četvrtak, 16. studenoga 2017.

Brza i ukusna večera kojoj će se i vaši mališani obradovati:Uštipci sa mlevenim mesom!


Potrebno :
 300 g mlevenog mesa(bilo kojeg pileće ,juneće,svinjsko )
 3 jaja
 200 ml vode
 1 kesica praška za pecivo
 3 kašike ulja
 5-6 kašika brašna
 1 kašika vegete
 4-5 čena belog luka (sitno iseckanog)
 1 glavica crnog luka (što je moguće sitnije iseckanog)
Priprema:
Sve sastojke dobro sjediniti. Kašičicom vaditi uštipke i pržiti ih u vrelom ulju po par minuta sa obe strane dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Služiti dok su još topli uz bilo koji prilog a moze i same uz neki sos . Ovi uštipci su jako ukusni i ako se pripreme u paradajz sosu.
Uživajte i prijatno !

Jeftino a ukusno:Pljeskavice/Šnicle od krompira !


Potrebno:
 500 gr krompira
 200 gr prezle
 2 jaja
 2 mlada luka(ili vlasca )
 1 kašika putera
 ulje
 so, biber
Priprema:
Krompir ogulite, izrežite i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekša.
Dodajte otopljeni puter, sitno sjeckani mladi luk,biber i jaja.
Umiješajte prezlu pa rukama oblikujte šniclice.
Pržite na ulju dok ne porumene sa obje strane pa stavite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Poslužite tople kao prilog uz bilo koje meso a može i samo sa kiselim vrhnjem meni je super a vi se uvjerite .

Prijatno!

Bijelo -Čokoladna Torta !


Potrebno 
Za koru :
3 jaja
3 kašike šećera
3 kašike  brašna
malo praška za pecivo (1 kašikica)

Za bijelu kremu
1/2 l mlijeka
250 g bijele čokolade
6 kašika šećera
2 kesice želatine u prahu (10 g)
150 ml slatkog vrhnja

Za tamnu kremu:
1/2 l mlijeka
250 g čokolade za kuhanje
6 žlica šećera
2 kesice želatine u prahu (10 g)
150 ml slatkog vrhnja

Priprema
Za koru :
Umutit jaja sa šećerom, dodat brašno i malo praška za pecivo. Uliti u kalup (promjera 28 cm), peći na lagano (160 – 170 °C) 15-20 minuta.
Pečeni koru ostavite u kalupu da se ohladi. Nemojte ni slučajno odvajati od kalupa, kako ste je izvadili iz pećnice tako ga ostavite da se ohladi. Ako ga budete odvojili od stijenke kalupa, kad nalijete kremu iscurit će iz kalupa.
Za Bijelu kremu:
Stavite kuhati mlijeko sa šećerom. Kad se mlijeko ugrijalo dodajte mu čokoladu, maknite s vatre i pjenjačom miješajte (brzo miješajte!), opet malo vratite na laganu vatru pa opet maknite i miješajte. Mlijeko vam ne mora prokuhati ni previše se ugrijati. Tako ponovite par puta dok se ne rastopi cijela čokolada.
Kremu zatim ohladite (dok se hladi, povremeno pjenjačom promiješajte) i u hladno dodajte 150 ml šlaga od slatkog vrhnja (vrhnje ulupajte u šlag) i na kraju 2 želatine (želatinu napravit po uputama na pakiranju).
Za Tamnu kremu:
Sve isto kao i za bijelu kremu samo sa tamnom čokoladom.
Bilo bi najbolje obje kreme kuhati istovremeno, puno će brže biti gotovo. Mada, za početak, dok se ne ispraksirate, možete kuhati i odvojeno.
Slaganje:
Na koru  koji ste ostavili u kalupu da se ohladi ulijte tamnu čokoladu i prošarajte bijelom. Stavite u frižider(najbolje preko noći, možete čak i jedno sat vremena u zamrzivač, pa preseliti u frižider).
Kreme vam ne bi smjele bit skroz rijetke jer će se smjese odmah izmiješat i nećete dobit ovakve šare na tortii. Dakle, ako su vam smjese potpuno vodenaste, ostavite ih u frižideru da se malo stegnu i onda ih ulijete pomalo u kalup.
Ohladenu tortu poslužite .
Prijatno!

Ledena torta sa vanilijom i čokoladom !


Potrebno
Za Koru:
6 bjelanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
250 ml mlijeka
Za Fil:
1 puding od vanilije
1 puding od čokolade
1 l mlijeka
2kašike brašna
200 g šećera
40 g čokolade
2 margarina
6 žumanaca

I još:
300 ml slatkog vrhnja ako žeite moze i bez 

Priprema:
Umutiti pjenasto bjelanca, postepeno dodavati šećer i kad se rastopi dodati brašno i promiješati.
Razliti masu u okrugli kalup i ispeći u rerni zagrijanoj na 180 °C.
Toplu koru preliti mlekom i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 3 žumanca sa  100 g šećera  pa dodati puding i 1 kašiku brašnamalo mlijeka   i skuhati u 500ml mlijeka.
 Isto tako uraditi i sa pudingom od čokolade, s tim da se doda i 40 g čokolade i miješa dok se ne rastopi.
Pjenasto umutiti margarin  i podijeliti masu na dva dijela.
U ohlađene pudinge dodati margarin i dobro izmiksati.


Premazati koru  čokoladnim filom pa vanilija filom (moze i obrnuto )i ukrasiti sa umućenim šlagomako želite . Preko šlaga još možete staviti ukrase po želji – listiće čokolade, mljevene lješnjake
Napomena 
Ja sam malo promijenila kremu u orginalnom receptu žumance samo umutite dodate margarinu i masu podijelite i u jednu i u dr kremu .Pošto ja nevolim živa jaja u kolačima ponvo sam izmijenila kremu a vi kako hoćete .
Prijatno !

Paprike iz rerne punjene sirom !


Potrebno 
5 paprika babura 
 500 gr mladog sira
 250 gr mozzarelle
 100 gr parmezana

1 kašika kiselog vrhnja 

 2 jaja

 maslinovo ulje

 so, biber
Priprema:
Paprike operite, prerežite na pola i očistite.

Mladi sir pomiješajte sa jajetom, jednom kašikom vrhnja i rendanim parmezanom.

Dobro promiješajte pa punite paprike i poredajte u tepsiju.

Pokrijte folijom i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni nekih 20 min .

Pospite rendanom mozzarellom i pecite otkriveno još 15 minuta.

Da sir dobije fino zlatnu boju .

Poslužite tople .
Prijatno!

srijeda, 15. studenoga 2017.

Omlet iz Rerne !Prosto se topi u ustima !


Potrebno :
 dublji kalup dimenzija 10×24 cm
 6 jaja
 mlijeko oko 300 ml
 so – pola kafene kašičice
puter ili ulje za podmazivanje kalupa

Priprema :
U dubljoj zdjeli dobro umutite jaja pa dodajte mlijeko i nastavite mutiti dok se jajai mlijeko ne sjedini dodajte so pa izlite u dublji kalup koi ste premazali uljem ili puterom .
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni – 30 minuta. Tokom pečenja ne otvarajte vrata od rerne.
Uživajte u prekrasnom doručku.
Prijatno !

Čokoladna pita!




Potrebno :

 Pakovanje lisnatog testa
 Velika mlečna čokolada
 1 jaje (samo žumance)
sitni poprženi lješnjak

Priprema:
Izvadite testo iz pakovanja, razvaljajte ga oklagijom, pa na njega stavite čokoladu
a potom pitu „zatvorite” ostatkom testa. 
Premažite umućenim žumancetom i pospite lješnjacima .
Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 20-25 minuta.
Prijatno !

Najbrži recept za oblatne : Izdvojite 10 minuta i uživajte u ukusnom kolaču




Potrebno:

1/2 l mlijeka
1/2 kg šećera
4 kašike brašna
1 jaje
 100 g čokolade za kuhanje
 1 margarin (250 g)

Priprema:


Pomiješati navedene sastojke i zajedno kuhati 7 minuta. Ravnomjerno filovati oblatnu.

Doduše, od početka do kraja pripreme proći će više od 10 minuta zato što je fil, prije nego što ponete slagati kolač, potrebno ohladiti, ali na izradu kolača nećete potrošiti više od 10 minuta.

Neki koji su isprobali ovaj recept više puta upustili su se i u određene modifikacije pa kažu da je ukusnije ako se umjesto brašna upotrijebi 300 g mljevene plazme.

Također, dobro je šećer upržiti toliko da se otopi i tek malo porumeni.
Prijatno!

Topi se u ustima :Torta od bijele čokolade ,badema i nara !


Potrebno:
380 g milerama,
2 jaja,
110 g mljevenih badema,
150 g brašna,
180 g šećera u prahu,
80 ml ulja,
80 g marmelade od nara,
3 dl vrhnja za šlag,

Za glazuru:
200 ml slatkog vrhnja,
50 ml vode,
200 g bijele čokolade,
10 g želatine,
tamni čokoladni preljev za ukrašavanje i nar

Priprema:
Pjenjačom miješajte mileram, šećer, ulje i mljevene bademe. Sve dobro izmiješajte, pa dodajte jaja i brašno. Kompaktnu smjesu razdijelite u dva kalupa za torte premazana maslacem i posipana brašnom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Svaki dio dobro ohlađenog biskvita premažite marmeladom od nara i šlagom.

Prokuhajte vrhnje i vodu, dodajte rastopljenu želatinu, pa prelijte preko sitno nasjeckajte čokolade. Miješajte dok se ne rastopi i prelijte preko torte kada temperatura glazure padne na 32°C. Ostavite tortu u frižideru  dok se malo ne stisne, pa ukrasite linijama otopljene tamne čokolade i bobicama nara.

Sladoled torta od čokoladnih napolitanki i krem banana!






Potrebno:

1l mlijeka
2 kesice zelatina za kolace, /1 kesica 10gr/
15 kasika šećera 
450g crem slaga
250g cokoladnih napolitanki
200g crne cokolade,moze za kuvanje a moze i mlecna
10 komada krem bananica
1 pakovanje petit beurre keksa ili neki drugi
2dl mleka
4 kesice slaga( za ukrasavanje)
ili Slatku pavlaku

Priprema:


Od mleka odvojite soljicu i u njoj razmutite zelatin.Preostalo mleko kuvajte sa secerom oko pet minuta otkad provri,pa umesajte razmuceni zelatin i mesajte dok se ne zgusti.Ostavite da se sasvim ohladi,dodajte slag i dobro umutite.Podelite na tri dela.Cvrst krem podeliti u 3 cinije.

U prvu dodati izrendane napolitanke,u drugu otopljenu crnu cokoladu i iseckane krem bananice,a u trecoj posudi ostaje samo krem.Lagano promesati svaki fil.U okrugli kalup velicine 28cm obloziti ga aluminijskom folijom sipati krem sa cokoladom,preko naneti obican krem i na kraju krem sa napolitankama.Odozgo poredjati keks prethodno umocen u toplo mleko.

Tortu ostaviti u zamrzivacu 6 sati.Dobro ohladjenu tortu prevrnuti na tacnu i premazati je slagom.

Znaci kad se torta okrene ide keks petit beure krem slag sa napolitankama,obican krem i krem sa cokoladom i iseckanim bananicama.Odgore premazati je celu slagom ili slatkom pavlakom i ukrasiti po zelji.
Prijatno !

Pogačicice sa nadjevom od višanja !



Potrebno:
400 ml vode
50 ml ulja
40 gr svežeg kvasca ( 7 gr suvog )
1 kašika šećera + 4 kašike
1 kašičica soli
nadev od višanja, sveže višnje ili pekmez
1 jaje
250 gr margarina
800 gr brašna

Priprema:
Toploj vodi dodati kvasca i 1 kašiku šećera pa izmutiti.
Dodati pola mere brašna, so, pola mere ulja i 4 kašike šećera i opet sve izmutiti.
Zatim dodavati ostatak brašna i mutiti kašikom, pa kad postane tvrdje, da se kašikom ne može mešati dodati još malo brašna i rukam aoblikovati mekano testo koje ćete pouljiti sa ostatkom ulja i ostaviti da kisne izmedju 30 i 60 minuta.
Nakislo testo na površini posutoj brašnom lagano premesiti i podeliti na 8 jednakih delova.
Svaki deo razvući u krug prečnika izmedju 20 i 30 cm i na svaki sem zadnjeg narendati margarin. Rasporediti da imate na 7 krugova.
Preklopiti osmim posuti brašnom odgore i od dole i razvući koliko god možete.
Neka bude tanko 5 mm.
Sad presaviti tesno na pola, pa dobijeni deo opet na pola i ostaiviti ” da odmori” da bi se lakše razvlačilo.
Razvući testo opet što tanje možete, 5 mm.
Odseći jednu traku po celoj dužini testa i debljine 7, 8 cm.
Pomeriti traku od ostatka testa, razvući prema gore i prema dole, da se istanje ivice i staviljati nadev malom kašičicom u razmaku 2 – 3 cm .
Preklopiti i nožem za picu seći testo izmedju nadeva. Pošto je testo mekano i lepljivo od margarina tu gde budete sekli će se samo slepiti, pa ćete onda samo ivice gde je preklop malo viljuškom zatvoriti.
Slagati u pleh. Kada naslažete uključiti rernu na 200 stepeni, premazati sve umućenim jajetom i ostaviti da nadođu  dok se rerna zagreje, možda koji minut duže.
Peći dok ne porumene. Nemojte se bojati da nisu pečene, jesu, to testo je veoma tanko a dobije se velika količina ovih pogačica sa višnjama, 5 velikih plehova od rerne, tako da možete raditi i pola mere testa.
Pečene posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Čekati da se ohlade.
Prijatno !

Divan kolač:Resana rolat!


Potrebno:
1kg resana (jafa keks)
200gr mlevenih biskvita
200gr izlomljenih biskvita
100gr mlevenih lesnika
300ml mleka
250gr margarina
2  narandze (sok)
par komada krem bananice usitnjene 
Za Preliv:
200gr cokolade po želji 
Za dekoraciju :
malo čokolade



Priprema:

Jafa kekse iseci na 4 dela.U dubljolj posudi dodati iseckanu jafu,izlomljeni keks,mleveni keks,lesnike i bananice .Otopiti margarin.
U suve sastojke dodati mlako mleko ,margarin i sok od narandzi pa sve lepo izmesati(mozete i umesiti).Od dobijene smese formirati dva rolata. Zamotati u prozirnu foliju i ohladiti ih.Po želji u smjesu mozete dodati i groždice natopljene u malo ruma  ja sam u jedan dodala i meni se dopalo .
Hladne rolate preliti  otopljenom čokoladom i ukrasiti  čokoladom
Kad se glazura ohladi  rezati na kriške pa poslužiti .
Prijatno!

Torta koja ne zahtjeva pečenje : Brza fantazija torta !


Potrebno:
1,5 l mlijeka
4 pudinga vanilije
1 vanil secer
250 gr margarina
100 gr cokolade za kuhanje
300 gr mljevenog petit keksa
200 gr kokosa
300 gr piskota
1 solja napravljene nes kafe
150 gr secera
100 gr čokolade 

Priprema:
U serpu staviti 800 ml mlijeka ,secer i vanil secer da prokljuca.
U ostalom mlijeku umutiti 4 kesice pudinga i kad je mlijeko prokljucala sipati i kuhati malo.
Skinuti sa peci da se potpuno ohladi.
U ohladjen puding dodati margarin i dobro ga izjednaciti.
Tu smjesu sad podjeliti u 3 jednaka djela.
U prvi dio dodati mljeveni keks,u drugi kokos,a u treci otopljenu cokoladu
U nes kafu umakati piskote i njima prekri dno okruglog kalupa torte.
Preko piskota stavi fil od keksa,pa fil od kokosa tj.zuti fil i na vrh fil od cokolade.
Tortu ostavite citavu noc u frizideru.Sledeci dan je dekorisite po vasoj zelji pa poslužite .
Prijatno !