subota, 30. rujna 2017.

Karamel torta sa orasima







Sastojci

Sastojci za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo
Sastojci za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 – 50 gr čokolade

Priprema

Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta).
Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti.
Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.
Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C.
Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.
Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala,
a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno.
Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..
Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.
Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne.
Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri.
U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi.
Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji.
Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.

Lešnik kocke





Potrebno:

za koru:

6 belanaca
6 kašika šećera
50 gr pečenih, mlevenih lešnika
1 kašika prezle
1 puna kašika brašna
Za premaz
100 gr čokolade
2 kašike ulja
2 kašike mleka

Za kremu:


500 ml mleka
6 žumanaca
puding od lešnika
3 kašike šećera
100 gr margarina
50 gr šećera u prahu
50 gr mlevenih, pečenih lešnika

Priprema:

Ulupati belanca sa šećerom, da se šećer otopi, pa dodati brašno, mlevene lešnike i prezlu pa lopaticom promešati.
Istresti sve u obložen pleh 30 x 20 cm pa u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni staviti da se peče 40 minuta.
Kora se po želji može malo isprskati mlekom kada se ohladi, a i ne mora.

Za to vreme umutiti žumanca, šećer i puding ili brašno sa malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri pa kad provri zakuvati masu sa žumancima i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre pa staviti da se hladi.
Izmutiti margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen krem i umutiti mikserom.
Zatim dodati samlevene pečene lešnike.
Pečen biskvit ohladiti pa otopiti čokoladu sa uljem i mlekom, pa preliti preko kore i ravnomerno rasporediti.
Ostaviti u frižider 15 minuta, izvaditi pa naneti ceo krem.
Krem vaditi kašikom i praviti na kori gomilice u slučaju da vam je čokolada još uvek mekana pa da se ne bi sve umuljalo. Gomilice koje ćete lopaticom spojiti.
Odgore dekorisati po želji.
Ostaviti bar 2h u frižideru pa poslužiti.
Prijatno !

Oblatne sa bananicama !






Potrebno:


2 lista oblatne
8 krem bananica

Za fil:

500 g šećera
200 ml vode
250 g margarina
100 g čokolade
250 g mlevenog keksa
250 g mlevenih oraha

Priprema:

 U šerpu sipati vodu i šećer, pa kuvati dok ne proključa. zatim, umešati margarin isečen na kockice i izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastope.
 Skloniti posudu s ringle, te umešati mleveni keks i mlevene orahe. ostaviti da se prohladi.
Na hrapavu stranu jednog lista oblatne naneti polovinu pripremljene smese. Preko nje poredati krem bananice, blago ih utisnuti u fil pa premazati drugom polovinom smese. Na kraju prekriti drugim listom oblatne , hrapavom stranom okrenutom ka dole.
Kolač opteretiti težim predmetom i ostaviti u frižideru da prenoći, a zatim ga iseći na štangle željene veličine.

Prijatno!

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA PUSLICE OD SAMO 3 SASTOJKA..DJEČICA IH OBOŽAVAJU!




Potrebno :

1 bjelanjak
7 dkg šećera
pol žličice cream of tartar ili mrvicu soli

Priprma :

1.Recept je stvarno jednostavan…po bjelanjku se doda 7 dkg šećera i dugo se ,dugo miksa
2.Tokom miksanja doda se pol žličice Cream of Tartar ili kako smo uvijek radili mrvicu soli
3.Kada je dobro, dobro izmiksano puslice se istiskuju ili špricom ili žlicom na lim obložen papirom za pečenje
4.S obzirom da ja nemam ventilacijsku pećnicu ja prilikom pečenja lagano odškrinem vrata pećnice drvenom kuhačom, stavim termostat na 90 °C i ostavim puslice da se suše jedan sat
5.Nakon sat vremena provjerim dal su gotove tj. dal su se iznutra osušile ,ugasim pećnicu i ostavim ih tako u odškrinutoj pećnici da se ohlade .
Prijatno!


Nutma!








Neko ga zove nutma, neko patišpanja, neko lutma , u suštini sve je isto samo drugi naziv od mjesta do mjesta. Bosanski kolač…Postoji jedna priča o nutmi: naime, kažu stari ljudi “ako ti neko dođe dok pripremaš ovaj kolač, ne treba mu dati da ode dok se ne ispeče jer će u suprotnom kolač “leći” ,neće lijepo nadoći.” Isprobajte! 🙂

Potrebno :

10 jaja (po mogučnosti domaća) radi lijepe žute boje
10 kašika šećera
10 kašika brašna
Agda
1,3 l vode
800 grama šećera
1 vanilija šećer

Priprema


Umutiti jaja sa šećerom. Mutiti toliko da tragovi od miksera ostaju.

Lagano, kašikom, ne mikserom , umutiti kašiku po kašiku brašna.

Izliti u kalup oko 22×32 malo dublji.

Dobro zagrijati pečnicu na 250°(dok se muti), kad se stavi peći smanjiti na 200° samo koji minut da lijepo porumeni i da se ufati korica odozgo. potom smanjiti na 150° i tako peći oko 1h. Provjeravat povremeno da ne zagori, ako je prejako smanjiti još malo. Provjera jeli pećeno: blago pritisnuti rukom ako se vraća dobro je.

Staviti vodu, šećer, i van.šećer samo da prokuhajui skinut sa vatre.

Dobro ohladit i patišpanj i agdu pa tek onda zaliti hladno -hladnim
Napomena :Bit je dakle u tome da se dobro umuti i da se zalije hladno hladnim.
Prijatno!


Torta na brzinu sa keksom i nutelom !





Za samo 20 minuta dobićete savršenu kremastu tortu sa delikatnim ukusom. Probajte, nećete se pokajati.


Potrebno:

300 gr mljevenog plazma keksa
100 gr putera
400 gr nutele ili nekog drugog eurokrema
500 gr krem sira

Priprema:

Sjedinite puter sa 1 supenom kašikom Nutele i dobro otopite na vodenoj pari (ili u mikrotalasnoj pećnici). Ovom mešavinom prelijte mleveni keks. Ostavite u frižider. Pomešajte ostatak nutele sa  sirom pomoću miksera. Dobijenu smesu, takođe, ostavite u frižider.
Izvadite iz frižidera vašu osnovu za tortu. Stavite je u kalup.Dobro je poravnajte, koristeći čašu. Odozgo stavite smesu od sira i čokoladnog krema, dobro je raspoređujući po osnovi. Ostavite tortu u frižider da se ohladi do posluženja .
Prijatno!

Kolac koji je osvojio internet-Predivan kolač sa bananama !




Domaći kolač nadmašio je sve dosad poznate poslastice sa bananama

Potrebno
Za koru :


 7 jaja
 7 kašika šećera
 7 kašika mljevenih oraha
 4 kašika brašna
 1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

 1 litar mlijeka
2 pudinga sa ukusom vanile
4 kašike brašna (vršne)
 2 kesice vanila šećera
 250 grama putera
 2 kašike šećera u prahu

Čokoladna glazura:
 120 gr čokolade za kuvanje
 80 gr putera
 8 kašika slatke pavlake

I još:

 6 banana
 400 ml slatke pavlake
 sok iz jednog limuna


Priprema

Za koru :

Odvojiti bijelanca pa ih ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer, jedno po jedno žumance i mutiti miskerom daok se ne dobije gusta masa.
Pomiješati orahe, brašno i prašak pa pažljivo dodati smjesi od jaja miješati kuhačom ne mikserom . Pecite u plitkom, velikom plehu nekih 25-30  min u zagrijanoj rerni na 180 stepeni . Hladnu koru  presijecite na dva dijela.

Za fil:
Pomiješajte brašno, puding i vanilin šećer s malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da se kuvate, dodajte šećer (količina po želji) i kad provri dodajte puding. Ohladite fil i povremeno promiješajte da se ne uhvati korica.
Umutite pjenasto puter sa šećerom u prahu pa postepeno dodajte puding sobne temperature.

Premažite kore filom zatim poredajte banane presječene na pola poprskane limunom zatim banane prelite čokoladnom glazurom koju ste prije pripremili tj istopili čokoladu i puter sa slatkom pavlakom i ohladili .Zatim premažite umućenim slatkim vrhnjem .
Kolač ostavite do posluženja u frižider da se ohladi.
Prijatno!

Kremasti kolač od kokosa- Jednostavan, jeftin, sočan, ukusan…




Potrebno:

Za koru:
4 jajeta
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika brašna
1 kesica 2 u 1 kafe
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl vode

Za kremu:

1 l mleka
7 kašika oštrog brašna
150 gr šećera
150 gr margarina sa aromom vanile (može i običan)
150 gr kokosa
I još:
kokos za posipanje

Priprema:

Prvo razmutite brašno za kremu sa 2 – 3 dcl hladnog mleka (koristite viljušku ili žicu za mućenje), da dobijete masu bez grudvica, koja je tečna.
Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, stavite da provre. Kada je provrelo, sipajte razmućeno brašno u provrelo mleko stalno mešajući žicom.
Kuvajte, svo vreme mešajući krem kako vam se ne bi zgrudvao. Kada se zgusne, ostavite ga da se hladi.
Za koru, umutite mikserom jaja (cela) sa šećerom i vanilin šećerom, da budu penasta. Izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i 2 u 1 kafu. Postepeno, lagano mešajući, dodajte u umućena jaja. Na kraju, polako sipajte i polako umešajte ulje i vodu. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa preko njega sipajte pripremljenu masu za koru. Stavite da se peče na 200°C oko 20-tak minuta ili dok čačkalica ne izadje suva iz testa.
Kada se krema prohladila, dodajte u nju margarin sobne temperature, pa dobro umutite mikserom. Dobićete finu, vazdušastu kremu. Na kraju, umiksajte kokos.
Kada je kora pečena, prekrijte tepsiju tacnom, pa preokrenite da kora padne na nju (tacnu). Skinite papir i ravnomerno razmažite kremu po kori. Odozgo pospite kokosom, pa stavite u frižider da se hladi. Kada se kolač dobro ohladio, isecite ga na kocke i poslužite.
Prijatno!

Kokos kolac !





Potrebno
Za biskvit:


6 jaja
6 žlica šećera
1 vrećica vanilin šećera
5 žlica brašna
1 vrećica praška za pecivo
3 žlice gorkog kakaa
3 žlice ulja

Za kremu:


1 l mlijeka
6-8 žlica šećera
200 g kokosovog brašna
16-18 malih žlica griza
50 g margarina

Za glazuru:

100g čokolade za kuhanje
4 žlice mlijeka
50 g margarina
I još:

malo  kakaa za posip

Priprema

Za biskvit
:
Srednji dublji četvrtasti kalup  ili tepsiju obložiti pek papirom a pećnicu ugrijati na 170 C
U zdjeli mikserom izmiksati jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne bude kremasta,malo sačekati da se smjesa ohladi od miksanja a onda uz miksanje dodati u tankom mlazu ulje i onda polako umiješati brašno,prašak za pecivo i kakao(koje trebate prije zajedno promješati i prosijati).Dobivenu smjesu istresite u pleh,poravnajte i stavite peći u ugrijanu pečnicu oko 25 minuta.Dok se biskvit peče pripremite kremu.
Za kremu :
U mlijeku skuhajte kokosovo brašno i 6-8 žlica šećera na laganoj vatri.Kad bude biskvit gotov onda dovršite kremu zbog toga jer na topli biskvit ide topla krema.U kremu od kokosa ukuhajte 16-18 malih žlica griza uz stalno mješanje a na kraju dodajte 50 g margarina i dobro promješajte.Tako dobivenu toplu kremu ravnomjerno premažite preko biskvita(krema ne smije stajati,jer se zbog griza brzo stvrdne pa bi je bilo teško 
rasporediti).
Kolač ostavite da se malo prohladi a onda ga prelijte čokoladnom glazurom.

Za čokoladnu glazuru :
Na niskoj temperaturi ili na pari rastopite izlomljenu čokoladu zajedno sa mlijekom i margarinom narezanom na listiće,glazuru mješajte dok se ne sjedini i malo zgusne a onda je ravnomjerno rasporedite po kremi.Gotov kolač ohladite u frižideru.
Prije serviranja kolač izvadite najmanje 30 minuta iz frižidera da se okusi prožmu,kolač izrežite na kocke i posipajte sa malo slatkog prosijanog  kakaa…i uživajte.
Prijatno!

Pustinjska oluja-definitivno, moj omiljeni desert koji morate probati







Sastojci

7 jaja
14. kašika šećera
200 gr kokosovog brašna
250 gr margarina
100 gr čokolade za kuhanje
2. šlag kreme od vanilije

Priprema

1.
KORA
– Sedam bjelanaca pjenasto umutiti u posudi, zatim dodati sedam kašika šećera. Kada ste sve to dobro umutili, u smjesu dodajte 200 gr, kokosa te sjediniti. Dobivenu smjesu izliti u posudu za pečenje koju ste prethodno pouljili i peći na mlakoj temperaturi oko 15 min.
FIL
– U posudi staviti sedam žumanaca i sedam kašika šećera i dobro ih izmutiti. Zatim dodati margarin i dobro sjediniti.
– Čokoladu za kuhanje od 100 gr. rastopiti (ja je topim sa 2/3 kašike ulja), zatim ohladiti i dodati prethodnoj smjesi i sve sjediniti.
KREMA
– Umutiti dvije šlag kreme od vanilije
– Kada se kora ohladi, na nju staviti cijeli fil, a preko fila kremu od vanilije. Kolač je najbolje odmah isjeći na kocke.
– Kolač staviti u frižider na 2/3 sata i onda je spreman za posluživanje.

Kokos kolac sa čokoladom meni bolji od rafaela








Sastojci

340 gr brasna
270 gr putra ili margarina
200 gr secera
150 gr kokosa
1 jaje
50 gr cokolade za kuhanje
1 zlicica ulja
malo prah secera
malo bombonica ili suhog grozdja za dekoraciju

Priprema

1.
Zamjesiti tjesto od brasna, secera, kokosa, jaja i putera. Ostaviti u frizider da se “odmori” oko pola sata.
2.
Izvaditi iz frizidera, praviti male kuglice, staviti u tepsiju oblozenu masnim papirom. Vrhom okrugle varjace utisnuti rupicu na sredini. Peci blijedo.
3.
Pecene kolacice posuti prah secerom.
4.
Otopiti na pari cokoladu sa malo ulja i pazljivo zlicicom sipati u rupice.
5.
Dekorirati po volji. Ja sam stavila male zelene cokoladne bombonice.

Najukusnije strudle sa sirom !








Potrebno

Za koru:


500 g brašna
100 g margarina
1 dl ulja
1 jaje
1/2 kašičice soli
1/2 kocke (20 g) kvasca
1 dl mleka
1 kašičica šećera

Za fil:

300 g kravljeg sitnog sira
1 žumance
1 dl jogurta

Za premaz:

1 žumance
50 g susama

Priprema :

U decilitar mlake vode promešajte kaičicu šećera i kavasca. Ostavite da stoji desetak minuta. U plastičnu činiju pripremite sve ostale sastojke i dodajte nadoli kvasac. Zamesite testo i pokrijte krpom. Ostavite da stoji 30 minuta na toplom.
Nadošlo testo premesite i podelite u dva manja dela, razvučite oklakijom to tanje. Sir, jogurt i žumance, dobro promesajte. Razvučeno testo premazite polovinom fila. Namazanu koru urolajte. Isto postupite i sa drugom polovinom testa i fila. Urolane trudle isecite na manje štrudlice. Premaite viljukom umućenim žumancetom i pospite susamom.
Poredajte u namazan pleh i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 250 stepeni. Pečene štrudlice izvadite iz rerne i prekrijte krpom par minuta.

Prijatno!

Kako se sprema cvekla za zimnicu: Najzdravija salata na svetu!








Zasucite rukave i napravite nešto zaista dobro i zdravo
Cvekla je veoma zdravo povrće, koje se koristi u klinarstvu i medinici. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina ( B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum, a sadrži još i jod.
Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, stvaranje antitela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje štitne žlezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića.
Najsvežija je sa lišćem koje podseća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do 2-3 nedelje, a kada je birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.

Potrebno :
 5 kg cvekle,
 500 ml sirćeta,
 2l vode,
 60 g soli,
80 g šećera,
 1 kesica konzervansa.

Priprema:
Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obe strane. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba da ima dosta vode, jer će se duže kuvati, bar 2 sata.


Posle sat i po, uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu da vidite koliko je skuvana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa dokuvati još nekih pola sata. Procediti i ostaviti da se potpuno ohladi.
U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuvati. Kada provri skloniti sa vatre i poklopiti. Posle 10 minuta dodati konzervans i promešati, brzo će se otopiti.
Ohlađenu cveklu oljuštiti, može i prstima, oprati, pa seći na tradicionalne kolutove. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.
Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suvo i tamno mesto do služenja.
Od ove mere dobija se 9 tegli.