utorak, 19. prosinca 2017.

Oduševiće vas u svakom pogledu i izgledom i ukusom :Super kolač od badema i sira !



Potrebno :
Za koru od sira

600 g sitnog sira
200 g šećera
6 jaja
1/2 kašike brašna
1/2 kašike gustina
125 g margarina
1 prašak za pecivo


Za koru od badema:
5 jaja
100 g mlevenih badema
150 g šećera
80 g brašna
50 g gustina
1 prašak za pecivo
120 ml ulja

Za fil:
5 dl mleka
5 kašika brašna
2 vanil-šećera
200 g šećera
250 g margarina


Priprema
Za koru od sira:


U odgovarajućoj posudi umutiti omekšali margarin sa šećerom, pa postepeno dodavati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje.
Dodati sitni sir, brašno, gustin i prašak za pecivo, pa izmiksati.
Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Sjediniti sa smesom od sira i polako promešati. Tepsiju 20×30 cm obložiti papirom za pečenje, pa sipati u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 30 min.

Za koru od badema:
Belanca sa šećerom umutiti u čvrst šam.
Potom dodavati jedno po jedno žumance, brašno, bademe i ulje, te polako mešati varjačom dok se ne dobije ujednačena smesa.
Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC dok ne porumeni. Pečeni biskvit uzdužno preseći napola.
Za Fil:
U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti preostalo mleko sa brašnom, sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodati omekšali margarin i izmiksati.
Slaganje :
U tepsiju staviti prvu koru od badema i premazati je 1/3 fila, prekriti korom od sira i rasporediti 2/3 fila. Zatim staviti drugu koru od badema i premazati preostalim filom.

Ukrasite po želji .Ostaviti u frižider da se ohladi do posluživanja .

Prijatno!

Kakao kolač sa bananom koji se nepeče !


Potrebno :
1 velika zrela banana
 60 grama krupno seckanih oraha
 30 grama kakaoa
 100 grama maslaca
 3 kašike meda
 dve kašičice ekstrakta od vanile ili badema
 pola kašičice cimeta
 prstohvat soli


Priprema:
Miksajte sastojke u multipraktiku dok ne dobijete glatku masu.
Smesu prebacite u tepsiju ili četvrtastu posudu koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Zagladite pomoću lopatice. Prekrijte i stavite u zamrzivač na pola sata.
Izvadite i isecite na kockice. Servirajte i uživajte.Po želji možete preliti istopljenom čokoladom sa sitnim lješnjacima a i nemorate .

Prijatno!

Brzi Nepečeni Monte kolač !


Potrebno :
1,2 l mleka
6 kašika šećera ( po ukusu može i više ili manje )
4 pudinga od vanile
2 kašike gustina
150 gr margarina
250 ml slatke pavlake
I još:
200 gr mlevenog keksa
350 gr čokolade
250 ml slatke pavlake


