subota, 7. listopada 2017.

Super mekane Projice sa feta sirom


Potrebno :
 2 jajeta
 1 casa (180ml) jogurta 2.8mm%
 2 case kukuruznog brasna
 1/2 case ulja
 1/2 kesice praska za pecivo
 1/2 kasicice soli
  300 gr feta sira
Priprema:
Umutiti jaja , dodati jogurt, brasno, prasak za pecivo i so i izmutiti da se masa sjedini. Feta sir izlomiti na kockice i dodati smesi. Peci na temp 200C oko 15 min. 
Ja sam koristila male kalupe za mafine i dobila 24 mafincica.
Usmjesu mozete  dodati i sitno sjeckani špinat ,blitvu ,tikvice i td. po želji.

Prijatno!

Tako ukusan a jednostavan i brz za napravit :Kolač sa jogurtom


Potrebno:
 3 čaše od jogurta brašna
 1 čaša jogurta
 1 čaša ulja
 ½ čaše šećera
 3 jaja
 korica od 1 limuna
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom.
Dodajte jogurt, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i koricu limuna.
Dobro umutite pa uspite u kalup za tortu.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 30 minuta.

Pijatno !

Nikad bolje uvjerite se sami :Recept za Krofne iz rerne


Potrebno:
Tijesto 

600gr namjenskog brašna za dizana tijesta
 150gr šecera
 5 kom jaja
 120ml mlijeka
150gr istopljenog maslaca
1 kocka sviježe germe-25gr
1 kom limuna-izribana korica
1 kom narandze-izribana korica
1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
 malo soli

 marmelada za punjenje
 šećera u prahu
Priprema:
U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku šećera,ostavite sa strane da zapjeni.
Maslac istopite i malo prohladite.
U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac.
Mikserom sa nastavcima za tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.Na kraju dodajte mrvicu soli.
Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.
Zagrite rernu na 180°C.
Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom.
Nadoslo tijesto pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4 cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak.
Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.

Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.
Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena, ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene al u puno zdravijoj verziji..
Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)
Par savjeta :
-Sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke.
-svakako preporucujem “kvalitetno”namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristi Manitobu-vrsta “jakog”brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta.
-kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat tijesto..
-neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen
-ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.

Super ukusna Italijanska poslastica:“ZUCCOTTO”


Potrenno:
tijesto
 4 jaja
 2 žumanceta
prstohvat soli
150gr šećera
 40gr putera
 150gr brašna
Fil
200gr čokolade za kuvanje
 80gr šećera u prahu
 50gr blanširanih badema
 50gr lešnika
 300ml slatke pavlake
300gr rikota sira
50ml  likera od naranđže
Preliv
 150gr čokolade
150ml slatke pavlake
Priprema:
Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg, dodajući im u nekoliko navrata i šećer. Kad se napravi gust šam u njega lagano dodavati jedno po jedno žumance. Obavezno smanjiti intezitet mućenja.
Puter otopiti i ohladiti ako je topao, pa ga ručno umešati u smesu od jaja. Na kraju dodati brašno polako ručno mešajući.
Smesu razliti u pleh od rerne prekrivenog papirom za pečenje. Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, prevrnuti na ravnu površinu i skinuti polako papir.
Ovalnu činiju obložiti strech folijom, a zatim i pripremljenom korom . Najpre izrezati krug za centar, a zatim i trake koje će oblikovati “kupolu”.
Deo testa će ostati za zatvaranje. Ovako spremljenu koru porskati likerom, a zatim
napuniti filom.
Fil:
Bademe i lešnike propržiti i naseckati na krupno. 50 gr čokolade iseckati, a 150gr rastopiti. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je pomešati sa sirom. Smesu pavlake i sira podeliti na dva dela. Jednom delu dodati šećer u prahu i orašaste plodove, a drugom rastopljenu i naseckanu čokoladu.
Pripremljen biskvit u činiji premazati prvim, belim delom fila, a u sredinu staviti drugi, tamni deo sa čokoladom. Preko fila rasporediti preostale kore i sve pokriti folijom. Ostaviti kolač u frižider da prenoći.
Narednog dana kolač okrenuti na tacnu za služenje i preliti glazurom koja je spremljena od rastopljene čokolade u toploj slatkoj pavlaci. Ostaviti je da se stegne pre služenja. Ukrasiti po želji .
Prijatno!

BUHTLE sa pekmezom ukusne i mekane ko duša


Potrebno :
Tijesto:
 50 dag brašna
 1 kockica svježeg kvasca
 1 jaje
  2 žumanjka
 10 dag omekšalog maslaca
 3 kašike šećera
 3 dl mlijeka
 1/2 kašikice soli

Punjenje:
što gušći pekmez od šljiva, kajsija ili čega već volite
šećer u prahu za posipanje
10 dag otopljenog maslaca
Priprema:
Kvasac umrviti u toplo mlijeko uz malo šećera i brašna, kad se kvasac zapjeni, dodati ga brašnu kojem smo prethodno dodali i ostale sastojke.
Dobro miješati dok tijesto ne postane glatko i podatno, a na opip malo mekše.
Nakon što se tijesto podigne, treba ga na pobrašnjenoj dasci razviti u”roladu”. Rezati komade široke otprilike dva prsta, rastanjiti ih i puniti pekmezom (ne štedite!).
Dobro je koristiti što gušći pekmez kako tijekom pečenja ne bi iscurio, ili da vam se prilikom jedenja ne bi slijevao niz prste.
Tijesto zamotati tako da se oblikuju knedlice. Svaku umočiti u rastopljeni maslac i slagati u pleh jednu do druge. Ne treba ih slagati pregusto jer kad se ispeku neće imati lijep oblik.
Kad ste gotovi ostavite još petnaestak minuta da se još malo podignu i pecite 25-30 minuta na 200 °C.
Kad su buhtle gotove, ostavite da se desetak minuta prohlade, onda ih vadite iz pleha i pošećerite šećerom u prahu. 

Prijatno !

petak, 6. listopada 2017.

Prhke kocke sa orasima i kokosom


Potrebno:
za prhke kore:
 250 g. maslaca
4 zumanjka
 140 g. secera
 1/2 kg. brasna
1 prasak za pecivo
punjenje:
 4 bjelanjka
 200 g. secera
 1 vanilija secer
100 g. mljevenih oraha
100 g. kokosa
3 kas. pune marmelade od marelica
Priprema:
Za kore:
Pjenasto izmiksati zumanjke, secer i maslac.
Dodati brasno promjesano s praskom za pecivo, jos mutiti s nastavcima za tijesto dok se ne dobiju ovkve mrvice kao na sliki.
Zatim rukama oblikovati jednu kuglu tijesta koju podijelimo u 2 dijela.
Jednu polovicu tijesta razvaljati velicini lima u kojem ce mo peci, 28×32.
Ja valjam izmedu dvije prozirne folije, tako mi je lakse i brze ide. A i lakse se prenese u lim.
Lim prije nego nanesemo tijesto prekrijemo papirom za pecenje, stavimo koru pa odlijepiti prozirnu foliju.
Sada tijesto premazati marmeladom od marelica.
Bjelanjke prvo izmiksati u cvrst saum, postepeno dodati secer s vanilija secerom.
Zatim orahe i kokos, 
Punjene istresti preko kore, lijepo poravnati.
Preko punjenja, izribati drugi dio tijesta na krupnu ribez, staviti peci na 180 stupnjeva, oko 30 minuta.
Kada lijepo blago porumeni gotovo je.
Prijatno !

Stari dobri recept za Griz kolač koji se topi u ustima


Potrebno
Za smjesu :

10 kom jaja
10 kasika secera
10 kasika brasna
10 kasika griza
1kom praska za pecivo
1 kom vanilina secera

Za  vagdu:

800 ml vode
800 gr secera
limun isecen na kriske
1 kom vanilin secera

Priprema:

Jaja.secer i vanilin secer dobro umutiti mikserom dok jaja ne postanu penasta ( ne treba odvajati žumanca od belanaca ) polako dodavati brasno pomesano sa grizom i pecivom, lagano izmesati pa istresti u podmazan pleh (podmazan uljem i brasnom) pa peci oko 30 min na 200 stepeni..
Ostaviti da se testo potpuno ohladi pa ga preliti sa mlakim serbetom ( nikako vrelim ) pa neka otstoji malo na sobnoj tempereturi zatim prebaciti u frizider da se dobro ohladi pa uzivajte u ukusu..!!
Vagda 
Vodu i secer izmesati pa pustiti da se kuva 30 min, zatim umesati vanilin secer i kriske od pola limuna
pustiti da se ohladi pa mlaku agdu naliti preko hladnoga testa..
Po zelji ukrasiti   kokosom …!!
Prijatno!

Jako sočan ručak :Pileći fileti u medu i senfu


Potrebno :

1 kg pilećih prsa
½ šolje meda
½ šolje senfa
1 kašičica suhog bosiljka
1 kašičica sušene paprike
 so, biberu koju djeca naprosto obožavaju.

 Priprema:

Pileća prsa posolite i pobiberite i poredajte u tepsiju.
U maloj posudi pomješajte med, senf, bosiljak i papriku.
Dobro promješajte i pospite polovinu sosa preko piletine.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 30 minuta.
Okrenite piletinu i premažite ostatkom sosa pa pecite još 15 minuta.
Možete u piletinu dodi i krupno narezan krompir  da ujedno dobijete jako ukusan prilog .

Prijatno !

Doručak sa kojim ce svi biti oduševljeni


Potrebno:
 500 g brašna
 500 g svjezeg sira
 250 g maslaca
 kašika soli
Za nadjev :
salame ili šunke po želji 
500 g sira
1 kiselo vrhnje
 malo soli
Priprema:
Staviti u zdjelu svjezi sir,brašno,sol i otopljeni maslac, ovo sve dobro umijesiti i staviti u frižider oko sat vremena.
Kasnije prerezati na 4 dijela, svaki dio razvaljati i premazati nadjevom od salame sira,vrhnja i soli.
Zarolati kao palačinku,staviti u skrovadu na papir za pečenje,razrezati trokutice,premazati jajem, posuti susamom i lanom  peci 20 min na 180,pa smanjiti na 170 i peći jos 5-6 min.
Zavisno o vašoj pećnici,možda budete trebali produžiti pečenje jos 5-10 min…

Prijatno !

Kolko god da napravim bude malo: Slasni Slani maffini nestanu za tren !


Potrebno :
Smjesa
1 obični jogurt (180 g)
1 čaša od  palente
1 i pol čaša glatkog brašna
1/3 čaše  ulja
1/2 praška za pecivo
2 jaja
 sol, mlijeko
nadjev:
–250 g svježeg sira
 10 dkg pureće šunke
1 crvena paprika 

 sušeni vlasac,
 origano,
 bosiljak
2-3 žličice sezamovih sjemenki
Priprema:
 Pomiješati sve sastojke mikserom: 1 i pol čaša glatkog brašna, 1 čaša palente, 1 obični jogurt (180 g), 1/3 čaše ulja, 2 jaja, pola praška za pecivo, soli i mlijeka po potrebi , miksati kratko da se dobije glatka smjesa.
Nadjev: Posebno izmiješati svježi sir i sitno narezanu pureću šunku i papriku na kockice . Dodati malo sušenog vlasca, origana, bosiljka i 2-3 žličice sezamovih sjemenki.
U kalup za muffine staviti košarice. Svaku košaricu napuniti do pola za smjesom. Zatim u svaku košaricu žličicom staviti nadjev od sira i šunke.
Preko nadjeva preliti ostatak smjese.
 Staviti peći u pećnicu na 180 st. oko 30 minuta dok lijepo ne porumene.
Prijatno!

Jako ukusna : Musaka od povrća


Potrebno:

1 manji patlidžan
1 tikvica
1 paradajz
2 čehna  češnjaka
1 luk
Maslinovo ulje
Ribani sir
Sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Na ulju zagrijte maslinovo ulje pa kad se zagrije, dodajte polovicu patlidžana koji ste narezali na kriške  i pecite dok ne posmeđi s obje strane.
 Maknite s vatre i ponovite postupak s ostatkom patlidžana.
 Kada ste gotovi s patlidžanom, nasjeckajte luk i tikvice, posolite pa dinstajte dok povrće ne omekša.
 Dodajte sjeckani češnjak, paradajz, papar.
 Po kalup stavite dio umaka s tikvicama, prekrijte kriškama patlidžana  i paradajza pa pospite ribanim sirom.
 Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka, ali tako da sir bude na vrhu, 
Pecite dok ne dobije zlatnu koricu.
Prijatno !

Čokoladni maffini savršena poslastica


Potrebno:
 250 gr brašna
 250 ml mlijeka
180 gr šećera
200 gr čokolade za kuhanje
90 ml ulja
 3 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
1 jaje
Priprema:

Pomiješajte kakao sa brašnom, šećerom, sodom bikarbonom i praškom za pecivo.
Umutite jaje sa mlijekom i uljem pa dodajte u suhu smjesu.
Dodajte 2/3 sitno sjeckane čokolade i promješajte.
Sipajte u kalupe za muffine i odozgo pospite ostatak čokolade.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20-25 minuta.
Prijatno !

Sočni i ukusni pileći bataci iz rerne


Potrebno:
 1 kg pilećih bataka
 4 kašike maslinovog ulja
 1 kašika paradajz pirea
 1 kašika ajvara
 so, biber
peršun 
Piprema:
Ulje pomiješajte sa paradajz pireom i ajvaromisitno sjeckanim peršunom .
Batake očistite, operite i osušite.
Posolite i pobiberite pa namažite smjesom i ostavite da odstoje sat vremena.
Poredajte ih u tepsiju i pecite u  zagrijanoj rerni 220 stepeni maksimum pola sata.  
Ako vam je ostalo smjese za preliv po želji možete preliti i pečene batkove .

Prijatno!