četvrtak, 9. studenoga 2017.

Kolač iz bakine kuhinje






Potrebno:
250 g margarina
500 g mljevene plazme
250 g mlijeka
100 g čokolade
300 g kristal šećera

Za glazuru:
3 žlice ulja
100 g čokolade mliječne 


Priprema :
Šećer ispržite da se izradi karamel, prelijte mlijekom i nastavite kuhati sve dok se ne istopi šećer. Umiješajte margarin koji ste nasjeckali na kocke, čokoladu i mljevenu plazmu.
Rastanjite smjesu i prelijte glazurom od čokolade.
Ostavite da se ohladi i onda nasijecite kolač na kocke.
Prijatno !

Kolač bez pečenja !








Potrebno:

pakiranje rozen kora

Za kremu :
1,5 l mlijeka
2 pudinga od čokolade
200 g šećera
4 žlice brašna
2 žlice gustina
300g čokolade za kuhanje
250g mliječne Milka čokolade
3 paketića vanil šećera
200g maslaca ili margarina


Za glazuru :
50 g maslaca ili margarina
50 g mliječne Milka čokolčade
1 dcl slatkog vrhnja

Priprema:

 Zagrijati litru mlijeka dok ne provri, i u njega umiješati u preostalih pola litre umješan puding, brašno , gustin i šećer.
 Kad je krema kuhana maknuti s vatre i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Prvo mijesati kuhačom dok se čokolada ne otopi a zatim par minuta mikserom.
 Preliti ju u posudu u kojoj će se hladiti i prekriti prijanjajućom folijom.
 Izraditi margarin s vanil šećerom i dodati ohlađenu kremu.
 Premazati rozen kore i staviti na hlađene na par sati, kad se ohladi preliti glazurom od čokolade, maslaca i slatkog vrhnja otopljenim na pari .
Prijatno!

Bez pečenja, bez previše truda: Najjednostavnija keks torta na svetu pravi se za samo 10 MINUTA








Potrebno:
200g šećera
1 litar mleka
3 pudinga od vanile
200 g maslaca
1 kisela pavlaka
400 g keksa
800 g banana (oko 4 banane)
200 ml slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu
malo lešnika ili oraha za posipanje
malo maslaca za podmazivanje pleha

Priprema:
Puding skuvati sa mlekom prema uputstvu sa kesice, malo prohladiti pa umešati maslac i mešati da se rastopi i sjedini.
Dodati kiselu pavlaku i lomljeni keks. Izliti pola smese u podmazan kaplup, poredati banane, a preko rasporediti ostatak fila. Ohladiti u frižideru bar dva sata.
Dobro umutiti hladnu slatku pavlaku sa kašikom šećera u prahu i premažite kolač. Odozgo pospite mlevenim lešnicima ili orasima.
Prijatno!

srijeda, 8. studenoga 2017.

Fantastična poslastica "Kolač sa kafom i orasima "


Potrebno
Za koru :
7 bjelanaca
200 gr šećera
4 kašike mljevenih oraha
2 kašike prezle
2 kašike brašna
250 gr sjeckanih pečenih oraha
250 gr eurokrema

Za Kremu:
7 žumanca
8 Kašika šećera
7 kašika mlijeka
500 ml slatke pavlake
1 kesica želatina ( 15 gr )
i još:
oko 18 komada keksa petita, zavisno kakva vam je tepsija
150 ml blago zaslađene kafe

Priprema
Za koru :Prvo propržiti orahe u teflonskom tiganju nekoliko minuta.
Ohladiti i iseckati nožem.
U pleh 35 x 25 staviti papir za pečenje pa rasporediti orahe.
ulupati bjelanca sa šećerom u jak šne.
Zatim dodati mljvene orahe, prezlu i brašno, pa sve sjediniti varjačom.
Peći oko 25 minuta na 180 stepeni.
Pečenom i još vrelom kori  skinuti papir pa okrenuti da orasi budu gore.
Premazati odmah sa eurokremom dok je kora još vruća .
Ostaviti da se hladi.

Za kremu :
Ulupati žumanca sa šećerom dok se šećer ne otopi, pa dodati mlijeko i sjediniti.
Staviti na paru da se kuva dok se ne dobije penasti krem.
Ostavite da se krem ohladi pa, ulupajte slatku pavlaku i sjedinite oba krema.
Postepeno u krem sipajte 50 ml kafe, a ostatak ostavite za umakanje keksa.
želatn potopite u 50 ml hladne vode pa kad nabubri za 10 minuta, zagrejte ga ali da ne provri.
Želatinu dodajte 2 kašiek rema, dobro promešajte pa polako tu smesu sipajte u umućen krem i mešajte.
Najbolje mikserom da mutite dok sipate smesu sa želatinom.

Na koru nanesite pola krema, pa red keksa naumočenog u kafu, pa ostatak krema.
Odgore možete narendati čokoladu , posuti mljevenim orasima ili mrvicama čokolade šta imate  .
Ostavite kolač bar 2h da odstoji u frižideru  pa poslužite.
Zatim režite na kocke i uživajte .
Prijatno!

Uživajte uz Raffaello vrući napitak !


Potrebno 
(za 2 čaše):
 2 dcl mlijeka
 5,5 dag bijele čokolade
 1 dcl vrhnja za šlag
 1 kašika  kokosovog brašna
 1 vanilin šećer
 3 Ferrero Raffaello kuglice
 malo cimeta


Priprema: 
Pomiješati mlijeko sa sjeckanom bijelom čokolade i kašikom  vrhnja za šlag. Zagrijavati do vrenja uz povremeno miješanje. Maknuti s vatre i dodati kokosovog brašna i dobro promiješati. S vrućim napitkom preliti 3 Raffaello kuglice i pustiti barem 1 minutu da omekšaju. Izmrviti ih vilicom i umiješati u napitak. Od preostalog vrhnja za šlag i vanilin šećera napraviti čvrst šlag, te njime ukrasiti napitak. Posuti s malo cimeta i poslužiti dok je još toplo.
Prijatno uživajte !

Vruća Čokolada !


Potrebno:
 200g čokolade za kuhanje
 100 g nougat mliječne čokolade
 4 dcl mlijeka
 4 dcl vrhnja za šlag
 1 kašika  smeđeg šećera
 2 vanilin šećera

Za ukras:
 vrhnje za šlag
 čokoladne mrvice

Priprema:
 Sve sastojke staviti kuhati na srednje jaku vatru. Kuhati dok se svi sastojci ne otope i prožmu. Rasporediti u 4 desertne čaše.
Ukras: Ukrasiti tučenim vrhnjem i narendanom čokoladom ili mrvicama čokolade .

Uživajte prijatno!

Latte Macchiato!

  

Potrebno :

 1 čaša mlijeka 
 1 šoljica espresso kafe 
 1 kašika Amaretto – sirupa


Priprema :


Zagrijte mlijeko, ali pazite da ne zakipi. Dodajte sirup i zatim s mikserom za cappuccino napravite pjenu. Pjenu ulijte u staklenu čašu te ostavite da odstoji 2 minute. Polako dodajte espresso kafu i šećer po želji.
Prijatno!

Tiramisu :Gotov za 15 min!


Potrebno :
200 g piškota;
250 g mascarponea;
3 dcl slatke pavlake;
50 g šećera u prahu;
2 dcl crne kafe;
1 dcl ruma;
kakao

Priprema:
Mikserom razmutite maskarpone i šećer u prahu dok ne dobijete finu kremastu smesu.
Maskarpone miksajte sa šećerom.
Zatim slatku pavlaku umutite u čvrtst šlag i pomešajte ga kašikom sa razmućenim maskarpone sirom i šećerom.
U duboki tanjir stavite kafu i rum.
Pomešajte kafu i rum pa piškote umačite u tu mešavinu i ređajte ih po dnu čvrstog kalupa.
Kada ste piškotama pokrili dno posude preko njih stavite polovinu pripremljene kreme od maskarponea i šlaga.
Zatim, preko dodajte još jedan red piškota natopljenih u kafi i rumu, pa preko njih ostatak kreme.
Zatim sve to bogato pospite sa kakaom i ostavite tiramisu u frižider na 4 do 5 sati da odstoji.
Desert služite hladan i isečena na pravilne kocke.
Uživajte i prijatno!

Extra brze i prhke štrudlice !


Potrebno:
1 kg brašna
1 margarin sobne temperature
1 jaje
1 čaša šećera
1 čaša pavlake
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Za premazivanje:
marmelada po želji

Priprema:
Od svih potrebnih namirnica  napraviti glatko tijesto.
Podijeliti na 2 lopte.
Tijesto razvaljati, pa premazati marmeladom.
Zatim preklopiti 2 puta, da se dobije oblik štrudle, pa rezati na komade.
Postupak ponoviti i sa drugom polovinom tijesta.
Poredati u pleh, premazan sa malo ulja.
Peći na 200°C oko 10 minuta.
Pečene posuti prah šećerom.
Prijatno !

Baklava sa jogurtom bez kora !


Potrebno 
100 gr mlevenih oraha
100 gr suvog grožđa
1 čaša jogurta
1 šoljica ulja
3 šoljice mlijeka
3 šoljice brašna
3 šoljice griza
1 prašak za pecivo

Sirup
400 g šećera
500 ml vode
sok od jednog limuna

Priprema :
U vanglicu staviti orahe, suvo grožđe, jogurt, mlijeko, brašno, ulje, griz, prašak za pecivo i sve lagano dobro izmešati,
Sipati u podmazanu tepsiju (ako  želite deblju baklavu uzmite manji manju ) . Zagrejati rernu na 180 C stepeni.
Peći u zagrejanoj rerni Prije pečenja mozete ukrasiti polovicama oraha a i nemorate .
Peći u zagrejanoj rerni  dok gornja strana ne dobije zlatno braon boju oko 30 min…Iseći na željeni oblik.
Sirup:
šećer dobro razmutiti u vodi i dodati sok od jednog limuna i pustiti da vri 5 minuta…
Vruću baklavu preliti hladnim sirupom .
Ostaviti da ohladi pa poslužiti .
Prijatno !

Fantasični kolač od jabuka !


Potrebno 
200 g omekšalog maslaca,
3 jaja,
200 g brašna,
300 g suvog grožđa,ili (brusnice )
200 g smeđeg šećera,
1 kašičica praška za pecivo,
100g nasjeckanih oraha 
1 kašika melase,
2 narendane jabuke,
1 kašika  začina za medenjake.

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Dno okruglog kalupa za torte (22 cm) prekrijte masnim papirom za pečenje.
Mikserom umutite maslac, smeđi šećer, jaja, melasu, brašno, mešavinu začina za medenjake i prašak za pecivo.
Mešati dok ne dobijete svetlu, gustu smesu.
Kašikom pažljivo dodajte rendane jabuke i suvo grožđe(uvijek prije stavljanja u toplu vodu potopim suvo grožđe ili brusnice da omeksaju ),orahe  a zatim mešajte dok se svi sastojci ne povežu.
Testo prelijte u kalup i pecite 50-ak minuta u prethodno zagrejanoj rerni dok torta ne bude zlatno-smeđe boje.
Nakon što se potpuno ohladi pospite šećerom u prahu režite na parčad i poslužite .

Prijatno!

Extra Čokoladna Torta !


Potrebno
Za  kore:
9 žumanaca
180 g šećera
180 g maslaca
180 g tamne čokolade
200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
70 ml tamnog ruma
1 praška za pecivo
cimet, vanilija, allspice
9 bjelanaca + malo soli + žličica limunovog soka

Za preljev  kore
300 ml mlijeka
100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
2 kašike  Milka Choco Drink
kašika  vanilije

Za kremu:
600 ml vrhnja za kuhanje
600 ml mlijeka
100 ml baileysa ili čokoladnog likera
150 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade
3 kom pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
100 g škrobnog brašna / gustina
150 g šećera
125 g maslaca
2 čašice (400 ml) vrhnja za šlag (30% m.m.)
1 paketić želatine


Za glazuru:
100 g tamne kuverture
3-4 žlice ulja
po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
čokoladni obruč
200 g tamne kuverture


Priprema:

Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.

Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :

Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu – dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.

Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom – dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.

Na tasnu  postaviti prvu koru , lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.


Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u hladnjak da očvrsne.

Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u hladnjak da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u hladnjak na cca 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to!

Prijatno !

Jednostavna laka za spremit a tako ukusna "Toffifee Torta "


Potrebno
Za koru :
100 g šećera,
3 jaja,
prstohvat soli,
vrećica vanilin šećera,
75 g brašna,
puding od karamele,
žličica praška za pecivo,

Za kremu :
200 g crne čokolade,
200 g lješnika,
800 g slatkog vrhnja,
žličica putera,

nekoliko tofifi karamele  za ukrašavanje

Priprema:
Za koru:Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka sa četiri žlice hladne vode i prstohvatom soli, dodajte šećer pomiješan s vanilin šećerom i posebno umućene žumanjke.
Postupno umiješajte brašno, prašak za pecivo i puding u prahu.
Smjesu sipajte u kalup za tortu i pecite na 175 °C oko 25 minuta.
Za kremu :
Na umjerenoj temperaturi zagrijte slatko vrhnje, dodajte 150 g čokolade i lješnake isječene na krupnije komade. Miješajte dok se čokolada sasvim ne otopi i stavite u frižider da odstoji pet sati. 

Koru presjecite tako da gornji dio bude tanji, a donji deblji.
Donju koru nafilujte sa 2/3 krema, stavite gornju koru, premažite ostatak fila i ostavite u frižideru četiri sata.
Ostatak čokolade i maslac otopite na pari i kružno (promjera 10 cm) namažite površinu torte, okolo ukrasite toffifee karamelama , ohladite i servirajte.
Prijatno!