Priprema:
Pomešati šećer, gustin i puding pa im dodati 200 – 300 ml mleka.
Ostatak mleka staviti da provri, a prethodnu masu izmešati da nema grudvica.
Kada je mleko provrilo zakuvati pudinge i mešati dok se ne zgusne.
Zgusnut puding skloniti sa vatre pa dodati iseckan margarin i mešati da se sjedini.
Odmah zatim dodati 200 ml slatke pavlake i opet mešati.
Podeliti masu na tri dela.
U prvi deo dodati keks, izmešati i istresti kao donju koru u tepsiju otprilike 30 x 20 cm ili približnih dimenzija, nije strašno ako odstupa od ovih mera pa u kakvu imate jer šira tepsija tanja kora i kolač i obrnuto.
Zatim na pari odmah otopiti sa 2 kašike mleka 100 gr čokolade i umešati u drugi deo pudinga.
Taj deo staviti preko keks dela.
Treći deo ostaje vanila ali on je već počeo da se zgušnjava dok ste sve to uradili pa je potrebno da 2 – 3kašike mleka zagrejete da budu vrele, prelijet epreko pudinga i brzo izmešate.
Treći deo ide preko čokoladnog.
Ovo možete da uradite i obrnuto, da preko keks dela stavite vanilu pa izbegnete dodavanje mleka i mešanje i onda na kraju da stavite čokoladni deo.
Kod stavljanja žutog dela odgore može da dodje malo do mešanja jer je čokoladni za sad mekši, ali stegnuće se.
Ostaviti kolač 30 minuta da se hladi.
Zagrejati slatku pavlaku dok ne provri, ali da ne provri.
Skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu.
Mešati sve dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini sa slatkom pavlakom, to može da potraje par minuta, jer joj  treba malo više vremena. Prvo će biti zrnasto svetlije i tamnije pa će se mesanjem potpuno izjednačiti.
Dok mešate možete posudu vratiti malo na vruću ringlu i mešati.
Skloniti da se hladi i opet mešati.
Mešati par minuta, ili ostaviti da se malo prohladi pa sve preliti preko kolača.
Prodrmati levo – desno i dore – dole kolač da glazura “legne” lepo i ostaviti da se hladi pa staviti u frižider.
Mi smo ga jeli posle 2h, ali je sutradan još lepši.

Prijatno!

ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

Kolač gotov za pola sata čisto oduševljenje !


Potrebno
Za koru:

5 belanaca
5kasika secera
5kasika brasna
1/2kasikice sode bikarbone
1kasika kakaa u prahu
Za prelivanje kore:
2dl mleka
1 kesica kapucina sa cokoladom
Za fil:
500ml mleka
5 zumanaca
7kasika secera
4kesice kapucina od cokolade ili vanile
1 vanilin puding
1 želatin 10g kesica
5kasika vode za želatin
500ml slake pavlake
kakao za posipanje po kolacu
Priprema
Za koru:

Potreban vam je kalup velicine 30cm x 20 cm cetvrtast dubok.
Umutite belanca sa secerom.
U posebnu posudu dodajte brasno,sodu bikarbonu i kakao ,promesajte i dodajte umucenim belancima,lagano sve sjedinite silikonskom spatulom.
Na dno kalupa stavite pek papir izlijte masu,poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta,dok fino ne porumeni.
Kada je kora gotova..Mleko pomesajte sa kapucinom i odma zalijte koru.
 Za fil:
Stavite u serpu 400ml mleka sa secerom da prokuva.
Umutite zumanca,dodajte ostatak mleka,kapucino izrucite iz kesica i puding,sve sjedinite pa dodajte mleku i skuvajte gusti fil.
Zelatin pomesajte sa vodom pa kad nabubri dodajte gotovom vrucem filu i promesajte,ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi. Kada se fil ohladio,umutite slatku pavlaku,dodajte joj fil i mutite na srednjoj brzini da se lepo sjedini i ujednaci.
Koru stavite u kalup,preko sipajte fil i poravnajte,stavite u zamrzivac na hladjenje 2 sata,posle skinite obruc i stavite u frizider a odgore pospite kakaom i secite na kocke.Ukrasite viljuškom odozgo za ove šare .
Prijatno!
 

Brz jednostavan i ukusan :Kolač sa mandarinama !



Potrebno :
 400 g mandarina
 2 veća jaja
 1 čaša brašna
 2 čaše šećera
 pola čaše maslaca
 1 prašak za pecivo
Priprema:
Uključite rernu i podesite temperaturu na 180°C. Mandarine očistite od koštica i narežite na male komadiće i stavite u zdjelu.
Dodajte sve ostale sastojke i dobro smiksajte mikserom ili blenderom dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
Izlijte je u pleh koji ste prethodno namastili i pobrašnili i pecite 30 do 40 minuta dok se rubovi kolača ne odvoje.
Da li je kolač pečen možete probati i čačkalicom, a gotov je ako ona ostane čista odnosno za nju se ne lijepi tijesto.
Prije posluživanja kolač se mora dobro ohladiti, a možete ga, po želji, ukrasiti kriškama mandarina, a uz njega možete poslužiti i šlag…
Prijatno !

Ukusne Grčke plazma kocke !


Potrebno 
Za koru:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike kakaa
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
3 dl čokoladnog mlijeka
Za fil:
200 gr šećera u prahu
2,5 dl slatke pavlake
300 gr mljevenog plazma keksa 
4 dl kisele pavlake
Z dekoraciju:
2,5-3 dl slatke pavlake
Priprema
Za koru :

Umutiti jaja sa šećerom u pijenastu smjesu. Potom dodati ulje, te lagano umješati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smijesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
Pečenu koru preliti hladnim čokoladnim mlijekom.
Za fil :
Umutiti slatku pavlaku, zatim dodati šećer u prahu, kiselu pavlaku i mljeveni keks pa sve sjediniti.Preko ohlađene kore sipati fil i poravnati.
Slatku pavlaku umutiti u šlag i premazati kolač.
Dekorisati po želji.
Ohladiti u frižideru zatim sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno !

Jednostavno brza krem rolada !


Potrebno
Za koru:
 2 belanca
 200 g mlevenih oraha
 50 g mlevenog keksa
 200 g prah šećera
 1 limun-korica 
Za Fil:
 2 kuvana žumanca
 100 g margarina
 100 g prah šećera
Priprema
Za koru :
Belanca penasto umutiti u čvrst sneg na pari  , dodati mlevene orahe, mleveni keks, prah šećer i narendanu koricu limuna. Sve dobro izmešati. Ukoliko vam se učini da je masa mekana, dodajte još malo keksa kako bi se lakše oblikovala kora.
Dasku obložite providnom folijom, posipite po njoj kristal šećer i izručite masu pa je oklagijom izravnajte na debljinu od oko 5-6 mm.
Za fil :
Umutite kuvana žumanca sa  margarinom i prah šećer. Ravnomerno namažite preko kore i uz pomoć folije umotajte rolat, lagano da vam ne bi pucao.
Gotov rolat umotajte u foliju i tako uvijenog ga kotrljajte po radnoj ploči napred-nazad da se lepo oblikuje, pa ga ostavite da se dobro stegne pre sečenja. Najbolje bi bilo da vam odstoji dan-dva, ukoliko niste baš nestrpljivi, ali verujte, lepše se seče kada je dobro ohladjen i prosušen.
Napomena u orginalnom receptu bjelanjca netreba mutiti na pari a ja sam radila tako a vi kako hoćete ja nevolim živa jaja u kolaču .
Prijatno!

Prelijepi mirisni keksići sa cimetom !


Potrebno:
 400g brasna
 200g secera
 200g hladnog maslaca
 1-2 kašike limunovog soka
 1 limun,rendana korica
 2 jaja
Premaz od cimeta
 1 vrecica mljevenog cimeta 
 150g secera
 100g maslaca
Priprema
Prosijati brasno,pa ga staviti u multipraktik.
Dodati,maslac i secer i pulsirati par puta da se maslac razbije u sitnije komadice.
Dodati 2 jaja,pulsirati i sada izrendati koricu 1 limuna i iscjediti sok,ali dodati samo 1 zlicu.
Ponoviti pulsiranje,samo da se sve poveze.
.. dodati jos limunovog soka ako je potrebno.
Izvaditi mrvicasto tijesto na radnu povrsinu,pa lagano rukom sakupiti mrvice i napraviti glatko tijesto.
Podijelite na dva dijela i svaki posebno umotati u prozirnu foliju.
Ostaviti u frizider na 20-ak minuta.
Napraviti premaza od cimeta.
Omeksali maslac,secer,cimet , staviti u zdjelicu i umutiti,ostaviti na stranu.
Sada izvaditi tijesto,pobrasniti ga sa obje strane,zatim staviti izmedju dva papira za pecenje i razviti.Premazati rzvijeno tjesto smjesom od cimeta 
Ja odrezem papir velicine tepsije u kojoj se peku keksi(veca od sporeta)i razvijem tijesto te velicine,premazem sa polovinom premaza,zarolam i zamotam u jedan papir,zatim ostavim u zamrzivac,da se tijesto stisne radi lakseg rezanja.
Ovog puta sam rolate pripremila dan ranije(nisam stigla isti dan da ih ispecem)te sam ih isjekla slijedeci dan i ispekla.
Rolate isjeci na kriske/fete,male kolutice ,poredati u tepsiju za pecenje i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 15-20 minuta.Treba  ostanu svijetle boje!
Ohladiti i spremiti u limenu kutiju ili zdjelu sa poklopcem do posluženja najbolji su kad malo ostoje .
Prijatno!

Fine mirisne :Narandžine šnite !


Potrebno
Za koru :
 4 bjelanjka
 150 g šećera u prahu
 150g mljevenih orah
 1 prašak za pecivo
1,5 kašika gustina
 1,5 kašika soka od narandže
Za kremu:
 4 žumanjka
 150 g šećera
 2 kašike  gustina
 1 dl mlijeka
 1 sok i naribana korica narandže
 150 g margarina
Priprema
Za koru :
Bjelanjke umutiti sa šećeromu prahu, dodati  sok od narandže,  gustin pomiješati sa praškom za pecivo i orasima, suhe sastojke lagano umutiti u bjelanjke.Koru peći  na 180C cca 15 min.
Za kremu :
 Žumanca umutiti sa šećerom, dodati  gustin,  mlijeka, sok i naribana kora od narandže.Kuhati na pari dok se ne zgusne (cca 15 min)
Posebno izraditi  margarin.
Kada se krema ohladi izraditi ju sa margarinom. Kremu mazati na koru .
Gore posuti mljevenim orasima.Ostaviti da se stegne.Ohlađen kolač sjeći na sitnije ploške i poslužiti .
Prijatno!

Brze jednostavne a tako ukusne :Plazma štanglice !


Potrebno:
3 kom jaja (pozeljno manjih)
300 g secera
1  vanilin secera
30 g cokolade za kuvanje
200 g putera/margarina
300-350g plazma keksa
Za Glazuru:
30 g putera
180-200g cokolade za kuvanje
malo mlijeka
Priprema :
Dobro umutiti 3  jajeta sa 300 g secera i jednom kesicom vanilinog secera.
Staviti serpu na jako blagu vatru (kod mene 4/12) ili na paru. Ako stavljate direktno na vatru, onda nema previse odmicanja od sporeta. Stalno mesajte varjacom.
Posle jedno 5 minuta dodati 30 g cokolade za kuvanje. Mesati dok se cokolada ne otopi.
Puter ili margarin iseckati na 10-ak kockica. Jednu po jednu dodavati u jaja. Dodati sledecu tek kad se prethodna skroz istopila. Sve vreme mesati.
Sve zajedno se krcka oko 20-25 minuta, ako radite na pari, verovatno ce trebati i malo duze. Masa treba da bude i dalje tecna kad se skida sa vatre.
Skinuti sa vatre i dodati plazma keks. Polako dodajte keks, nemojte sve odjednom. Dobro promesajte varjacom. Masa treba da bude polu-gusta, ako je preretka, dodajte jos keksa. Treba da izgleda slicno kao kad pravite bajadere, dodatno ce se stegnuti kad se ohladi.
Uljem podmazati tepsiju cca. 30x20cm i u nju izliti masu. Poravnati nozem. Ostaviti malo da se prohladi. Za to vreme napraviti glazuru.
Na blagoj vatri/na pari/u mikrotalasnoj otopiti cokoladu za kuvanje sa malo putera ili ulja, ja sam dodala i malko mleka.
Premazati cokoladnom glazurom i staviti u frizider da se dodatno stegne i dobro ohladi.
Seci na stanglice ili kockice i uzivati.
Napomena keks mora biti dobro samljeven da nema većih komadića .
 Prijatno! 

nedjelja, 17. prosinca 2017.

Nemože brže :Jako slasni i efektni kolutići !


Potrebno:
1 kg čajnih kolutića
1/2 l slatkog vrhnja
400 gr.+100 gr čokolade za kuhanje
100 gr.kokosovog brašna
za umakanje: 1/2 l mlijeka
Priprema 
Za Kremu:
 Vrhnje za šlag i čokoladu staviti na ringlu da se otopi ,ne smije zakipiti, neka se samo otopi. Dobro ohladiti i izmiksati. Umakati kekse u mlijeko u boji filati kremom. Nemojte kekse puno močiti jer će se raspasti. Uvaljajte okolo u kokos brašno. U svaku rupicu ulijte malo otopljene čokolade. Dobro ohladiti, najbolje preko noći.
Zatim uživajte .
Prijatno!

Probajte Najbolji kolač Ferrero Roocher !


Potrebno
Za koru:
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
4 jajeta
130 g Menaž čokolade
1 kašika kakaoa
1 kesica vanilin šećera
70 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
70 ml slatke pavlake
130 ml mleka
Za kremu:
400 g nutele
400 g krem sira
250 g seckanih lešnika
100 g napolitanki
Za glazuru:
200 g Menaž čokolade
200 ml slatke pavlake
Priprema
Mikserom umutiti šećer i maslac, čokoladu otopiti na pari. U maslac dodati 4 žumanceta-jedno po jedno, ohlađenu čokoladu, kakao i vanil šećer. Brašno izmešati sa praškom za pecivo, dodati masi, lagano kašikom promešati. Mešajući dodajte slatku pavlaku, mleko i sneg od belanaca.
Peći koru u plehu obloženom papirom za pečenje na 180 C oko 30 minuta. Gotovu koru ohladiti i preseći je uzduž i spremiti je za filovanje. Za krem izmiksati krem sir, dodati nutelu, seckane lešnike i izdrobljene napolitanke.
Nafilovati tortu i preliti je čokoladom. Zagrejati slatku pavlaku, skloniti sa šporeta i dodati čokoladu. Lagano izmešati i preliti preko torte. Ukrasiti po želji.
Napomena :
Ja sam ovu tortu pravila od duple mere, jer je preukusna-nije tako slatka, a puna čokolade. Moj savet svima koji se odluče da je prave da dupliraju sastojke, jer se brzo pojede za tili čas. 
Prijatno!

Predivna Keks torta bez pečenja !


Potrebno :
600 gr petiti ber keksa

1 kg malina
10 kašika šećera
3 pudinga od maline
2 dcl vode
400 gr čokolade
500 gr šlag krema u prahu
2 dcl soka od narandže
Priprema:
U posudu staviti maline i šećer, staviti da se kuva dok se šećer ne istopi. Posebno umutiti 3 pudinga od maline sa 2 dcl vode dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi i podeliti na 4 dela. Umutiti 5oo gr šlaga po upustvu na kesici i podeliti na 4 dela. Filovati. Na tacnu poredjati 200 gr keksa prethodno potapana u sok od narandže.
Istopiti 100 gr čokolade sa 2 kašike ulja i preliti preko keksa. Ostaviti 5 minuta u frižideru da se čokolada stegne pa premazati sa 1 delom fila od malina pa red 1 dela šlaga. Opet red keksa, preliti 100 gr istopljene čokolade sa 2 kašike ulja, 2 deo fila od malina, sloj šlaga, keks preliven sa 100 gr istopljene čokolade, 3 deo fila od malina, sloj šlaga, keks preliven sa 100 gr čokolade, 4 deo fila od malina i premazati preostalim šlagom. Ukrasiti po želji.
Ohladite dobro u frižideru i uživajte u ovoj predivnoj torti .
Prijatno!