ponedjeljak, 9. listopada 2017.

Za ljubitelje kolača sa rumom ovo je odlična poslastica :Fine RUM Kasato štanglice


Potrebno :

300 g krompira,
300 g mljevenog keksa,,
200 g čokolade,
140 g margarina,
200 g šećera u prahu,
2 kašike ruma,
1 kašika kakaa,
1 kašika ulja

Priprema:

Skuhajte krompir, ocijedite ga i ispasirajte, pa mu dodajte čokolade i 100 g margarina. Čokolada i margarin će se od toplote krompira istopiti. Sastojke sjedinite. Dodajte mljeveni keks, šećer u prahu, kakao i rum.

Dobivenu smjesu razvucite na tacni ili u kalupu. Ostavite da se stegne i ohladi. Za to vrijeme na pari otopite 100 g čokolade, 40 g margarina i 1 kašiku ulja.
Izrežite kolač, pa štanglice umačite u pripremljenu glazuru ili jednostavno prelijte glazurom.
Vratite u fržider da se sve stegne.

Prijatno!

Rahat lokum sa kokosom -Kokos Bajadera


Potrebno:

150 ml kokosovog mlijeka (može i obično)
170 g šećera + vanilija
250 g maslaca
200 g kokosa
400 g mlijeka u prahu
250 g žele bombona (količina po želji)
2 lista oblatne

Priprema:

Mlijeko, maslac i šećer prokuhati i u toplo umiješati mlijeko u prahu i kokos.
Žele bombone narezati na male kockice i umiješati u masu .
Fil rasporediti na list oblatne i poklopiti drugim listom oblatne.Prekrite prozirnom folijom te na to stavite nešto malo teže tepsiju ili tako nešto .
Ostaviti par sati da se stisne, rezati u željene oblike.

Prijatno!

Brzi kolač :"ZEBRA"


Potrebno je:

4 jajeta (sa sobne temperature)
1 šolja ulja
1 šolja mlijeka (sa sobne temperature)
2 šolje brasna
2 supene kašike kakaa
1 vanilin šećer
1  prašk za pecivo
1 šolja šećera

Priprema: 

 Nauljite okruglu tepsiju (ili širu šerpu) i pospite brašnom. Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.l
 Umutite jaja sa šećerom.
 Dodajte mleko i ulje i nastavite sa mmućenjem.
 U posebnoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer i postepeno uz lagano mešanje mikserom, dodajite ulupanoj smjesi.
 Podelite masu na dva dela. U jedan dodajte kakao prah. Razmutite ga prethodno u dve kašike vrele vode.
 Stavite tri kašike bele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kašike braon mase, pa nastavite naizmnično dok ne utrošite sve. Masu ne treba razmazivati. Ona će sama da se sliva i širi. Samo treba brzo sipati jednu preko druge.
 U zagrejanu rernu ubacite tepsiju i pecite oko 40 minuta (probajte čačkalicom - kad bude suva, kolač je gotov).
 Pečeni kolač možete sa pospete šećerom u prahu (nikako dok je vreo). Secite ga kad se potpuno ohladi.
Ovako se sipa masa u kalup.

Prijatno!

Jako sočna i mirisna :Roll pita od kokosa


Potrebno :
 500 gr kora za savijaču
 3 jaja
 1 šolja šećera
 1 šolja ulja
 1,5 šolja jogurta
  200 gr kokosovog brašna
 1 prašak za pecivo

Preliv:

 4 šolje vode
 3 šolje šećera
 1 vanilin šećera
Priprema:
Umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, jogurt, kao i kokosovo brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro sjediniti. Na radnu plohu staviti jedan list kore, premazati filom neke 3/4 lista, prekriti polovinom lista (možete staviti cijeli list, pa će biti veći komadi, a možete i odmah zarolati, baz da poklopite drugim listom), pa zarolajte. Zarolane, redajte u veliki pleh, premazan uljem.
Postupak ponavljajte dok se sastojci ne utroše. Zatim izrežite na parčad željene veličine, prelijte sa malo ulja, pa pecite na 200 C.Dok se pita peče, skuvajte preliv od 4 šolje vode, 3 šolje šećera i 2 vanilin šećera. Kratko kuhajte.
Toplu pitu prelijte toplim prelivom.
Prijatno !

Gulaš od junetine


Potrebno:

1 kg junećeg mesa bez kostiju
3 glavice crnog luka
1 kašika suhog začina
2 kašike crvene, mljevene paprike
malo soli i bibera
peršunov list 

Priprema:

Luk očistiti pa sitno isjeći, najbolje samljeti ga, pa sa suvim začinom i malo vode staviti na vatru.
Kad provri ostaviti da se kuha 10 minuta pa dodati juneće meso iseckano u kockice i naliti vode da omekša.
Poklopiti i ostaviti da se kuha na srednjoj vatri oko sat vremena.
Ako je potrebno dodati  vruće vode.
Vode stalno treba da ima .
Nakon sat vremena dodati papriku i nastaviti kuhanje.
Kuhati sve dok meso potpuno ne omekša.
Na kraju dodati malo soli i bibera, po ukusu.
Ja dodam malo i peršunovog lista na kraju i poslužim.
Napomena : Ako imate jednu suhu šljivu lijepo je dodati zbog arome ( može i bez nje ).

Prijatno!

Oduševite svoje ukućane sa ovim ručkom: Đulbastije


Potrebno :

500 gr mljevenog mesa
400 gr krompira
1 veća glavica crnog luka
2 čehna bijelog luka
1 jaje
suhi začin,
malo bibera
peršunov list

Za sos:

2 pune kašike brašna
500 ml mlijeka
so
200 ml vrhnje za kuhanje 

Priprema:

Na sitno rende izrendati krompir, crni i beli luk.
Dodati meso, suhi začin, peršunov list, malo bibera ( po ukusu ) i sve rukom izmesiti. 
Ostaviti dok odstoji dok se ulje zagreje u tavi .
Rukom oblikovati veće ćufte i peći ih sa obe strane samo malo da porumene, da ne budu pečene skroz 
Poslagati ćufte u vatrostalnu tepsiju.Jja sam dobila 12 velikih ćufti.
Na ulju koje je preostalo upržiti brašno pa naliti mlijeko i miješati da se malo zgusne. Dodati i malo soli.
Sos treba da je kao smesa za palačinke. Ako je pregusto dodajte mlijeka, a ako vam se čini da je prerijetko, a ne bi trebalo, zaijte tako, u rerni će višak vode da ispari.
Preko poslaganih ćufti prelijte bešamel sos.
Pavlaku za kuhanje prelijte preko sosa i pospite po želji prešunovim listom.
Pecite na 200 stepeni 30 – 40 minuta.

Prijatno.

Posno jelo :"PREBRANAC"


Potrebno:

1 kg pasulja tetovca,
400 g crnog luka,
3 čena belog luka,
200 ml ulja,
2 kašike slatke paprike,
lovorov  list, suvi začin, so,  biber

Priprema:



Pasulj očistite, operite ga, pa nalijte hladnom vodom i ostavite preko noći.
Prospite vodu, pa nalijte drugu  i stavite na vatru.
Kada voda proključa, procedite pasulj i bacite tu prvu vodu.
Ponovo nalijte pasulj mlakom vodom, pola mere crnog luka  sitno iseckajte i stavite da se kuvaju zajedno s pasuljem.
vode u pasulju uvek mora da bude preko pasulja, nemojte nalivati ni previše.
Dodajte kašiku suvog začina i ostavite da se kuva dok pasulj ne počne da pušta svoje “brašno”, to ćete videti kada voda pobeli, a zatim ga ocedite. Vodu sačuvajte.
Iseckajte preostali crni luk na rebarca, pa sa izgnječenim belim lukom sve pržite na vrelom ulju.  ja dodam prvo malo vode, da bi se luk bolje prvo skuvao, omekanio a kad voda ispari upržio.
Na pola dinstanja posolite i dodajte lovorov list. Kada luk se upržio skinite sa vatre, dodajte mlevenu papriku, slatku, možete i  ljutu, po ukusu, pa sve promešajte.
Podmažite uljem posudu za pečenje, najbolje glinenu, ili vatrotalnu, pa na dno stavite sloj pasulja, preko njega rasporedite pripremljen luk. Svaki sloj po potrebi i ukusu posolite i pobiberite, a ređanje završite pasuljem.
Nalijte prebranac sa malo one ostavljene vode u kojoj se pasulj kuvao i stavite u  rernu da se peče na 200 stepeni.
Ja povremeno promešam jer hoće pasulj da se nataloži na dnu, pa možda malo i da zagori. na kraju samo zapeći bez mešanja.
Prebranac poslužiti topao uz proju ako se posti ili aka nije post uz domaću kobasicu ili meso po izboru.

Prijatno !

Stari Bosanski recept :Kupus kalja


Potrebno:

1 kg svežeg kupusa
500 gr ovčijeg mesa(može i junetina ), sa kostima ili bez
1 veća mrkva
1 glavica crnog luka
 lovorov list
suhi začin, so i biber
1 svež paradajz
50 ml paradajz soka
100 ml ulja

Priprema:

Sitno na kockice isjeći crni luk i dodati mu ulje.
Staviti sve u veći lonac i na vatru da se prži.
Isjeći meso pa dodati luku i ulju.
Pržiti sve na srednjoj vatri dok luk ne požuti.
Zatim isjeći kupus, dodati i naliti vode, otprilike 3 čaše.
Dodati suvi začin, isjeckanu mrkvu  na kolutove  i lovor, pa poklopiti i ostaviti da se kuha na srednjoj vatri.
Kuhati otprilike sat, sat ipo vremena dok kupus ne omekani.
Kupus isjeći kocke malo vece komade .
Nakon  pola sata kuhanja dodati paradajz sok i svjež paradajz isječen na kockice.
Ostaviti sve da se kuva još malo.
Usput ako je potrebno dolivati vode.
Količina vode zavisi od toga kako više vi volite, da bude gušće ili ređe.
Na kraju probajte pa dodajte bibera i soli po ukusu i poslužite toplo.

Prijatno!

Tradicionalni recept za :Leskovačku mućkalicu


Potrebno:

200 gr krmenadle brz kosti
200  gr junetine, teletine bez kosti
200 gr svinjskog mesa bez kosti
2-3 glavice crnog luka
500 gr babure paprike
2 – 3 paradajza
1 ljutu papričicu
peršun, so, biber, ulje

Priprema:

Meso isijecite na kockice (2 x 2 cm) pa ga ispecite, najbolje na roštilju al ako niste u mogućnosti onda u tavi .
Posolite naknadno i pobiberite.
Iseckajte luk, sitno, papriku i paradajz na kockice i  dodajte mesu, dolite  malo vode ( pola čaše ), pa sve zajedno lagano krčkajte oko 3h, najbolje u glinenoj ili keramičkoj posudi.
Ljutu papriku ne morate da isecete u ovo jelo ako ne volite ljuto al Leskovacka mućkalica  i nije prava ako nije ljuta.
Dok vam se sve bude kuhalo nemojte mesati, jer se ne meša nego se “mućka”, tacnije drma se sud levo – desno. Na kraju dodajte peršun.
Prijatno!

nedjelja, 8. listopada 2017.

"MAKOVNJAČA"

Potrebno :
Tijesto
 1 vrećica suhog kvasca
 400g brašna mekanog
 50g šećera
 2 jaja
 80g rastopljenog maslaca
 1/8 litre mlijeka
 malo soli
 korica od pola limuna

Nadjev
 400g samljevenog maka
 150g šećera
 1 vanil šećer
 4 žlice meda
 1 dcl mlijeka
 1 žličica cimeta
 ribana kora od jednog limuna
 50 g grožđica
Priprema:
Kvasac i žličicu šećera otopiti u 5 žlica mlakog mlijeka, ostaviti na toplom 15 min.
Brašno prosijte u posudi dodajte sol, jaja šećer preostalo mlijeko rastopljeni maslac i uzdignuti kvasac i dobro izmješajte.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 50 min.
Kad se digne podijelite ga na dva dijela. svaki dio posebno stavite na pobrašnjenu dasku i razvučete na debljinu 1/2 cm namažite polovicom nadjeva, zavijte, položite na namašten lim i ostavite još 10 minuta da se diže.
Namažite ih jajetom i pecite u štednjaku na temperaturi od 200¨ 40 min
Nadjev
Izmješajte mak, šećer, vanil šećer, med, cimet i ribanu limunovu koricu.
Mlijeko stavite da prokuha i njime prelijete mak i dobro promiješajte.
Dodajte grožđice i ohladite.
Kad izvadite makovnjaču iz pećnice prekrijte ju navlaženom kuhinjskom krpom i tako nek se ohladi, korica će biti meka i sočnija.

Prijatno!

Rolice sa kremom od vanilije


Potrebno:
Tijesto
500 gr lisnato tijesto, smrznuto

Krema:
500 ml mlijeko
50 gr  škrobno brašno, gustin
1kašika  vanilija u prahu
70 gr šećer:
 3 žumanjaka
 100 g Zvijezda margarin s aromom vanilije
 200 ml vrhnje za šlag

Posipanje:
 šećer u prahu
Priprema:


Za tijesto:

 Lisnato tijesto odmrznuti po uputi. Od svakog komada tijesta, na radnoj plohi (blago posutoj brašnom) razviti tijesto veličine 24×40 cm. Svaki komad tijesta narezati na 12 trakica, širine 2 cm tako da se dobije 24 trakica za 24 kalupa. Dva lima za pečenje prekriti papirom za pečenje. Na svaki kalup zarolajte jednu trakicu (kalup obmotan tijestom blago na radnoj plohi zarolajte da se rubovi spoje) i položite na lim za pečenje s tim da kraj trakice polegnete prema dolje, kako se ne bi trakica prilikom pečenja odvojila.

Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C, 18 – 20 minuta (ovisno o pećnici). Izvaditi rolice iz pećnice i još tople rolice pažljivo skinuti sa kalupa te ostaviti na papiru za pečenje da se potpuno ohlade.
Za kremu: 
Škrobno brašno (gustin), šećer i vaniliju u prahu žlicom dobro izmiješati. Dodati žumanjke i 100 ml mlijeka te mikserom dobro izraditi. Preostalo mlijeko (400 ml) zakuhati, skloniti sa štednjaka, temperaturu smanjiti te u mlijeko umiješati mješavinu žumanjaka, mlijeka, vanilije, škrobnog brašna i šećera i na laganoj temperaturi, neprestano miješajući kuhati 
1 – 2 minute. 

Skloniti sa štednjaka, odmah prozirnom folijom prekriti (direktno na površinu) i kremu na sobnoj temperaturi ostaviti da se potpuno ohladi.
Vrhnje za šlag čvrsto izraditi. Zvijezda margarin s aromom vanilije (sobne temperature) mikserom kremasto izraditi.
S potpuno ohlađene  kreme odvojiti prozirnu foliju i kremu mikserom dobro izmiješati. Izrađenom margarinu dodavati kašiku  po kašiku  kreme, neprestano mikserom miješajući. 
Na kraju u kremu umiješati čvrsto vrhnje za šlag i to metlicom za snijeg ili kašikom. Kremu staviti u vrećicu za ukrašavanje i odložiti u frižider da se krema stegne. 
Neposredno pred serviranje napuniti rolice jer (ako ih napunite kremom i stavite u frižider tijesto će omekšati). Rolice posuti šećerom u prahu i servirati.

Savjet: Pečene rolice držati u toploj, suhoj prostoriji da ostanu hrskave a kremu u frižideru i rolice nadijevati kremom direktno prije serviranja.
Prijatno!

Sočni kolač bez brašna

Potrebno:
 3 jaja
 15 kašika šećera
 15 kašika griza
 15 kašika mljevenih oraha
 3 velike jabuke
 3 kašike pekmeza ( nije bitno koji je, koji imate )
 1  prašk za pecivo

Preliv :
Može obična glazura, ja sam stavila 50 gr čokolade za kuhanje i 50 gr Milke sa lješnicima sa 2 kašike ulja, 30 gr margarina i 1 kašikom mlijeka, a vi možete po izboru
Priprema:
 Jaja umutiti.
Dodati šećer pa opet mutiti.
Dodati griz, orahe sve sjediniti.
Na kraju dodati pekmez, prašak za pecivo i izrendane jabuke.
Sjediniti, a za to vrijeme zagrijati rernu na 180 stepeni.
Peći otprilike 30 minuta u plehu srednje veličine ili zavisno koje debljine željite da vam bude kolač.

Prijatno!

Savršeni spoj ukusa :Kolač Dunavski valovi


Potrebno:
Kora 
 6 jaja
 25 dag šećera
 32 dag glatkog brašna
 25 dag maslaca
 1 vrećica praška za pecivo
 1 dl mlijeka
 2-3 žlice kakao praha
 1-2 teglice kompota od višanja

Krema
 1,5 l mlijeka
 4 vrećice pudinga od vanilije
 4 vrećice vanil šećera
 20 dag maslaca
4 kašike šećera
Glazura
 1dcl Slatko vrhnje 
100gr čokolada za kuhanje
 2 vrećice vaniln šećera
 1/2 limuna (sok)
kašika  meda
Priprema
Kora : Maslac i šećer pjenasto izmješati, dodati žumanjke i mlijeko. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, te na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka. Polovicu smjese uliti u pripremljen pleh (namašćen i posut brašnom), a u preostalu polovicu umješati kakao, preliti (premazati) preko žute smjese i po tome razbacati osjeđene višnje .
Peći na 180° 25min, čačkalicom provjeriti dal’ je gotovo.
Ocjeđeni sok od kompota ne bacati , kada biskvit bude pečen, preliti ga tim sokom kad se prohladi, da bude fin i sočan.
Krema: Puding, šećer i vanil šećer izješati s pola litre mlijeka. Ostalo mlijeko staviti da zakipi. Maknuti s vatre, dodati razmućen puding i kuhati na lagano dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i u to dodati maslac mješajući dok se ne otopi. Vruću kremu preliti preko ohlađene kore .
Glazura:
Slatko vrhnje s vanil šećerom staviti da zakipi (uz mješanje). Čokoladu izlomiti na komade i staviti u posudu. Kad vrhnje zakipi, preliti preko čokolade i mješati dok se čokolada ne otopi. Dodati sok od pola limuna (probajte da se osjeti, a opet da ne bude kiselo), te kašiku  meda. Promješati i preliti preko kreme.
Ohladiti i poslužiti.
Prijatno !