Jeftino, ukusno, to su kolači koje ovih dana najviše volimo. Kako napraviti jedan takav? Vrlo jednostavno – donosimo recept koji omogućava upravo to, šteta bi bilo da ne probate!
Sastojci:
Za biskvit:
● 3 jogurta (taman da imamo i mjericu),
● 3 čaše od jogurta šećera,
● 3 čaše od jogurta brašna,
● 1 kašičica sode bikarbone,
● 1 čaše od jogurta ulja,
● 3 kašike kakaa
Za preljev:
● 10 kašika šećera,
● 17 kašika mlijeka,
● 1/2 (125 g) margarina,
● 3 kašike kakaa
Priprema:
Biskvit:
Od navedenih sastojaka napravimo smjesu. Treba je dobro umuti dok ne postane glatka, jednolična.
Prebaciti u četvrtasti kalup i šeći otprilike pola sata na 200°C. Naravno, treba provjeriti čačkalicom i gotovo je kada se čačkalica zabode i ostane suha. Onda ostavimo tijesto da miruje nekih 5 minuta, a mi se za to vrijeme bacimo na kuhanje preljeva.
Od navedenih sastojaka napravimo smjesu. Treba je dobro umuti dok ne postane glatka, jednolična.
Prebaciti u četvrtasti kalup i šeći otprilike pola sata na 200°C. Naravno, treba provjeriti čačkalicom i gotovo je kada se čačkalica zabode i ostane suha. Onda ostavimo tijesto da miruje nekih 5 minuta, a mi se za to vrijeme bacimo na kuhanje preljeva.
Preljev:
Svi sastojci se prokuhaju dok ne postanu ujednačena masa koju zatim prelijemo preko kolača.
Svi sastojci se prokuhaju dok ne postanu ujednačena masa koju zatim prelijemo preko kolača.
Prije toga treba kolač izrezati na kocke i sipati preljev preko rezova, da se dobro natope, a zatim i preko cijelog kolača.
Ostavimo da kolač dobro upije sirup nekih pola sata, i gozba može početi!
Ostavimo da kolač dobro upije sirup nekih pola sata, i gozba može početi!