četvrtak, 31. kolovoza 2017.

ŽU ŽU Kiflice za samo 20 min !







Potrebno

Za tijesto:

1 deci jogurta
1 deci kisele pavlake
1 deci mleka
1 deci ulja
2 kašikice šećera
2 jaja
40 gr svežeg kvasca
malo soli
oko 700 gr brašna
Za fil:
250 gr margarina
200 gr+ 200 gr sitnog sira
200 gr salame
1 belanjak

Priprema:


Pavlaku, jogurt i mlijeko malo smlačiti ,dodati šećer i kvasac i još u to 4 male kašikice brašna ,kad to nadođe u to dodati ostale sastojke ,zamesiti tijesto i ostaviti na toplom mestu da se masa udvostruči,
zatim razvući jednu veliku koru ,preko nje narendati hladan margarin i posuti sa 2oo gr sitnog sira i uviti u rolat koji treba da odstoji pola sata, zatim opet razvući veliki pravougaonik iseći ga na pet traka i u cik cak seći testo tako da se dobiju trouglovi, filovati sa 200 gr sira i sa salamom naseckanom na kockice, premazati žumancetom.Ispeći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni nekih 2o min .Ispečene kifle možete služiti odma a mogu i hladne .
Prijatno!

Brzinski recept za ukusnu večeru !




Potrebno:



500g kora za gibanicu
2dl pavlake
4 jaja
malo origana
200g kecapa
300g trapista
400g salame
so

Priprema:

Umutite pavlaku i jaja sa malo soli. Salamu isecete na tanke kolutove. Kore bi trebalo da imaju 12 listova.Podeliti ih da dobijete 2 puta po 6 listova. Na tacnu staviti prvo 2 lista.Preko premazati malo umucene pavlake sa jajima, pa odgore kora, pa je premazete kecapom i pospete malo origana, pa preko opet kora i nju namazete pavlakom i jajima i poredjate salamu, preko opet stavite koru i na nju narendate 150g trapista i preko kora koju namazete pavlakom i jajima.
To sve zavijte u rolat. To isto uradite i sa drugih 6 listova. Rolate premazite sa pavlakom i jajima i stavite u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 20 min. dok fino ne porumeni. Kada je peceno isecite na parcad debljine 2cm. Po zelji mozete dodati sampinjone,krastavcice,kulen…!
Prijatno !


Moji ukućani su ludi za ovim !







Potrebno:

40 dag brašna
2 praška za pecivo
2 vrećice suhog kvasca
20 dag margarina
30 dag kuhanog pasiranog krumpira
1 jaje
sol
Za nadjev:
30 dag kuhane šunke
20 dag sira trapista (gauda ili neki tvrđi koji se lako riba)

Priprema:

U dubljoj posudi pomiješati brašno, pasirani krumpir, prašak za pecivo, kvasac i sol, dodati narezani margarin i jaje pa zamijesiti glatko tijesto srednje tvrdoće. Tijesto pustiti da se diže na toplom pokriveno oko 30 min.
U međuvremenu sitno iskosati šunku i naribati sir ako već nije nariban.
Tijesto premijesiti u dvije kugle, pa svaku razvaljati na debljinu oko ½ cm i rezati kotačićem za kolače u pravokutnike veličine cca 5×10 cm.
Na svaki pravokutnik stavljati malo nadjeva, u ovom slučaju šunku i sir, pa ih širom stranom zamotati u valjčić pritiskujući rubove prstima prema unutra.
Složiti ih u malim razmacima na lim obložen papirom za pečenje (okrenuti spojenu stranu prema dolje kako se prilikom pečenja piroške ne bi razišle), mozete a i nemorate premazati razmućenim jajetom i posipati sa malo ribanog sira i sezama. Pustiti ih da se dizu  15 min.
Peći u pećnici na 200 stupnjeva C oko 30 min.
Poslužiti vruće, djeci uz jogurt ili čašu mlijeka a odraslima uz čašu piva!
Prijatno !

Izljevak sa špinatom -jako brzo i ukusno



Potrebno :

oko 300 g očišćenog špinata
2 jaja
100 g svježeg sira
50 g kiselog vrhnja
1,5 dl jogurta
1 dl mlijeka
1 šoljica ( od 2 dl) kukuruznog brašna
1/2 praška za pecivo
brašno po potrebi
sol
ulje

Priprema


Najprije dobro oprati špinat , isjeckati ga na tanke trakice i pustiti da tako stoji oko 30 min.
Nakon toga ga dobro ocijediti od viška vode.

Izmješati jaja,kiselo vrhnje, sir, jogurt, mlijeko, sol.
U to dodati špinat, pa kukuruzno brašno ,prašak i brašna po potrebi ( da se dobije smjesa malo čvršća nego za palačinke)
Dobro izmješati.

Pleh podmazati uljem, izliti pripremljenu smjesu i peći na 200c oko 30-40 min.(ovisno od pećnice)

Poslužiti toplo uz šoljicu jogurta.
Prijatno 

Slana torta Mortadela






Potrbno :

 5 većih i debljih kolutova mortadele
 400 g švapskog sira
 100 g majoneza
 1/2 žute paprike
 1/2 zelene paprike
 1/2 crvene paprike
 4 kisela krastavca
 200 g praške šunke
 2 dl pavlake
 mešavina začina
 biber

Priprema:

1 Žutu, zelenu i crvenu papriku očistiti i iseći na kocke. Kisele krastavce i prašku šunku takođe iseći na kocke.
 Posebno sjediniti švapski sir i majonez, dodati seckano povrće i prašku šunku. Začiniti po ukusu i polako promešati.
 Kolutove mortadele premazati pripremljenim filom i naslagati jedan na drugi kako bi se dobio izgled torte. Premazati pavlakom i dekorisati po želji.
Prijatno!

Koverat pita punjena sirom: Božanski mekana, pravi se neverovatno brzo!





Potrebno :

4 gotove kore,
za fil –
250 g sira,
4 grančice peršuna,
za mazanje kora – 2
jajeta,
2 kašike mlijeka,
2 pune kašike kiselog mlijeka,
1 čaša ulja.
Biće vam potrebno još i žumance, susam ili kim za premazivanje.

Priprema:

U činiji izmešati jaja, mlijeko, kiselo mlijeko i ulje. Raširiti jednu koru i premazati je ovom mešavinom. Na nju staviti drugu koru i premazati je.
Saviti po dve suprotne strane (ali da ostane četvrtast oblik) i premazati smjesom od jaja i ulja. Na sredini prema svakom od 4 ćoška staviti fil od sira, pa potom ćoškove presaviti da se dobije oblik koverte.
Redati u podmazanu tepsiju, premazati umućenim žumancetom i posuti susamom ili kimom. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok lepo ne porumeni.
Prijatno !

Osvježavajuća jogurt salata -meni je zakon






Ukusna, brza i osvezavajuca salata.

Sastojci

500 gr. testenine
150 gr. kackavalja
200 gr. sunke
2 – 3 obarene sargarepe
15 kiselih krastavcica
1 kisela crvena paprika ili pecena crvena paprika
1 – 1,5 l. jogurta ( koristila sam ,, Moja kravica,,
200 gr. majoneza

Priprema

1.
U posoljenoj i pouljenoj vodi obariti testeninu. Zatim je plaknuti hladnom vodom, dodati malo ulja i promesati. Ostaviti da se ohlade.
2.
Kackavalj, sunku, obarenu sargarepu, krastavcice i papriku iseci na kockice pa dodati u ohladjenu testeninu.
3.
Zatim dodati 1 l. jogurta i majonez pa sve dobro izmesati da se smesa sjedini. Sutradan posto ce testenina upiti jogurt, ako je salata suva dodati jos 1/2 l jogurta.
4.
Salatu servirati u cije, a odozgo po zelji posuti sa malo rendanog kackavalja.
Meni je od ove smese ispala jedna velika cinija i cetiri male cinijice salate.

Ko još nebi volio ovakvu večericu …Veoma lagano i ukusno




Potrebno :

3 srednje tikvice
3-4 jaja
100g brasna
150-200 g purece šunke
200g edamera,trapista ili mocarele
180g kisele pavlake 12m.m.
so,vegeta,biber

Priprema


Tikvice oguliti,i izrezati pomocu noza po duzini u sto tanje komade.Staviti u cjediljku i posoliti.Ostaviti 30 min.tako.

Tikvice ocjedimo od soka sto je pustila i uvaljamo u brasno.Stavimo ulje da se grije.

Przimo tikvice da malo porumene.Isprzene prebacimo na ubruse da pokupi masnocu.Takođe zdravija varijanta,mogu se peci u rerni na papiru za pecenje.Isprobala draga Zorica(Pomoravka),i otad tako radim.

Unutrasnjost vatrostalne posude(u ovom slucaju koristila sam male posudice od alufolije),tako da je svako dobijo svoju porciju.Nauljimo i stavimo red tikvica.

Na tikvice poredamo sunkicu i sir izrendan,i tako dok ne potrosimo sve sastojke.Ja sam dobila tri sloja,s tim da poslednji sloj zavrsim sunkaricom..

Umutite kiselu pavlaku i jaja i prelimo tikvice.Odozgo ce mo staviti izrendan sir.
Prijatno!


“SUPER BRZE KIFLICE”: GOTOVE ZA 15 MINUTA! – PRELIJEPE, MEKANE, OD NJIH CIJELA KUĆA MIRIŠE…





Sastojci:

600g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličića soli
1 dl ulja
1 kiselo vrhnje
1 suhi kvasac razmućen u 2 dl toplog mlijeka

Priprema:

Zamijesite tijesto, razvaljajte krug, režite trokutiće, motajte kiflice.
Dok se pećnica zagrije na 180C kiflice odstoje. Premazati jajetom i peći 15 minuta.

Kad sam danas gostima servirala ovu pitu svi su bili oduševljeni i tražili recept



Potrebno:


500 gr kora za pitu 

Za fil od sira:           
300 gr sira 
2 jajeta
 ulje
 so
Premaz: 
paketić kvasca
 malo šećera
 so 
3 jajeta
 4 šoljice mlijeka
 2 šoljice ulja
 22 kašike mekog brašna

Priprema

Premaz za kore: 1. U usitnjen kvasac (ja sam koristila suhi kvasac) sipati malo mlake vode, šećera i soli. Kad kvasac nadođe pomješati ga sa jajima, brašnom, mlijekom i uljem. Sve dobro promješati varjačom a može i mikserom. Tijesto je gustine kao za palačinke.
Fil od sira: 1. Izgnječen sir pomješati sa umućenim jajima i po ukusu dosoliti. 2. Staviti koru i četkicom nanijeti premaz. Preko staviti drugu koru, premazati je, pa staviti treću i nju premazati. Na treću koru staviti fil od sira. Ivice kora saviti da fil nebi curio, pa sve saviti u rolnu. Staviti u podmazan pleh i peći 35-40 minuta na temperaturi od 220°, da pita porumeni.
Prijatno !

Nešto sasvim novo …Paprike sa sirom iz kese!




Potrebno

zelene-zute paprike
mrvljen sir
so, pola kasicice po paprici
slana voda (4l vode i 1kg soli)
¨
Priprema


Prvo napravim slanu vodu. Rastvorim 1kg soli u 4l vrele vode, so treba da bude kompletno rastvorena. Stavim tako da se dobro ohladi, da bude dobro hladna.
Zeleno zute paprike operem i ocistim od semena. Crvene paprike izbegavam jer nece dugo da sede, a i ako stavim neku, gledam da njih prvo iskoristim.
Isecem im vrh.
U svaku papriku stavim po pola kasicice soli i lepo sa dva prsta tu so izmazem svuda po unutrasnjim zidovima paprike.
Uzmem svez mrvljen sir, koji sam prethodno spremila i tim sirom napunim lepo paprike.
Mrvljenim sirom napunim dobro paprike.
Ako mi se slana voda dobro,dobro ohladila pocinjem da pakujem paprike. Uzmem jake kese za hladnjak i u kesu stavim po 1-2 paprike. Dobro istisnem vazduh iz kese i zatvorim je na mrtav cvor.
Kese sa paprikama odmah stavim u kofu,stavim tanjir i pritisnem necim teskim.
Paprike odma zalijem hladnom slanom vodom, treba da budu kompletno potopljene u vodi.
Postupak 5 i 6 radim odma tj stavim papike u kese, pa ih stavim u kofu i odma zalijem hladnom slanom vodom da se kese ne bi nadule. To mi se dogodilo jednom.
Ovako spremljene paprike cuvam na terasi, bilo da je hladno ili toplo, jer ova slana voda ne dozvoljava naglo menjanje temperature, sluzi kao izolator paprikama. Bile su mi na terasi kad je mrzlo napolju, one su bile ok.
Oko 3 meseca mogu da sede, ako ih ne smazemo ranije.
Posle oko 2 nedelje, stigle su, moze da se koriste. Po potrebi, koliko mi treba izvadim 1-2-3 kese, izvadim papriku i serviram.
Isecem ih na kolutove debljine oko 1 cm, pospem  persunom ili alevom paprikom . Zato je bitno dobro ih napuniti sirom da bi se lepo sekle. 

Prijatno















Slane rafaelo kuglice



Potrebno:

300 g sitnog sira,
100 ml pavlake,
100 g mariniranog kikirikija,
150 g praške šunke,
100 g rendanog kačvalja,
1 kesica parmezana.

Priprema:

 Sir ubacite u dublju činiju, šunku i kikiriki iseckajte, a kačkavalj izrendajte. Pavlaku i sve ostale sastojke ubaciti u činiju sa sirom, pa sve promešajte da se dobro sjedini.
Ostavite kratko u frižideru da se stegne, pa pravite kuglice. Svaku uvaljajte u parmezan. 
Slani rafaelo staviti u frižider do posluženja.
Prijatno !

Pizza na malo neobičan način !








Potrebno:
Za tijesto (dvije tepsije):


500 g brašna,
1 kesica kvasca,
4/5 kašika maslinovog ulja,
soli i šećera pola pola,
mlaka voda (količina po potrebi)

 Za fil:


1 glavica luka (veća),
zuta, crvena i zelena paprika,
dvije konzerve gljiva (šampinjona),
sos i začini za pizzu,
salama po želji,
malo rendanog sira za pizzu,
1 bjelanjak za premazat preko,
malo sjemenki za posut

Priprema:

Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu da se digne. Brašnu dodajte sl, ulje, dignuti kvasac  te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
Polovinu tijesta razvaljajte na veličinu kalupa. Premažite sosom, pospite sirom i ostalim sastojcima(sitno isječenim), ostavljajući jedan krug u sredini prazan.
Prazni dio tijesta narežete nožem na trokutove , narezane krakove tijesta podignete i prebacite preko dijela na koji su stavljeni sastojci. Slike, puno bolje od riječi, govore kako to treba izgledati.Tako uradite i sa dr dijelom tijesta .
Pizzu pecite oko 10-15  minuta na temperaturi od 250 °C zavisno od rerne .
Poslužite toplo.
Prijatno!