petak, 29. rujna 2017.

Šuškava torta!






Potrebno
Za Koru:


8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha


Za fil:

8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes­kafe (prah)

Za ganaš:

100 gr slatke pavlake (mlečne)
100 gr čokolade

Priprema:

 Rernu uključiti na 250°C. Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači. Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta). Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.


Za fil:
 Umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom). Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes­kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi. U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore. 3. Veliku koru podeliti na četiri  jednaka dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati. 
 Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda. 
 Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice. 
 Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…
 Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm). Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje i tortu dimenzija 40×20 cm.
Prijatno!





Zdrav i ukusan kolač bez šećera i brašna!






Potrebno:
2 narandže
4 jaja
kokos, bademi ili orasi( šta volite)


Za glazuru :

70 grama crne čokolade
malo pakovanje vrhnja za kuhanje( da za kuhanje, ne za šlag)


Priprema :

Narandže oprati i dva puta kuvati po pola sata. Kada se ohlade samljeti ublenderu sa korom zajedno.
Jaja odvojiti i posebno umutiti žumanca i u njih staviti 100 grama kokosa ili oraha ili badema….Umutiti i bjelanca te ih polako dodvati u masu sa žumancima.
Peći oko 40 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
Čokoladu otopiti u pakovanju vrhnja te preliti kolač.

Prijatno!

Pita sa kosova!








Potrebno
Za testo:


250 ml vode
250 ml ulja
3 šolje brašna
250 g mlevenih oraha
1/2 praška za pecivo

Za sirup:
250 ml vode
500 g šećera
1 vanil-šećer

Priprema
Za tijesto :

U dublju posudu sipati vodu i ulje i zagrevati dok ne provri. U ključalu vodu zakuvati brašno i dobro promešati kako bi se razbile grudvice, a svi sastojci dobro povezali. Skinuti s ringle i ostaviti da se hladi.
U prohlađenu smesu umešati mlevene orahe i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sastaviti i prebaciti u dublji pleh postavljen pek-papirom i ravnomerno rasporediti testo na debljinu s prsta.
Pre pečenja kolač iseći po želji i peći u rerni na 180° C oko 30 minuta, a zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Za sirup:
U šepu staviti vodu, šećer i vanil-šećer pa zagrevati dok ne provri. Ostaviti da ključa nekoliko minuta pa vreo sirup preliti preko prohlađenog kolača. Sačekati da se ohladi i servirati.

Prijatno!

Kremasta plazma torta za svečane prilike











Jednostavan recept za brzu pripremu, koji svima uspeva…

Prijatno:

– 300 g mlevenog plazma keksa
– 125 g putera ili margarina za kolače
– 4 kašike meda
– sok od jedne pomorandže ili 1dcl kupovnog soka
– 4 – 5 kašika čokoladnog krema
– 500 ml slatke pavlake
– 200 g bele mlečne čokolade
– 200 g crne mlečne čokolade
– 2 kesice šlag krema od vanile
– 2 dcl hladnog mleka

Priprema:

Zamesiti rukama koru od keksa, putera, meda i soka. Zamešenu masu istresti u kalup (26 cm prečnik) i fino utapkati da se formira prvi sloj, tj. korica torte. Preko korice premazati čokoladni krem i ostaviti u frižider da se stegne.
Kada se krem stegao, umutiti slatku pavlaku da bude srednje čvrsta i podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo umešati otopljenu belu čokoladu, a u drugi otopljenu crnu čokoladu.
Preko čokoladnog krema premazati beli fil, zatim tamni fil i umućen šlag krem od vanile. Ukrasiti po želji.
 Tortu staviti u frižider da stoji do sutradan.
Ohladenu tortu sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno!








