subota, 23. rujna 2017.

Pečeno pile na soli …Ja bolju piletinu nisam probala









Potrebno:


1 cijelo pile
1 šaka soli

Priprema:


Sve što je potrebno za ovakvo ukusno pripremljeno pile jesu pile i sol. Pile dakle operite i posušite krpom.

U lim za pečenje (bez ijedne kapi masnoće) stavite 1 punu šaku soli na mjestu gdje će pile ležati prsima.


Položite pile u lim i to tako da polegnete pile prsima na sol. Pritisnite da dobro prilegne.

Uključite pećnicu na 180 st. C i zaboravite na pile 1 sat. Nema polijevanja, dolijevanja, prelijevanja, okretanja. Ništa. Nakon sat vremena (ako je pile teže iznad kilograma, produžite vrijeme pečenja za desetak minuta) pile je pečeno.

Izvadite ga, prohladite, izrežite (kosti se same odvajaju od mesa) poslužite.
Prijatno!

Jutros sam ovo pravila za doručak , svi su toliko oduševljeni da sutra ide nova tura...




Potrebno:

500g tijesta za pizzu
Brzi umak od rajčice :
2žlice maslinovog ulja
400 g sjeckane rajčice/konzerva
1žličica meda
1/2žličice praška za pecivo
1 češanj češnjaka
sol
Ostalo:
1 žlica maslinovog ulja
1žličica sušene majčine dušice/bosiljak i sl.
300g toplivog sira
4 žlice naribanog parmezana
30-tak fetica suhe zimske salame/

Priprema:

1.
Napravite tijesto za pizzu koje najvise volite i inace radite.Ja sam koristila ovo tijesto za pizzu
Tijesto razvaljajte i narezite na kockice 5×5/trebalo bi vam ispasti oko 30-tak kom.
Ako stavljate mozzarellu onda je prije marinirajte u malo maslinovog ulja ,dodajte majcinu dusicu i malo soli,obican toplivi sir nemojte soliti.
Sir koji ste izabrali izrezite na kockice .
Stavite na svaki kvadrat tijesta komad sira i po želji šunku ili neku zimsku suhu salamu.
2.
Napravite brzi umak od rajcice/neki od mojih prijatelja su ovaj recept raditi s kecapom i rekli su da je bilo fino, ja nekako vise volim umak koji sama napravim a treba doslovno 5 min/jer mi nije puno sladak kao kecap:
U posudu zagrijte maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani cesnjak,pustite sekundu da zamirise ,dodajte rajcice ,med,pecivni prasak.Pustite da lagano krcka nekih 5 min.,da se sve poveze .
Malii trik:pecivni prasak smanjuje kiselost rajcice pogotovo zimi kad ih koristimo konzervirane.Posolite po ukusu.
Zarolajte kuglice tijesta zajedno sa nadjevom.Odlozite na radnu povrsinu ,poklopite i pustite da se dize 30min.
3.
Na dno posude/ja sam koristila dimenzija25x30/ stavite polovinu umakak od rajcice .Poslozite kuglice da se ne dodiruju.Prelijte ostatak umaka po kuglicama koristeci se zlicom da svaka kuglica bude premazana umakom.
4.
Premazane kuglice pospite naribanim sirom i parmezanom.
Pecite u zagrijanoj pecnici na 220C na zadnjoj vodilici nekih 40min.ili dok ne dobiju finu boju.
Gotovu pizzu izvadite iz pecnice i ostavite stajati 10min. prije serviranja da tijesto upije sav umak i da se malo ohladi prije serviranja.
Prijatno!

Slana torta- da vam gosti pamte večeru za cio život !






Potrebno:

1 pakovanje tost hleba
100g krem sira
4dl kisele pavlake
300g majoneza
5 obarenih jaja
5 kasicica kecapa
200g šunkarice
8 kiselih krastavcica
100g kackavalja

Priprema:

u tri posude ravnomerno rasporediti kiselu pavlaku i majonez. 
U prvu posudu (prvi fil) dodati jos i krem sir i 3 sitno isecena krastavcica.
U drugu posudu (drugi fil) dodati sunkaricu isecenu na kockice i kecap. 
U trecu posudu (treci fil) dodati izrendana jaja i preostale krastavcice sitno isecene. 
U tepsiju poredjati 6 parcadi tost hleba, premazati prvim filom, pa opet redjati tost hleb, pa premazati drugim filom, pa opet redjati tost hleb i namazati trecim filom i preko njega posuti izrendani kačkavalj. 
Prijatno!

Prste da poližeš: Za promjenu spremite piletinu na lovački način, nećete se pokajati









Ukusna piletina koju možete poslužiti uz bilo kakav prilog.

Obećavamo vam odličan ručak!
Potrebno

1 kg pilećih bataka
1 luk
1 paprika
2 čehne bijelog luka
100 ml vina
1 kašika paradajz pirea
1 konzerva paradajza
1 šolja crnih maslina
maslinovo ulje
so, biber
Priprema:

Piletinu kratko popržite da porumeni i izvadite iz tave.
U istoj tavi popržite luk i bijeli luk.
Dodajte papriku i dinstajte.
Ubacite piletinu, podlijte vinom pa dodajte paradajz i kašiku paradajz pirea.
Kuhajte 30-ak minuta pa uspite masline i kuhajte još 10-ak minuta, Poslužite toplo.

Prijatno!

Ukusan doručak :"PUNJENI UŠTIPCI-PICOLINA"


Potrebno:
Tijesto

  • 1 kg mekog brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 jogurt
  • 2 jaja
  • 0,5 l mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kvasac ( suhi ili svjezi )

  • Za punjenje:

  • ketchup
  • ajvar
  • salama
  • sudzuk
  • zdenka sir
  • tvrdi sir
  • šampinjoni


  • Priprema:
    Malo mlijeka , šećer i kvasac izmiješati
    U brašno staviti sve namirnice za tijesto i izmiješani kvasac i rukom dobro izraditi dok ne dobijemo glatko tijesto.
    Ostaviti ga dva sata u hladnjaku.
    za to vrijeme narendati salamu i sir a ostale sastojke tanko narezati…
    Rzvaljati tijesto ( da bude malo duguljasto ) tako da kad se preklopi bude veličine tave u kojoj ćete peći picolinu.
    Premazati ketchupom i ajvarom tako da krajevi tijesta ostanu suhi.
    Na jednu polovinu picoline narendati salamu i poredati sudžuk, šampinjone, zdenku i na kraju naribati tvrdi sir.
    Preklopiti tijesto i dobro zatvoriti krajeve .
    Pržiti na zagrijanom ulju u tavi prvo jednu pa drugu stranu.
    Izvaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće.

    "Čokoladna Torta "


    Potrebno:
    Kora:
  • 15 bjelanjaka
  • 300 gr. secera
  • 300 gr. mljevenih oraha
  • 4 kasike brasna
  • 2 kasike kakaa
  • Fil 1:
  • 10 zumanjaka
  • 300 gr. secera
  • 100 gr. cokolade
  • 250 gr. putera

  • Fil 2:
  • 5 zumanjaka
  • 500 ml. mlijeka
  • 200 gr. secera
  • 1 vanilin secer
  • 6 kasika brasna
  • 250 gr. putera

  • Priprema kore:
    Odvojite bjelanjke od zumanjaka.
    U jednu posudu stavite 10 zumanjaka u jednu 5.
    Od bjelanjaka izmutite cvrst snijeg.
    Bjelanjcima dodajte secer i nastavite sa mucenjem.
    Dodajte orahe pa sjedinite sa kasikom ne mikserom.
    Dodajte brasno i kakao pa opet izmjesajte kasikom ne mikserom.
    Tijesto podjelite u dva kalupa oblozena pek papirom.
    Pecite na 180 C dok biskvit nebude gotov,ako mislite da se nece fino ispec smanjite na 150 C da se vise susi.
    Kad su biskviti gotovi maknite ih iz peci,izvadite iz kalupa,maknite papir i pustite da se ohladi.
    Ohladjen biskvit prerezite samo jedan a drugi ostavite citav.
    Znaci imate sad 3 kore.

    Pripremajte fil broj 1.
    Na pari izmutite zumanjke i secer.
    Maknite sa pare, dodajte cokoladu i mutite dok se cokolada ne otopi.
    Kremu ostavite u frizider da se potpuno ohladi.
    Dok se krema hladi, vi izvadite puter da se omeksa na sobnoj temperaturi.
    Za to vrijeme pripremite drugi fil.
    Na pec stavite 300 ml. mlijeka i secer da prokuhaju.
    U posudu sa 5 zumanjaka dodajte brasno i ostatak mlijeka pa se to izmutite.
    Istresite u prokuhalo mlijeko i skuhajte kao puding.
    Ostavite da se potpuno ohladi, ponekad promjesajte i drzite poklopljeno da se nestvori kozica.
    Puter za drugi fil isto izvadite iz frizidera da omeksa.
    U potuno hladne kreme umutite po 250 gr. putera.
    Sad idemo sa filovanjem torte:
    Jedan dio prerezane kore stavite u kalup ili na tacnu.
    Na prvu koru istresite pola zutog fila to jest fila broj 2.
    Prekrite citavom korom (ovom koju niste presjekli) i na nju istresite pola cokoladnog fila (fila broj 1)
    Prekrite trecom korom pa ostavite u frizider da se torta malo stegne.
    Ostavite i zutu kremu u frizider da nebi omeksala, a cokoladnu nemorate ako cete je samo ovako prelit preko torte.
    Ako cete tortu ukrasavat cokoladnom kremom onda i nju ostavite u frizider.
    Kad je torta odstajala u frizideru bar sat vremena premazite je ostatkom zutog fila, pa ukrasite cokoladnim filom (ukrasite po želji ).
    Prijatno!

    Fina Karamel Torta


    Potrebno:
    kora
  • 4 jaja 
  • 80 g šećera
  • 80 g brašna
  • malo arome od vanile


  • Za karamel krem
  • 600 ml sl. pavlake/vrhnja za šlag 
  • 300 g  šećera
  • 160 g bele čokolade

  • Priprema:
     Za krem, zavreti slatku pavlaku. Maknuti sa vatre. Belu čokoladu sitno naseckati.
    U dubljem loncu, otopiti najpre 3 kaš. šećera, kad krene da se topi, dodavati malo po malo i tako otopiti svu količinu šećera, dok se ne karamelizira i ne dobije smeđu boju.
     Kada je šećer skroz otopljen, oprezno dodati najpre manji deo vrele pavalke, neprestano mešajući.
     Pa zatim sve ostalo, mešajte dok se ne dobije jednolična masa.
    Vodite računa pri nalivanju pavlake u vreli šećer, jer se ispušta velika količina vrele pare i masa brzo krene na gore, zato je bito imati što dublji lonac.
     U vrelu masu, umešati čokoladu, izmešati dok se sve lepo ne rastopi. Presipati masu u novu posudu, i ostaviti je da stoji u hladnjaku, najbolje preko noći.

    Belanca čvrsto lupajte sa šećerom i vanilom. Kada dobijete čvrst sneg, umešajte razmućena žumanca. Sjedinite i lagano umešajte brašno.
    Masu izlijte u podmazanu formu za torte vel. 23 cm i peći u zagrejanoj pećnici na 160*C, oko 30 – 35 minuta. Izvaditi, i pustiti da se skroz ohladi. Zatim biskvit izrezati na 3 kore.
    Dobro ohlađenu i zgusnutu karamel masu, ulupati mikserom, najpre niskom brzinom, zatim jačom, dok ne dobijete finu kremu.
    Kremom nafilovati kore, i celu tortu spolja. Ukrasiti po želji. Do serviranja držati u hladnjaku najmanje 3 sata.
    Prijatno!

    Čokoladne palačinke sa jagodama i slatkom pavlakom




    Potrebno:


    225 g brasna (1,5 solja od 2 dl)
    75 g kakao praha (1/2 solje od 2 dl)
    4 kasike secera
    1 vanilin secer
    4 dl mleka
    2 kasike rastopljenog maslaca
    2 jaja

    Fil

    2,5 dl slatkog vrhnja
    2 kasike secera
    oko 300 g svezih jagoda

    Umak od cokolade
    2,5 dl slatkog vrhnja
    200 g cokolade

    Priprema:
    Izmesati brasno sa secerom i kakaom u prahu. Sipati postepeno hladno mleko i mesati dok se ne dobije fina smesa bez grudvica.
    Dodati 2 jajeta (samo blago ulupana) i 2 kasike rastopljenog maslaca. Ispeci 10-12 palacinki na klasican nacin u zagrejanom tiganju na malo ulja.
    Jagode oprati, skinuti peteljke i iseci na sitne kockice. Umutiti slatku pavlaku u slag, dodati secer u prahu po ukusu i filovati ohladjene palacinke.
    Preko fila rasporediti seckane jagode pa sve zamotati u rolatic ili preklopiti na 4 dela.
     Za umak, zagrejati slatku pavlaku i pre nego sto provri pomeriti sa ringle. Dodati cokoladu izlomljenu na kockice i mesati dok se sve fino ne rastopi.

    Palacinke servirati sa toplim umakom i ukrasiti sa nekoliko svezih vockica.
    Posluživanje
    Na tanjir staviti 2 kasike toplog umaka od cokolade, malo rasiriti kasikom da dobije oblik kruga, preko toga “nacrtati” spiralicu od neumucene slatke pavlake i tankim stapicem brzo izvuci crte, povlaceci od sredine prema spolja da bi se dobila ovakva sara na tanjiru. Preko svega staviti palacinku koju smo presekli na pola i sve posuti sa malo secera u prahu.
    Prijatno!

    Savršena brza torta od Kokosa koja se ne peče



    Potrebno:
    Kora:

  • 100gr mlevenog keksa
  • 150gr ovsenih pahuljica
  • 60gr šećera u prahu
  • 100gr margarina

  • Fil:

  • 1 lit mleka
  • 120gr pudinga od vanile
  • 30gr gustina
  • 250gr šećera
  • 100gr kokosa
  • 150gr margarina


  • Priprema:
     Ovsene pahuljice malo propržiti u  tavi da blago porumene. Zatim nagrubo samleti u blenderu
     Kora: Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan . Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati
    Fil: Odvojiti malo mleka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mleko staviti vanil puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
    Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
    Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom

    Čokoladna fantazija gotova za 20 min




    Potrebno:


    1 l mleka
    200 g gustina
    1,5 šolja oko 300 g šećera
    5 kašika kakaa u prahu
    5o g maslaca
    3 kašike meda
    1 kesica vanilin šećera
    oko 30 kom čokoladnih keksića

    Priprema:


    U većoj posudi izmešati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer. Mleko podgrejati da bude mlako, sipati po malo u smesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno mešanje dok se ne zgusne. U vruću smesu dodati maslac i med i mešati da se istope.
    U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smesu, ostaviti 3-4 kašike, stavljati keks. Premazati ostatkom smese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći. Ukrasiti po želji.


    Prijatno !

    "Krem čorba od Šampinjona"




    Potrebno:


    1 glavica crnog luka
    300 gr šampinjona
    1 dcl ulja
    2, 5 dl mleka
    1 kocka za supu, pileća
    3 kašike pavlake
    2 kašike brašna
    suvi začin
    so i biber


    Priprema:

    Luk sitno iseckajte pa ga na ulju propržite. Dodajte šampinjone isečene na listiće, pa nastavite dinstanje. kad su luk i šampinjoni omekanili dodajte brašno i pržite još malo uz stalno mešanje. Posle 5 minuta nalijte pola litre vode i dodajte kocku za supu. nemojte još dodavati začine jer je kocka već slana.

    Kad se sve skuvalo probajte pa ako je potrebno dodajte začine, sklonite sa vatre pa umešajte pavlaku.
    Krem čorbu od šampinjona servirajte toplu.

    Prijatno!

    Torta bez pečenja u četiri boje


    Potrebno :
  • 240 ml. vode,
  • 100 gr. šećera,
  • 3 vanilin šećera,
  • 400 gr. mleka u prahu,
  • 250 gr. maslaca sobne temperature
  • podloga:
    I sloj:
  • 100 gr. mlevenog plazma keksa,
  • 100 gr. mlevenih oraha,
  • 6 kašika mleka

  • II sloj:
  • 150 gr. čokolade za kuvanje

  • III sloj:
  • 150 gr. bele čokolade

  • IV sloj:
  • 2 dcl. slatke pavlake ili 1 umućen šlag
  • Priprema:
    Prokuvati vodu, šećer i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i postepeno dodavati mleko u prahu stalno muteći mikserom. Zatim dodati i maslac, sve izmiksati da se dobije ujednačen i gladak krem.Od ove smese odvojiti 200gr. i dodati keks, orahe i mleko. Izmešati i rasporediti u kalup prečnika 20 cm.
    Ostaviti u zamrzivač nekoliko minuta dok se ne pripremi drugi sloj.Čokoladu za kuvanje istopiti pa sjediniti sa polovinom preostale smese od mleka u prahu. Mešati da se dobije fina krema i preliti preko sloja od keksa. Vratiti u zamrzivač desetak minuta.
    Belu čokoladu istopiti pa sjediniti sa preostalom smesom od mleka u prahu. Rasporediti preko tamnog dela.Torticu držati u frižideru nekoliko sati, može i preko noći. Skloniti obruč i naneti šlag ili umućenu slatku pavlaku.

    Čokoladna poslastica : Vjerujte uživaćete u svakom zalogaju


     Potrebno:
    Za koru
  • 9 belanaca
  • 9 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 9 kašika mleka
  • 6 kašika ulja
  • 9 kašika kakaoa
  • 12 kašika rendane čokolade
  • 9 kašika seckanih oraha
  • 3 male kašičice cimeta
  • 1 prašak za pecivo


  • Za fil:
  • 9 žumanaca
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina za kolače
  • 150 g šećera
  • 1 ravna supena kašika cimeta

  • Priprema
    1. Priprema kore: belanca umutiti, dodati šećer mutiti dok se šećer ne razbije. Dodati mleko, ulje, brašno, kakao. Lagano izmešati, dodati čokoladu, orahe, cimet, prašak za pecivo. Izmešati, izliti u podmazan kalup i peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora pečena. (U većoj tepsiji ispeći jednu koru pa iseći na tri dela)
    2. Prirpema fila: Na pari skuvajte žumanca sa šećerom. Kada počne da se zagreva dodajte čokoladu i margarin. Mešajte i kuvajte jako dugo, sve dok se ne zgusne. Na kraju dodajte cimet.
    3. Mazite kore i ukrasite po želji. Kolač čuvajte u frižideru dok se ne stegne. Najbolje bi bilo da prenoći u frižideru pre služenja.