subota, 23. rujna 2017.

Sočne kocke koje nije potrebno peći gotove za 20 min


Potrebni sastojci
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 2 žlice pšeničnog oštrog brašna tip 400
  • 2 žlice gussnela 
  • 100 g šećera
  • 1 l mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 200 g Čoko namaza
  • 5 krem bananica
  • 100 g čokolade
  • 700 g petit keksa
  • sok od 2 naranče
  • 2 vrećice šlag pjene
  • 250 ml mlijeka
  • po želji lješnjaka
    Priprema
    Dva pudinga od vanilije, brašno, gussnel te šećer umutiti u malo mlijeka. Ostatak mlijeka (od 1 l) zakuhati te u njega isuti prethodno sjedinjenu smjesu te kuhati 2-3 minute. U ohlađeno dodati maslac te sjediniti kremu električnim mikserom.
    Kremu ravnomjerno raspodijeliti na tri dijela. U prvi dio umiješati čoko namaz, u drugi dio bananice, a u treći dio naribanu čokoladu i sitno sjeckanh lješnjaka po želji.
    Slaganje
    Petit keks namočiti u sok od naranče te slagati na pripremljenu podlogu. Nakon toga redom slagati: prvu kremu, red petit keksa namočen u sok, drugu kremu, red petit keksa namočen u sok te treću kremu.
    Na kraju električnim mikserom umutiti 2 vrećice šlaga s 250 ml mlijeka te premazati kolač. Dobro ga ohladiti, narezati na kocke i poslužiti.

    Čarolija ukusa kocke :" ŠUMSKA VILA "


    Potrebno:
    Kora:
  • 9 bjelanjaka
  • 12 žlica šećera 
  • 12 žlica mljevenih lješnjaka
  • 1 žlica pšeničnog oštrog brašna
  • 1 vrećica Praška za pecivo
  • Crvena krema:
  • 45 dag šumskog voća
  • 20 dag Šećera ( kristal)
  • po potrebi vode
  • 20 dag malina
  • 2 vrećice Vanilin pudinga

  • Žuta krema:
  • 9 žumanjaka
  • 15 dag Šećera 
  • 1 vrećicu Vanilin šećera
  • 3 žlice škrobnog brašna
  • 3 žlice Pšeničnog oštrog brašna
  • 1/2l mlijeka
  • 25 dag putera/maslaca

  • Glazura:
  • 20 dag Čokolade za kuhanje
  • 5 žlica Ulja
  • Priprema
    – Bjelanjke i šećer dobro istucite.
    – Lagano kuhačom umiješajte ostale sastojke.
    – Stavite peći na papiru za pečenje, u pleh od pećnice i pecite na 180°C, oko 20 minuta.
    – Kad je pečeno, prerežite koru popola i svaku koru namažite crvenom kremom., pa žutom kremom.
    -Za žutu kremu stavite kuhati mlijeko, ostalo sve skupa izmiksajte osim margarina ( maslaca).
    Kad se ohladi, izradite maslac ili margarin, te u to dodajte žutu kremu.
    – Za crvenu kremu od voća, propasirajte voće i dodajte mu šećer. Stavite na vatru, te zakuhajte s pudingom.
    Slažite ovako: prva kora, crvena krema, žuta krema, čokoladna glazura, druga kora, crvena krema, žuta krema pa čokoladna glazura. ja svaku koru posebno namažem, prelijem čokoladom, pa ih stavim jednu na drugu.
    Posluživanje
    Koristiti možete razne vrste bobičastog voća, kao i razne orašate kombinacije, kako želite! Meni su najbolje ove što vidite, sa šumskim voćem i lješnjacima.

    Predivna kremasta torta sa jagodama i čokoladom




    Potrebno:

    Za kore:

    9 bjelanjaka
    300 g šećera
    1 žlica jabučnog octa

    Za kremu:
    9 žumanjaka
    4 kašike šećera
    3 vanilin šećera
    3 kašike oštrog brašna
    1 kašika gustina
    250 ml mlijeka
    250 g maslaca
    800 g jagoda
    600 ml slatkog vrhnja
    300 g čokolade za kuhanje
    4 kašike suncokretovog ulja


    Priprema:

    Za kore miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodati šećer i ocat te miksati tako dugo dok smjesa ne postane sjajna. Veliki lim od pećnice obložiti papirom za pečenje koji treba dobro nauljiti, pa potom preko njega rasporediti smjesu od bjelanjaka i šećera. Poravnati površinu pa peći u pećnici na 140ºC 1,5 sat. Kora bi nakon ovog vremena trebala blago požutjeti i biti potpuno hrskava na dodir. Pečenu koru oprezno iskrenuti iz lima i maknuti papir za pečenje, sa čijim odljepljivanjem ne biste trebali imati većih problema ukoliko ste papir doista dobro nauljili.
    Pečenu koru izrezati na tri jednaka dijela. U međuvremenu otopiti čokoladu sa 50 g maslaca i uljem. Prerezane kore premazati ravnomjerno otopljenom čokoladom pa pustiti da se potpuno ohladi i stisne.

    Za kremu 
    Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, gustin i mlijeko. Sve skupa kuhati u loncu na pari nekoliko minuta. Krema se jako brzo ukuha i postane gusta, dovoljno je 3-4 minute. U ohlađenu kremu umiksati prethodno izrađen maslac.

    Vrhnje za šlag umiksati u čvrsti šlag, jagode isjeći na manje komadiće.

    Slagati redom koru, žutu kremu, jagode, šlag…i tako dok sve ne potrošite. Za kraj naribajte samo po vrhu malo čokolade i to je to. Meni je ova torta najljepša kad ostane ovako čupav sa strana. Dobro rashladiti sve skupa i uživati u nesvakidašnje finom okusu. Torta će se nakon što odstoji, a najbolje je da to bude preko noći u frižideru, puno lakše rezati s obzirom da je jako usaka i visoka.
    Prijatno!

    Savršenstvo koje se topi u ustima :" MILKA TORTA "




    Potrebno:

    Kora

    15 belanaca
    30 kašika kristal secera
    15 kašika mlevene plazme
    15 kašika mlevenih oraha
    prašak za pecivo 1/2 kesice


    Fil
    15 žumanaca
    200 gr kristal šecera
    1/2 l mleka
    5 kašika gustina
    5 kašika kristal secera
    2 pakovanja margarina ili maslaca
    100gr bele milka čokolade
    100 gr crne milka čokolade
    150gr seckanih oraha
    150 gr mlevene plazme
    3 kesice šlag pjene

    Priprema:
    Ulupati 15 belanaca. dodati 30 kasika secera i mutiti, zatim 15 kašika plazme, 15 kasika oraha i prasak za pecivo.
    Podmazati mannji kalup za torte i peci oko 40 minuta na 200C.
    Zatim koru izruciti iz kalupa, sacekati da se ohladi i koncem iseci na 4 dela kroz sredinu, tako da dobijete cetiri kore ,(ako vam se ne žuri mozete peci i koru po koru ).

    Fil- Skuvati na pari prethodno umucena zumanca sa 200 gr secera.
    Posebno skuvati 1/2 l mleka sa 5 kasika gustina i 5 kasika secera(kuva se kao puding). Umutiti 2 margarina ili maslaca(sta vise volite).
    Hladne delove fila sjediniti sa margarinom i dodati 100 gr iseckane i bele i crne cokolade, 150 gr iseckanih oraha i 150gr mlevene plazme.
    Nafilovati kore i gore ukrasiti šlagom.

    Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
    Prijatno!

    Kremasti užitak :"KEKS NA EKS"


    Potrebno:
    Za koru :
    8 bjelanjaka
    8 kašika brašna
    8 kašika šećera
    1/2 praška za pecivo
    3 kašike  ulja


    Za kremu:
    8 žumanjaka
    8 žlica šećera
    6 žlica gustina
    2 žlice oštrog brašna
    3 vanilin šećera
    8 dl mlijeka
    25 dag margarina ili maslaca
    3 velike žlice čoko namaza (nutella ili nešto slično)
    malo pakiranje keksa pettit beure
    2 dl slatkog vrhnja za šlag


    Priprema:
    Za koru odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada dodati postepeno šećer, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobivenu smjesu izliti u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili. (lim srednje veličine cca 30×40 cm). 
    Peći u pećnici na 180ºC 25 minuta.
    Pred kraj pečenja kore pripremiti kremu: miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodati cca 2 dl mlijeka (ostatak staviti na vatru da zakuha), brašno i gustin. Ukuhati u preostalo mlijeko, miješati neprestano dok se ne zgusne (3-4 minute će biti dovoljno jer se gustin ovdje ponaša kao puding i takva krema se brzo zgusne). U vruću kremu umiksati maslac ili margarin izrezan na komadiće. Miksati dok se sve lijepo ne ujednači.
    Sada preko vruće kore preliti polovicu vruće kreme, poravnati pa preko kreme složiti red keksa umočenih kratko u mlijeko. U ostatak kreme umiksati čokonamaz, pa tom smeđom kremom prekriti kekse. Ostaviti da se sve skupa dobro rashladi. Na kraju premazati cijeli kolač izmiksanim  vrhnjem za šlag i posipati po želji ribanom čokoladom.
    Prijatno !

    petak, 22. rujna 2017.

    Recept za Hljepčiće bez kvasca koi su gotovi bukvalno za 15 min





    Potrebno ;


    200 ml. jogurta
    200gr. bijelog (može i crnog) brašna
    50gr.kukuruznog brašna,
    2 ravne kafene kašičice soli,
    pola kašičice sode bikarbone.

    Priprema:

    Sve sastaviti, umutiti prvo kašikom, a poslje završiti rukama. Sasuti na pobrašnavljen sto, podjeliti tijesto na 6 loptica, staviti u tepsiju pa u zagrijanu rernu.
    Peći oko 10min. na 200 stepeni. Ispečene hjlebčiće vaditi mokrim rukama – umiti svaku, pa ostaviti da se malo prohlade.

    Prijatno!

    Bolja od ajvara i pinđura: Lovačka salata je broj jedan za zimnicu!






    Pravi se od onoga što vam ostane od ajvara i ostalih zimskih slanih poslasticaKada završite sa pripremom ajvara i ostale zimnice, bacite se na pripremu lovačke salate.Ona se pravi od svega što vam je ostalo – paprike, paradajza, patlidžana, sa dodatkom šargarepe i crnog i belog luka.Priprema je veoma jednostavna, a ukus jedinstven – nešto izmeđuajvara, ljutenice i pinđura.Sastojci: 1 l paradajz soka, 2 kg paprike, 500 g crnog luka, 500 g šargarepe, 100 g soli, 100 g šećera, 100 ml jabukovog sirćeta, 100 ml ulja, 2 kašike sušenog peršunovog lista, list lovora, po želji 6 čenova belog luka, kesica konzervansa.Priprema: Samleti crni luk i dodati ga paradajz soku. Kuvati pola sata na srednjoj vatri. Za to vreme očistiti i iseckati papriku na kockice, a šargarepu na kolutiće. Pripremiti i beli luk, i njega samleti.Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka, dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom. Promešati pa ostaviti da se kuva između 90 i 120 minuta, u zavisnosti od toga koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, kao i jačine šporeta.Posle sat i po proveriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi. Gustina treba da je nešto kao za ajvar. List lovora može se izvaditi. Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promešati i ostaviti 10 minuta da odstoji. Od ove mere dobije se 5 velikih tegli i jedna mala.Tegle poređati u pleh, uključiti rernu na 60 stepeni i zagrejati tegle. U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja. Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac. Ostavite gde inače držite ostalu zimnicu.

