Potrebno:
Za tijesto (dvije tepsije):
500 g brašna,
1 kesica kvasca,
4/5 kašika maslinovog ulja,
soli i šećera pola pola,
mlaka voda (količina po potrebi)
Za fil:
1 glavica luka (veća),
zuta, crvena i zelena paprika,
dvije konzerve gljiva (šampinjona),
sos i začini za pizzu,
salama po želji,
malo rendanog sira za pizzu,
1 bjelanjak za premazat preko,
malo sjemenki za posut
Priprema:
Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu da se digne. Brašnu dodajte sl, ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
Polovinu tijesta razvaljajte na veličinu kalupa. Premažite sosom, pospite sirom i ostalim sastojcima(sitno isječenim), ostavljajući jedan krug u sredini prazan.
Prazni dio tijesta narežete nožem na trokutove , narezane krakove tijesta podignete i prebacite preko dijela na koji su stavljeni sastojci. Slike, puno bolje od riječi, govore kako to treba izgledati.Tako uradite i sa dr dijelom tijesta .
Pizzu pecite oko 10-15 minuta na temperaturi od 250 °C zavisno od rerne .
Poslužite toplo.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar