ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Kolač sa puterom od kikirikija !


Potrebno:
Za koru :
170 gr polu-slatke čokolade za kuvanje ili tamne čokolade
3/4 šolje (od 250 ml) neslanog putera
1 ½ šolja šećera
1/2 šolje smeđeg šećera
2 kašike domaće ili espreso kafe, tople ili hladne
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
3 veća jajeta
1 šolja višenamenskog brašna
malo soli, 
1 šolja kremastog putera od kikirikija
1/2 šolje nesoljenog putera, omekšalog 
2 kašičice ekstrakta vanile
1 ½ do 2 šolje šećera

Ukrasite po želji 

Priprema :
Prvo pripremite koru . Zagrejte rernu na 180C. Obložite tepsiju približnih dimenzija 23×23 cm aluminijumskom folijom i nauljite, pa ostavite sa strane. Otopite puter i čokoladu zajedno na pari . Mešajte dok se ne otopi i sastojci ne sjedine. Dodajte obe vrste šećera i dobro izmešajte. Dodajte i kafu i vanilu, pa mešajte lagano. Ubacite i jaja i brzo mešajte mutilicom da se sve dobro sjedini. Dodajte i brašno i malo soli, pa promešajte. Uspite smesu u pripremljenu tepsiju.
Pecite 25 do 35 minuta, dok se krajevi ne krenu odvajati od rubova tepsije. 
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Da biste napravili kremu pomešajte puter od kikirikija i obični puter u većoj posudi i miksajte električnim mikserom na srednjoj jačini oko 2 minute. Dodajte vanilu, 1 ½ šolju šećera i so (ako koristite, ali nije obavezno). Mutite dok se sastojci ne sjedine i smesa ne postane glatka i izdašna. Dodajte još šećera ako je potrebno, ako želite gušću smesu. Premažite ispečeni kolač ovom smesom, pa pospite ukrasima, po želji. Ostavite kratko u frižideru, pa secite na komade i služite.
U hermetički zatvorenoj posudici u frižideru kolači mogu da stoje i do 5 dana, a možete ih i zamrznuti i do 3 meseca, pa posle samo odmrznete na sobnoj temperaturi.
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar