utorak, 26. rujna 2017.

Brzi kolač sa kakao i jogurtom: Bez vage i zahtjevnih postupaka, gotov za tren







Jeftino, ukusno, to su kolači koje ovih dana najviše volimo. Kako napraviti jedan takav? Vrlo jednostavno – donosimo recept koji omogućava upravo to, šteta bi bilo da ne probate!

Sastojci:

Za biskvit:
● 3 jogurta (taman da imamo i mjericu),
● 3 čaše od jogurta šećera,
● 3 čaše od jogurta brašna,
● 1 kašičica sode bikarbone,
● 1 čaše od jogurta ulja,
● 3 kašike kakaa

Za preljev:

● 10 kašika šećera,
● 17 kašika mlijeka,
● 1/2 (125 g) margarina,
● 3 kašike kakaa

Priprema:

Biskvit:
Od navedenih sastojaka napravimo smjesu. Treba je dobro umuti dok ne postane glatka, jednolična.
Prebaciti u četvrtasti kalup i šeći otprilike pola sata na 200°C. Naravno, treba provjeriti čačkalicom i gotovo je kada se čačkalica zabode i ostane suha. Onda ostavimo tijesto da miruje nekih 5 minuta, a mi se za to vrijeme bacimo na kuhanje preljeva.
Preljev:
Svi sastojci se prokuhaju dok ne postanu ujednačena masa koju zatim prelijemo preko kolača.
Prije toga treba kolač izrezati na kocke i sipati preljev preko rezova, da se dobro natope, a zatim i preko cijelog kolača.
Ostavimo da kolač dobro upije sirup nekih pola sata, i gozba može početi!

Čokoladne kuglice gotove za 15 minuta






SASTOJCI:


240 g Petit beure keksa

125 g putra

1 jaje

7 dag šećera

10 dag čokolade za kuhanje

2 čepa soka od višnje

1 espresso


PRIPREMA:


Valjkom zdrobiti kekse na veličinu koja vam paše. Osobno volim da to malo hruska, pa ne usitnim skroz na prezle nego ostavim i malo većih komadića Na pari razmutiti jaje i šečer Kada se jaja i šećer dobro ugriju ubacite i komadiće čokolade i promiješajte dok ne dobiješte finu smjesu. U nju ulijte malo kave (ja sam stavio jedan kratki espresso iz Dolce gusta) i čep ili dva soka od višnje. Dok se to malo hladi u posudi pomiješajte zdrobljene kekse i pola putra. Ja ga ubacujem u listićima kako bi se lakše i brže pomiješalo. U smjesu keksa i putra ulijte i čokoladnu smjesu i promješajte. Novu smjesu stavite u frižider da se malo stisne kako bi ju lakše oblikovali. Nakon toga oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer (ili kokos) i opet vratite u frižider.

Posluživati ohlađeno iz frižidera.

15 minuta voćna torta koja se nepeče!








Ovo je veoma lagana torta, takodje, jednostavna za pripremiti i ne zahteva mnogo vremena.

Potrebno :

½ kg Ella sira (sveži sir, neutralan)
200 gr šećera
½ kg slatke pavlake
3 kesice želatina
1 pakovanje  piškota
1 velika konzerva mešanog kompota
Za ukrašavanje:
2 pakovanja bebi piškota
¼ l slatke pavlake

Priprema :

Za početak, možemo procediti kompot i ako treba, još malo usitniti voće. Sok nam neće trebati za tortu…mada, mogao bi se iskoristiti za neki želatinasti preliv od gore, preko nekog voća za ukrašavanje (ovoga se nisam setila na vreme). 1 pakovanje piškotica isečemo na sitne kocke.
Sir pomešamo sa šećerom i dobro umutimo mikserom. Slatku pavlaku (onih ½ l) odvojeno umutimo.
Želatin potopimo u hladnu vodu (mislim 4 kašike vode po kesici) po uputstvu na kesici. Tako ostavimo 10 minuta da nabubri. Kada je nabubrio, u jednu veću posudu sipamo vrelu vodu i posudu sa želatinom stavimo u nju. Mešamo dok se ne otopi. Meni je barem tako najjednostavnije da ne zeznem želatin Kada je želatin pripremljen, ulijemo ga polako u umućenu slatku pavlaku i slobodno izmešamo mikserom. Sada slatku pavlaku dodamo na umućeni sir sa šećerom. Na kraju, umešamo voće i keks i masa (tačnije torta) je spremna za kalup. Eh…kalup…verujem da postoje i pametnija rešenja za ovo, no, ja sam ukrasila na sledeći način: deo mase sam stavljala blizu ivice kalupa, da ostane mesta da postavim piškoticu. Šećernu stranu okretala sam ka napolje. I…tako postepeno, ukrug, mislim da će biti jasnije sa slika. Na kraju, kada smo u krug poredjali sve piškotice (može ih naknadno malo zbijati…kada procenimo koliko će nam trebati), sipamo svu masu i izravnamo. Važno je da masu malo stiskamo, kako bi se zalepila za piškotice, da kasnije, kada skinemo okvir za kalup, ne otpadaju.
Torta se stavi na par sati u frižider da se stegne i onda dekoriše. Banane za ukras sam okupala, tj. premazala sa prokuvanim šećerom sa vodom (2:1) i posula prah šećerom. Na izgled nešto posebno nije uticalo, sem što im je dalo neki sjaj. Ostatak je ulupanih ¼ l slatke pavlake i moj pokušaj dekoracije. Parčad se jako lepo seku i može čak jedna piškotica da bude osnova za sečenje jednog parčeta. Ovo je osvežavajuća poslastica i malo za promenu, sasvim je zadovoljavajuća.
Prijatno!

Neodoljiva torta bogata orasima sa čokoladom!




Potrebno:

Za koru 1(x2):

4 belanca
90gr šećera
120gr mlevenih pečenih oraha
20gr (2 štangle) sitno rendane čokolade

Kora II:

4 belanca
120gr šećera
60gr seckanih pečenih oraha
60gr mlevenih pečenih oraha
50gr mlevene kandirane narandžine kore
Za kremu:

12 žumanaca
200gr (oko 12 kašika) šećera
700ml mleka
2 kesice vanila pudinga
120gr putera sobne temperature
100ml slatke pavlake


Priprema
Za koru 1:

Umutiti belanca, sa prstohvatom soli, u čvrst sneg. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera. Dodati čokoladu i mlevene orahe pa ručno, vrlo polako, sve promešati.
Smesu izliti u kalup prečnika 26cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći na 150C 10-15 minuta. Pečenu koru nožem odvojiti od stranica kalupa, otkopčati obruč, prevrnuti koru na tanjir i pažljivo odlepiti papir. Ohladiti.
Na isti način, ispeći još jednu koru.

Za koru 2:
Umutiti belanca, sa prstohvatom soli, u čvrst sneg. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera. Dodati čokoladu, mlevene i seckane orahe i mlevenu kandiranu koru narandže (ja sam je samlela u blenderu), pa ručno, vrlo polako sve promešati.
Smesu izliti u kalup prečnika 26 cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći na 150C, 10-15 minuta. Zatim isključiti rernu i ostaviti koru i isključenoj rerni jos 15-20 minuta.
Pečenu koru nožem odvojiti od stranica kalupa, otkopčati obruč, pažljivo prevrnuti koru na tanjir, odlepiti papir i ohladiti.

Za kremu:
Žumanca i 100gr šećera mutiti mikserom dok se smesa ne ujednači – ne mora da se zapeni i pobeli.
U drugoj posudi razmutiti puding sa malo mleka (oduyetog od 700ml) i sjediniti sa žumancima. Ostatak mleka sa preostalih 100gr šećera, zagrevati na laganoj vatri.
Kad mleko skoro proključa, skloniti ga sa vatre i u tankom mlazu ulivati smesu od žumanca i pudinga. Vratiti na vatru i uz stalno mešanje skuvati gust krem.
Krem pokriti prozirnom folijom (tako da dodiruje krem) i dobro ohladiti pre filovanja.
Puter, sobne temperature penasto umutiti, pa mu dodavati kašiku po kašiku krema.
U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i sjediniti sa kremom – ručno tj kašikom.

Filovanje:

Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.

 Kora 1 + 8kašika krema
 Kora 2 – vodite računa, vrlo je osetljiva.
 8 kašika krema + Kora I
 Gornju koru premažite ostatkom krema u tankom sloju, a ostatk ostavite za premazovanje cele torte nakoh hlađenja.
Tortu odložiti u frižider preko noći, sutra dan otkopčati i skinuti obruč, pažljivo odlepiti foliju od stranice torte. Stranice premazati kremom koji ste sačuvali i ukrasiti po sopstvenoj želji.
Prijatno!


JAFFA OBLATNE: Brzo, lako i ukusno!






Potrebno:

4 dl mlijeka,
400 g kristal šećera,
100 g čolade za kuhanje,
250 g maslaca,
100 g kokosovog brašna,
500 g mljevenog keksa,
300 g jaffa keksa,
2 lista  oblatne

Priprema:

Prokuhati mlijeko, šećer zatim čokoladu i maslac mješati da se istopi. Dobiveni krem ostaviti da se ohladi pa dodati kokosovo brašno i keks. Sjediniti smjesu.
Na list oblatne nanijeti polovinu fila, preko poredati jafa keks, premazati drugom polovinom fila i prekriti preostalom oblatnom.
Poklopiti nečim teškim i ostaviti na hladnom dok se oblatna ne stegne.
Po želji rezati na štanglice ili kocke.

Prijatno!

Torta Melanija: Pun (slatki) pogodak za svaku priliku




Prva dama Amerike Melanija Tramp toliko je popularna u medijima, da je jedan poslastičar odlučio da osmisli prelijepu tortu koja će ponijeti njeno ime.

Potrebno :

9 jaja
300 g mljevenih oraha + 3 kašike
250 g putera
400 ml slatke pavlake
250 g čokolade za kuhanje
250 g šećera u prahu
4 kašike brašna
6 kašika kristal šećera
pola kesice praška za pecivo

Priprema:



1. U vangli umutite pet jaja, dodajte šest kašika šećera i mutite mikserom sve dok se šećer ne rastopi.
2. Dodajte brašno i prašak za pecivo, lagano promiješajte žicom za mućenje, a zatim dodajte i tri kašike mljevenih oraha i još jednom promiješajte.
3. Smjesu sipati u pleh premazan puterom i peći koru 20 minuta na 200 stepeni.
4. Za to vrijeme, izlomljenu čokoladu istopite na pari. U vangli umutite preostali puter i šećer u prahu.
5. Odvojite četiri žumanca od bjelanaca. Umutite žumanca mikserom, pa dodajte rastopljenu čokoladu i 300 g mljevenih oraha. Mutiti dok se ne dobije jednolična smjesa, pa spojiti sa umućenim puterom i šećerom i dobro sjediniti.
6. Ispečenu koru presjeći tako da se dobiju dvije kore. Prvu namazati polovinom fila, pa preko staviti drugu koru, a zatim nanesite ostatak filma i zamažite cijelu tortu. Ostavite da se hladi u frižideru, a za to vrijeme umutite slatku pavlaku, 
7. Ukrasiti tortu pavlakom, a zatim dodati ukrase po želji.
Prijatno!

Jedan od Ljepših kolača koje sam probao u zadnje vrijeme !







Sastojci

Za biskvit :
50g.  bijela čokolade za kuhanje
50g. margarina
3 jaja
100g. šećera
2 rum šećera
50g. brašna
1 vrećica praška za puding-vanilija 
1/2 vrećice praška za pecivo
2 žlice vode

Za preliv za biskvit :
100ml. soka od višnje
50ml. mlijeka
2 žlice šećera
1 van. šećer

Za kremu :
550ml. mlijeka
200ml. slatkog vrhnja
120g. šećera
2 pudinga vanilija
20g. gustina
2 vanilin šećera
50g. margarina
300ml. slatkog vrhnja
1/2 vrećice želatine u prahu+2žlice vode

Za preliv :
višnje iz kompota, 200g. +/-
1 vrećica preljeva za tortu
2 žlice šećera
250ml. soka od višnje(iz kompota)

Priprema:


Prvo skuhajte kremu,i ostavite je da se skroz ohladi dok vi ispečete biskvit.
Za Kremu:
Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje,odvojite 1,5dl.tekućine u koji umiješajte šećer,puding,gustin i vanilin šećer,a drugi dio zagrijte do vrenja,ulijte prvu smjesu i skuhajte kao puding.
Prebacite kremu u posudu za hlađenje,dodajte 50g.margarina,i miješajte dok se ne otopi. kremu možete pokriti folijom,ili ostaviti otkriveno s tim da često promiješate.ja sam napravila to drugo. sada napravite biskvit.
Za Biskvit:
Otopite čokoladu s margarinom na pari,i malo prohladite. Istucite žumanjke sa šećerom i rum šećerom najvećom brzinom dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.

Dodajte smjesu čokolade i margarina,vodu i rum šećer. promiješajte pjenjačom. direktno u tu smjesu prosijte skupa brašno s pudingom i praškom za pecivo.
Izmiješajte ručno da se svi sastojci fino spoje.

Istucite bjelanjke u čvrst snijeg,pridružite ih prvoj smjesi,promiješajte ručno,i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje(dim.22x35cm.) poravnajte i pecite na 200°C 10-ak min.

Kad se biskvit malo prohladi,odlijepite papir,vratite biskvit u pleh, pripremite preljev i usput stavite višnje da se cijede s posudom ispod u kojoj ćete skupiti sok.
Za Preliv :
Mlijeko,sok od višnje,van.šećer i obični šećer zagrijte do vrenja,maknite s vatre žlicom rasporedite preljev preko biskvita.

Sada dovršite kremu koja bi već trebala biti hladna.
Želatinu (samo pola vrećice) pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. slatko vrhnje istucite u šlag,a kremu dobro izradite mikserom.
Dodajte šlag u kremu,i malo promiješajte,a želatinu otopite,pa ulijte u kremu.
Sada sve skupa dobro promiješajte žlicom ili pjenjačom.

Nanesite kremu na biskvit,poravnajte,i stavite na nju višnje. možete,kao ja lagano označiti kocke po kojima ćete rezati,i na svaku kocku staviti nekoliko višanja,ili poredajte višnje po cijelom kolaču,svejedno je sada kolač stavite 15-ak min.u hladnjak da se krema malo stegne.
Kad se krema na kolaču stegla,pripremite preljev prema uputi na vrećici,samo umijesto vode stavite 250ml.soka od višnje.
preljev malo prohladite,nanesite na kolač,spremite u hladnjak,i zaboravite na njega do sutra:)))
Sutra,kad se svi okusi prožmu,i kolač dobro stegne,poslužite i uživajte.
Prijatno!

Grčka torta....Ljubav na prvi zalogaj






Još jedna divna torta koju nikako da prebacim na blog. Pre nego što sam je napravila bila sam skeptična, nisam baš znala da li će biti kremasta. Mešavina crne i bele čokolade ne može da omane 

SASTOJCI :

Za koru :

– 1o belanaca,
– 2o kašika šećera,
– 1o kašika oraha,
– 1o kašika mlevene plazme,
– 1 prašak za pecivo.

Za fil :

– 1o žumanaca,
– 5 kašika šećera,
– 5oo ml mleka,
– 5 kašika gustina,
– 2oo gr šećera u prahu,
– 25o gr margarina,
– 1oo gr bananice 
– 1oo gr bele čokolade,
– 15o gr plazma keksa,
– 15o gr seckanih oraha,
– 2 kesice vanilinog šećera.

Priprema  :

Čvrsto umutiti  belanaca sa šećerom.

Dodati  mlevenu plazmu, mlevene orahe i  praška za pecivo i lagano mešati varjačom.

Pripremljenu koru za grčku tortu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta.
U velikom plehu iz rerne .Pečenu koru presjeći da dobijete tri jednake trake .
Za fil/kremu :
U posudu za kuvanje na pari staviti žumanca, šećer u prahu i 1 kesicu vanilin šećera i umutiti mikserom.

Fil kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

U drugu šerpu skuvati 1/2 litre mleka sa 5 punih kašika gustina, 1 kašikom vanilin šećera i 5 kašika šećera.

Oba fila za grčuku tortu ostaviti da se ohlade pa ih sjediniti sa prethodno umućenim margarinom.

Fil za grčku tortu podeliti na tri dijela  .U dva dijela dodati sitno sjeckanu plazmu i bananice i i bijelu čokoladu pa premazati prvu i drugu koru treću koru premažete filom bez keksa 

Grčuku tortu ostaviti da se ohladi i stegne pa je ukrasiti šlagom ili fondanom po želji.

Prijatno!

Starinski kolač od jabuka




Svatko ima svoju omiljenu verziju ovog jednostavnog kolača ili pite od jabuka (ili lijene pite). Za ovu verziju se može reći da je jednostavna, a kolač fantastičan.

Potrebno:

Za biskvit:

 3 jaja
 12 žlica šećera
 12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
12 žlica brašna
1/2 praška za pecivo

Za nadjev:
1 kg jabuka
po želji šećera
dodaci po želji

Priprema:

Jabuke oguliti, naribti, posuti šećerom po želji.
Umiješati mikserom sastojke za biskvit. Izliti pola smjese u pleh (20×30) i zapeći.
U međuvremenu jabuke dinstati par minuta. Zatim im dodati cimet ili još neki dodatak koji volite – limunova korica i sok, čokolada u prahu, grožđice…
Tako pripremljeni nadjev rasporediti po polupečenom biskvitu, zatim preko jabuka preliti ostatak smjese za biskivt, pa ispeći do kraja.

Prohladiti pa posuti šećerom uprahu .Isjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Kremasti kolač za 10 minuta !








Potrebno:

1l mlijeka
12 žlica gustina
8 žlica šećera
20 dag margarina
1/2 l slatkog vrhnja
30 dag čokolade za kuhanje
petit keks

Priprema:

Za bijelu kremu
Pomiješati 2 dcl mlijeka,12 žlica gustina,
8 žlica šećera sipati u 8 dcl uzavrelog mlijeka
i u ohlađeno umiješati 20 dag margarina

Za crnu kremu:
Otopiti 30 dag čokolade za kuhanje
u 1/2 l slatkoga vrhnja uz miješanje ne smije prokuhati.
U dublji lim složiti petit kekse (poškropiti ih sa mlijekom) na njih
staviti bijelu kremu, a preko preliti crnu kremu.
Ostaviti preko noći u frižideru .Ohladen kolač sjeći na kocke i poslužiti.


Prijatno!

Pikantne kocke!





Potrebno:

 6
 jaja
 200 ml jogurt
5 kašika 
brašna
6 kašika 
mlevenog oraha
prašak za pecivo 1
 1 kašičica soli

Za fil :

 400 gr sira
 1 čaša pavlake
 150 gr 
čajne kobasice
3 komada 
kiseli krastavci 
150 gr 
masline sa ukusom paprike
sir za dekoraciju
 Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca i prvo belanca umutite u čvrst šam.Postepeno dodati žumanca i mutiti dok ne pobele.Dodati jogurt,mleven orah i brašno pomešanim sa praškom za pecivo.Lagano sjediniti i izliti u opleh od elektičnog šporeta i peći na 200 C oko 15 minuta. Pečenu koru uzručiti na sto  i ohladiti. Sjediniti sir i pavlaku ,kisele krastavčiće i čajnu kobasicu iseći na sitne kockice pa sve lepo sjediniti. Koru preseći po širini na 6 jednakih traka filovati sa pripremljenim filom.Dekorišite narendanim sirom po želji .Seći na kocke i na svaku kocku stavite pola masline . Uživajte u divnom ukusu. 
Prijatno !

Šareni slani rolat









Sastojci

Za žuti dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica (ona najmanja ) praška za pecivo
3-4 kašike ribanog (najbolje kozjeg) sira
Za zeleni dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike blendiranog špinata
između prstiju soli
Za narandžasti dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 ravne kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 ravne kašike ajvara
između prstiju soli
Za filovanje
krem sir (ja koristim ABC-sir za mazanje)
tanko izrezana šunka ili neko drugo meso po želji

Priprema

1.
Sve sastojke umutiti zajedno samo jaja treba razdvojiti, žumanjke zajedno a šne dodati na kraju i lagano izmješati kašikom.
Tako radite za sva tri dijela u odvojenim posudama.
Kad ste sve umutili mase stavljate u tri odojene kese i cjedite na papir za pečenje po vašoj želji.
Peći samo 15 minuta na 200 stepeni, ne više, jer će vam se kora isušiti i pucati kad je budete rolali.
Vrlo je važno da se pridržavate mjera (naročito brašno, ravne kašike) da ne dođe do pucanja.
Kad je kora pečena odmah je srolajete zajedno sa papirom na kojem ste je pekli i ostavite da se potpuno ohladi.
Namažite krem sirom složite šunku te ponov srolajte.
Ja rolat nisam mazala izvana da bi se vidjela raskoš boja 🙂
Kad servirate možete ukrasiti cvjetićima od krem sira, maslinama, mrkvom, peršunom, po vašoj želji…. znam ja da ste vi kreativne drage moje 🙂


ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Ljetna torta koja se ne peče









Sastojci:

1l mleko
3 kesice puding od vanile
2 kašike brašna
9 kašike šećer
500 gr margarin
250 gr šećer u prahu
400 gr mleveni plazma keks
1 velika kutija piškota
2 kutije jafa keks
1.5 l fanta sok
100 gr bela čokolada
200 gr šlag pena
2 kesice vanilin šećer

Priprema:

Skuvati pudung pomešan sa brašno, vanilin šećer i 9 kašike šečer u 1l mleka i ostavi da se hladi. Penasto umutiti margarin sa šećer u prahu i podeliti na dva dela – U mleveni plazma keks dodati 2 čaše fanta sok – Za prvu koru pomešati keks sa fantom i jedan deo umoćenog margarina – Kad se puding ohladi pomešati sa drugi deo umućenog margarina, dodati izrendana bela čokolada, fil podeliti na tri dela – Prethodno na tacni posipati mleveni keks pa rasporedi masu za prvi deo kore, pa 1/3 fil – Za drugu koru rasporediti potopljene piškote u šolju soka od fante pa opet fil – Za treću koru rasporediti jafa keks isto potopljen u šolju soka od fante i preostalu trećinu fila – Preko naneti šlag penu sa kojom je i ukrašena torta
Posluživanje:
Tortu treba dobro rashladiti u fružider, pa onda služiti.