subota, 9. rujna 2017.

Pečene paprike punjene feta sirom!







SASTOJCI:

4-5 crvenih paprika
1 jaje
150 g feta sira
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica nasjeckanog peršina
papar, sol

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Paprike operite pa ih nožem razrežite po sredini, tako da peteljka ostane netaknuta, te im izvadite sjemenke. Nauljite vatrostalnu posudu, složite paprike pa ih pecite
dok ne omekšaju. Izvadite ih iz pećnice, malo ih prohladite. U međuvremenu napravite nadjev.
Stavite feta sir u zdjelicu, zgnječite ga vilicom, dodajte mu jaje i kiselo vrhnje. Sve dobro promiješajte, pa dodajte peršin, sol i papar. Paprike ogulite, malo posolite, rasporedite ih u vatrostalnu posudu, te u svaku papriku stavite malo nadjeva. Vratite ih u pećnicu na 10-ak minuta. Poslužite uz sezonsku salatu.


“SARMA”… Tajni recept za ukusnu sarmu otkriva nam naša čitateljka









Suština ove sarmice je – baš to, sarmice, ne sarme ko šaka…i…crni luk…punooooo crnog luka uz dodatak mnogo začina i dinstanja…

Potrebno:

10 srednjih glavica crnog luka (barem kilogram)
700 gr mlevenog mesa
100 gr pirinča
velika glavica kiselog kupusa
7 kašikica vegete,
1–2 kašikice bibera,
1 ravna kašikica tucane paprike,
1 ravna kašikica soli,
1 ravna kašikica šećera,
1 kašikica belog luka u prahu,
3 kašikice mlevene crvene paprike
1-2 dcl ulja

Priprema :

Odmah da napomenem, ako ne volite jako kiseo kupus, malo properite listove pre motanja i manje slano napravite, pošto je ovako pripremljena sarma u startu kiselija jer nema „supice“ u kojoj bi se razblažio kupus

Sarmice se prave manje, slažu se gusto, stisnute jedna uz drugu. Luk se očisti i sitno isecka. Najlakše i najbrže bi bilo u nekom multi – secku.
Na ulju dobro udinstamo luk i dodamo mu meso. Za to vreme, operemo pirinač, očistimo ga i stavimo u puno vode da se do pola obari, nekih 10 – 15 minuta.
Dok se dinsta meso, postepeno mu dodajemo navedene začine i još malo dinstamo.
Dodamo konačno na meso i pirinač i sve zajedno, dinstamo još neko vreme. Ukupno, nekih 30 – tak minuta dinstamo meso.
Kada smo pripremili smesu, listove kupusa, ako su dovoljno veliki, presečemo po sredini (po onoj žilici) kako bismo imali manje sarme.
Tu žilicu isečemo, da bismo lakše umotali sarmicu. Stavimo kašikom malo smese na polovinu lista i umotamo, savijemo malo sa leve, malo sa desne strane preko punjenja i urolamo kao palačinku.
Tako radimo dok ima velikih listova. Slažemo ih što gušće, kako bi držale jedna drugu savijenom.
Kada ponestane velikih listova (ili strpljenja), predjemo na jednu sarmicu od jednog lista. Ostatak kupusa nakon što potrošimo smesu, iseckamo u posudu.
Na sarmu nalijemo malo vode, tek da bude na dnu…možda nekih 1 cm dubine ako smo jedan red slagali.
Pokrijemo posudu folijom ako nema svoj poklopac i stavimo u lernu na 175°C da se krčka pola sata.
Nakon tog vremena, otklopimo sarmu i pojačamo na 200°C kako bi tečnost što više isparila i sarma od gore porumenela (to je još nekih pola sata).
To bi bilo to, izuzetno ukusna klopica koju možemo služiti uz kiselu pavlaku, jer joj to daje odličan ukus.
Ko može i nema male dece osetljivih stomaka, može slobodno da je više zaljuti, to je čini još boljom!

KROKETI OD KROMPIRA — Meze uz utakmicu ili ukusan doručak uz namaz — Dobit ćete oko 80 komada !!!




Potrebno:

850-900 gr krompira
45 gr maslaca
150 gr griza
100 gr brašna
1 jaje
1 kašičica soli
mrvice – za uvaljati

Priprema :

Pripremite krompir kao kada pripremate pire krompir.
Propasirajte i dodajte maslac,pa ostavite da se prohladi.
U ohlađeno dodajte i preostale sastojke pa zamijesite smjesu.
Valjati smjesu na mrvicama i praviti duguljasti oblik.
Režite ga kao za njoke — 5 cm dužine i promjera oko 2 cm (možete i veće po vašoj želji).
Kroketi će se dodatno napuhati tokom pečenja.
Tijesto je savršeno i lagano se valja.
Kada ih nasiječete dodatno ih malo oblikujte rukama.
Pecite ih u šerpi u dubokom ulju.
Poslužite ih po želji sa namazom ili umakom.
Dobit ćete oko 80 savršenih kroketa.
Ukoliko ih ne pojedete sve moguće ih je zalediti te poslužiti ponovo.
Prijatno!





Krompir sa mljevenim mesom : Juče sam prvi put probala ovaj recept i oduševila se












Veoma je ukusno jelo, jednostavno se priprema i ne oduzima previše vremena.
Potrebno:

1 1/2 kg očišćenog krompira
1/2 kg mlevenog mesa
malo vode za podlivanje
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
20 gr putera
250 gr graška iz konzerve
2 kiselkaste jabuke
1 ravna kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 ravna kašičica crvene paprike
200 ml pavlake za kuvanje

Priprema:
 Otopite parče putera u većoj posudi, pa dodajte sitno iseckan crni luk i malo ga udinstajte. Dodajte protisnut ili sitno iseckan beli luk, mleveno meso i podlijte sa 1/2 dcl vode. Dinstajte dok meso ne dobije boju sa svih strana, pa još nekih 5 minuta. Po potrebi, ako ispari sva voda, podlijte sa još malo vode.
Dok dinstate meso, očistite krompir i iseckajte ga na sitne kocke. Očistite i jabuke (možete preskočiti ako ne volite kombinaciju, ali – budite otvorenog duha i probajte ovako, ukusno je ), pa ih isecite na kriške. Grašak ocedite.
Kada je udinstano meso, dodajte so, crvenu papriku, biber i promešajte. Dodajte na meso krompir, grašak, promešajte, pa na kraju dodajte i jabuke.
Ako je potrebno, malo podmažite posudu u kojoj ćete peći krompir i meso. Ja to nisam, pošto je posuda takva da je to nepotrebno. Sipajte pripremljeno meso, krompir i sve ostalo, rasporedite i prelijte sa pavlakom za kuvanje. Ako posuda ima poklopac – poklopite, ako ne, prekrijte alufolijom. Stavite da se peče tako poklopljeno na 200°C oko 45 minuta. Merilo vam je da krompir bude mekan, onda je gotovo. Za to vreme, možete jednom – dva puta promešati, pa poklopiti nazad i nastaviti sa krčkanjem.
 Nakon tog vremena, otklopite krompir, ako možete, pojačajte malo rernu odozgo, pa tako pecite još 15-tak minuta, da se malo zapeče, da ne bude „vodnavo“. I, to bi bilo to.

Prijatno!


Ručak na brz i jednostavan način ma za pola sata





Priprema:
oko 350-400 g listova za lazanje (ovisi o veličini tepsije)
400 g šunke
300 g gaude (ili nekog vama omiljenog sira)
150 + 50g za posip parmezana
700 ml mlijeka
5 kašika brašna
prstohvat vegete, soli, bibera, muškantnog oraščića

Priprema

Za bešamel u hladnon mlijeku razmutite brašno da bude bez grudica, dodajte sol, vegetu, papar i mušk. oraščića. Stavite na laganu vatru i mješajte pjenjačom. Kad zakipi umijepajte onih 150 g parmezana.
Nauljite vatrostalnu ili keramičku posudu, stavite red listova lazanja, pa bešamel, šunku i ribani sir. Redajte dok ne potrošite sastojke. Gornju koru premažite bešamelom i pospite sa još malo sira i s onih 50 g parmezana.
Pecite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.
Poslužite toplo uz zelenu salatu.

Prijatno!

Barena paprika za zimu…Ovako je spremam svake godine i svima se dopada!




Potrebno :

7 kg paprika
4-5 glavica belog luka
3 veze peršuna

Smesa za barenje



3 l vode
1 l prirodnog alkoholnog sirćeta 9%
1/2l ulja
250gr šećera
250gr soli
1 kesica crna bibera u zrnu
1 list lovora za svaku teglu

Priprema:
Parike( ja barim somborku, može babura) očistiti od drške i semena, oprati svani i iznutra da izadje seme i dobro ocediti od vode.Iseckati beli luk i peršun.
Smesu za barenje staviti u sud da provri, kad provri stavljati desetak paprika, bariti samo da pusti 2-3 ključa ne sme da budu premekane. Barene paprike redjati u teglu, svaki red posipati sa seckanim belim lukom i peršunom. Kad se tegla napuni sa paprikama, paprike pritisnuti sa plastičnom rešetkom za tegle, i napuniti teglu sa vrelom smesom gde se barile paprike. Tegle dobro zatvoriti, pokriti i ušuškati dok se ne ohlade.

petak, 8. rujna 2017.

Brza Kokos torta …




Potrebno
Za podlogu :

100gr mlevenog keksa
150gr ovsenih pahuljica
60gr šećera u prahu
100gr margarina

Za fil: 
1 lit mleka
120gr pudinga od vanile
30gr gustina
250gr šećera
100gr kokosa
150gr margarina

Za dekoraciju :
1 šlag krem od vanile ili po želji 

Priprema:
Ovsene pahuljice malo propržiti u tiganju da blago porumene. Zatim ugrubo samleti u blenderu
Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan . Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati

Za fil: 
Odvojiti malo mleka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mleko staviti vanil puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom cijelu tortu ,zatim dekorisati sa umućenim šlagom .
Staviti u frižider da se hladi do posluženja.
Prijatno!











Kremaste kinder štanglice!




Potrebno
Za koru :
200 gr šećera u prahu
150 gr mljevenih oraha
3 kašike brašna
2 kašike prezle
6 bjelanaca

Za kremu:
700 ml mlijeka
250 gr putera
250 ml šlaga
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
2 pudinga od vanilije
6 žumanaca
Za dekoraciju :
Šlag pjena ili šlag krema vanilija

Priprema
za koru :

Bjelance umutititi sa prosijanim šećerom u prahu pa umiješati brašno, orahe i prezlu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.

Za kremu :
Žumance umutiti sa 200 ml mlijeka i pudingom.
Uspite u ostatak vrelog mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi pa umutite puter sobne temperature.
Pola kreme premažite preko biskvita, a u drugu polovinu otopite čokoladu pa premažite preko svijetle kreme.

Umutite šlag i premažite po vrhu.
Prijatno!

Kremasta torta (plazma, čokolada, karamela)



Potrebno
Za koru:
4 jajeta
150 g šećera
1,8 dl jogurta
1 dl ulja
200 g brašna
1/2 praška za pecivo
2 kasške neskvika
1,5 – 2 dl čokoladnog mleka (za prelivanje kore)


Za fil :
300 g mlevene plazme
2 čaše (400 g) kisele pavlake
100 g šećera u prahu
3 kašike umućene slatke pavlake


Za čokoladni fil :
1/2 l mleka
100 g šećera
2 pudinga od vanile
1/2 (125 g) margarina
100 g neskvika

Za karamel fil:
1/2 l mleka
100 g šećera
2 pudinga od karamele
1/2 (125 g) margarina


Ostalo:
3 dl slatke pavlake

Priprema

za koru
Umutiti belanca sa 70-80 g šećera. Odvojeno (u drugu posudu) umutiti žumanca sa ostatkom šećera (od onih 150 g), pa dodati i ostale sastojke. Sve zajedno umutiti pa polako sjediniti sa umućenim belancima. Koru peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni nekih 20-ak minuta. Vruću koru preliti hladnim čokoladnim mlekom.

Za fil od plazme: 
Pavlaku pomešati sa šećerom u prahu pa dodati mlevenu plazmu i umućenu slatku pavlaku.
Za fil od čokolade : 
Od 0,5 l mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga od vanile. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin, pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se malo prohladi u puding dodati i neskvik. Sve zajedno umutiti mikserom da se dobije kremasti fil.
Za karamel fil: 
Od 0,5 l mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga od karamele. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin, pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se prohladi puding mutiti mikserom da se dobije kremasti fil, a pritom i da se sasvim ohladi.

Preko kore namazati prvo fil od plazme.
Preko fila od plazme namazati čokoladni fil, pa ostaviti tortu na kratko u frižider (nekih 10-ak minuta).
Preko čokoladnog fila namazati fil sa ukusom karamele.
Celu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom (i ukrasiti po želji).
Ohladiti u frižiderupa poslužiti .
Prijatno!

TRIO: Ne može biti jednostavnije za napraviti!




Potrebno
Za biskvit:

 6 jaja
 6 žlica šećera
 6 žlica brašna
 2 žlice kakaa
 6 žlica hladne vode
 1 čajna žličica
 praška za pecivo


Za beze:

6 bjelanjaka
16 žlica šećera
 1 žlica octa

Za kremu:
  6 žumanjaka
 120 grama šećera
 3 žlice brašna
 250 ml mlijeka
 250 grama maslaca ili margarina


Priprema:
Pjenasto izmješajte bjelanjke sa šećerom, dodajte jedan po jedan žumanjak, vodu, brašno, prašak i brašno. Lagano promješajte.
Biskvitnu smjesu pretresite u protvan veličine pećnice pa pecite do pola, oko 15 min. na 180 stupnjeva.
Za beze izmiksajte bjelanjke sa šećerom i octa, te premažite napola pečeni biskvit pa vratite natrag u pećnicu na 150 stupnjeva oko 35-40 min.

Za kremu 
Izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko i brašno pa zakuhajte na laganoj vatri da se zgusne. U ohlađenu kremu dodajte izmiksani margarin sobne temperature.
Pečeni biskvit sa bezeom prepolovite na pola, prvu polovicu premažite polovicom kreme, stavite drugi dio biskvita, premažite drugom polovicom kreme te posipajte kolač kakaom ili ribanom čokoladom.
Ostavite kolač da se ohladi bar 3 sata  u frižideru.
Prijatno!

Naj jeftinija čokoladna torta - spoj ukusa koji se pamti





Brzinska poslastica čiji ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Potrebno:
5 jaja
1 l mleka
11 kašika šećera
11 kašika brašna (ravnih)

4 kašike kakaa
3 kašike ulja
1 prašak za pecivo
100 g čokolade
100 g margarina
300 g šlaga ili slatke pavlake

Priprema :
Staviti rernu da se greje na 200 stepeni, a za to vreme penasto umutiti belanca sa 5 kašika šećera. Dodati žumanca i ulje, pa polako mutiti. Na kraju dodati 5 kašika brašna, 2 kašike kakaa i prašak za pecivo i sve lagano sjediniti varjačom. U pleh obložen papirom za pečenje sipati smesu i staviti da se peče. Odmah smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni.
 Dok se kora peče, pomešati preostalih 6 kašika brašna, 2 kašike kakaa i 6 kašika šećera sa malo mleka, a ostatak staviti da provri. Zakuvati razmućeno brašno u mleku koje je provrilo i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre pa dodati izlomljenu čokoladu, a zatim mešati dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se potpuno ohladi.
 Pečenu koru ohladiti i preseći vodoravno na tri jednake tanke korice. Svaku koricu isprskati sa malo mleka.
 Penasto umutiti omekšali margarin, pa mu dodajte u ohlađen fil. Posebno umutiti šlag ili slatku pavlaku i dodati filu ukoliko je previše gust (2 – 3 kašike) i opet umutiti.
 Na koru naneti fil, pa šlag, opet kora, i tako dok ne potrošite materijal. Završite šlagom i ukrasite po želji( istopljenom čokoladom ili čokoladnim dražejima ili šta već imate). Ostavite tortu da odstoji nekoliko sati u frižideru pre služenja.
Prijatno!

Brza Piškote torta: Ostali smo bez teksta!





Potrebno:

 2 duple kutije piskota ili markiza biskvita
 6 kom.jaja
 250 gr putera
 2 kesice slaga
 200 gr cokolade
 200 gr secera


Priprema:


Piskote namocene u mleko ili belu kafu, redjaju se po posudi okruglog oblika oblozenu prijanjajucom folijom ili najlon kesom, i po dnu i po ivicama.
Za fil:
Umutiti 6 zumanaca sa 100gr secera(mutiti na pari).Kad se to ohladi dodati umucenih 6 belanaca sa 100gr secera.Umutiti 250gr putera i dodati 200gr istopljene mlake cokolade.Sve pomesati i dobro izmiksirati dok se sastojci ne sjedine.
Sipati fil u posudu preko naredjanih piskota, zatim preostale piskote zabadati u fil po sredini, zatim odozgo prekriti  piskotama.
Kad se to dobro ohladi u frizideru, izvaditi tortu na tacnu i preko staviti umucena dva slaga.
Ova kolicina je za nesto manji tortu,ja obicno pravim meru ipo,ako je i vama potrebna povecajte.
Po zelji u fil mozete staviti malo ruma, seckane orahe ili suvog grozdja, jako je dobro u svim verzijama.
Prijatno!

RECEPT za pravu i domaću SUTLIJU : Djeca posebno vole,a cijela kuća će da miriše







Sutlija je definitivno poslastica koja je obilježila naša djetinjstva.Obožavali smo kada nam mama pripremi,a sam miris obara sa nogu. Tako mekano i ukusno,a jednostavno za pripremiti.Ukoliko ste zaboravili ili niste znali evo pravog načina da zapišete recept i obavezno pripremite sutlicu za sebe i podoricu. Mi smo je ponovo pravili,ovaj put dodali malo kakaa i zaista uživali u starom receptu.
Sastojci:

1 čaša šećera

4 čaše mlijeka

malo limunove korice

1 čaša riže

1 vanilin šećer

4 čaše vode

malo kakaa
Priprema :

Skuhajte rižu na laganoj tepmeraturi i povremeno miješajte da se ne bi zalijepila. Nakon što se skuha rižu isperite,te ulijte mlijeko,dodajte šećer,vanilin šećer i na kraju limunovu koricu. Kuhajte sve i miješajte na slabijoj vatri i na kraju dodajte rižu.

Kuhajte još kako bi smjesa ispala gusta ( onoliko koliko želite). Po želji dodajt emalo cimeta. To je to sutlija je gotova,rasporedite po zdjelicama i ostavite da s eohladi na sobnoj temperaturi. Pospite sa malo kakaa i poslužite.
Prijatno!