četvrtak, 7. rujna 2017.

Mocart kocke -Odličan kolač











Sastojci

Biskvit
5 jaja
18 dag šećera
20 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 dl mlijeka
2 dl ulja
10 veeelikih žlica oraha
Krema
0,5 l mlijeka
1 puding od vanilije
2 žlice brašna
25 dag šećera
25 dag margarina

Priprema

1.
Za biskvit najprije izmiksati jaja sa šećerom, dodati ulje i mlijeko i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo i orasima (po potrebi dodati brašna). Smijesu izliti u lim (manji) prekriven pek papirom. Peći na 180 C. Kad je gotov izvaditi iz lima, skinuti papir, a hladan prerezati vodoravno na pola.
Za kremu skuhati puding s brašnom i šećerom na mlijeku. Ohladiti. Margarin pjenasto izraditi, a zatim izmiješati s kremom. Kremu podijeliti na dva dijela. Slagati : biskvit, polovina kreme, biskvit, druga polovina kreme. Na kraju posuti mljevenim orasima.




Moj kolač: Samo slaži i maži savršeni kolač je pred vama










Pošto su kod mene svi čokoljupci, znala sam da mora bit nešto čokoladno. I tako je izbor pao na jednu već isprobanu kremu. Kombinacija odlična!

Sastojci

1 pakiranje rozen kora
KREMA
7,5 dcl mlijeka
200g šećera u prahu
1 vanilia burbon šećer
1 rum šećera (ili malo ruma)
125g čokolade za kuhanje
40g kakaa
45g gustina
125g maslaca

Priprema

1.
Izmiješajte kakao i gustin, dodajte malo više od jednog dcl mlijeka i dobro promiješajte kao prašak za puding. Ne smije biti grudica.
Zakuhajte mlijeko sa šećerom do vrenja, maknite s vatre i u njega ulijte smjesu kakaa i gustina.
Vratite na laganu vatru i mješajte dok se zgusne.
Ponovo maknite s vatre i u vruću smjesu dodajte na čokoladu izlomljenu na kocke.
Kad se čokolada otopi do kraja, dodajte maslac izrezan na listiće (i koji je sobne temeprature) i mješajte dok se potpuno ne otopi.
Ostavite kremu da se malo ohladi.
Kore mažite dok je krema još mlaka.
Dekorirajte po želji.
Kolač je najbolji kad odstoji bar 1 dan da kore malo omekšaju.




10 Minutni kolač sa Kokosom




Potrebno :
800 gr petit beurre keksa
Za fil
2 litra mlijeka
300 gr šećera
3 kesice vanilin šećera
200 gr gustina
200 gr kokosa
2 dcl slatke pavlake
100 gr bele čokolade

Za ukrašavanje:
100 gr šlag krema u prahu
1,5 dcl mlijeka

Priprema:

Skuhati fil. U posudu staviti 1,5 litar mlijeka, vanilin šećer i 300 gr šećera da se kuva. Umutiti gustin sa 5 dcl mlijeka dodati u vruće mleko i kuvati dok se ne zgusne, dodati kokos, slatku pavlaku, kuvati još par minuta i dodati bijelu čokoladu da se istopi.
Masu malo prohladiti i filovati keks toplim filom.
Kolač ima 4 reda keksa i 4 reda fila.
U pleh veličine 25×35 cm poredjati keks ( ne potapati ga ni u kakvu tečnost), preko staviti sloj fila, keks sloj fila, tako redom, na kraju staviti sloj fila.
Ostaviti preko noći da se ohladi i keks omekša od fila.
Umutiti 100 gr šlag krema u prahu sa 1,5 dcl mlijeka i premazati kolač

Naj posjećenija torta na fb




Potrebno

Za koru  :
2 jaja
80 g šećera
200 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo 
200 ml mlijeka
100 ml ulja
100 g oraha
korica ribane naranče
1 žličica ruma

Preljev za koru :
100 ml toplog mlijeka
1 žlica ruma
Ganaš sa napolitankama:
160 g tamne čokolade
300 ml vrhnja za šlag
100 g Kraš napolitanki
Za kremu :
600 ml mlijeka
2 žumanjka
30 g vanilin burbon šećera
70 g Gussnel  (gustin)
70 g tamne čokolade
1 žlica soka naranče
5 ml ruma
200 ml vrhnja za šlag

Priprema

Za  koru odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Istucite bjelanjke sa 40g šećera u čvrst snijeg.
U posebnoj zdjeli istucite žumanjke sa preostalih 40 g šećera dok se šećer ne otopi i žumanjci ne udvostuče.
U tankom mlazu dodajite u žumanjke ulje,zatim mlijeko i na kraju u par navrata brašno sa praškom za pecivo.
Naribajte koricu naranče ,dodajte mljevene orahe i umiješajte špatulom.
Sad dodajite tučeni snijeg od bjelanjaka i lagano umiješajte sa špatulom.
Stavite u kalup za pečenje i pecite na 170C-40 min ili na 180C-30min.
Provjerite čačkalicom da li je pečeno.
Koru ohladite i prerežite vodoravno da dobijete dvije kore.

Za kremu stavite mlijeko i šećer na laganu vatru.
Od ukupne količine mlijeka oduzmite 150 ml za razmutiti gustin i žumanjke.
Uljevajte razmućenu smijesu u mlijeko i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje,dok se ne zgusne kao puding.
Kremu podijelite na dva dijela.
Jednu na 400ml a drugu na 200 ml.
U 200 ml još vruće kreme dodajte tamnu čokoladu nasjeckanu ili izlomljenu na kockice i miješajte dok se čokolada ne otopi.
Stavite na hlađenje.
U svijetlu ohlađenu kremu dodajte žlicu soka od naranče i promiksajte.
Sad u kremu uljevate 100 ml vrhnja za šlag i tucite dok se šlag ne istuće.
U tamnu ohlađenu kremu dodajete 5 ml ruma i promiksajte.
Uljevate u kremu 100 ml vrhnja za šlag i tučete dok se šlag ne istuće.

Za ganaš sa koji preljevate prvu koru  topite čokoladu u vrhnju za šlag na laganoj vatri.
Izrežite napolitanke na komadiće i dodajte u rastopljenu čokoladu.
Za jedau koru vam je poterebno 80 g tamne čokolade,150 ml vrhnja za šlag,50 g napolitanki.
Postupak ponovite i za drugu koru .

Slaganje torte:
Tortu slažite u obruču.
Na dno stavite prvu koru  natopite ga sa polovicom preljeva.
Neka preljev bude topao,bolje će se upiti u koru .
Pričekajte da se preljev upije.
Na koru  prelijte ganaš sa napolitankama.
Pričekajte da se stisne.
Premažite svijetlom kremom.
Poklopite sa drugom korom  koji natopite sa ostatkom preljeva.
Pričekajte da se upije i za to vrijeme pravite ganaš sa napolitankama.
Preljevate preko kore   pričekate da se stisne i premažite tamnom kremom.
Kad se krema stisne dekorirajte sa šlagom i mljevenim orasima.
Prijatno !

Prekrasna karamel torta - savršenstvo ukusa





Potrebno
Za biskvit:

 8 jaja
 25 dag šećera
 5 žlica brašna
 3 žlice mrvica (krušnih)
 15 dag mljevenih oraha
 1 prašak za pecivo
 1-2 naranče

Za kremu:

 30 dkg šećera
1 l mlijeka
 7-8 žlica gustina
 1 maslac ili margarin
15 dag mljevenih oraha

Priprema:

Za biskvit:
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksati, zatim dodati brašno, mrvice, mljevene orahe i prašak za pecivo.
Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Sve izmiješati te izliti u namašćeni pleh  za pečenje.
Peći 30-ak minuta na 180°C.
Kada se ohladi prerezati biskvit na 3 dijela i svaki dio politi sokom od naranče.
Za kremu: 
Šećer otopiti tj. karamelizirati. Od mlijeka odvojiti 1-2 dl te pomiješati sa gustinom, a ostatak uliti u karamelizirani šećer.
Kada mlijeko prokuha dodati mješavinu s gustinom te miješati (kuhati) dok se ne zgusne. Kremu ohladiti te onda umiješati omekšali maslac ili margarin i mljevene orahe.
Kremu podijeliti otprilike za ti premaza i premazati kore . Ukrasite po željiistopljenom čokoladom i posuti orasima . Prije služenja ohladiti tortu.
Prijatno!



Torta koja je dobila naj više lajkova na fejsu – Nema bolje!




Sastojci:

Za kore
3 x 5 belanca
3 x 10 kasika secera u prahu
3 x 5 kasika mlevenih oraha
3 x 2 kasika brasna
Za krem

1 litar mleka
15 zumanaca
10 kasika secera
9 kasika brasna
250 gr secera u prahu
250 gr margarina/maslaca
150 gr mlevenih oraha
malo mleka da se popare orasi
200 gr cokolade
3 kesice slag krema od vanile
200 ml mleka ili kisele vode za slag krem

Priprema:

Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
krem.
Krem
7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
mleka.
Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati
sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohadjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlekom (potrebno je malo mleka da
bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.
POSLUZIVANJE
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede
jer je lepsa od bilo koje cokolade.

Torta čoko plazma









Moje najmlađe dete je ove školske godine krenulo u prvi razred i tim polaskom smo povećali broj drugova i rođendana na koje idemo. 🙂 Ona nije neki ljubitelj torti i kada se desi da dođe kući i kaže da je jela mnogo ukusnu tortu, mama onda mora obavezno potražiti recept. Ovim putem se zahvaljujem Lukinoj mami, Ljiljani, i da joj kažem da sam je pravila već 5 puta za malo više od mesec dana koliko imam ovaj recept. 😀 Do sada je nisam slikala jer i pored toga što je izdašna, pojede se brzinom svetlosti. Poslednji put sam je pravila pre 3 dana kada je moje srednje dete slavilo rođendan i drugovi su bili oduševljeni a meni je trebalo 15 minuta da je napravim 😀

Potrebno:

pakovanje tamnih Vincinih gotovih kora od 700 g
4 kisele pavlake (20% mm)
500 g margarina dobro jutro
250 g šećera u prahu
350 g mlevene plazme
2 kesice šlaga
Izmiksati margarin, šećer i kiselu pavlaku zatim dodati plazmu. Sve izmešati. Na prvu koru staviti trećinu fila, zatim umućeni šlag, a onda ponoviti filovanje još dva puta.
U prvoj verzini ove torte umesto gotovih kora peku se tri patišpanja od 4 jaja, 4 kašike šećera, 3 kašike mlevenih oraha i 1 kašika brašna a onda se patišpanji natapaju čokoladnim mlekom. Po Ljiljinom savetu, uzela sam gotove kore i nisam se pokajala. U fil sam umesto 400 g plazme stavila 350 g jer mi se kod prvog pravljenja torte pokazalo da je fil malo gušći. Količinu šlaga sam takođe smanjila, na zahtev dece, pa tako vi uradite po svom ukusu 🙂

Posna kapri torta









Potrebno:

800 g posnog keksa
1,5 l soka od pomorandže
6 pudinga od vanile
300 g posne čokolade
4 kašike ulja
250 g posnog margarina
500 g jagoda
250 g šećera + 6 kašika
100 g šećera u prahu
posni šlag
U 1 l soka staviti 6 kašika šećera da provri, a zatim dodati 4 pudinga prethodno sjedinjena sa 200 ml soka. Skuvati fil, zatim ga ohladiti. Margarin izmiksati sa šećerom u prahu zatim dodati u ohlađeni fil i dobro umutiti.
Jagode preliti sa 300 ml vode, dodati 250 g šećera i staviti da se kuva oko 10 minuta. Pri kraju kuvanja propasirati jagode gnječilicom za krompir. 2 pudinga sjediniti sa 150 ml hladne vode, zatim dodati u kuvane jagode i skuvati fil. Ovaj fil of jagoda brže ćete ohladiti ako ga odmah prebacite u manju vanglicu, zatim nju stavite u veću u koju ste sipali hladnu vodu. Mikserom umutiti fil, jer ćete tako jagode jaoš malo bolje propasirati, a fil će se brže ohladiti.
Na tacnu složiti keks (200 g) koji smo prethodno umakali u sok. Kod mene je bilo u 4 reda 7 keksića. Premazati čokoladom koju smo prethodno otopili sa uljem. Staviti 5 minuta u frižider da se čokolade stegne a zatim preko čokolade trećinu žutog fila, a onda i trećinu crvenog. Ponovo složiti natopljen keks i ponoviti filovanje čokoladom, žutim filom i crvenim. Uraditi tako i treći put. Tortu završiti keksom i šlagom.
Poželjno je da torta prenoći u frižideru da bi se keks opustio, a filovi stegli. Pošto znam da ste nestrpljivi, danas sam je napravila i već kroz par sati isekla i podelila ovaj jagodičasti recept s vama 🙂


Sasvim običan kolač -Bez pečenja



Potrebno

Za koru:
150 g šećera
1 vanil-šećer
100 ml mleka
125 g margarina
1 kašika kakaoa
300 g mlevenog keksa
Za fil:
150 g šećera
1 vanil-šećer
100 ml mleka
125 g margarina
50 g mlevenog keksa
175-200 g kokosa
2 kašike kokosa

Priprema:

Kora
 U šerpu sipati mleko, šećer, vanil-šećer, kakao i margarin isečen na kockice. Sve zajedno zagrevati   dok se sastojci ne otope i ne sjedine. Smesa ne treba da proključa.
 Skloniti s ringle i umešati mleveni keks.
 Rasporediti smesu u pravougaoni kalup (28×23 cm) i poravnati, te ostaviti da se ohladi.
Fil
 U odgovarajuću posudu sipati mleko, šećer, vanil-šećer i iseckan margarin, pa zagrevati dok se sve ne   otopi i ne poveže. Skloniti s ringle, te umešati mleveni keks i kokos.
 Finalni postupak
 Pripremljeni fil rsporediti preko kore i ostaviti kolač da se dobro rashladi i stegne.
 Posuti ga kokosom i seći na štangle željene veličine.
 Prijatno!


Divni kolačici koji se brzo prave -Kada ih probate pravićete u duploj mjeri








Sastojci

180 g putera ili margarina
8 kašika brašna
650 ml mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
fil:
po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,lješnjaci,pistaći,malo cimeta
i još:
kokosovo brašno
1 kašika= 21 g

Priprema

1.
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati svo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri
2.
Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti nekih 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi ( ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno! Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti!




srijeda, 6. rujna 2017.

Kolač koji trebate probati ako volite kremaste kolače









Potrebno:

Za Koru :
 9 bjelanjaka
 15 kašika  šećera
 12 kašika  mljevenih oraha (ili lješnjaka)
 1 kašika  brašna
 1/2 vrećice praška za pecivo

Za crvenu kremu:
 45 dag zamrznutih jagoda
 30 dag šećera
 1 dl vode
 2 praška za puding s okusom jagode
 1 želatina
 15 kašika vode

Za žutu kremu:
 9 žumanjaka
 15 dag šećera
 1 vrećica vanilin šećera
 3 žlice gustina
 3 žlice glatkog brašna
 1/2 l mlijeka
 20 dag margarina
Za čokoladni preljev:
 10 dag čokolade za kuhanje
 5 dag margarina + 6 kašika ulja

Piprema :

Za  koru miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer te ne kraju postepeno i kuhačom umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe.
Izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečenu koru iskrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola. Ohladiti.

Za crvenu kremu zakuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha i da se jagode otope do kraja. Raskašati ih kuhačom da ne budu prekrupne.
Prašak za puding i želatinu pomiješati sa 15 žlica vode (bit će dosta ljepljivo i gusto) pa dodati u kipuću masu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.

Za žutu kremu miksati žumanjke sa šećerom, vanilijom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati.
U zakuhalo mlijeko uliti smjesu od jaja i šećera i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. Pomognite si pritom mikserom jer tako krema neće imati grudice ? U ohlađenu kremu dodati izmiksati margarin.
Za čokoladni preljev otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.

Na tasnu  staviti jednu polovicu kore , premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preljeva (razmažite kašikom), pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija.
Dobro rashladiti (najbolje preko noći) i uživati u svakom zalogaju !
Prijatno !

Kikiriki bajadera












Sastojci

– 300 g šećera
– 2 dl vode
– 200 g margarina
– 300 g neslanog mljevenog kikirikija
– oko 300 g mljevenog keksa
– 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
– 100-150 g čokolade za preliv i malo ulja

Priprema


Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suva, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuva šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)
Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.
Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela.
Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.
Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.
I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.
Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.
Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice

Ruske kape ,a može i šubare princip je isti

                                    

Potrebno:

Za koru:
 4 kom jaja
 8 kasika secera
 7 kasika ulja
 20 kasika brasna
 20 kasika mlijeka
 2/3 paketica praska za pecivo
 2 kasike kakaa

Za fil:
2 pudinga od vanilije (80 g)
 4 kasika gustina (fino prosijanog)
 4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
 8 dl mlijeka
 150 g bijele cokolade
 250 g maslaca

Za glazuru :
 100 g tamne cokolade za kuvanje
 100 g bijele cokolade
 malo ulja
 Jos potrebno: 100-150 g kokosa

Priprema:

Kora 
Mutiti zumanca i secer par minuta.
Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
Pleh: okrugli 35cm.
Fil
Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.
Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).
Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); 
Ohladiti kapice u frižideru pa poslužiti .
Napomena  -Ako napravite veću količinu možete spremiti u zdjele  sa poklopcem pa u zamrzivač i kad vam se gosti najave evo kolača .
Prijatno !