ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Savršene kocke Trostruki užitak sa keksom


Potrebni sastojci
Kora:
  • 6 bjelanjaka
  • 200 gr šećera
  • 100 gr sjeckanih oraha
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice mljevenog keksa
  • ½ praška za pecivo
  • 1 žlica kakaa


  • Fil:
  • 7 dcl mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 250 gr šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 250g margarina
  • 100 g čokolade

  • ostalo:
  • 2 mala paketića petit keksa za slaganje
  • malo mlijeka za umakanje keksa
  • malo izribane čokolade
  • Priprema kore sa orasima
    1. Izradite bjelanjke i postepeno dodajte šećer.
    2. Dodajte orahe, mljeveni keks, kakao i brašno pomiješano sa praškom za pecivo, te lagano sjedinite sa kuhačom.
    3. Ulijte u tepsiju (moja je dimenzija 23×33 cm) i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta.
    čoko vanilija fil
    1. Pjenjačom pomiješajte žumanjke, šećer, puding i malo mlijeka, a ostalo mlijeko stavite kuhati.
    2. Kada mlijeko zakuha ubacite smjesu i kuhajte dok ne postane gusto.
    3. Ostavite da se ohladi i dodajte izrađeni margarin.
    4. Podijelite na dva dijela.
    5. U jedan dio dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili na pari i prohladili.
    6. Drugi dio ostaje žute boje.
    ovako sloziti
    1. Biskvit
    2. Tamna krema
    3. Keks natopljen u mlijeko
    4. Žuta krema
    5. Keks natopljen u mlijeko
    6. Tamna krema
    7. Izribati čokoladu
    Prijatno !

    Predivne kocke sa makom i kokosom




    Potrebno
    Za koru sa makom :

    6 bjelanjaka
    6 žlica šećera
    2 pune žlice oštrog brašna
    2 kavene žlice praška za pecivo
    10 dkg mljevenog maka
    2 žlice ruma

    Za koru sa kokosom :
    3 bjelanjka
    3 žlice šećera
    3 žlice mekog brašna
    1 kavena žlica praška za pecivo
    2 žlice ulja
    1 žlica ruma
    5 dkg kokosa

    Za kremu:
    700 ml mlijeka
    20 dkg bijele milke
    10 dkg šećera
    9 žumanjaka
    1 kom prašak za puding okusa slatkog vrhnja
    2 žlice oštrog brašna
    250 ml slatkog vrhnja
    4 listića želatine

    Priprema :
    Kora sa makom


     Napravite dvije kore sa makom, i mutite ih svaki posebno sa polovinom smjese koja je navedena u namirnicama.
    Istući čvrst snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 3 žlice šećera i još kratko tući. Umiješati 1 punu žlicu oštrog brašna, 1 kavenu žlicu praška za pecivo, 5 dkg mljevenog maka, mješati još malo dok se na sjedine. Na kraju dodati 1 žlicu ruma i još jednom kratko izmješati. Premazati smjesu po limu za pečenje (20x30cm) obloženim papirom za pečenje.
    Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva – paziti da kore ostanu svijetle.
    Ponoviti sav postupak postupak izrade.


    Kora sa kokosom
     Istući čvrst snijeg od bjelanjaka, dodati šećer i još kratko tući. Umiješati brašno, prašak za pecivo, ulje, kokos mješat dok se ne sjedini. Na kraju dodati rum i još jednom kratko izmješati.
     Premazati smjesu po limu za pečenje (20*30cm) obloženim papirom za pečenje.
    Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva i paziti da kora ostane svijetla.


    Krema sa milkom

     U mlijeku rastopiti bijelu čokoladu i zakuhati sve ostale sastojke. Žumanjke predhodno treba pjenasto umutiti sa malo toplog mlijeka, potom umiješati šećer sa praškom za puding i brašnom.
    Kuhanu kremu ostaviti sa strane da se dobro ohladi.
     Čvrsto istući slatko vrhnje i umiksati ga u predhodno ohlađenu kremu te dodati pripremljenu želatinu.
     Kremu podjeli u dva jednaka djela.
     Filovati kore: bijela ide u sredinu,


    Prijatno!

    Torta Slatka Tajna!


    Potrebno 
    Za kore:
    2 pakovanja kora za oblande
    pola čaše mleka

     Za fil:
    500 g meda
    750 ml slatke pavlake
    300 ml obranog mleka
    5 jaja
    pola šolje istopljenog maslaca
    100 g mlevene plaz

    Priprema

    Za fil :

    Jaja umutiti na pari skinuti sa vatre i dodati plazmu i obareno mlijeko i maslac pa sjediniti sastojke. U drugu pusudu sipati slatku pavlaku i umutiti pa malo po malo dodati u ohladenu smjesu od jaja Kada se smesa sjedini polako dodati med. Mešati dok se ne sjedini.
    Svaku koru posebno potopiti mlekom pa nafilovati.
    Tortu možete posuti mlevenim orasima i bademom.


    Prijatno!

    Super brze crno bijele čokoladne kocke






    SASTOJCI

    Petit keks
    1 litra mlijeka
    12 žlica gustina
    8 žlica šećera
    200g margarina
    300g čokolade za kuhanje
    1/2 litre slatkog vrhnja

    PRIPREMA

    bijela krema
    Pomijesati 2 dcl mlijeka sa 12 žlica gustina te dobro umutiti zlicom da se razbiju grudice. U 8 dcl mlijeka staviti 8 žlica secera i staviti da kuha. U vrelo mlijeko ubaciti smjesu sa gustinom i neprestano mjesati dok se ne zgusne. U ohladjeno dodati 200 gr umućenog margarina i dobro umutiti(ako je pregusto za mutiti kapnuti malo mlijeka).
    Crna krema
    Otopiti 300 gr cokolade za kuhanje u 1/2 litre slatkog vrhnja (topiti na laganoj vatri, mijesati stalno-ne smije prokuhati)

    Brza Munchmalow torta








    Sastojci

    – 2 pakovanja piskota
    – 200ml mleka za piskote
    – 1l mleka za fil
    – 12 kasika secera
    – 3 Puding vanilin Dolcela
    – 1 kasika brasna
    – 1 margarin
    – 24 komada munchmalowa
    – 2 vece banane
    – 200g slaga

    Priprema


    800ml mleka sa 12 kasika secera staviti na sporet da provri. 3 pudinga od vanile i 1 kasiku brasna umutiti sa 200ml mleka i dodati u prethodno prokuvano mleko sa secerom i skuvati fil.
    Kada se fil ohladi dodati margarin koji je prethodno omeksao na sobnoj temperaturi i umutiti.
    Odvojiti donji deo tj biskvit od belog dela munchmallowa. Tako uraditi za sva 24.
    Fil podeliti na 2 dela Jedan deo ostaviti zut, a u drugi deo staviti izmrvljen biskvit od sva 24 munchmallowa i umutiti fil.
    Piskote namociti u mleko i redjati na tacnu, zatim redjati braon fil pa banane iseckane na klutice, zatim zuti fil i onda poredjati munchmallow u 6 redova po 4.
    Umutiti slag i staviti izmedju munchmallowa i oko torte.

    Perfektno dobar kolac toliko je dobar da ćete zaboravit sve druge kolače!








    Sastojci


    jednu od dvije crne kore 2X

    4 jaja,

    4 kašike šećera,

    1,5 kašika griza,

    3 kašike kakaoa,

    pola žličice praška za pecivo

    Bjelu kora:

    6 bjelanjaka,

    300g šećera,


    1 kašika griza,

    1 kašika sirćeta

    Fil/ krema

    6 žumanjaka,

    250g šećera u prahu,

    200g bijele čokolade za kuhanje,

    1 vrečica šlag kreme od vanilije,

    50 ml mlijeka

    Spoljašnja / bijela krema

    3 vrećice šlag pjene,

    200 ml mlijeka,

    4 kašike šećera posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade




    Priprema

     2 crne kore / biskvita mutiti jaja sa šećerom, izmješati prašak za pecivo sa grizom miksati griz sa smjesom jaja dodati kakao i sve dobro izmješati namastiti posudu sa uljem i posuti brašnom preporučeni promjer tepsije 25-30 cm peći u zagrijanoj pećnici 180°C oko 10 min.


    Bjeka kora / biskvit ‘mutiti bjelanjke sa šećerom dodati griz i sirće, sve dobro izmješati kao što je prikazano na videu prilikom pećenja bijela kora ce ispucati i narasti do 7-8 cm

     -Fil krema umutiti šlag kremu sa mlijekom mutiti dobro, sastaviti i izmješati šlag kremu i smjesu jaja i šećera u prahu, dodati rastopljenu bijelu čokoladu i sve dobro izmješati – Bjela krema sastaviti sve sastojke potom sve dugo mješati u snijeg –

    Sastaviti tortu crna kora-fil krema-bijela kora-fil krema-crna kora -jednakomjerno rasporediti bijelu kremu spolja, – posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade.
    Prijatno!

    Kokos kolačići sa čokoladom meni bolji od Rafaela











    Sastojci

    340 gr brasna
    270 gr putra ili margarina
    200 gr secera
    150 gr kokosa
    1 jaje
    50 gr cokolade za kuhanje
    1 zlicica ulja
    malo prah secera
    malo bombonica ili suhog grozdja za dekoraciju

    Priprema

    1.
    Zamjesiti tjesto od brasna, secera, kokosa, jaja i putera. Ostaviti u frizider da se “odmori” oko pola sata.
    2.
    Izvaditi iz frizidera, praviti male kuglice, staviti u tepsiju oblozenu masnim papirom. Vrhom okrugle varjace utisnuti rupicu na sredini. Peci blijedo.
    3.
    Pecene kolacice posuti prah secerom.
    4.
    Otopiti na pari cokoladu sa malo ulja i pazljivo zlicicom sipati u rupice.
    5.
    Dekorirati po volji. Ja sam stavila male zelene cokoladne bombonice.


    Torta bogatog okusa - Greta Garbo





    Potrebno 

    za kore:

    12 bjelanjaka
    12 žlica šećera
    4 žlice brašna (oštrog)
    300 gr. oraha mljevenih


    Za prvi premaz:

    120 gr. šećera
    50 gr. maslaca / margarina


    Za drugi premaz:
    120 gr. čokolade
    120 gr. maslaca / margarina


    Za kremu:

    12 žumanjaka
    8 žlica šećera
    1 dcl. mlijeka
    2 vanilija šećera
    250 gr. maslaca / margarina
    Priprema

    Kore:

    Bjelanjke i šećer izmiksajte pa dalje lagano mješajući žlicom dodavajte brašno i mljevene orahe. Od toga pećite 3 kore u manjem kalupu ili 1 koru u velikom kalupu (od pećnice).
    Stavite peći na laganiju temperaturu oko 180 stupnjeva na 20-25 min. Kad je pečena kora, ostavite ju da se hladi i poslije ju izrežite na 3 dijela (ukoliko ste pekli jednu).


    Premaz 1.:

    Šećer stavite na štednjak da se topi i kad postane smeđe – karamel boje dodajte u njega maslac i mješajte kratko dok ne postane karamel masa.
    Sada sa tom vrućom masom tanko premažite kore. Čak se ne mora niti sve utrošiti. Premaz ne smije biti debel, jer se neće moći rezati lijepe šnite torte.
    S obzirom kako se taj karamel jako brzo steže, ja sam ga čim se stvrdnuo cijelog izbockala nožem da malo popuca kora od karamela,a sve u svrhu boljeg rezanja torte.

    Premaz 2.:
    Od čokolade i maslaca napravite glazuru, a kad se glazura malo prohladi namažite ju na sve tri kore po karamelu. Ostavite da se stegne.
    Krema:

    Kuhajte na pari žumanjke, šećer i mlijeko dok se ne zgusne.U ohlađeno dodajte izrađeni maslac i sve dobro zajedno izmiksajte. Zatim se filom mažu sve tri kore na kojima je već karamel masa i čokoladna glazura.
     Fila ima dovoljno da se može bogato namazati cijela torta. Tortu ukrasiti po želji i mogućnosti.
    Prijatno!





    Kako se pravi slastičarska krema !




    Potrebno:


    500 ml mlijeka

    1 mahuna vanilije

    4 žumanjka

    150 g šećera

    50 g brašna ili gustina

    za čvrste kreme još

    1 list želatine



    Priprema:


    Zakuhati mlijeko skupa sa ostruganim sjemenkama iz mahune vanilije.

    Po želji staviti i praznu mahunu koju treba izvaditi kad mlijeko uzavre. (ako se ne kuha, prazna mahuna se može staviti u šećer pa praviti vanilin šećer).

    Žumanjke istući sa šećerom pa dodati brašno ili gustin izmiješati da nema grudica.

    U to uliti malo uzavrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka.


    Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.

    Maknuti s vatre i dok se hladi često promiješati da se po vrhu ne uhvati kožica, ili prekriti prozirnom folijom.

    Za brže hlađenje, kremu istresti na veću tacnu, raširiti i pokriti folijom.

    Za gušće kreme, kuhanu kremu maknuti sa vatre, neka malo stane, pa umiješati prethodno namočenu i ocijeđenu želatinu.

    Kako sam već navela, ovo je osnovna krema, koju možete obogatiti dodatkom tučenog slatkog vrhnja, pjenasto tučenim maslacem sa dodatkom otopljene čokolade, voćnim ekstraktom.

    Super ukusan doručak







    Potrebno

    kockica kvasca
    1 jogurt
    100 ml. mleka
    malo soli
    1kašika šećera
    500 – 600 gr. brašna
    malo ulja
    200 gr. sira
    3 jaja
    malo susama

    Priprema:

    Kvasac rastopiti u malo mlakoga mleka dodati šećer, pa kad se kvasac istopi dodati ostatak mleka, jaje jogurt brašno so pa umesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da naraste na toplom.Razviti testo prst debljine i vaditi male pogačice . Razbiti jaje, odvojiti, žumance od belanca. Svaku pogačicu namazati belancetom pa je poklopiti drugom pogačicom i redjati u pleh i ostaviti da naraste.
    Narasle margaite pritisnuti u sredini, ( ja sam isekla dno plastične čase) i napraviti udubljenje. Sir izdrobiti dodati jaje izmešati pa time puniti margarite.
    Namazati žumancetom i posuti susamom. Narasle margarite, peći na 180 stepeni C oko 25 min. Služiti tople. Izvaredno pecivo za doručak..Prijatno dragi moji!


    Kolač od oraha - Stari recept moje mame




    Potrebno

    Za koru:
     3 kom. jaja
     prstohvat soli
     150 ml. ulja
     150 gr. mljevenih oraha
     1 paketic praška za pecivo
     200 gr. secera
     300 gr. brasna
     150 ml. mlijeko

    Za nadjev:
     300 gr. grubo mljevenih oraha
     15 zlica secera
     200 gr. mlecne cokolade
     100 gr. cokolade za kuhanje
     100 gr. napolitanki
     300 gr. putera
    Jos:
     grubo mljevenih oraha

    Priprema:

    U posudu za mucenje,stavite jaja i secer.Miksajte dok masa postane pjenasta,te dodajte ulje u tankom mlazu stalno miksajuci.
    Dodajte i mlijekeo u tankom mlazu.Kada se sve lepo sajedinilo,dodajte sol,orahe te izmiksajte dok se sve lepo poveze.Na kraju dodajte brasno sa pecivom te ponovo izmiksajte dok se masa sajedini.
    Masu izlijte u pleh onaj najveci od pecnice oblozen pek papirom.Pecite u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni 40 minuta.
    Najbolje proveriti cackalicom dali je kora pecena.Kada je gotova,ostavite neka se ohladi.
    U serpu na vatri stavite natrganu cokoladu mijlecnu i za kuhanje (koristila sam kinder cokoladice),secer i puter.
    Mjesajte na tihoj vatri dok se sve lepo otopi.Kada se otopilo,dodajte orahe i sitno iseckane napolitanke.Promjesajte da se sve lepo poveze,te ostavite neka se prohladi.Nemora biti skroz hladno,moze i mlako.
    Koru presecite na dva dijela.Prvi dio stavite u pleh u koji se peko,te povrh biskvita stavite pola od nadjeva.Povrh nadjeva stavite drugu polovinu kreme,zagladite povrsinu te pospite sa mljevenim orasima.
    Ostavite kolac u frižider najbolje preko noci da se ukusi sajedine,potom secite na snite te posluizte.
    Prijatno!

    Pita po receptu moje prijateljice iz Makedonije






    Potrebno :
    500 g gotovih kora za pite
    fil
    500 g svježeg sira
    2 kom jaja
    4 kašike jogurta
    po potrebi soli
    za premazivanje kora
    1 kom jaje
    5-6 kašika ulja
    5-6 kašika jogurta
    malo soli

    Priprema:

    1.
    Za fil izmiješati jaja sa sirom i jogutrom, po potrebi posoliti
    U drugoj posudi izmiješati jaje sa jogurtom i uljem i malo posoliti, to je za premazivanje kora
    2.
    Kore presjeći na pola po dužini. Uzeti jedan list i premazati ga sa 1 kašikom premaza od ulja i jogurta, razvući preko cijele kore, najbolje četkicim, preko staviti još 1 list i premazati a preko toga staviti fil od sira i razvući do polovine kore. Saviti malo sa strana i uviti u rolat.
    3.
    Tako pripremljene rolnice stavljati u pleh premazan sa malo ulja ili prekriven papirom za pečenje.
    Premazati ih sa malo smjese od ulja i jogurta i posuti susamom
    4.
    Rernu zagrijati na 200 C i u zagrijanu staviti da se peku 20 -25 min .
    Prijatno!

    Pečene paprike za zimu







    Paprike po receptu moje svekrve. Ona nista ne vaga ,koliko kupi paprika,toliko ih napravia ostale sastojke dodaje po osjecaju.
    Vjerujem da se mladim domacicama ovo nece dopasti,i mene je to bunilo,ali paprike su toliko dobre da sam morala da se upustim u avanturu i da i ja “dobijem” taj osjecaj :)))
    Ona naglasava ovo: -paprika mora biti zdrava,cista i jako dobra i mesnata,znaci I klasa -tegle se moraju dobro sterilisati i pazljivo zatvoriti te stegnuti sa po nekoliko gumica..

    SASTOJCI:

    Potrebno je
    I klasa paprike
    eksencija
    ulje
    so
    secer
    bijeli luk
    persun

    PRIPREMA:

    Kolicinu paprika cete odrediti sami, a onda i ostalo.
    Pripremiti bijeli luk tako sto ga treba ocistiti i sitno isjeckati.
    Dosta persuna ocistiti i takodje sitno isjeckati. Pripremiti ciste tegle.
    U posebne posudice nasuti so,secer,ulje,eksenciju i vec pripremljen persun i bijeli luk.
    Paprike oprati,obrisati i ocistiti od sjemena.Redati u pleh i peci samo dok malo ne omeksaju.
    Mozda je potrebno jednom ih okrenuti ukoliko su dobro mesnate.
    Ne smiju priplanuti,znaci ostaju iste boje i kozica se NE odvaja.
    Znaci jako je vazno je da se ne prepeku,potrebno je samo da omeksaju jer ce jos omeksati kada se spuste u tegle.
    Izruciti pecene paprike u vecu posudu i nasoliti ih.Ako je neka paprika posebnovelika nju jos dosoliti iznutra.
    Vruce paprike redati u toplu (malo zagrijati) teglu sve dvije po dvije (a za to vrijeme staviti na pecenje drugi pleh paprika)
    Redati paprike u teglu na ovaj nacin:
    dvije parike
    +prstohvat soli
    +dva prstohvata secera
    +bijeli luk
    +persun
    +kasicica eksencije
    +2 kasicice ulja
    …i tako redom dok se ne utrosi. Pomalo pritiskati svaki red, ostaviti poklopljenu teglu na toplom i cekati sledecu turu paprika. Malo pritisnuti pa ponovo redati dok se tegla ne napuni.
    Pred kraj dva reda paprika ne soliti i ne stavljati eksenciju nego kad se zavrsi punjenje, pritisnuti pritiskivacem, probati sok koji su paprike pustile pa ako vam se dopada ne treba nista dodavati, ukoliko volite kiselije ili slanije dodajte sto mislite da nedostaje.Meni uglavnom nije potrebno, ta vodica bude mi bas po mjeri, nekako sladi.
    Tegle dobro zatvoriti, ja ispod poklopca stavim i celofan i ostavim u deku da odstoje 24 sata.