četvrtak, 28. rujna 2017.

"Lažni Hljeb"





Potrebno:

šolja kokosovog ulja
šolja vruće vode
5 krompira
4 šolje brašna (bez gultensko )
malo soli

Priprema:

Krompir ogulite i stavite u vodu da se kuha. Kada se skuha i omekša, napravite piru od njega, posolite, pomiješajte sa ostalim sastojcima.  pravite hljepčiciće i poredajte na pleh obložen pek papirom Te dobijene hljepčiće stavite u rernu da se peku oko 40 minuta  180 stepeni . Pečene hljepčiće prekrite vrećicom i prozirnom folijom pa krpom .neka omekšaju 
Prijatno !

Mali slanci od sira



Potrebno:

500 g svježeg sira (bilo kojeg)
500 g margarina ili maslaca
500 g oštrog brašna
2 žumanjka
sol za posipanje
po želji sezam, kim…

Priprema:

Umijesiti tijesto od brašna, margarina i sira. Može se ostaviti malo da odstoji. Najbolje je prvo izmrviti margarin i umiješati ga u brašno te usitniti, a potom dodati sir i lagano umijesiti.
Dobiveno tijesto se razvalja na podlozi na oko 1 centimetar debljine, a zatim se izreže na kockice veličine 2×3 cm ili već po želji.
Premažite ih se žumanjkom (treba 2 na ovu količinu) i lagano, ravnomjerno posoliti.
Uz sol može se dodati po površini slanaca sezam, kim ili neki drugi začin po želji.
Slanci se peku na 180-200 °C oko 20-30 minuta, odnosno dok dobiju lijepu svijetlo-smećkastu boju. mogu se jesti odmah, ali bolje je za želudac kad se malo ohlade.
Prijatno!

Sarma najbolji recept








Za početak, pripremiti:

10 srednjih glavica crnog luka (barem kilogram)
700 gr mlevenog mesa
100 gr pirinča
velika glavica kiselog kupusa
7–8 kašikica vegete,
1–2 kašikice bibera,
1 ravna kašikica tucane paprike,
1 ravna kašikica soli,
1 ravna kašikica šećera,
1 kašikica belog luka u prahu,
3 kašikice mlevene crvene paprike
1-2 dcl ulja

PRIPREMA:

Odmah da napomenem, ako ne volite jako kiseo kupus, malo properite listove pre motanja i manje slano napravite, pošto je ovako pripremljena sarma u startu kiselija jer nema „supice“ u kojoj bi se razblažio kupus (nije da tu nešto bistrim pamet, nego se nama tako činilo kada smo je testirali
Pošto se slažu u tepsiju ili, još bolje, onu zemljanu ili keramičku, kakvu već…posudu…sarma se može motati bez da se mora jako pričvrstiti.
Sarmice se prave manje, slažu se gusto, stisnute jedna uz drugu. Luk se očisti i sitno isecka. Najlakše i najbrže bi bilo u nekom multi – secku.
Na ulju dobro udinstamo luk i dodamo mu meso. Za to vreme, operemo pirinač, očistimo ga i stavimo u puno vode da se do pola obari, nekih 10 – 15 minuta.
Dok se dinsta meso, postepeno mu dodajemo navedene začine i još malo dinstamo.
Dodamo konačno na meso i pirinač i sve zajedno, dinstamo još neko vreme. Ukupno, nekih 30 – tak minuta dinstamo meso.
Kada smo pripremili smesu, listove kupusa, ako su dovoljno veliki, presečemo po sredini (po onoj žilici) kako bismo imali manje sarme.
Tu žilicu isečemo, da bismo lakše umotali sarmicu. Stavimo kašikom malo smese na polovinu lista i umotamo, savijemo malo sa leve, malo sa desne strane preko punjenja i urolamo kao palačinku.
Tako radimo dok ima velikih listova. Slažemo ih što gušće, kako bi držale jedna drugu savijenom.
Kada ponestane velikih listova (ili strpljenja), predjemo na jednu sarmicu od jednog lista. Ostatak kupusa nakon što potrošimo smesu, iseckamo u posudu.
Na sarmu nalijemo malo vode, tek da bude na dnu…možda nekih 1 cm dubine ako smo jedan red slagali.
Pokrijemo posudu folijom ako nema svoj poklopac i stavimo u lernu na 175°C da se krčka pola sata.
Nakon tog vremena, otklopimo sarmu i pojačamo na 200°C kako bi tečnost što više isparila i sarma od gore porumenela (to je još nekih pola sata).
To bi bilo to, izuzetno ukusna klopica koju možemo služiti uz kiselu pavlaku, jer joj to daje odličan ukus.
Ko može i nema male dece osetljivih stomaka, može slobodno da je više zaljuti, to je čini još boljom!

Ovu fenomenalnu pitu pokazala mi je moja svekrva





Ovu fenomenalnu pitu mi je pokazala moja svekrva. ..ja je cesto pravim,nadam se da ce te je i vi!!
Sastojci:

500g gotovih kora za pite

1 cvrsti jogurt

4 jaja

casa od jogurta ulja

500g domaceg kravljeg sira

so
susam 


Priprema :

Umutiti sir i 2 jaja.Posoliti.
Napraviti fil kojim ćemo premazivati kore.Pravi se tako što umutimo
zajedno jogurt, 2 jaja i čašu od jogurta ulja. Malo posolite.
Kore presjecite nožem po sredini.Dobićete manje kore
Uzimajte po jednu koru, namažite po čitavoj dužini filom preklopite jedan dio
a preko njega zavrnite drugi dio.Dobićete koru dužine oko 25 a širine 8cm.

Na jedan kraj u uglu dodajte sir, preklopite malo(kao uši na teci kad se naprave) tako zavrčući i preklapajući pravite trokut. Svaku koru radite ovako dok ne potrošite sir i kore.Ako ostane sira stavite odozgo po trokutovima pa pospite susamom Oni se peku 10-15-min. na 200stepeni(ja ih pečem i na šporetu na drva )

Prijatno!!

Moram napisati da trouglovi,njihova velicina i bujnost zavise od jufkica.Odnedavno kupujem Jami jufke-za slane pite ili strudle.Trouglovi jednostavno budu savrseni.Udupla im se velicina,i jako budu fino hrskavi.

Sjajni dorucak za 10 min








Sastojci:

– 4 šolje (od 2 dcl) brašna (ponekad i malo više, zavisi od tipa brasna)
– 2 kašike šećera
– 1/5 kašičice soli
– 2 kašike suncokretovog ulja
– 500 ml mlijeka (može da se zagrije, a i ne mora, probala sam i ovako i onako – rezultat je isti)
– kesica suhog kvasca 11 gr.

Priprema:

Sve sastojke pomiješati do homogene smjese. Staviti dobijenu smjesu u najlonsku kesu i ostaviti u frizider na 2 sata. To je to!
Poslije dva sata izvadite tijesto iz frižidera (ako ste ga tamo držali), lagano uvaljajte u brašno i pravite piroške sa bilo kojim filom. Piroške možete peći na ringli na vrelom ulju, a mozete i u rerni u dobro nauljenoj tepsiji.

Pita od krompira , nikad bolju nisam probala







Sastojci:

KORE:
700 gr brašna
4 kašike ulja
3,5 – 4 dcl tople vode
malo ulja
NADEV OD KROMPIRA:
1,5 kg krompira
1 veća glavica crnog luka
malo vegete
malo bibera
2-3 kašike ulja

Način pripreme:

KORE:Presajti 700 grama brašna u plastičnu zdelu, posoliti, dodati četiri kašike ulja. Sve to umesiti sa mlakom vodom. Testo podelite na 2 jufke i onda još malo mesiti svaku. Razvijte jufke i premažite ih uljem, ostavite da odstoje. NADEV OD KROMPIRA: Krompir narendati na krupno rend. Glavicu
luka iseći na sitne kockice. Dodati luk u krompir, zatim malo ulja, biber i umesiti rukama. Podeliti smesu na dva dela. SLAGANJE: Lagano ravuči rukama prvu jufku, staviti je na krpu na stolu.
U krug stola lagano vući krajeve kore dok se jufka skroz ne razvuče. Zadebljale krajeve odsecite. Koru poprskajte uljem i pospite ravnomerno polovino rendanog krompira. Uvijte sa jedne i druge strane jufku, tako da dođe do sredine stola i da se strane spoje. Prebacite u pleh. Isto ponovite sa drugom jufkom i ostatkom krompira. Na kraju poprskajte pitu sa još malo ulja. Peći na 200 stepeni. Kada se pita ispeće prelijte je sa prokuhanim 1,5 dcl vode i malo soli. Vratite u rernu još 5 minuta. Izvadite pitu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji.




Miejsana Salata








Sastojci:

9 kg povrća: kupus, paprika, zelena rajčica, mrkva, luk…
1 l octa
3 l vode
1 vinobran (mislim da je to 10 g)
150 g soli
200 g šećera

Priprema:

1.
Recept je za količinu od 9 kilograma povrća, ali tekućina koju sam napravila bila je sasvim dovoljna za više od 10 kg.
Ja sam za svoju uzela 5 kg kupusa, 4 kg paprike i 1,5 kg zelene rajčice.
2.
Povrće dobro oprati. Kupus naribati, a papriku i zelenu rajčicu narezati na tanke rezance, odnosno listiće. Sve staviti u jednu veću posudu i dobro izmiješati.
3.
Ocat, vodu, šećer, sol i vinobran izmiješati i odmah, na hladno, zaliti povrće. Malo promiješati.
Čini se da je malo tekućine, ali već za 10-ak minuta povrće “padne”. U toj otopini neka stoji 24 sata. Vidjet ćete, poslije sve bude natopljeno u otopini.
4.
Nakon 24 sata salatu stavljati u dobro oprane boce, (tegle, dunstflaše…). Bitno je dobro stisnuti, da u bocma NE OSTANE tekućine. Ja sam bočice naslanjala na trbuh, naopačke i “gurala” salatu, da se što više nabije. Teglice zatvoriti.
5.
Prije posluživanja salatu maaaalo pouljiti. Izvrsna je!
Salata se može i zaliti ovom tekućinom, ali nije potrebno. Ovako ostane baš lijepa, svijetla i lagano hrskava.

srijeda, 27. rujna 2017.

Prava poslastica :Torta od Oraha


Potrebno:
Za kore:

  • 7 belanaca
  • 250 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika prezli
  • 2 dl bele kafe

  • Za fil:

  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 1 kašičica brašna
  • 5 kašika kuvane crne kafe
  • 250 g margarina


  • Ostali sastojci:

  • 4 dl slatke pavlake

  • Priprema:
    Kore:
    1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti da se šećer otopi.
    2. Potom dodati mlevene orahe, brašno i prezle te polako promešati varjačom.
    3. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega jednu trećinu pripremljene smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 25 min. Od preostalog materijala ispeći još dve kore.
    Fil:
    1. Sjediniti žumanca sa šećerom i kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se šećer ne otopi.
    2. Potom dodati vanil-šećer, brašno i kuvanu crnu kafu pa kratko prokuvati. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
    3. Ohlađeni fil sjediniti sa omekšalim margarinom i umutiti mikserom.

    Finalni postupak:
    1. Ohlađene kore poprskati belom kafom.
    2. Zatim natopljene kore premazati filom i naslagati jednu na drugu.
    3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.
    4.Po želji  možete posuti mljevenim orasima .
    Prijatno ! :)

    Banana kolac








    Lagani i osvježavajući kolač. Prijatno!

    Sastojci:

    Biskvit
    6 bjelanjaka
    8 kašika(punih) šećera
    8 kašika (punih) brašna
    4 kašike(pune) sjeckanih oraha
    1 mala kašikica kakaa
    Krema od banana
    5 dl mlijeka
    3 banane
    5 kašika šećera
    3 kašike (vrhom pune) gustina
    Krema od vanilije
    5 dl mlijeka
    1 vrećica praška za puding od vanilije
    2 kašike (vrhom pune) gustina
    6 kašika šećera
    300 ml vrhnja za šlag
    Za ukrašavanje
    200 ml vrhnja za šlag
    kokosovo brašno
    strugotine bijele čokolade

    Priprema:

    Biskvit
    Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati šećer pa mutiti još toliko da se šećer rastopi. Dodati brašno ,kakao i orahe i lagano umiješati u smjesu.Istresti u namašćen i brašnom posut duboki lim dimenzija 24 x36 i peći na 150 stepeni 50 minuta.
    Krema od banana
    Banane isjeći na kolutove i staviti u mlijeko i neka zakuha .Prethodno od mlijeka oduzeti 1 dl i u njemu razmutiti gustin i šećer pa skuhati kremu neprestano miješajući da se banane i gustin povežu.
    Krema od vanilije
    U malo mlijeka razmutiti prašak za puding ,gustin i šećer.Ostatak staviti na vatru i kada zakuha umiješati ovu smjesu i kuhati na laganoj vatri da postane gusto.
    Ohlađenoj kremi dodati umućeno vrhnje za šlag .Dobro umutiti da se dobije fina krema bez grudvica. Kada je biskvit gotov malo ga ohladiti i premazati kremom od banana(koja može biti i mlaka) i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
    Na tako ohlađeno ide krema od vanilije pa umućeno vrhnje za šlag. Po želji kolač posuti kokosovim brašnom i rendanom bijelom čokladom.

    Rafaelo kocke








    Sastojci

    Za koru:
    6 belanaca
    250 gr šećera
    50 gr kokosovog brašna
    100 gr brašna
    1/2 kesice praška za pecivo
    2 dl mleka
    Za fil:
    6 žumanaca
    2 kesice pudinga od vanile
    4 kašike brašna
    15 kašika šećera
    1 l mleka
    125 gr maslaca
    125 gr margarina
    2 dl slatke pavlake
    I još:
    50 gr kokosovog brašna
    malo pečenih lešnika

    Priprema

    1.
    Kora:
    Od 6 belanaca umutiti čvrst sneg, pa dodati 250 gr šećera. Mutiti mikserom još malo, pa dodati kokosovo brašno i pšenično brašno izmešano sa malo praška za pecivo. Sad mešati špatulom, polako i strpljivo (bez miksera).
    Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200 stepeni, i odmah smanjiti na 180. Ispeći koru, pazeći da ostane bela (to traje petnaestak minuta).
    2.
    Ostaviti ispečenu koru da se ohladi, pa je preliti sa 2 dl vrelog mleka.
    3.
    Fil:
    U činiji dobro izmešati 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 15 kašika šećera i 2 dl mleka.
    8 dl mleka staviti da provri, pa kad provri dodati mu masu od žumanaca i skuvati je (par minuta). Ostaviti da se ohladi.
    4.
    Kad se ova smesa ohladila, izmešati je sa maslacem i margarinom (prethodno dobro umućenim). Dodati i 2 dl umućene slatke pavlake.
    Kad se doda šlag od slatke pavlake, više se ne muti mikserom, nego polako i nežno špatulom (varjačom).
    5.
    Na koru staviti fil, pa odozgo posuti sa oko 50 gr kokosovog brašna.
    Ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke, a na sredinu svake staviti po jedan pečeni lešnik.
    6.
    Napomena: tepsija u kojoj sam pekla koru ima dimenzije 20 cm x 32 cm.

    Čitav svijet pravi ovaj “magični kolač”, evo zašto…





    Magični kolač 3 u 1 trenutno je jedan od najpopularnijih kolača na društvenim mrežama. Iako ima tri sloja, ne može ga biti lakše napraviti i upravo se u tome krije njegova “magija”.

    Potrebno:

     3 jaja
     1 žlica vode
    90 g šećera
    90 g maslaca (otopljenog)
    90 g brašna
     1 žličica ekstrakta vanilije
     prstohvat soli
     375 ml mlijeka

    Priprema :

     Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa žutanjke stavite u jednu posudu, a bjelanjke u drugu. Dodajte žumanjcima žlicu vode i šećer, pa ručno dobro promiješajte, bez upotrebe miksera.
     Kada smjesa postane homogena, postepeno dodajite maslac, istovremeno miješajući smjesu. Koristeći sito dodajte brašno te opet promiješajte.
    Dodajte ekstrakt vanilije i sol te promiješajte. Zatim dodajte mlijeko istovremeno miješajući smjesu.
     U drugoj posudi zamutite bjelanjke dok ne dobijete snijeg. Snijeg od bjelanjaka dodajte prvoj smjesi i promiješajte.
     Okrugli duboki kalup promjera oko 36 cm premažite masnoćom i izlijte u njega smjesu. Stavite u pećnicu na 150 °C i ostavite da se peče 50 minuta.
     Izvadite kolač iz kalupa i pospite šećerom u prahu. Izrežite ga na trokutaste šnite i uživajte u ovom mekanom, 3 u 1 magičnom kolaču.
     Iako je kolač napravljen od samo jedne smjese, zbog procesa koji se odvijaju pod djelovanja visoke temperature i gravitacije, on neće biti jednoličan. Kad ga pogledate u presjeku, uočit ćete tri sloja – prvi (pri samom dnu kalupa za pečenje) je čvrst, zatim dođe kremasti u sredini, a gornja trećina je spužvasta. Otud i dolazi naziv ovog kolača – 3 u 1.
    Prijatno!

    Idealan kolač za dječije rođendane






    Potrebno

    Za podlogu:
    500 g Sport keksa
    300 g Choco bananica
    100 g čokolade za kuhanje
    100 g mliječne čokolade
    125 g margarina
    2 žlice šećera
    350 ml vode

    Za kremu:

    500 ml mlijeka
    5 žlica šećera
    2 praška za puding s okusom vanilije
    200 g margarina sobne temperature
    200 ml slatkog vrhnja
    Ostalo:
    3-4 banane
    300 ml slatkog vrhnja

    Priprema:

    Vodu zagrijavajte zajedno sa šećerom, margarinom i čokoladom dok se sve ne otopi.
    Sport kekse istresite u veću zdjelu, ubacite krupno nasjeckane bananko čokoladice i prelijte sve otopljenom smjesom od čokolade i margarina. Dno i stranice okruglog kalupa za pečenje (28-30 cm) obložite masnim papirom tako da kada istresete smjesu s keksima čokoladna krema nebi iscurila izvan kalupa. Ukoliko imate dobar kalup za torte koji ne propušta ne morate ga oblagati papirom.
    Čokoladnu smjesu s keksima dobro izmiješajte pa istresite u pripremljeni kalup i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
    Za pripremu kreme prašak za puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka i šećer zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Kuhani puding premjestite u zdjelu za miksanje i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Površinu pudinga prekrijte prozirnom folijom kako se nebi stvorila korica. Ohlađeni puding izmiksajte, dodajte margarin sobne temperature pa ponovo sve dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje.
    Preko ohlađene podloge od keksa razmažite nekoliko žlica kreme da popunite sve rupe pa posložite uzdužno prerezane banane. Prije nego što banane posložite na tortu poškropite ih s malo limunovog soka. Preko banana razmažite ostatak kreme. Tortu spremite u frižider  da se krema dobro stisne, najbolje preko noći.
    Idući dan premažite tortu s tučenim slatkim vrhnjem, ukrasite po želji i poslužite!
    Prijatno!

    Male domaćice...




    Potrebno


    Za koru:
    6 bjelanjaka
    6 zlica secera
    100gr. kokosa
    100gr. mljevenih orasa
    1 prasak za pecivo

    Za kremu :
    6 zumanjaka
    6 zlica secera
    2 rebra kuhinjske cokolade
    200gr. putera
    200ml. slatkog vrhnja

    Za dekoraciju :
    2-3 slag pjene
    čokolada u prahu
    Priprema
    Za koru :
    Umutite 6 bjelanjaka sa 6 zlica secera u saum.Dodajte kokos,mljevene orase i prasak za pecivo.Mijesajte sa spatulom,zatim tijesto istresite u pleh i pecite u zagrijanoj pecnici na 190C oko 10-15 min.
    Za kremu:
    6 zumanjaca i 6 zlica secera kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.Dodajte 2 rebra cokolade za kuhanje neprestano mijesajuci dok se cokolada ne otopi.Sklonite sa pare i ostavite da se ohladi.
    Izmiksajte 200ml. slatkog vrhnja u slag i ostavite sa strane.
    U hladan krem dodajte omeksali puter i miksajte.
    Na kraju dodajte umuceni slag i mijesajte sa kašikom.
    Krem staviti preko ohladenog tijesta a zatim  umućenu slag pjenu kad se ohladi posuti čokoladom u prahu .
    Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
    Prijatno!