 1 kašika soli
 1 kašika  masti ili margarina
 100g brašna
Priprema:
Skuhati u slanoj vodi krumpir sa korom. Dok su vrući, oguliti koru i pritisnuti ih kroz gnječilicu. Protisnuti krumpir staviti u zdjelu, dodati jaja, sol mast ili margarin i prosijanog brašna koliko upije (cca 100g).
Tijesto morate  dobro izraditi da nelijepi pomalo dodate brašna dobro izraditi te  zamijesite i rukama formirahte duguljastu kobasicu. režite komadiće veličine oraha te svaki povaljajte prstima na naličju ribeža ili vilici okrenutom naopako .
Potom ih stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhati dok njoki ne isplivaju na površinu. Oprezno iz izvadite, dobro ocijedite i spremni su za jelo, bilo kao prilog jelima, u umaku od gulaša npr.
Prijatno!

Rum kuglice !Prave se veoma lako i brzo !


Potrebno:
150 g čokolade
50 g maslaca
150 g miješano mljevenih lješnjaka i badem/pistacija
4 kašike  ruma
2 kašike smeđeg šećera


Za ukrašavanje po želji :
topljena čokočada ,kakao ili cimet 

Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na pari.
Dodajte mljevene lješnjake i bademe, promiješajte.
2 kašike ruma  i šećer zagrijavajte da se šećer otopi i ostavite da se lagano prohladi, zatim dodajte u smjesu s čokoladom i promiješajte.
Dodajte još 2 kašike ruma, promiješajte i oblikujte masu u kuglice.
Kuglice stavite u frižider na nekoliko sati da se stisnu.
Uvaljajte ih u kakao, cimet ili otopljenu čokoladu.
Prijatno!