utorak, 12. rujna 2017.

Jednostavna čokoladna torta. Vrlo slična doboš torti a lakša za napravit





Potrebno:

Za kore
7-8 jaja
7-8 kasika secera
7-8 kasika brasna

Za fil:
5 jaja
2 stangle cokolad sa 70 % kakaa od 85 gr
250 gr margarina ili maslaca
200 gr secera
malo ruma

Za glazuru:
100 gr cokolade sa 70 % kakaa
4 kasika ulja

Prprema
Za kore :
Umutit bjelanca, dodati secer, zumanca i jos malo promutiti mikserom pa dodavati kasiku po kasiku brasna polako mijesajuci kasikom da masa ne splasne.Od ove smjese ispeći
2 kore u plehu od rerne pa ih podijeliti na 3 dijela .Obavezno stavite pek papir radi lakšeg vađenja da vam ne zalijepi ili malo više pouljite pleh pa pospite brašnom 

Za fil :
Jaja umutit na pari sa secerom, dodati cokoladu i ostaviti da se prohladi. U hladan fil dodati umucen margarin ili maslac i po želji ruma.
Cokoladu istopiti i dodati joj ulje pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi
Slagati kore i filovati a spolja takodje premazati filom i ostaviti da se malo stegne u frizideru pa preliti glazurom i obvezno cuvati u frizideru.
Ova glazura ima malo vise ulja nego obicno ali zbog toga ne puca u toku rezanja
Prijatno!

PETIT KREMŠNITE – Kolač bez jaja,ne peče se i gotov je za 20 minuta !!!





Sastojci :


3 kesice vanilinog šećera

250 ml vrhnja za šlag

4 kesice pudinga od vanilije

200 gr gustina

150 gr šećera

1,8-2 l mlijeka

pakovanje Petit keksa

lisnato tijesto


Priprema :

Od 2 litra mlijeka odvojite 400 ml,a zatim ostatak mlijeka skuhati,pomiješati šećer i vanilin šećer.
zatim pomiješati puding i gustin sa 400 ml mlijeka.
Nakon što provri,skinuti sa ringle i postepeno dodavati masu gustina i pudinga – miješati.
Smanjite ringlu na 1 i ponovo kuhati dok smjesa ne postane gusta.
Ostavite da se hladi i prekrijte.
Mikserom umutiti vrhnje za šlag i dodati u smjesu.Kekse natopite u mlijeko i poredajte zatim preko smjesu i ponovite postupak dok imate fila.
Kolač ostavite u frižider,dekorišite šlagom i poslužite.

Prijatno!

Stari recept iz jedne mostarske slastičarnice










Postoji više varijanti ove torte, ali za koju god da se odlučite dobit ćete slasticu idealnu za one koji vole lagane i nježne okuse. Po receptu koji ovdje donosimo pravili su ovu tortu u jednoj mostarskoj slastičarnici.

Sastojci

Za biskvit:

● 2 žumanjka

● 1 jaje

● 2 kašike šećera

● 2 kašike brašna

Za posip:

● 200 g šećera

● 100 g lješnjaka

● 1 list oblatne

Za kremu:

● 1 l mlijeka

● 500 g šećera

● 2 vanilij šećera

● 40 g želatine u prahu

● 3 šlag pjene

● 0,5 l vrhnja za šlag


Priprema:


Umutiti žumanjke, jaje i šećer pjenasto i u to dodati brašno, dobro izmješati. Kalup za tortu ili okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, izliti smjesu i peći na 180 °C 15-ak minuta.

Šećer karamelizirati i u to dodati cijele lješnjake. Izliti na pouljen tanjir i ohladiti. Kad se ohladi samljeti. Samljeti i list oblatne, pa sve dobro izmiješati.


Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici. Mlijeko, šećer i vanilij šećer se kuhaju, ali ne smije prokuhati. Kad je mlijeko skoro prokuhalo doda se želatina, dobro se izmješa dok se ne rastopi, ali mlijeko ne smije da proključa.Dobro ohladiti, smjesa treba da pude kao puding. Kad je smjesa kao puding, umutiti šlag prema uputi proizvođača i izmješati sa prethodno napravljenom smjesom.

Jednu dublju okruglu šerpu, dimenzija malo manjih od kalupa za pečenje kore, obložiti najlon folijom. Staviti red kreme, pa posuti pripremljenom smjesom lješnjaka i oblatne, tako redom dok se sva smjesa ne potroši, na kraju ide krema. Pokriti aluminijskom folijom i ostaviti jedan dan u zamrzivaču.

Umutiti vrhnje za šlag, na biskvit staviti smjesu iz zamrzivača, premazati cijelu tortu šlagom i ukrasiti po želji.

Prijatno!








Naj jednostavniji kolač sa jabukama i grizom







Sastojci:


– 1 solja griza

– 1 solja brasna

– 1 solja ulja

– 1\2 solje mleka

– 1 jaje

– 1 kesica prasak za pecivo

– 1 kesica vanilin secer

– 1\2 kesice cimeta

– 2 nastrugane jabuke

Preliv:

– 4 kasike secera

– 4 kasike mleka

– kasike ulja

– 100gr cokolade za kuvanje

– 1 solja( moze koju vi uzmete za belu kafu i tom istom soljom sve merite

– 1 solja secera, koja ide u testo, a koju sam ispustila prilikom pisanja




Priprema:

Umutiti jedno jaje sa secerom, pa dodati griz, brasno, prasak za pecivo, vanilin secer, mleko, ulje, jabuke, 1\2 kesice cimeta. Sve dobro izmesati i sipati u podmascen pleh .
Peci u zagrejanoj rerni dok kolac ne porumeni, proveriti nozem , i kad je pecen izvaditi iz rerne, vruc kolac preliti prelivom.4 kasike ulja, 4 kasike secera, 4 kasike mleka i 100gr.cokolade sve to umutiti na laganoj temperaturi i preliti kolac.

Ohladjen kolac iseci po zelji i posluziti.









Ova torta je rajska poslastica-Čak nemora ni da se peče od samo 4 sastojka





 Priprema:

250 gr mevenog Plazma keksa
 100 gr puter
 400 gr Nutele
 500 gr  krem sir

Priprema:

Sjedinite puter sa 1 supenom kašikom  Nutele i dobro otopite na vodenoj pari (ili u mikrotalasnoj pećnici). Ovom mešavinom prelijte mleveni keks. Ostavite u frižider. Pomešajte ostatak Nutele sa  sirom pomoću miksera. Dobijenu smesu, takođe, ostavite u frižider. Izvadite iz frižidera vašu osnovu za tortu. Stavite je u kalup.Dobro je poravnajte, koristeći čašu.
Odozgo stavite smesu od sira i čokoladnog krema, dobro je raspoređujući po osnovi. Ostavite tortu u frižider na 20-ak minuta da se spoje. Rajska -poslastica je gotova. Izgleda odlično, a ukus je zaista neverovatan, jer kombinacija mekog sira i zasićenog čokoladnog ukusa je – fantastična… Ova torta će vas spasiti ako se slučajno najave gosti . Tortu možete pripremati sa svojim detetom, njemu će se sigurno svideti – uopšte nije teško.Po želji možete dekorisati prroprženim sitnim lješnjacima .
Prijatno !


OBLATNE – Ovakve dosad niste probali !











SASTOJCI:

Tijesto
oblatna, 2 lista
bjelanjak, 6
šećer, 200 g
mljeveni orasi, 200 g
Nadjev
žumanjak, 6
šećer, 150 g
crna kava, 5 žlica jaka
čokolada za kuhanje, 100 g
margarin, 200 g ili maslac

PRIPREMA:

Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne).
Oblatne staviti na obrnutu stranu lima za pečenje i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju.
Za nadjev je potrebno izraditi žumanjke i šećer na pari. Kada se smjesa zgusne dodati kavu i otopljenu čokoladu. Smjesa je rjeđa, no u hladnjaku se stisne. U rashlađenu smjesu dodati margarin ili maslac.
Oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini) kako bi dobili četiri dijela. Nadjev podijelite na četiri dijela.
Oblatne namažite i slažite jednu na drugu, zadnju oblatnu ne mazati odmah nadjevom. Preko nje staviti papir za pečenje i nekim teretom pritisnuti kako bi se oblatne izravnale.
Kad se oblatna izravna, preko nje staviti nadjev i posuti orasima.


ponedjeljak, 11. rujna 2017.

Torta sa jagodama!





Potrebno:

Za kore x3:
3 jaja 
3 kašike šećera 
3 kašike brašna 
1 kašikica  kakaa 
1 kašika ulja 
pola praška za pecivo

Za fil :
600 ml mleka
2 pudinga od vanile
4 kašike šećera
125 gr margarina
100 gr šećera u prahu
400 ml slatke pavlake
200 – 300 gr jagoda

Za glazuru :
1 čokolada 
1-2 kašike ulja 
1 kašika mlijeka 

Priprema:
Za kore umutiti jaja sa šećerom pa dodati ulje i ostale navedene sastojke i sad zavisi dali volite deblje ili tanje kore .Ja sam pekla u tepsiji 28 nekih 10 -15 min u zagrijanj rerni na 200 stepeni zavisno od rerne .Kore malo poprskati mlijekom i ostaviti da se ohlade .
Za fil:
Umutiti puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri.
Kad provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne.
Kada se zgusnuo skloniti da se ohladi.
Ulupati penasti margarin i šećer u prahu, pa dodati im ohladjeni puding koji smo prethodno razbili mikserom.
Umutiti sve zajedno.
Ulupati slatku pavlaku i dodati pola  slatke pavlake pudingu pa opet umutiti.
Preko kore  namazati sloj slatke pavlake, poredjati iseckane jagode i naneti pola puding krema.
Ponoviti postupak,voditi računa da ostane i  kreme za odgore.
 Ostaviti u frižider 2h da odstoji i stegne se.
Ohlađenu tortu prelijte glazurom od čokolade koju ste istopili na pari ili laganoj vatri .Dekorisati jagodama i to je to .Uživajte u čarobnoj poslastici .
Prijatno!







Šareni Rahatluk






Sastojci:

1 l vode

350 g šećera

12 žlica vode

1 puding vanilija

1 puding malina

50 g kokosa

Priprema:

Vodu prokuhati sa šećerom, te lagano sipati griz kad je skuhano smjesu popoloviti. Puding istopiti u malo vode i sipati u jednu polovinu te još kuhati 2-3 min.Tako ponoviti i sa drugim pudingom i polovicom griza. Kada je gotovo sipati u tepsiju 30×40 koju ste pomočili vodom, ravnomjerno rasporediti, pa sipati rozi dio i fino poravnati. Ostaviti u hladnjak da se stisne 2-3 h, ili preko noći. Stisnuti kolač rezati po želji i uvaljati u kokos, a može i u mljevene orahe, . Prijatno uz ovu brzu poslasticu.

Kremko kolač





Sastojci za biskvit:

80 gr prah secera

100 gr omeksalog putera

85 gr brasna

4 jaja

na vrh noza soli

Sastojci za fil:

600 ml slatke pavlake

150 gr mlecne cokolade

50 gr secera u prahu

Za mazanje donje kore 5 kasika euro krema

Za posipanje kolaca 4 kasike cokolade u prahu


Priprema :

Belanca umutiti u cvrsto sne. U drugoj mix posudi umutiti zumanca sa secerom u prahu. Potom dodati prasak za pecivo, puter, dodati i brasno pa sve fino sjediniti sa mikserom. Zatim sa varjacom lagano umesati sne od belanaca. Kolac peci u cetvrtastoj tepsiji na pek papiru 25 minuta na 200 C. Gotovu koru preseci po sirini, da se dobiju dve iste korice. Donju koricu premazati eurokremom,a gornju koricu iseci na parcad 5 cm.
Priprema kreme:

Cokoladu otopiti na pari i ohladiti. Zatim u posudi umutiti slatku pavlaku sa secerom pa u to dodati rastopljenu, ohladjenu cokoladu. Fil rasporediti na koru koja je premazana eurokremom. Preko kreme naredjati isecene kocke biskvita pa kolac staviti u frizider na hladjenje. Ohladjen kolac posuti cokoladom u prahu pa pre sluzenja kolaca iseci kocke nozem umocenim u vrelu vodu kako bi se kremko lakse sekao.
Prijatno!

Tiramisu u čaši sa jagodama




Potrebno:
1 dcl kapucina
nekoliko kapi arome ruma
piskote
250 gr krem sira (mascarpone,philadelphija,abc)
3 jaja
3 kasike secera
1 vanil secer
1 kasika limunovog soka, 

jagode po želji 

Priprema:

Odvojiti zumanca od bjelanaca.
Bjelanca umutiti  na pari sa limunovim sokom u cvrst snijeg.
Zumanca umutiti  na pari sa secerom  i vanil secerom u blijedo zutu kremu,da se secer otopi.Ohladit obadvije kreme  .
U zumanca dodati sir i izmiksati.
Dodavati polako snijeg od bjelanaca i sjediniti lagano kasikom sa zumancima i sirom.
U zdjelice redati red kreme, red sitno sjeckanih jagoda.
Piskote namociti u kapucino pomijesan sa aromom ruma i dekorisati zdjelice.
Ohladiti i posluziti.
Prijatno!

Desert sa borovnicama!

                                       

Osvježavajuća poslastica sa borovnicama.


Potrebno:

250 grama  krem sira
1 vanilija šećer
2-3 kašike šećera u prahu
1 kesica šlag kreme
1oo grama petit keksa ili bilo kog dr suhog keksa
 malo ruma
nes bijela kafa 
borovnice
1 kašika  šecera u prahu
borovnice i rendana čokolada za dekoraciju

Priprema:

Umutite sir sa vanilinim šećeromi šećerom u prahu , dodajte u to umućeni šlag .
Keks natopite u  nes kafu, i stavite u  čašu ili zdjelicu malo keksa, zatim kremu pa borovnice i ponovite to još jedan puta.
Borovnice izgniječite vilicom dodate jednu kašiku šećera u prahu i malo ruma ako želite .

Završite sa kremom i pospite odozgo par komada borovnica čitavih i rendanu čokoladu.

Prijatno!

Crni sočni kolač !





Potrebno:
3 case kiselog mleka
3 case secera
1 casa ulja
3 case brasna
4 kasike kakaa
1 kasicica sode bikarbone

Za preliv :


1 kasika ulja
4 kasike mleka
1 kesica kapucina( moze i bez)
70 gr margarina
3 stangle cokolade(50 gr)
3 kesice vanilin secera ( ako stavljate kapucino, samo 1)

Priprema :

Sve sastojke za kolac umutiti mikserom. Staviti u podmazan i brasnom posut pleh i peci na 200 stepeni. Proveriti cackalicom jeli peceno, ako je cista , to je to. Ne treba vise od 20 minuta do pola sata. Ohladjen kolac izbockati cackalicom i preliti vrucim prelivom.

Preliv se pravi tako sto se svi sastojci stave u serpicu i mesa se dok ne provri. Kad provri, prelije se po kolacu. 
Ohladite pa sijecite na kocke ili robove i poslužite .
Prijatno!
Napomena :
 Kao meru, koristila sam casu od jogurta, dakle 1,8 dl. 
















MOJ SAVRŠEN KOLAČ SAMO SLAŽI I MAŽI I SAVRŠEN KOLAČ JE PRED VAMA





1 pakiranje rozen kora
KREMA
7,5 dcl mlijeka
200g šećera u prahu
1 vanilia burbon šećer
1 rum šećera (ili malo ruma)
125g čokolade za kuhanje
40g kakaa
45g gustina
125g maslaca
Priprema
1.
Izmiješajte kakao i gustin, dodajte malo više od jednog dcl mlijeka i dobro promiješajte kao prašak za puding. Ne smije biti grudica.
Zakuhajte mlijeko sa šećerom do vrenja, maknite s vatre i u njega ulijte smjesu kakaa i gustina.
Vratite na laganu vatru i mješajte dok se zgusne.
Ponovo maknite s vatre i u vruću smjesu dodajte na čokoladu izlomljenu na kocke.
Kad se čokolada otopi do kraja, dodajte maslac izrezan na listiće (i koji je sobne temeprature) i mješajte dok se potpuno ne otopi.

Ostavite kremu da se malo ohladi.
Kore mažite dok je krema još mlaka.
Dekorirajte po želji.
Kolač je najbolji kad odstoji bar 1 dan da kore malo omekšaju.