Đuja








Sastojci

Za kremu:
300 ml slatke pavlake
250 g tamne čokolade
30 g putera
Ostalo:
200 ml slatke pavlake
1 pakovanje Vincinni gotovih kora
3 dl mleka
2 kašike nesquik kakao praha
50 g čokolade

Priprema

Ganaš krem: 300 ml slatke pavlake staviti u šerpicu i zagrejati na umerenoj vatri. Čim počne da vri, skloniti sa vatre, sipati preko izlomljene čokolade, omekšanog putera i mešati dok se ne dobije glatka homogena masa. Staviti 15-20 minuta u frižider da se krem ohladi, zatim ga umutiti.
Umutiti 200 ml slatke pavlake. 3 dl mleka pomešati sa 2 kašike nesquika i natopiti kore.
Filovati kore sledećim redosledom: Kora – ganaš krem – slatka pavlaka – kora – ganaš krem – slatka pavlaka – kora – ganaš krem – čokoladna glazura.

Krem šnite







Sastojci

Za kremu:
300 ml slatke pavlake
250 g tamne čokolade
30 g putera
Ostalo:
200 ml slatke pavlake
1 pakovanje Vincinni gotovih kora
3 dl mleka
2 kašike nesquik kakao praha
50 g čokolade

Priprema

Ganaš krem: 300 ml slatke pavlake staviti u šerpicu i zagrejati na umerenoj vatri. Čim počne da vri, skloniti sa vatre, sipati preko izlomljene čokolade, omekšanog putera i mešati dok se ne dobije glatka homogena masa. Staviti 15-20 minuta u frižider da se krem ohladi, zatim ga umutiti.
Umutiti 200 ml slatke pavlake. 3 dl mleka pomešati sa 2 kašike nesquika i natopiti kore.
Filovati kore sledećim redosledom: Kora – ganaš krem – slatka pavlaka – kora – ganaš krem – slatka pavlaka – kora – ganaš krem – čokoladna glazura.

Pojedite šaku oraha i pričekajte 4 sata: Evo šta će vam se desiti!







Naučnici su otkrili dа konzumiranjem оrаhа mоžеtе pоbijеditi kаrdiоvаskulаrne bоlеsti, a vidljivo je i pоbоlјšаnjе u nivou hоlеstеrоlа. Nаkоn 4 sаtа, orahovo ulје poboljšaće prоtоk krvi.

Jedan prоfеsоr u Pensilvaniji rekao je dа konzumiranjem jedne šaka оrаhа ili оrаhovog ulјa, već zа 4 dаnа mоžеmо smаnjiti rizik оd srčаnih bоlеsti.

Orasi su najzdraviji među orašastim plodovima i trebalo bi ih češće jesti.

Naime, svi orašasti plodovi su zdravi jer imaju nutritivne vrijednosti, bogati su nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima.

Treba imati da umu da redovna konzumacija orašastih plodova u umjerenim količinama smanjuje rizik od bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa.

Rafaelo Štrudla!





Potrebno
Za testo:


200 gr putera ili margarina
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
2 dcl jogurta
prstohvat soli
500 gr brašna
50 gr kokosa
1 kesica praška za pecivo


Za punjenje:

6 dcl mleka
5 kašika šećera
2 pudinga od vanile
100 gr kokosa

Za posipanje:
šečer u prahu

Priprema

Za testo:

Umutiti puter ili margarin sa šećerom, vanilom, dodati 1 jaje, dobro umutiti pa dodati jogurt, so, kokos, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo oblikovati u kuglu i ostaviti da stane 30 minuta.

Za  punjenje:

 U posudu staviti 5 dcl mleka i 5 kašika šećera da se kuva. Posebno umutiti 2 pudinga od vanile sa 1 dcl mleka, dodati u vrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr kokosa, dobro izmešati i skinuti sa vatre.

Odstajalo testo podeliti na 3 dela, svaki deo razvaljati u ploču veličine 24×30 cm, premazati sa toplim kuvanim filom i urolati.
Štrudle staviti u kalup prethodno obložen papirom i peći na 180 stepeni 30 minuta.

Pečene štrudle posuti šećerom u prahu i  dobro ohladiti i seći.

Prijatno!

Čoko kolač!









Sastojci:

280 g šećera
20 g vanilin šećera
250 g oštrog brašna
2 kašičice praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice cimeta
¼ kašičice soli
225 g maslaca
150 ml mlijeka
5 kašika kakao praha
1 kašičica instant kafe
200 g jogurta
2 jaja
½ kašike ruma

Priprema:

Pomiješajte šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so.
U manjem loncu dobro pomiješajte kakao prah i instant kafu s mlijekom, a potom dodajte i maslac te zagrijte na umjerenoj vatri kako bi se maslac u potpunosti rastopio.
Smjesu s maslacem ulijte u prethodno pripremljenu mješavinu suvih sastojaka i dobro promiješajte.
U dobijenu smjesu umiješajte jogurt, jaja i rum te je ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte.
Pecite na 180°C oko 30 minuta.
Pečen kolač  možete preliti i čokoladnom glazurom .
Čokoladu istopite na laganoj vatri sa 2 kasike ulja ilil ga samo pospite šećerom u prahu .
Prijatno!

Čoko napolitanka!





Potrebno:
Za kore


 8 belanaca
 so
 10 kašika šećera
 10 kašika brašna
 4 kašike kakaoa
 1 prašak za pecivo
 1 vanil-šećer
 1 kašičica cimeta
 2 dl jogurta
 2 dl ulja
 3 dl čokoladnog mleka

Za fil I

 8 žumanaca
 200 g šećera
 2 vanil-šećera
 1 dl mleka
 100 g mleka u prahu
 200 g putera
 200 g čokolade u prahu
 100 g mlevenih lešnika
 2 ml slatke pavlake

Za fil II

 4 dl slatke pavlake
 1 šlag fix
 1 dl kisele pavlake

Priprema

Za kore:


 Belanca sa malo soli umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati šećer i vanil-šećer muteći sve dok se šećer ne otopi.
Umešati ulje, jogurt i mešavinu brašna, praška za pecivo, kakaoa i cimeta pa promešati.
Smesu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 160 ºC dok testo ne porumeni.
Pečenu koru natopiti čokoladnim mlekom a zatim je uzdužno preseći napola.

Fil I:
 Penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom i kuvati na pari dok šećer ne otopi.
 Dodati mleko i mleko u prahu i nastaviti sa kuvanjem na pari dok se ne zgusne. Potom   dodati čokoladu u prahu i promešati.
 U ohlađeni fil dodati puter, mlevene lešnike, šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.

Fil II:

Umutiti slatku pavlaku, šlag fix i kiselu pavlaku u šlag.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati polovinom fila I a potom naneti polovinu fila II i preklopiti drugom korom. Postupak ponoviti još jednom. Tortu dekorisati po želji.

Prijatno!


Čoko ludići








Sastojci za keksiće

 (za ukupno 35-40 ludića):
125g sitno izmljevenih oraha
200g integralnog brašna
2 žlice škrobnog brašna / gustina
4-5 usitnjenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice ruma za kolače
125g stolnog margarina (za kolače)
2 pune-puncate žlice meda
Fil:
150g tamne čokolade
1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
2 žlice ruma
2 žlice krupnije mljevenih oraha
Završnica:
50g tamne čokolade
2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
ostatak krupnije mljevenih oraha

Priprema

Orasi:
Sveukupno 250g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125g fino
mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.
Keksi (za 35-40 ludića):
1. Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: 125g sitno mljevenih oraha, prosijano
integralno brašno, škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće, cimet, vanilin šećer pa
dodajte med, rum i na listiće narezan maslac, te zamijesite fino tijesto… Trebalo bi
ispasti malo mekše, ali ne ljepljivo. Ako se dogodi da je ljepljivo ili jako meko, dodajte
još brašna. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca 4mm (ja
sam valjala polovicu po polovicu tijesta) i čašicom za rakiju ili kružnim kalupićem
promjera 2, 5 -3 cm režite oblike, te ih slažite u pleh obložen pek-papirom. Pećnicu
uključite da se zagrijava na 180 °C , ali nemojte stavljati prvi pleh dok niste sve tijesto
potrošili (neka se keksići malo suše). Kad ste ih izrezali (trebali bi dobiti količinu za 1, 5
do 2 pleha), stavite prvi pleh peći cca 7min – čim počne lagano rumeniti s donje strane,
izvadite van i pustite da se keksići hlade. Ponovite postupak dok sve ne ispečete.
Fil:
Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da
se rashladi i stegne u kremu.
Završnica:
1. g čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom
vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite
sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila
bi trebala odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće
natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po
gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil
stegne.
2. A onda ih se klonite, jer kad počnete, nema kraja ;))))) !!!!
Napomena:
Preporučam čuvanje u frižideru jer je kod mene doma zbog grijanja dosta toplo pa
krema omekša, ali neće omekšati tako da curi, ne morate se brinuti. Krasit će vaš stol
kao najljepše praline!! Prezadovoljna sam rezultatom, a inspiracija je bila hrpetina
oraha koje sam se morala riješiti (ali uspjela se riješiti samo jedne trećine:DD).
Bitno je da za keks orasi budu prosijani, odnosno da se odvoji sitno mljeveni orah, a u
fil i za završnicu onaj krupnije mljeveni da hrska i da ljepše izgleda, iako će oni super
izgledati uvaljani i u sitno mljeveni orah!!
1. Pošto mi je uzmanjkalo integralnog brašna pri kraju, dodala sam malo pirovog. Vi
možete koristiti za keksiće i bijelo brašno, po izboru, ali preporučam da radite s
integralnim jer ono daje prekrasnu hrskavost keksićima .
Uživajte!! Malo sam zapackala ruke danas, uhvatilo me strpljenje-što baš i nije često
1. Gric-gric!
p.s. Zaboravih napomenuti da mi je ostalo par keksića viška koje sam samo nakapala
čokoladom i s guštom smo ih izgrickali! :))
1. 2.verzija ludića s naslovne slike:
-lješnjaci umjesto oraha

Najukusnija bajadera








Sastojci

Prvi dio:
250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa
Drugi dio:
250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu
Glazura:
100 gr bijele čokolade

Priprema

Prvi dio:
1.
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
Drugi dio:
1.
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
2.
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.
3.
Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.

četvrtak, 28. rujna 2017.

Čokoladni kolač s kikirikijem





Potrebno:
Kalup za kolače (Ø 26 cm):

Za tijesto:

4 jaja
4 žlice vode
130 g šećera
1 omot Vanilin šećer
1 prstohvat soli
70 g brašna
1 žličica prašak za pecivo
60 g gustin fini jestivi škrob
20 g Kakao za kolače

Za nadjev:

300 g šećera
150 g maslaca
1 ½ dl mlijeka
300 g kikirikija (slanog prženog)

Za ukrašavanje:

150 g tamne čokolade
46 ml desertni preljev s okusom čokolade
6 žlice mlijeka
malo kikirikija


Priprema:

Dno kalupa za torte (Ø 26 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove kalupa premažite uljem.Prethodno zagrijte pećnicu:Električna pećnica: oko 180°C,Pećnica na vrući zrak: oko 160°C

Za tijesto:
Mikserom pjenasto umutite jaja, vodu, šećer, vanilin šećer i sol. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao. Prosijte sve na smjesu jaja i šećera i lagano izmiješajte gumenom špatulicom. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite na donjoj razini pećnice oko 25 minuta.Pečen biskvit izvadite iz pećnice, odvojite obruč i ostavite da se ohladi.
Za nadjev:

Šećer i maslac istopite u tavi (npr. teflon) uz stalno miješanje dok ne postane svijetlo smeđe boje. Dodajte mlijeko (oprez, može zakipjeti) i kuhajte nekoliko minuta dok ne nastane gusta smjesa. Maknite s vatre, umiješajte kikiriki i ostavite da se ohladi.
Biskvit prerežite vodoravno na dva dijela. Jedan biskvit premjestite na pladanj i postavite obruč. Nadjev ravnomjerno premažite po biskvitu. Na to stavite drugi biskvit i ostavite najmanje 60 minuta, najbolje preko noći, u frižideru.

Ukrašavanje:
Uklonite obruč. Čokoladu narežite na veće komade i istopite skupa s desertnim umakom i mlijekom u vodenoj kupelji. Dobro izmiješajte i prelijte preko kolača. Kikiriki narežite na komadiće i po želji ukrasite kolač.
Prijatno!