    Pita koja je zaludjela sve one koji su je probali ,jedva čekam da je ponovo pravim




    Potrebno:

    1 pakiranje gotovih kora za savijače
     5-6 tikvica
     50 dag bijelog kravljeg sira
     5 jaja
     5 žlica kiselog vrhnja
     1 žlica grisa
     žličica praška za pecivo
     vegeta, sol, papar

    Priprema:

    Tikvice oguliri i naribati. Pustiti da posoljene odstoje 15-tak minuta pa ocijediti rukama.
    Pomiješati sir sa 3 jaja, 2 žlice kiselog vrhnja i grisom. Začiniti po želji. Ja koristim vegetu, no ako niste ljubitelj možete začiniti solju i paprom.
    U lim premazan maslacom složiti jedan list kore pa po njemu rasporediti prvo tikvicu pa smjesu od sira a potom staviti drugu koru koju lagano pritiskujući rukama ‘nagužvati’ na veličinu lima. Postupak ponavljati sve dok ima nadjeva.
    Završiti korom koju treba poravnati i izrezati na veličinu lima ukoliko je prevelika.
    Zaliti mješavinom jaja i kiselog vrhnja, pa izrezati bučnicu na kocke oštrim nožem kako bi se preljev od jaja i vrhnja rasporedio unutar bučnice.
    Peći bučnicu na 180℃ oko 30 min dok ne postana zlatno smeđa.
    Malo ohladiti i poslužiti rezanu na kocke. Može poslužiti kao fina zakuska za goste, kao lagani ručak uz neku konkretniju salatu, kao toplo predjelo ili pak ovako kao mi večeras – za večeru ???? Ukusna je topla ili hladna a uz nju idealno paše čaša hladnog jogurta.
    Prijatno !




    četvrtak, 21. rujna 2017.

    Čokoladne kocke s kikiriki maslacem









    Ukusne, mekane, a ujedno i hrskave Crunchy čokoladne kocke s kikirki maslacem! Jednostavan i zabavan recept za velike i male!

    Sastojci

    – 240 g čokolade za kuhanje
    – 250 g kikiriki maslaca
    – 60 g maslaca
    – 90 g meda
    – 75 g corn flakesa

    Priprema

    U posudi iznad pare zajedno otopite čokoladu, med, maslac i kikiriki maslac.
    Kada dobijete lijepu, glatku smjesu dodajte corn flakes pa sve dobro izmiješajte.
    Manji kalup za pečenje (cca 20×20 cm) obložite masnim papirom pa izlijte u njega pripremljenu smjesu. Kolač spremite u hladnjak barem na dva sata, kako bi očvrsnuo.
    Kada se kolač ohladi i dovoljno stisne, izvadite ga iz kalupa zajedno sa papirom i ostavite na sobnoj temperaturi 20-ak minuta. Zatim ga režite tankim, ali oštrim nožem na kocke željene veličine.

    Sladoled Torta sa malinama gotova za 10 min…




    Potrebno :
    1 kg šlaga
    1 l kisele vode
    2 pavlake
    2 kutije mlevenog Plazma keksa
    2 kutije zamrznutih malina

    Priprema:

    1
    Šlag umutiti sa kiselom vodom i napravljenu smesu podeliti na tri dela.
    2
    Jedan deo pomešati sa keksom i pavlakom i tu masu oblikovati na tacni.
    3
    Drugi deo pomesati sa malinama(ako želite malo slađi kolač malinama prije stavljanja u šlag dodajte šećera u prahu po želji ) i staviti na napravljenu smesu i treći deo (samo šlag) staviti gore.
    Otaviti da ohladi u frizideru i to je to .
    Prijatno !


    RUM KUGLICE koje se prave vrlo lako i bez pečenja !!!




    Potrebno:
     150 g čokolade
     50 g maslaca
     150 g miješano mljevenih lješnjaka i badem/pistacija
     2 žlice ruma+2 žlice smeđeg šećera
     2 žlice ruma

    Priprema:

    Čokoladu i maslac otopite na pari. Dodajte mljevene lješnjake i bademe, promiješajte. Rum i šećer zagrijavajte da se šećer otopi i ostavite da se lagano prohladi, zatim dodajte u smjesu s čokoladom i promiješajte. Dodajte još 2 žlice ruma, promiješajte i oblikujte masu u kuglice.
     Uvaljajte ih u kakao, cimet ili otopljenu čokoladu.Kuglice stavite u frižider na nekoliko sati da se stisnu.
    Prijatno !


    Kada probate ovaj kremasti užitak nećete znati granice ...




    Potrebno:

    Za koru:
    6 belanaca
    250 g šećera
    2 kašike brašna
    1 kašika sirćeta
    150 g čokolade
    50 g margarina

    Za fil od vanile:

    6 žumanaca
    250 g šećera
    4 kašike gustina
    2 pudinga od vanile
    1 l mleka
    375 g margarina

    Fil od jagoda:

    600 g jagoda
    250 g šećera
    200 m soka od jagoda
    3 pudinga od jagoda
    400 ml slatke pavlake

    Priprema:

    Kora
    1. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, potom dodati sirće i mutiti još malo.
    2. Varjačom polako umešati brašno. Dobijenu smesu sipati na pleh obložen papirom za pečenje.
    3. Koru sušiti na 120°C 90 min.
    4. Posebno otopiti čokoladu sa margarinom i preliti preko ohlađ ene kore.
    Fil od vanile
    1. U šerpu sipati 9 dl mleka i kuvati dok ne proključa.
    2. Umutiti žumanca sa šećerom. Posebno razmutiti gustin i puding od vanile sa preostalim mlekom. Zatim sjediniti umućena žumanca sa smesom od pudinga pa sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj
    temperaturi dok se ne zgusne.
    3. U ohlađ eni fil dodati omekšao margarin i umutiti.
    Fil od jagoda
    1. Sjediniti izmiksane jagode, šećer i polovinu soka od jagoda pa kuvati 5 minuta.
    2. Preostali sok razmutiti sa pudingom od jagoda pa sipati u smesu od miksanih jagoda i kuvati dok se ne zgusne.
    3. U ohlađ enu smesu dodati polovinu šlaga od slatke pavlake i umutiti.
    Finalni postupak
    1. Koru premazati filom od vanile, zatim naneti fil od jagoda i ukrasiti preostalim šlagom.
    Prijatno!



    Super crno bijele kocke -Bez pečenja a nisu skupe ..




    Potrebno:

    Petit keks
    1 litra mlijeka
    12 žlica gustina
    8 žlica šećera
    200g margarina
    300g čokolade za kuhanje
    1/2 litre slatkog vrhnja

    Priprema:

    bijela krema
    Pomijesati 2 dcl mlijeka sa 12 žlica gustina te dobro umutiti žlicom da se razbiju grudice. U 8 dcl mlijeka staviti 8 žlica secera i staviti da kuha. U vrelo mlijeko ubaciti smjesu sa gustinom i neprestano mjesati dok se ne zgusne. U ohladjeno dodati 200 gr umućenog margarina i dobro umutiti(ako je pregusto za mutiti kapnuti malo mlijeka).
    Crna krema
    Otopiti 300 gr cokolade za kuhanje u 1/2 litre slatkog vrhnja (topiti na laganoj vatri, mijesati stalno-ne smije prokuhati) Preliti preko bijele kreme  ide petit keks kao podloga bijela krema pa crna 
    Ohladiti pa poslužiti 
    Prijatno!