Potrebno
Za koru :
3 jaja
3 kašike šećera
3 kašike brašna
malo praška za pecivo (1 kašikica)
Za bijelu kremu
1/2 l mlijeka
250 g bijele čokolade
6 kašika šećera
2 kesice želatine u prahu (10 g)
150 ml slatkog vrhnja
Za tamnu kremu:
1/2 l mlijeka
250 g čokolade za kuhanje
6 žlica šećera
2 kesice želatine u prahu (10 g)
150 ml slatkog vrhnja
Priprema
Za koru :
Umutit jaja sa šećerom, dodat brašno i malo praška za pecivo. Uliti u kalup (promjera 28 cm), peći na lagano (160 – 170 °C) 15-20 minuta.
Pečeni koru ostavite u kalupu da se ohladi. Nemojte ni slučajno odvajati od kalupa, kako ste je izvadili iz pećnice tako ga ostavite da se ohladi. Ako ga budete odvojili od stijenke kalupa, kad nalijete kremu iscurit će iz kalupa.
Umutit jaja sa šećerom, dodat brašno i malo praška za pecivo. Uliti u kalup (promjera 28 cm), peći na lagano (160 – 170 °C) 15-20 minuta.
Pečeni koru ostavite u kalupu da se ohladi. Nemojte ni slučajno odvajati od kalupa, kako ste je izvadili iz pećnice tako ga ostavite da se ohladi. Ako ga budete odvojili od stijenke kalupa, kad nalijete kremu iscurit će iz kalupa.
Za Bijelu kremu:
Stavite kuhati mlijeko sa šećerom. Kad se mlijeko ugrijalo dodajte mu čokoladu, maknite s vatre i pjenjačom miješajte (brzo miješajte!), opet malo vratite na laganu vatru pa opet maknite i miješajte. Mlijeko vam ne mora prokuhati ni previše se ugrijati. Tako ponovite par puta dok se ne rastopi cijela čokolada.
Kremu zatim ohladite (dok se hladi, povremeno pjenjačom promiješajte) i u hladno dodajte 150 ml šlaga od slatkog vrhnja (vrhnje ulupajte u šlag) i na kraju 2 želatine (želatinu napravit po uputama na pakiranju).
Stavite kuhati mlijeko sa šećerom. Kad se mlijeko ugrijalo dodajte mu čokoladu, maknite s vatre i pjenjačom miješajte (brzo miješajte!), opet malo vratite na laganu vatru pa opet maknite i miješajte. Mlijeko vam ne mora prokuhati ni previše se ugrijati. Tako ponovite par puta dok se ne rastopi cijela čokolada.
Kremu zatim ohladite (dok se hladi, povremeno pjenjačom promiješajte) i u hladno dodajte 150 ml šlaga od slatkog vrhnja (vrhnje ulupajte u šlag) i na kraju 2 želatine (želatinu napravit po uputama na pakiranju).
Za Tamnu kremu:
Sve isto kao i za bijelu kremu samo sa tamnom čokoladom.
Sve isto kao i za bijelu kremu samo sa tamnom čokoladom.
Bilo bi najbolje obje kreme kuhati istovremeno, puno će brže biti gotovo. Mada, za početak, dok se ne ispraksirate, možete kuhati i odvojeno.
Slaganje:
Na koru koji ste ostavili u kalupu da se ohladi ulijte tamnu čokoladu i prošarajte bijelom. Stavite u frižider(najbolje preko noći, možete čak i jedno sat vremena u zamrzivač, pa preseliti u frižider).
Na koru koji ste ostavili u kalupu da se ohladi ulijte tamnu čokoladu i prošarajte bijelom. Stavite u frižider(najbolje preko noći, možete čak i jedno sat vremena u zamrzivač, pa preseliti u frižider).
Kreme vam ne bi smjele bit skroz rijetke jer će se smjese odmah izmiješat i nećete dobit ovakve šare na tortii. Dakle, ako su vam smjese potpuno vodenaste, ostavite ih u frižideru da se malo stegnu i onda ih ulijete pomalo u kalup.
Ohladenu tortu poslužite .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar