subota, 9. rujna 2017.

Krompir sa mljevenim mesom : Juče sam prvi put probala ovaj recept i oduševila se












Veoma je ukusno jelo, jednostavno se priprema i ne oduzima previše vremena.
Potrebno:

1 1/2 kg očišćenog krompira
1/2 kg mlevenog mesa
malo vode za podlivanje
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
20 gr putera
250 gr graška iz konzerve
2 kiselkaste jabuke
1 ravna kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 ravna kašičica crvene paprike
200 ml pavlake za kuvanje

Priprema:
 Otopite parče putera u većoj posudi, pa dodajte sitno iseckan crni luk i malo ga udinstajte. Dodajte protisnut ili sitno iseckan beli luk, mleveno meso i podlijte sa 1/2 dcl vode. Dinstajte dok meso ne dobije boju sa svih strana, pa još nekih 5 minuta. Po potrebi, ako ispari sva voda, podlijte sa još malo vode.
Dok dinstate meso, očistite krompir i iseckajte ga na sitne kocke. Očistite i jabuke (možete preskočiti ako ne volite kombinaciju, ali – budite otvorenog duha i probajte ovako, ukusno je ), pa ih isecite na kriške. Grašak ocedite.
Kada je udinstano meso, dodajte so, crvenu papriku, biber i promešajte. Dodajte na meso krompir, grašak, promešajte, pa na kraju dodajte i jabuke.
Ako je potrebno, malo podmažite posudu u kojoj ćete peći krompir i meso. Ja to nisam, pošto je posuda takva da je to nepotrebno. Sipajte pripremljeno meso, krompir i sve ostalo, rasporedite i prelijte sa pavlakom za kuvanje. Ako posuda ima poklopac – poklopite, ako ne, prekrijte alufolijom. Stavite da se peče tako poklopljeno na 200°C oko 45 minuta. Merilo vam je da krompir bude mekan, onda je gotovo. Za to vreme, možete jednom – dva puta promešati, pa poklopiti nazad i nastaviti sa krčkanjem.
 Nakon tog vremena, otklopite krompir, ako možete, pojačajte malo rernu odozgo, pa tako pecite još 15-tak minuta, da se malo zapeče, da ne bude „vodnavo“. I, to bi bilo to.

Prijatno!


Ručak na brz i jednostavan način ma za pola sata





Priprema:
oko 350-400 g listova za lazanje (ovisi o veličini tepsije)
400 g šunke
300 g gaude (ili nekog vama omiljenog sira)
150 + 50g za posip parmezana
700 ml mlijeka
5 kašika brašna
prstohvat vegete, soli, bibera, muškantnog oraščića

Priprema

Za bešamel u hladnon mlijeku razmutite brašno da bude bez grudica, dodajte sol, vegetu, papar i mušk. oraščića. Stavite na laganu vatru i mješajte pjenjačom. Kad zakipi umijepajte onih 150 g parmezana.
Nauljite vatrostalnu ili keramičku posudu, stavite red listova lazanja, pa bešamel, šunku i ribani sir. Redajte dok ne potrošite sastojke. Gornju koru premažite bešamelom i pospite sa još malo sira i s onih 50 g parmezana.
Pecite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.
Poslužite toplo uz zelenu salatu.

Prijatno!

Barena paprika za zimu…Ovako je spremam svake godine i svima se dopada!




Potrebno :

7 kg paprika
4-5 glavica belog luka
3 veze peršuna

Smesa za barenje



3 l vode
1 l prirodnog alkoholnog sirćeta 9%
1/2l ulja
250gr šećera
250gr soli
1 kesica crna bibera u zrnu
1 list lovora za svaku teglu

Priprema:
Parike( ja barim somborku, može babura) očistiti od drške i semena, oprati svani i iznutra da izadje seme i dobro ocediti od vode.Iseckati beli luk i peršun.
Smesu za barenje staviti u sud da provri, kad provri stavljati desetak paprika, bariti samo da pusti 2-3 ključa ne sme da budu premekane. Barene paprike redjati u teglu, svaki red posipati sa seckanim belim lukom i peršunom. Kad se tegla napuni sa paprikama, paprike pritisnuti sa plastičnom rešetkom za tegle, i napuniti teglu sa vrelom smesom gde se barile paprike. Tegle dobro zatvoriti, pokriti i ušuškati dok se ne ohlade.

petak, 8. rujna 2017.

Brza Kokos torta …




Potrebno
Za podlogu :

100gr mlevenog keksa
150gr ovsenih pahuljica
60gr šećera u prahu
100gr margarina

Za fil: 
1 lit mleka
120gr pudinga od vanile
30gr gustina
250gr šećera
100gr kokosa
150gr margarina

Za dekoraciju :
1 šlag krem od vanile ili po želji 

Priprema:
Ovsene pahuljice malo propržiti u tiganju da blago porumene. Zatim ugrubo samleti u blenderu
Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan . Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati

Za fil: 
Odvojiti malo mleka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mleko staviti vanil puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom cijelu tortu ,zatim dekorisati sa umućenim šlagom .
Staviti u frižider da se hladi do posluženja.
Prijatno!











Kremaste kinder štanglice!




Potrebno
Za koru :
200 gr šećera u prahu
150 gr mljevenih oraha
3 kašike brašna
2 kašike prezle
6 bjelanaca

Za kremu:
700 ml mlijeka
250 gr putera
250 ml šlaga
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
2 pudinga od vanilije
6 žumanaca
Za dekoraciju :
Šlag pjena ili šlag krema vanilija

Priprema
za koru :

Bjelance umutititi sa prosijanim šećerom u prahu pa umiješati brašno, orahe i prezlu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.

Za kremu :
Žumance umutiti sa 200 ml mlijeka i pudingom.
Uspite u ostatak vrelog mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi pa umutite puter sobne temperature.
Pola kreme premažite preko biskvita, a u drugu polovinu otopite čokoladu pa premažite preko svijetle kreme.

Umutite šlag i premažite po vrhu.
Prijatno!

Kremasta torta (plazma, čokolada, karamela)



Potrebno
Za koru:
4 jajeta
150 g šećera
1,8 dl jogurta
1 dl ulja
200 g brašna
1/2 praška za pecivo
2 kasške neskvika
1,5 – 2 dl čokoladnog mleka (za prelivanje kore)


Za fil :
300 g mlevene plazme
2 čaše (400 g) kisele pavlake
100 g šećera u prahu
3 kašike umućene slatke pavlake


Za čokoladni fil :
1/2 l mleka
100 g šećera
2 pudinga od vanile
1/2 (125 g) margarina
100 g neskvika

Za karamel fil:
1/2 l mleka
100 g šećera
2 pudinga od karamele
1/2 (125 g) margarina


Ostalo:
3 dl slatke pavlake

Priprema

za koru
Umutiti belanca sa 70-80 g šećera. Odvojeno (u drugu posudu) umutiti žumanca sa ostatkom šećera (od onih 150 g), pa dodati i ostale sastojke. Sve zajedno umutiti pa polako sjediniti sa umućenim belancima. Koru peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni nekih 20-ak minuta. Vruću koru preliti hladnim čokoladnim mlekom.

Za fil od plazme: 
Pavlaku pomešati sa šećerom u prahu pa dodati mlevenu plazmu i umućenu slatku pavlaku.
Za fil od čokolade : 
Od 0,5 l mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga od vanile. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin, pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se malo prohladi u puding dodati i neskvik. Sve zajedno umutiti mikserom da se dobije kremasti fil.
Za karamel fil: 
Od 0,5 l mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga od karamele. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin, pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se prohladi puding mutiti mikserom da se dobije kremasti fil, a pritom i da se sasvim ohladi.

Preko kore namazati prvo fil od plazme.
Preko fila od plazme namazati čokoladni fil, pa ostaviti tortu na kratko u frižider (nekih 10-ak minuta).
Preko čokoladnog fila namazati fil sa ukusom karamele.
Celu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom (i ukrasiti po želji).
Ohladiti u frižiderupa poslužiti .
Prijatno!

TRIO: Ne može biti jednostavnije za napraviti!




Potrebno
Za biskvit:

 6 jaja
 6 žlica šećera
 6 žlica brašna
 2 žlice kakaa
 6 žlica hladne vode
 1 čajna žličica
 praška za pecivo


Za beze:

6 bjelanjaka
16 žlica šećera
 1 žlica octa

Za kremu:
  6 žumanjaka
 120 grama šećera
 3 žlice brašna
 250 ml mlijeka
 250 grama maslaca ili margarina


Priprema:
Pjenasto izmješajte bjelanjke sa šećerom, dodajte jedan po jedan žumanjak, vodu, brašno, prašak i brašno. Lagano promješajte.
Biskvitnu smjesu pretresite u protvan veličine pećnice pa pecite do pola, oko 15 min. na 180 stupnjeva.
Za beze izmiksajte bjelanjke sa šećerom i octa, te premažite napola pečeni biskvit pa vratite natrag u pećnicu na 150 stupnjeva oko 35-40 min.

Za kremu 
Izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko i brašno pa zakuhajte na laganoj vatri da se zgusne. U ohlađenu kremu dodajte izmiksani margarin sobne temperature.
Pečeni biskvit sa bezeom prepolovite na pola, prvu polovicu premažite polovicom kreme, stavite drugi dio biskvita, premažite drugom polovicom kreme te posipajte kolač kakaom ili ribanom čokoladom.
Ostavite kolač da se ohladi bar 3 sata  u frižideru.
Prijatno!

Naj jeftinija čokoladna torta - spoj ukusa koji se pamti





Brzinska poslastica čiji ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Potrebno:
5 jaja
1 l mleka
11 kašika šećera
11 kašika brašna (ravnih)

4 kašike kakaa
3 kašike ulja
1 prašak za pecivo
100 g čokolade
100 g margarina
300 g šlaga ili slatke pavlake

Priprema :
Staviti rernu da se greje na 200 stepeni, a za to vreme penasto umutiti belanca sa 5 kašika šećera. Dodati žumanca i ulje, pa polako mutiti. Na kraju dodati 5 kašika brašna, 2 kašike kakaa i prašak za pecivo i sve lagano sjediniti varjačom. U pleh obložen papirom za pečenje sipati smesu i staviti da se peče. Odmah smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni.
 Dok se kora peče, pomešati preostalih 6 kašika brašna, 2 kašike kakaa i 6 kašika šećera sa malo mleka, a ostatak staviti da provri. Zakuvati razmućeno brašno u mleku koje je provrilo i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre pa dodati izlomljenu čokoladu, a zatim mešati dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se potpuno ohladi.
 Pečenu koru ohladiti i preseći vodoravno na tri jednake tanke korice. Svaku koricu isprskati sa malo mleka.
 Penasto umutiti omekšali margarin, pa mu dodajte u ohlađen fil. Posebno umutiti šlag ili slatku pavlaku i dodati filu ukoliko je previše gust (2 – 3 kašike) i opet umutiti.
 Na koru naneti fil, pa šlag, opet kora, i tako dok ne potrošite materijal. Završite šlagom i ukrasite po želji( istopljenom čokoladom ili čokoladnim dražejima ili šta već imate). Ostavite tortu da odstoji nekoliko sati u frižideru pre služenja.
Prijatno!

Brza Piškote torta: Ostali smo bez teksta!





Potrebno:

 2 duple kutije piskota ili markiza biskvita
 6 kom.jaja
 250 gr putera
 2 kesice slaga
 200 gr cokolade
 200 gr secera


Priprema:


Piskote namocene u mleko ili belu kafu, redjaju se po posudi okruglog oblika oblozenu prijanjajucom folijom ili najlon kesom, i po dnu i po ivicama.
Za fil:
Umutiti 6 zumanaca sa 100gr secera(mutiti na pari).Kad se to ohladi dodati umucenih 6 belanaca sa 100gr secera.Umutiti 250gr putera i dodati 200gr istopljene mlake cokolade.Sve pomesati i dobro izmiksirati dok se sastojci ne sjedine.
Sipati fil u posudu preko naredjanih piskota, zatim preostale piskote zabadati u fil po sredini, zatim odozgo prekriti  piskotama.
Kad se to dobro ohladi u frizideru, izvaditi tortu na tacnu i preko staviti umucena dva slaga.
Ova kolicina je za nesto manji tortu,ja obicno pravim meru ipo,ako je i vama potrebna povecajte.
Po zelji u fil mozete staviti malo ruma, seckane orahe ili suvog grozdja, jako je dobro u svim verzijama.
Prijatno!

RECEPT za pravu i domaću SUTLIJU : Djeca posebno vole,a cijela kuća će da miriše







Sutlija je definitivno poslastica koja je obilježila naša djetinjstva.Obožavali smo kada nam mama pripremi,a sam miris obara sa nogu. Tako mekano i ukusno,a jednostavno za pripremiti.Ukoliko ste zaboravili ili niste znali evo pravog načina da zapišete recept i obavezno pripremite sutlicu za sebe i podoricu. Mi smo je ponovo pravili,ovaj put dodali malo kakaa i zaista uživali u starom receptu.
Sastojci:

1 čaša šećera

4 čaše mlijeka

malo limunove korice

1 čaša riže

1 vanilin šećer

4 čaše vode

malo kakaa
Priprema :

Skuhajte rižu na laganoj tepmeraturi i povremeno miješajte da se ne bi zalijepila. Nakon što se skuha rižu isperite,te ulijte mlijeko,dodajte šećer,vanilin šećer i na kraju limunovu koricu. Kuhajte sve i miješajte na slabijoj vatri i na kraju dodajte rižu.

Kuhajte još kako bi smjesa ispala gusta ( onoliko koliko želite). Po želji dodajt emalo cimeta. To je to sutlija je gotova,rasporedite po zdjelicama i ostavite da s eohladi na sobnoj temperaturi. Pospite sa malo kakaa i poslužite.
Prijatno!







Torta za sve prilike !




Potrebno

Za koru  :

6 kom belanaca
6 kasika secera
6 kasika brasna
mala kašikica praška za pecivo

Za preliv:

2 dl mleka
2 kasike secera


Za fil:

6 žumanjaka
250gr secera u prahu

250gr margarina

2 kom kisele pavlake
300gr mlevenog keksa ili oraha

Za završni dio
2  slaga
ili 250 ml slatko vrhnje

Priprema
Za kore:

Umutiti belanca, secer i brasno i staviti u podmazan pleh da se pece na 180 stepeni.Kad dobije blago zuckastu boju kora je pecena (15-20min zavisi od rerne). Kad se kora ohladi ,izbockati je viljuskom i odvojiti krajeve od tepsije.

Za preliv :
Staviti mleko i secer da zavri i preliti hladnu koru.Sacekati da upije.

Za fil :
Žumanjke umutiti na pari a posebno umutiti dobro margarin(sobne temperature) sa secerom  u prahu, zatim dodati dve pavlake i keksi umućene prohlađene  žumanjke.Sto se duze muti fil bude lepsi,vazdusastiji ali je sasvim dovoljno i 5-10min.

Nafilovati koru  kremom i odgore staviti dva umucena slagaili slatko vrhnje .Dobro ohladiti u frižideru do služenja .Kolač je jako sočan i kremast nije puno sladak i zbog toga brzo nestane .
Prijatno!


































Albansko čudo od kolača( Orginalni recept)







Iako ima mnogo “uvezenih” vrsta kolača i slatka, Albanci su ipak, vjerni tradiciji i tradicionalnim jelima. Mnogo je imitacija trileće ali u većini slučajeva, sačuvan je originalni recept …
Trileća je neophodno albansko slatko prazničnih, ali i svakodnevnih menija koje se prema riječima Trindafile Nuellari, bivše slastičarke iz Tirane, veoma lahko spravlja, javlja Anadolu Agency (AA).
Upravo zbog toga što se lako pravi, prave je svi, kako amateri tako i profesionalni kuhari pa se tako može naći kako u kućama domaćica, tako i u poznatim slastičarnama. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nuellari je kazala da je ona u početku ovaj kolač pravila prvo samo za svoje ukućane, a kasnije je to postao glavni prihod njene porodice. Nakon što je ponudila ekipu AA trilećom, Nuelleari je dala i recept za ovo slatko čudo.
“Potrebne namirnice su: jaja, šećer, brašno i tri vrste mlijeka (mlijeko u prahu, svježe mlijeko i slatka pavlaka). Prvo odvajamo bjelanca od žumanaca. Nakon što umutimo bjelanca, u to dodamo šećer. Omjer za jaja, brašno i šećer su: jedno jaje, jedna kašika brašna i jedna kašika šećera. Mjere se mogu mijenjati prema ukusu ili veličini tepsije.
Sve se namirnice pomješaju i na kraju se doda žumance, te peče 30 minuta na 160 stepeni. Nakon toga izvadimo kolač iz rerne i nakon što se malo ohladi, dodajemo tri vrste mlijeka. Na kraju dodajemo karamelu na vrh”, naglasila je Nuellari. Ona dodaje da je karamela neizostavan dio ovog kolača. Trileće se pravi obično prilikom praznika, ali i svečanosti, svadbi…

Vrhunski užitak u kome će uživati cijela porodica…










Potrebno
Za Kore:
4 jaja
4 kašike šećera
5 kašika brašna
2 kašike vode
50 ml ulja
1 kašika kakaoa
1 prašak za pecivo
250 ml kafe ili čokoladnog mleka
Za Fil
4 žumanca
1 kašika šećera
300 ml mleka
5 kašika brašna
100 gr margarina
3 kašike šećera u prahu
2 vanilin šećera
Za Šam
4 belanca
7 kašika šećera
4 kašike vode
Glazura
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema

Za kore 
Umutiti žumanca sa šećerom da pobele pa dodati vodu, pa ulje, pa brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Posebno ulupati belanca pa ih dodati smesi sa žumancima i sjediniti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa istresti smesu u obložen pleh i staviti da se peče, pa smanjiti na 180.
Moj pleh je dimenzija 30 x 11 cm, a može da se korist i 30 x 20, ali onda u tom slucaju sečete vertikalno koru, a ja sam u ovom plehu sekla horizontalno. Prilagodite kako vam odgovara.
Za fil 
Pomešati žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno , pa naliti malo mleka, a ostalo staviti da provri.
Kad provri zakuvati umućenu smjesu i mešati dok se ne zgusne, pa kloniti i potpuno ohladiti.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa potepeno dodavati ohladjen krem i mututiti.
Slaganje :
Prvu koru preliti sa 125 ml crne kafe ili čokoladnog mleka pa staviti ceo krem, pa staviti drugu koru i preliti sa preostalim mlekom.
Najbolje kada prelijete prvu koru ostavite da malo odstoji, da upije, pa tek onda stavljajte krem.
Ja sam sve redjala u plehu u kojem sam pekla jer je dubk, stavila kolu, prelila, nalila krem, stavila drugu koru i prelila opet.

Za beli krem ulupajte belanca u jak šne. Pomešajte vodu i šećer, pa stavite na vatru   da provri. Mešati .
Kad provri ostavite da kuva 2 minute pa odmah istresajte u umućena belanca i mutite najvećom brzinom.
Istresajte direktno u žice polako u mlauzu  .
Ovaj krem nanesite na drugu koru pa stavite u frižider da se sve malo stegne.
Otopite čokoladu sa uljem i premažite.
Ja sam istresla pre stavljanja belog dela na tacnu i lepo je sve stajalo, pa sam onda nanosila beli deo, koji je takodje čvrst.
Kolač ohladite pa sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!