nedjelja, 11. veljače 2018.

Moj muž kaže da je za čistu desetku :Rolat čokoladna fantazija !



Potrebno

Za biskvit:
5 jaja
150g sitnijeg smeđeg šećera
35g kakao praha
100g glatkog brašna
prstohvat soli
malo putera za podmazivanje papira i kalupa

Za fil:
200ml slatke pavlake
140g crne čokolade (70%)
3 kašike džema (višnja, malina)

Za glazuru:
60g crne čokolade (70%)
malo ulja

Priprema
Za fil :

Zagrejati slatku pavlaku i u njoj rastopiti čokoladu, pa staviti u frižider da se dobro ohladi (oko 3h).
Za biskvit :
Uključiti rernu na 220 stepeni. Pripremiti papir za pečenje u veličini pleha od rerne i podmazati i pleh i papir puterom (pleh se podmazuje kako bi papir prionuo za njega tako da ne može da se pomera dok se raspoređuje smesa, a naročito je važno premazati ivice pleha da bi se biskvit lako odvojio od njih). Za biskvit prosejati kakao prah, so i brašno u jednu posudu i ostaviti je sa strane.
Razdvojiti žumanca i belanca. Žumanca mutiti mikserom sa dve trećine šećera dok se smesa ne zgusne i ne postane svetlija, tj. dok se sav šećer ne istopi. Belanca mutiti mikserom dok skroz ne očvrsnu, zatim dodati preostali šećer i ponovo mutiti dok smesa ne postane sjajna.
Prosejati jednu trećinu smese sa kakao prahom u posudu sa žumancima i dodati jednu trećinu umućenih belanaca. Metalnom kašikom lagano prevrtati/preklapati smesu dok ne postane homogena. Na isti način u još dva navrata dodati ostatak smese sa kakao prahom i preostala belanca.
Sipati smesu na pripremljen papir za pečenje i rasporediti je jednako po plehu polako ga pomerajući (smesa će biti dosta gusta). Peći na dnu rerne 5-7 minuta. Gotov biskvit će se malo podići i biće taman čvrst na dodir. Odmah ga preokrenuti na vlažnu kuhinjsku krpu i polako odvojiti papir za pečenje od njega, a zatim ga zajedno sa krpom uviti u rolat(dužu stranu uvijate ) i ostaviti da se ohladi.
Slaganje 
Ohlađenu smesu slatke pavlake i čokolade mikserom umutiti u krem. Ohlađeni biskvit premazati džemom, a zatim i pripremljenim kremom i ponovo uviti u rolat (ja sam prvo namazala krem pa onda džem pošto je džem bio nešto ređi i plašila sam se da će se sve izmešati kad krenem da nanosim krem; u svakom slučaju imaćete slojeve i biće lepo i ukusno).

Za glazuru:
 istopiti čokoladu sa uljem i u tankom sloju premazati rolat, a zatim ga staviti u frižider na hlađenje. Ova vrsta glazure se hlađenjem dosta stisne i pomalo se lomi dok se rolat seče. Po želji se može napraviti mekša glazura ili više krema pa njime premazati rolat, mada se meni čini da ova čvršća glazura lepo ide uz rolat koji je ceo mekan i kremast.

Seći rolat na šnitice srednje debljine i uživati.
Prijatno!

četvrtak, 8. veljače 2018.

Jednostavan kolač od ananasa!



Potrebno:

3 jaja
150 gr secera
120 ml sok od ananasa
par kapi vanilije
280 gr brasna (pola ostro, pola meko)
1 kesica prasak za pecivo
1 manja konzerva komadici ananasa
1 manja konzerva ananas na kolutove rezan


Priprema:

Jaja dobro umutite Sa secerom. Dodajte 120 ml soka od ananasa (Ja sam istresla svu tecnost iz jedne konzervae ananasa, bilo je vise Od 120 ml. I imam osjecaj da se moglio dodati jos) . Dodajte par kapi vanilije i prosijano brasno Sa praskom za pecivo. U receptu pise da ide 280 gr brasna, mozete slobodno staviti manje, 250 gr.
Izmijesajte lagano spatulom Sve sastojke, dodajte ananas iz konzerva, izsjeckan Na manje ko made. Izmjesajte  istresite u kalup podmazan puterom i postu brasnom.

Preko kolaca slozite ananas izrezan na kolutove. U konzervi imate 8 kriski a trebno vam je Samo 7 tako da osmu mozete izrezati na manje komadice I dodati u tijesto.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180c 40 minuta. Ohladjeni kolac pospite prah secerom. Sluzite rashladjeno.

Prijatno!

Veoma jednostavan i očaravajući :Ledeni puding kolač!



Veoma lako za napravit bez zahtjevnih postupaka kolač je osvježavajući i svakako će te ga ponovo praviti sa oduševljenjem .Nročito u ljetnim danima kad nam treba osvježenje .

Potrebno

Za prvi dio :


1l mlijeka
3 pudinga od čokolade
100 gr šećera

Za drugi dio :

1l vode
2 step soka ukus po želji
300 gr šećera
2šoljice griza 

kakao za posip 

Priprema
Za prvi dio :


Skuhati puding od čokolade prema uputstvu (dakle, sa litrom mlijeka i oko 100 g šećera). Skuvanu gustu smesu uliti u dublju tepsiju koju ste prethodno malo navlažili vodom.Staviti u frižider da se ohladi dobro.Za bolji ukus ako želite u još vreo puding dodati jednu mliječnu čokoladu nije u receptu ja stavim a vi ako želite .

Za drugi dio: 

U 1 litar vode dodati 300 g šećera (može i malo manje, ako volite manje slatke poslastice). Kad provri, dodati 2 step soka, sa ukusom po želji, posle polako dodati 2 šoljice griza.Dobro sve izmiješati da se masa sjedini Kad se sve skuha i zgusne, izliti preko ohlađenog pudingastaviti u fržider da se hladi , Odozgo posuti mrvicama čokolade i kakaom.Ako budete dekorisali sa kakaom obvezno ga stavljajte kroz sito da nebude grudvica.
Pre služenja dobro ohladiti.
Prijatno!

Ostaćete oduševljeni ovim kolačem :Lažna Rocher Mađarica!



Potrebno:

1 pakovanje gotovih kora za madaricu,
Za fil:
2 pudinga od ljesnjaka
700 ml mlijeka
150 g Secera u prahu(dodaj te vise ako zelite)
4 kasike nutelle
200 g putera,sobna temperatura
150 g mljevenog ljesnjaka
300 g coklade za kuhanje
250 ml slatkog vrhnja
200 g mljevene napolitanke/keksa od ljesnjaka
50-100 ml crne kafe

Za glazuru:

100 g cokolade
1 kasika ulja

Priprema:

Skuhati puding od ljesnjaka i ostaviti da se ohladi. Umjesati puter sa secerom u prahu pa dodati ohladeni puding.
Samljeti ljesnjake i napolitanku od ljesnjaka zajedno. Odvojiti 2 kasike smjese za posuti po vrhu pa onda raspodjeliti na 2 dijela. Dodati nutellu i pola samljevenih napolitanki i ljesnjaka u puding/puter kremu i ujednaciti kremu.Kremu raspodjeliti na 4 djela.
Za ganache: 

Staviti vrhnje da se ugrije pa preliti preko cokolade i ismjesati da se istopi cokolada. Dodati u ganache drugu polovicu napolitanke/ljesnjak smjesu i izmjesati.
Skuhajte crnu kafu i izlijte u zdjelu.
Prvu koru premazati s kafom pa staviti prvi dio kreme od pudinga.
Staviti drugu koru pa premazati sa kafom, zatim ganache kremom i onda preko 2 djelom puding kreme i staviti koru preko. Uraditi isto i sa 3 korom, premazati kafom, ganache kremom, pa kremom od pudinga i preklopiti 4 korom.
Svu madaricu preci sa ostatkom kremom Ostaviti u frizider preko noci.
Sutradan istopiti 100 g cokolade s kasikom ulja i preliti preko madarice.Posuti sa one dvije kasike smjese od samljevenih ljesnjaka i napolitanke. Vratite u frizider da se cokolade stegne. Sjeci  na šnitice i posluziti.

Napomena: Vi mozete dodati i na donju koru ganache kreme prvo pa kremu od pudinga.Ja sam ovako uradila jer sam se bojala da mi nece biti dovoljno ali mi je ipak ostalo jer to je samo tanki sloj kreme.
I jos nesto nama je sve bolja bila sto je duze stajala.

Prijatno

Super ukusne koko sezam kuglice !



Potrebno

Za kuglice :
200 g. kakaao keksa
1/2 narance kora
50 ml. soka od narance
2 kas. kondeziranog mlijeka
2 pune kas. sezama
6-8 komada suhih sljiva

Za  glazuru:
200 g. bijele cokolade (ja sam koristila kuverture)
2 kas. ulja
2 kasikice maka u zrnu

Priprema:
Kekse samljeti, suhe sljive malo namociti u toplu vodu pa dobro osusiti i na kraju isjeckati na male kockice, dodati sve ostale sastojke, dobro izmjesati rukama, ako volite mozete dodati i vise sezama ili keksa ako mislite da vam se puno lijepi za ruke, malo je ljepljiv osjecaj pod prstima, ali sve se to drzi u frizideru tako da je meni ovo koliko sam stavila taman.
Formirati male kuglice, koje stavimo na papir za pecenje pa u duboko dok istopimo cokoladu.
Ja radim tako, zato jer mi se lijepo formira kuglica, ne bude mekana i brze se na kuglicama kasnije stvrdne cokolada.
Po potrebi jos formirati rukama malu kuglicu, jer se uvijek malo na dnu spljosne.
Cokoladu istopiti zajedno sa uljem na pari.
Na jako lagano da vam se cokolada ne stvrdne.
Kada se cokolada skroz istopila dodati mak i dobro promjesati.
Svaku kuglicu uvaljati u cokoladu, vaditi vilicom na pripremljen tanjur oblozen papirom za pecenje.
Sada sve opet u duboku da se brze stvrdne, ako hocete, ako ne onda ih tako odmah stavljate u papirnate kosarice za praline ili samo tanjur pa u frizider, ja prvo stavim u duboko dobro da cokolada stegne se na kuglicama pa tek onda stavim u kosarice.

Prijatno!

Brzi kolač sa jogurtom i višnjama !



Potrebno:
 2 jaja
 1 čaša jogurta
 1 čaša šećera
 2 čaše brašna
 ½ čaše ulja
 1 prašak za pecivo


Priprema:
 Izmiksati jaja sa šećerom dodati ulje i jogurt dodati brašno i prašak za pecivo masu sjediniti  i istresti u kalup ili tepsiju . Po tijestu rasporediti 300 grama višanja i peći 20-tak minuta na 180 stupnjeva.Pečen kolač prohladiti i posipati šećerom u prahu.

Sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Hrskav i kremast ma odličan kolač :Seljančica !



Potrebno:

2 oblatne
petit keksa
malo mlijeka za namočiti kekse

Za kremu:
2 cijela jaja
150 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
1 žlica mljevene kave
200 g margarina

Za glazuru:

150 g čokolade za kuhanje
2 žlice mlijeka
2 žlice ulja
40 g margarina

I još :
2 oblatne
petit keksa
malo mlijeka za namočiti kekse


Priprema
Za kremu:

Sećer i jaja pjenasto umutiti i kuhati na pari uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Tijekom kuhanja dodati mljevenu kafu i čokoladu izlomljenu na kockice  miješati dok se masa ne sjedini . U ohlađenu smjesu umiješati dobro izrađen margarin.


Slaganje:
Na tacnu postaviti oblatnu (ja sam imala velike oblatne (27x37cm) pa sam slagala samo jedan red keksi, ako imate manje onda može i dva reda keksa-znači tri reda kreme), premazati sa pola kreme. Po kremi posložiti kekse namočene u mlijeko (možete u mlijeko dodati i malo ruma). Kekse premazati drugom polovicom kreme i prekriti oblatnom.
Kolač opteretiti da se oblatne lijepo zalijepe kako se ne bi odvajale.
Sutradan preliti kolač glazurom.

Kad se glazura ohladi kolač možete sjeći na štanglice ili kocke i poslužiti .
Prijatno!

Predivne somborske štanglice!


Potrebno
Za biskvit  :

  6 jaja

 6 kašika  secera
 120gr. brasna
 2 kašike  vode
 1/2 prasak za pecivo

Za fil :

 200gr. mljevenih oraha
 150gr. mljevene plazme
 100gr. secera u prahu
 100ml. prokuhalog mlijeka
 sok od jedne narandze
 250gr. putera
 4 zumanjka
Za drugi fil :
 50gr. secera u prahu
 4 bjelanjka
4 zlice secera
Za glazuru:
100gr. cokolade za kuhanje
2 kašike ulja
Priprema
Za biskvit :
Izmutite dobro jaja i secer.Dodajte brasno, 2 kašike  vode i pola praska za pecivo.Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 15-18 min.Ostavite da se biskvit potpuno ohladi.
Za fil:
Sameljite orahe i keks.Ocijedite narandzu.Stavite da prokuha 100ml. mlijeka,zatim prokuhalo mlijeko istresite u mljevene orase.Izmijesajte a zatim dodajte mljeveni keks,secer u prahu i sok od narandze.Ostavite smjesu sa strane.

Izmutite zumanjke  i ostavite sa strane.

Stavite puter da se skroz otopi,sklonite sa ringle,dodajte izmucene zumanjke i secer i vratite ponovo da smjesa prokuha neprestano mijesajuci.Vrucu smjesu putera istresite u smjesu oraha i keksa.Dobro izmjesajte.
Gotov fill istresite preko hladnog biskvita.
Za drugi fil :
Na pari mutite bjelanjke i secer.
Smjesu istresite preko hladnog filla a zatim čokoladu isopite sa dvije kašike ulja i premazite cijeli kolač .
Ohladite u frizderu pa sijecite na stanglice i posluzite .
Prijatno!

Odlična ideja za knedle od starog hljeba super prilog uz gulaš!



Potrebno:

250g staroga hljeba
80g putera ili ulja
1 glavica crnoga luka
60g brasna
250 ml mljeka
2 kom jaja
1 mala kasicica soli
1 velika kasika sjeckanog persuna

Priprema:

Luk prodinstati na ulju pa zatim dodati sve sastojke pa dobro umjesiti rukom da se sve fino poveze. Od dobijene smjese praviti kuglice tako sto cete pokvasiti ruke vodom, lakse ide (nemojte ih puno pritiskati i zbijati).
U lonac sa kljucanom vodom ubaciti knedle i kuhati 15 min. Knedle su spremne danas kod mene za rucak sa gulasom.
Sluziti kao prilog uz gulaš  ili po vašoj želji bit je da je meso u umaku ili saftu .

Prijatno !

srijeda, 7. veljače 2018.

Mekan,vazdušasti djeca ga obožavaju a bez puno sastojaka :Marshmallow!



Potrebno :
300 g šećera
2 vrećice želatine u prahu (2 x 10 g)
250 ml vode
zdijelica šećera u prahu


Priprema:
Stavite 150 ml vode i šećer u šerpu i na vatru da se grije dok se ne pojavi pjena po rubovima. Istovremeno s tim,dok čekate da se šećer zapjeni u zdjelu za miksanje stavite 100 ml vode i u tome otopite želatinu .
Želatina mora stajati 10 minuta u vodi da nabubri. Kada je tih 10 minuta prošlo , dolijte želatini sirup od šećera i počnite mikasti na naj jačoj brzini. Tako miksajte 20 minuta dok ne dobijete gustu pjenu bijele boje koja je vrlo ljepljiva.
Veliki pleh obložite pek papirom koji pospete prah šećerom ili kokosovim brašnom  . U njega špatulom prebacite smjesu i razvucite ju ravnomjerno te zagladite površinu.
Stavite u hladnjak preko noći.
Drugi dan pripremite zdjelicu sa šećerom u prahu . Nožem režite marshmallowe željene veličine i uvaljajte ih u pripremljeni šećer .Još možete istopiti i čokoladu pa svaki kolač umočiti ili  uvaljati u kokos ili pak smjesi možete dodati aromu koju volite vi ili vaši mališani .Bit ovog kolača je samo želatinu kako treba da odradite i mora da uspije .Kolač je važdušast i mekan i djeca ga obožavaju .
Prijatno !

utorak, 6. veljače 2018.

Brzi kolač sa jabukama .Ovo bi trebali probati ukus fenomenalalan a kolač jednostavan !



Potrebno:
 4 jaja
 250 g šećera
 100 ml mlijeka
 125 g maslaca
 300 g brašna
 3 male kašićice praška za pecivo
 5 jabuka srednje veličine

Priprema:


Rastopiti maslac ,dodati mlijeko i zagrijavati sve dok ne prokuha umutiti jaja sa šećerom
 dodati zagrijani maslac i mlijeko potom ponovo mješati
 s’malo brašna izmješati prašak za pecivo 
potom dodati svo brašno .U smjesu i dobro izmješati za podlogu koristiti papir za pečenje
 Jednako rasporediti tjesto u tepsiju oprane jabuke izrezati na četvrtinu zatim i na kriške / šnite ovisno o obliku tepsije. Svaki drugi red jabuka poredati u suprotnom pravcu
veličina prikazane tepsije je 28×38
 Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C, oko 25 min.
 Pečen kolač posuti sa malo šećera Kolač poslužiti topao ili sasvim ohlađen
 Kao što ga njegov naslov opisuje ukusom je  jako fin, a brz za pripremu.
Prijatno!

Kolačići koiji su zaludjeli internet a prave se veoma lako :Nutellotti!



Potrebno :
1 jaje
180 gr Nutelle
150 gr brasna



Priprema:


Izmiksajte ili pjenjacom umutite  jaje dodajte nutelu . U to dodajte prosijano brasno i zamjesito meko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 20 min.

Oblikujte kuglice željene veličine, utisnite drskom kuhinjske oklagije  ili prstom rupicu i pecite na 180 stupnjeva 10 min. Ohladene keksiće punite Nutellom, linoladom, ganacheom… Ako želite ukrasite sjeckanim lješnjacima…
Možete ih prvo umočiti u otopljenu čokoladu pa u sitni lješnjak pa iz šprica puniti nutelom ili čime želite  Uživajte
Prijatno !

Hrskave i ukusne :Siromaškice !



Potrebno:
300ml ulja
150ml vruce vode
1 prasak za pecivo
 500g brasna

Za premaz :
Marmelada -dem po zelji
za uvaljati :
 200g secera u prahu
1 vanilin secer
Priprema:
 Ukljucite rernu na 200 stepeni.
 Pomesajte vodu i ulje, sipajte prasak za pecivo i promesajte pa dodajte brasno
postepeno mesajuci najpre kasikom a zatim i rukom.
 Tijesto podelite na 3-4 loptice (ja sam na 2 i dobila sam 16 vecih kiflica, ali mamine male
su sladje) pa na pobrasnjenoj dasci najpre rukom oblikujte spljosteni krug a zatim
rastanjite oklagijom. Stavite na svaki deo po malo marmelade  i motajte kiflice koje redjate na pleh sa pek papirom i odmah pecete dok ne porumene.Pečene  prohladene kiflice uvaljajte u šećer u prahu .
Prijatno!