Potrebno:
Kora
6 jaja
25 dag šećera
32 dag glatkog brašna
25 dag maslaca
1 vrećica praška za pecivo
1 dl mlijeka
2-3 žlice kakao praha
1-2 teglice kompota od višanja
25 dag šećera
32 dag glatkog brašna
25 dag maslaca
1 vrećica praška za pecivo
1 dl mlijeka
2-3 žlice kakao praha
1-2 teglice kompota od višanja
Krema
1,5 l mlijeka
4 vrećice pudinga od vanilije
4 vrećice vanil šećera
20 dag maslaca
4 kašike šećera
4 vrećice pudinga od vanilije
4 vrećice vanil šećera
20 dag maslaca
4 kašike šećera
Glazura
1dcl Slatko vrhnje
100gr čokolada za kuhanje
2 vrećice vaniln šećera
1/2 limuna (sok)
kašika meda
2 vrećice vaniln šećera
1/2 limuna (sok)
kašika meda
Priprema
Kora : Maslac i šećer pjenasto izmješati, dodati žumanjke i mlijeko. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, te na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka. Polovicu smjese uliti u pripremljen pleh (namašćen i posut brašnom), a u preostalu polovicu umješati kakao, preliti (premazati) preko žute smjese i po tome razbacati osjeđene višnje .
Peći na 180° 25min, čačkalicom provjeriti dal’ je gotovo.
Ocjeđeni sok od kompota ne bacati , kada biskvit bude pečen, preliti ga tim sokom kad se prohladi, da bude fin i sočan.
Krema: Puding, šećer i vanil šećer izješati s pola litre mlijeka. Ostalo mlijeko staviti da zakipi. Maknuti s vatre, dodati razmućen puding i kuhati na lagano dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i u to dodati maslac mješajući dok se ne otopi. Vruću kremu preliti preko ohlađene kore .
Glazura:
Slatko vrhnje s vanil šećerom staviti da zakipi (uz mješanje). Čokoladu izlomiti na komade i staviti u posudu. Kad vrhnje zakipi, preliti preko čokolade i mješati dok se čokolada ne otopi. Dodati sok od pola limuna (probajte da se osjeti, a opet da ne bude kiselo), te kašiku meda. Promješati i preliti preko kreme.
Ohladiti i poslužiti.
Slatko vrhnje s vanil šećerom staviti da zakipi (uz mješanje). Čokoladu izlomiti na komade i staviti u posudu. Kad vrhnje zakipi, preliti preko čokolade i mješati dok se čokolada ne otopi. Dodati sok od pola limuna (probajte da se osjeti, a opet da ne bude kiselo), te kašiku meda. Promješati i preliti preko kreme.
Ohladiti i poslužiti.
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar