Potrebno:
Za kore
8 belanaca
so
10 kašika šećera
10 kašika brašna
4 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
1 vanil-šećer
1 kašičica cimeta
2 dl jogurta
2 dl ulja
3 dl čokoladnog mleka
Za fil I
8 žumanaca
200 g šećera
2 vanil-šećera
1 dl mleka
100 g mleka u prahu
200 g putera
200 g čokolade u prahu
100 g mlevenih lešnika
2 ml slatke pavlake
Za fil II
4 dl slatke pavlake
1 šlag fix
1 dl kisele pavlake
Priprema
Za kore:
Belanca sa malo soli umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati šećer i vanil-šećer muteći sve dok se šećer ne otopi.
Umešati ulje, jogurt i mešavinu brašna, praška za pecivo, kakaoa i cimeta pa promešati.
Smesu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 160 ºC dok testo ne porumeni.
Pečenu koru natopiti čokoladnim mlekom a zatim je uzdužno preseći napola.
Fil I:
Penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom i kuvati na pari dok šećer ne otopi.
Dodati mleko i mleko u prahu i nastaviti sa kuvanjem na pari dok se ne zgusne. Potom dodati čokoladu u prahu i promešati.
U ohlađeni fil dodati puter, mlevene lešnike, šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.
Fil II:
Umutiti slatku pavlaku, šlag fix i kiselu pavlaku u šlag.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati polovinom fila I a potom naneti polovinu fila II i preklopiti drugom korom. Postupak ponoviti još jednom. Tortu dekorisati po želji.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar