utorak, 12. rujna 2017.

" Greta Torta "






Potrebno

Za koru: 
(mjere za jednu, pečete četiri)
4 kom belanca
5 kašika šećera
8 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
Premaz za kore
200 gr čokolade
6 kašika ulja

Za fil:
16 kom žumanaca
750 ml mleka
16 kašika šećera
8 kaška brašna
250 gr putera
100 gr prah šećera
aroma vanile

Za glazuru:

80 gr čokolade
2 kašike ulja

Priprema

Dobro umutite belanca, njima dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrtst sneg. Orahe pomešajte sa brašnom, pa lagano, kašiku po kašiku dodajte u belanca, mikser smanjite na najmanju brzinu.

Dobijenu masu razlijte u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Ja sam pekla u okruglom plehu, prečnika 26cm.

Pečete četiri ovakve kore.

Čokoladu i ulje rastopite na pari i premažite svaku koru čokoladom.

Ostavite da se čokolada ohladi.

U 300 ml hladnog mleka razmutite brašno, pa u to dodajte žumanca koja su penasto umućena sa šećerom, umutite u homogenu masu, tako da nema grudvica.

Ostatak mleka stavite na šporet da provri i u kipuće mleko dodajte masu od žumanaca i brašna. Kuvajte neprekidno mešajući dok se masa ne zgusne.
Ostavite da se fil ohladi.

Ukoliko vam je lakše, možete sve sastojke fino izmešati, i fil kuvati na pari ili u mikrotalasnoj. Vodite samo računa da vam se ne naprave grudvice.


U hladan fil dodajte penasto umućen maslac sa prah šecerom. Pre mućenja ostavite da vam maslac fino omekša. Na kraju dodajte aromu vanile.


Filujte svaku koru filom. Na zadnu stavite glazuru od čokolade. Sa strane možete ukrasiti šlagom ili čokoladom, po želji.

Prijatno !



Keks torta sa slatkom pavlakom gotova za pola sata!






Potrebno :

oko 600 gr keksa
1/2 l slatke pavlake 
6 kesica nes kafe
2 jaja
8 + 6 kašika šećera
1/2 l vode
2 kesice šlaga
2 dl mineralne vode
Priprema
Najpre skuvati nes kafu (u granulama, nemojte koristiti 2 u 1, ni 3 u 1) i 8 kašika šećera u 1/2 l vode, i ostaviti da se ohladi.
Fil:
Slatku pavlaku, dobro rashlađenu dobro umutiti mikserom.
U drugoj, velikoj posudi dobro umutiti  na pari 2 belanca, dodati 6 kašika šećera i 2 žumanca, pa polako izmešati. u ohladeno odati umućenu slatku pavlaku, pa sve polako i dobro izmešati.
Na tacnu staviti par kašika fila, pa ređati keks koji prvo potopimo u nes kafu. Opet red fila, pa red keksa natopljenog nes kafom, dok se ne potroši sav materijal.
Sutradan, pre služenja, umutiti šlag sa mineralnom vodom, pa tortu premazati i ukrasiti, ja sam je posula čokoladnim dražejama.

Tortu sa slike pravila sam sa prelepim kakao keksićima Zlatni Pek, slagala sam 6×3 keksa na tacnu, i imala sam 4 reda keksa (to je oko 600 gr).


Prijatno!





Čokoladna plazma torta, savršenstvo od poslastice





Sastojci
mjere za jednu koru

4 veća belanca
5 kašika šećera
7 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
pola kesice praška za pecivo
napraviti 3 ovakve kore


Za fil:

12 žumanaca
10 kašika šećera
250 g. maslaca ili margarina
180 g. šećera u prahu
200 g. mlevenog plazma keksa
250 g. mleka u prahu
3 dcl. mlečne slatke pavlake
150 g. čokolade za kuvanje
šlag i čokolada za dekoraciju


Priprema:

Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Lagano umešati orahe, brašno i prašak za pecivo. Pripremiti kalup za pečenje prečnika 26 cm., na dno staviti papir, ivice nemojte podmazivati, sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12-15 minuta. Ostaviti da se prohladi i tek onda koru tankim nožem odvojiti od oboda, tako se neće skupiti i znatno smanjiti obim.

Za fil:
Žumanca i 10 kašika šećera umutiti u gustu smesu, da žumanca pobele. Kuvati na pari oko 15 minuta uz povremeno mešanje pa ostaviti da se skroz ohladi.
Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati prethodnu smesu, izmiksati, dodati i umućenu slatku pavlaku, plazmu i mleko u prahu i sve dobro izmešati.
Jednu trećinu smese odvojiti a u ostatak dodati istopljenu čokoladu.
Filove ostaviti 1 sat u frižider pa filovati tortu.

kora-braon fil-kora-žuti fil-kora-braon fil


Tortu ostaviti preko noći u frižider da kore lepo omekšaju, filovi se stegnu i da se sjedine ukusi. Sledeći dan dekorisati šlagom i čokoladom.

Mleko u prahu mora biti kvalitetno inače ima osobinu da se “razliva” i tako razređuje fil.

Prijatno!





Jednostavna čokoladna torta. Vrlo slična doboš torti a lakša za napravit





Potrebno:

Za kore
7-8 jaja
7-8 kasika secera
7-8 kasika brasna

Za fil:
5 jaja
2 stangle cokolad sa 70 % kakaa od 85 gr
250 gr margarina ili maslaca
200 gr secera
malo ruma

Za glazuru:
100 gr cokolade sa 70 % kakaa
4 kasika ulja

Prprema
Za kore :
Umutit bjelanca, dodati secer, zumanca i jos malo promutiti mikserom pa dodavati kasiku po kasiku brasna polako mijesajuci kasikom da masa ne splasne.Od ove smjese ispeći
2 kore u plehu od rerne pa ih podijeliti na 3 dijela .Obavezno stavite pek papir radi lakšeg vađenja da vam ne zalijepi ili malo više pouljite pleh pa pospite brašnom 

Za fil :
Jaja umutit na pari sa secerom, dodati cokoladu i ostaviti da se prohladi. U hladan fil dodati umucen margarin ili maslac i po želji ruma.
Cokoladu istopiti i dodati joj ulje pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi
Slagati kore i filovati a spolja takodje premazati filom i ostaviti da se malo stegne u frizideru pa preliti glazurom i obvezno cuvati u frizideru.
Ova glazura ima malo vise ulja nego obicno ali zbog toga ne puca u toku rezanja
Prijatno!

PETIT KREMŠNITE – Kolač bez jaja,ne peče se i gotov je za 20 minuta !!!





Sastojci :


3 kesice vanilinog šećera

250 ml vrhnja za šlag

4 kesice pudinga od vanilije

200 gr gustina

150 gr šećera

1,8-2 l mlijeka

pakovanje Petit keksa

lisnato tijesto


Priprema :

Od 2 litra mlijeka odvojite 400 ml,a zatim ostatak mlijeka skuhati,pomiješati šećer i vanilin šećer.
zatim pomiješati puding i gustin sa 400 ml mlijeka.
Nakon što provri,skinuti sa ringle i postepeno dodavati masu gustina i pudinga – miješati.
Smanjite ringlu na 1 i ponovo kuhati dok smjesa ne postane gusta.
Ostavite da se hladi i prekrijte.
Mikserom umutiti vrhnje za šlag i dodati u smjesu.Kekse natopite u mlijeko i poredajte zatim preko smjesu i ponovite postupak dok imate fila.
Kolač ostavite u frižider,dekorišite šlagom i poslužite.

Prijatno!

Stari recept iz jedne mostarske slastičarnice










Postoji više varijanti ove torte, ali za koju god da se odlučite dobit ćete slasticu idealnu za one koji vole lagane i nježne okuse. Po receptu koji ovdje donosimo pravili su ovu tortu u jednoj mostarskoj slastičarnici.

Sastojci

Za biskvit:

● 2 žumanjka

● 1 jaje

● 2 kašike šećera

● 2 kašike brašna

Za posip:

● 200 g šećera

● 100 g lješnjaka

● 1 list oblatne

Za kremu:

● 1 l mlijeka

● 500 g šećera

● 2 vanilij šećera

● 40 g želatine u prahu

● 3 šlag pjene

● 0,5 l vrhnja za šlag


Priprema:


Umutiti žumanjke, jaje i šećer pjenasto i u to dodati brašno, dobro izmješati. Kalup za tortu ili okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, izliti smjesu i peći na 180 °C 15-ak minuta.

Šećer karamelizirati i u to dodati cijele lješnjake. Izliti na pouljen tanjir i ohladiti. Kad se ohladi samljeti. Samljeti i list oblatne, pa sve dobro izmiješati.


Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici. Mlijeko, šećer i vanilij šećer se kuhaju, ali ne smije prokuhati. Kad je mlijeko skoro prokuhalo doda se želatina, dobro se izmješa dok se ne rastopi, ali mlijeko ne smije da proključa.Dobro ohladiti, smjesa treba da pude kao puding. Kad je smjesa kao puding, umutiti šlag prema uputi proizvođača i izmješati sa prethodno napravljenom smjesom.

Jednu dublju okruglu šerpu, dimenzija malo manjih od kalupa za pečenje kore, obložiti najlon folijom. Staviti red kreme, pa posuti pripremljenom smjesom lješnjaka i oblatne, tako redom dok se sva smjesa ne potroši, na kraju ide krema. Pokriti aluminijskom folijom i ostaviti jedan dan u zamrzivaču.

Umutiti vrhnje za šlag, na biskvit staviti smjesu iz zamrzivača, premazati cijelu tortu šlagom i ukrasiti po želji.

Prijatno!








Naj jednostavniji kolač sa jabukama i grizom







Sastojci:


– 1 solja griza

– 1 solja brasna

– 1 solja ulja

– 1\2 solje mleka

– 1 jaje

– 1 kesica prasak za pecivo

– 1 kesica vanilin secer

– 1\2 kesice cimeta

– 2 nastrugane jabuke

Preliv:

– 4 kasike secera

– 4 kasike mleka

– kasike ulja

– 100gr cokolade za kuvanje

– 1 solja( moze koju vi uzmete za belu kafu i tom istom soljom sve merite

– 1 solja secera, koja ide u testo, a koju sam ispustila prilikom pisanja




Priprema:

Umutiti jedno jaje sa secerom, pa dodati griz, brasno, prasak za pecivo, vanilin secer, mleko, ulje, jabuke, 1\2 kesice cimeta. Sve dobro izmesati i sipati u podmascen pleh .
Peci u zagrejanoj rerni dok kolac ne porumeni, proveriti nozem , i kad je pecen izvaditi iz rerne, vruc kolac preliti prelivom.4 kasike ulja, 4 kasike secera, 4 kasike mleka i 100gr.cokolade sve to umutiti na laganoj temperaturi i preliti kolac.

Ohladjen kolac iseci po zelji i posluziti.









Ova torta je rajska poslastica-Čak nemora ni da se peče od samo 4 sastojka





 Priprema:

250 gr mevenog Plazma keksa
 100 gr puter
 400 gr Nutele
 500 gr  krem sir

Priprema:

Sjedinite puter sa 1 supenom kašikom  Nutele i dobro otopite na vodenoj pari (ili u mikrotalasnoj pećnici). Ovom mešavinom prelijte mleveni keks. Ostavite u frižider. Pomešajte ostatak Nutele sa  sirom pomoću miksera. Dobijenu smesu, takođe, ostavite u frižider. Izvadite iz frižidera vašu osnovu za tortu. Stavite je u kalup.Dobro je poravnajte, koristeći čašu.
Odozgo stavite smesu od sira i čokoladnog krema, dobro je raspoređujući po osnovi. Ostavite tortu u frižider na 20-ak minuta da se spoje. Rajska -poslastica je gotova. Izgleda odlično, a ukus je zaista neverovatan, jer kombinacija mekog sira i zasićenog čokoladnog ukusa je – fantastična… Ova torta će vas spasiti ako se slučajno najave gosti . Tortu možete pripremati sa svojim detetom, njemu će se sigurno svideti – uopšte nije teško.Po želji možete dekorisati prroprženim sitnim lješnjacima .
Prijatno !


OBLATNE – Ovakve dosad niste probali !











SASTOJCI:

Tijesto
oblatna, 2 lista
bjelanjak, 6
šećer, 200 g
mljeveni orasi, 200 g
Nadjev
žumanjak, 6
šećer, 150 g
crna kava, 5 žlica jaka
čokolada za kuhanje, 100 g
margarin, 200 g ili maslac

PRIPREMA:

Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne).
Oblatne staviti na obrnutu stranu lima za pečenje i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju.
Za nadjev je potrebno izraditi žumanjke i šećer na pari. Kada se smjesa zgusne dodati kavu i otopljenu čokoladu. Smjesa je rjeđa, no u hladnjaku se stisne. U rashlađenu smjesu dodati margarin ili maslac.
Oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini) kako bi dobili četiri dijela. Nadjev podijelite na četiri dijela.
Oblatne namažite i slažite jednu na drugu, zadnju oblatnu ne mazati odmah nadjevom. Preko nje staviti papir za pečenje i nekim teretom pritisnuti kako bi se oblatne izravnale.
Kad se oblatna izravna, preko nje staviti nadjev i posuti orasima.


ponedjeljak, 11. rujna 2017.

Torta sa jagodama!





Potrebno:

Za kore x3:
3 jaja 
3 kašike šećera 
3 kašike brašna 
1 kašikica  kakaa 
1 kašika ulja 
pola praška za pecivo

Za fil :
600 ml mleka
2 pudinga od vanile
4 kašike šećera
125 gr margarina
100 gr šećera u prahu
400 ml slatke pavlake
200 – 300 gr jagoda

Za glazuru :
1 čokolada 
1-2 kašike ulja 
1 kašika mlijeka 

Priprema:
Za kore umutiti jaja sa šećerom pa dodati ulje i ostale navedene sastojke i sad zavisi dali volite deblje ili tanje kore .Ja sam pekla u tepsiji 28 nekih 10 -15 min u zagrijanj rerni na 200 stepeni zavisno od rerne .Kore malo poprskati mlijekom i ostaviti da se ohlade .
Za fil:
Umutiti puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri.
Kad provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne.
Kada se zgusnuo skloniti da se ohladi.
Ulupati penasti margarin i šećer u prahu, pa dodati im ohladjeni puding koji smo prethodno razbili mikserom.
Umutiti sve zajedno.
Ulupati slatku pavlaku i dodati pola  slatke pavlake pudingu pa opet umutiti.
Preko kore  namazati sloj slatke pavlake, poredjati iseckane jagode i naneti pola puding krema.
Ponoviti postupak,voditi računa da ostane i  kreme za odgore.
 Ostaviti u frižider 2h da odstoji i stegne se.
Ohlađenu tortu prelijte glazurom od čokolade koju ste istopili na pari ili laganoj vatri .Dekorisati jagodama i to je to .Uživajte u čarobnoj poslastici .
Prijatno!







Šareni Rahatluk






Sastojci:

1 l vode

350 g šećera

12 žlica vode

1 puding vanilija

1 puding malina

50 g kokosa

Priprema:

Vodu prokuhati sa šećerom, te lagano sipati griz kad je skuhano smjesu popoloviti. Puding istopiti u malo vode i sipati u jednu polovinu te još kuhati 2-3 min.Tako ponoviti i sa drugim pudingom i polovicom griza. Kada je gotovo sipati u tepsiju 30×40 koju ste pomočili vodom, ravnomjerno rasporediti, pa sipati rozi dio i fino poravnati. Ostaviti u hladnjak da se stisne 2-3 h, ili preko noći. Stisnuti kolač rezati po želji i uvaljati u kokos, a može i u mljevene orahe, . Prijatno uz ovu brzu poslasticu.

Kremko kolač





Sastojci za biskvit:

80 gr prah secera

100 gr omeksalog putera

85 gr brasna

4 jaja

na vrh noza soli

Sastojci za fil:

600 ml slatke pavlake

150 gr mlecne cokolade

50 gr secera u prahu

Za mazanje donje kore 5 kasika euro krema

Za posipanje kolaca 4 kasike cokolade u prahu


Priprema :

Belanca umutiti u cvrsto sne. U drugoj mix posudi umutiti zumanca sa secerom u prahu. Potom dodati prasak za pecivo, puter, dodati i brasno pa sve fino sjediniti sa mikserom. Zatim sa varjacom lagano umesati sne od belanaca. Kolac peci u cetvrtastoj tepsiji na pek papiru 25 minuta na 200 C. Gotovu koru preseci po sirini, da se dobiju dve iste korice. Donju koricu premazati eurokremom,a gornju koricu iseci na parcad 5 cm.
Priprema kreme:

Cokoladu otopiti na pari i ohladiti. Zatim u posudi umutiti slatku pavlaku sa secerom pa u to dodati rastopljenu, ohladjenu cokoladu. Fil rasporediti na koru koja je premazana eurokremom. Preko kreme naredjati isecene kocke biskvita pa kolac staviti u frizider na hladjenje. Ohladjen kolac posuti cokoladom u prahu pa pre sluzenja kolaca iseci kocke nozem umocenim u vrelu vodu kako bi se kremko lakse sekao.
Prijatno!

Tiramisu u čaši sa jagodama




Potrebno:
1 dcl kapucina
nekoliko kapi arome ruma
piskote
250 gr krem sira (mascarpone,philadelphija,abc)
3 jaja
3 kasike secera
1 vanil secer
1 kasika limunovog soka, 

jagode po želji 

Priprema:

Odvojiti zumanca od bjelanaca.
Bjelanca umutiti  na pari sa limunovim sokom u cvrst snijeg.
Zumanca umutiti  na pari sa secerom  i vanil secerom u blijedo zutu kremu,da se secer otopi.Ohladit obadvije kreme  .
U zumanca dodati sir i izmiksati.
Dodavati polako snijeg od bjelanaca i sjediniti lagano kasikom sa zumancima i sirom.
U zdjelice redati red kreme, red sitno sjeckanih jagoda.
Piskote namociti u kapucino pomijesan sa aromom ruma i dekorisati zdjelice.
Ohladiti i posluziti.
Prijatno!