ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Brze kiflice sa sirom !


Potrebno 
Za tijesto:
 250 g glatkog brašna
 3 kašikice praška za pecivo
 125 g svježeg sira
 50 ml mlijeka
 50 ml ulja
 1 kašika soli
 1 bjelanjak
Premaz i posip:
 1 žumanjak
 1 kašika mlijeka
  malo bibera
  malo soli
  po želji sjemenke
Priprema:
Prosijano  brašno pomiješajte sa praškom za pecivo u posudi.
Dodajte bjelanjak, mlijeko i ulje te kuhačom miješajući  promiješajte sastojke.
Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate premavrhu.
Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera.
Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.
Uzivajte u ukusnom zalogaju ovih kiflica .
Prijatno !

Ukusan kao ni jedan drugi:Čokoladni ledeni vjetar !


Potrebno
Za Kore:
9 bjelanjaka
30 poravnatih zlica secera
2 zlice brasna
1 zlica octa
prstohvat soli
1 zlica maraschina

Za Kremu:
9 zumanjaka
700 ml mlijeka
10 zlica secera
8 – 9 zlica brasna
malo vanilije
100 g čokolade
margarin ili maslac
potrebno je jos
0,8 – 1 l slatkog vrhnja

Priprema
Za koru :
Zagrijte pecnicu na 150oC.
Istucite bjelanke s prstohvati soli u cvrst snijeg. Miksajuci dodajte jednu po jednu zlicu secera, a na kraju lagano umijesajte ocat, brasno i maraschino.
Veliki lim za pecenje (onaj koji ste dobili s pecnicom) premazite margarinom, oblozite papirom za pecenje, a zatim opet premazite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150oC cca sat vremena, pa hladite u iskljucenoj pecnici.
Kad se kora ohladi, odvojite ju od papira i prerezite uzduzno na tri trake.

Za kremu istucite zumanjke sa secerom, dodajte brasno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.
Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite cokoladu narezanu na kockice i mijesajuci ju otopite (krema mora biti vruca).
Ohladite kreme, a zatim u svaku umijesajte cca 125 g maslaca ili margarina.
Slatko vrhnje istucite u slag.


Na dno pravokutnog pladnja stavite jednu koru, premazite s pola cokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu cokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite trecu koru i premazite cijelu tortu slagom.
Toru ohladite pa uživajte u ljepoti ukusa ove torte.
Prijatno !

Brze slane Pogačice !


Potrebno :
 250 gr margarina ili
 250 gr masti
 1 supena kašika soli
 2 dcl mlijeka
 1 kesica suhog kvasca
 1 kg brašna
 2 kašikice šećera
Za posuti i premazati:
 1 jaje
susam
Priprema:
Margarin, (mast), šećer i so umjesiti. Mlijeko podgrijati na mlako, tako da ne peče prst. Sipati mlijeko na masu, dodati brašno u koje smo umješali suhi kvasac. Nema potrebe da sumnjate u isti, pošto je mnogo brže i lakše nego čekati da nadodje svježi kvasac. 
Plus – manje se osjeti u tjestu.
Onda ostaje da se tjesto dobro umjesi u posudi, pa kada se sjedini, izvaditi ga još malo na dasku i mjesiti da bude skroz glatko.
Poenta u brzini ovih pogačica je što tjesto ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umjesili.
Razvija se na prst debljine. Nakon toga, nožem po gornjem djelu tjesta napravimo usjeke u obliku kvadratića. Pogačice vadimo što manjom modlom, čašica od rakije bila bi odlična mjera (sem ako neko ne pije rakiju iz one 2 – decilitarske čaše).
Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega poslažemo iste. Ostavimo ih da odstoje nekih pola sata ili malo više. Nakon toga, namažemo ih umućenim cijelim jajetom i pospemo susamom.
Peku se 20 minuta na 180˚C , mada svaka domaćica svoju rernu poznaje. Uglavnom, važno je da lijepo porumene i spremne su za grickanje.
Prijatno!

Kolač sa puterom od kikirikija !


Potrebno:
Za koru :
170 gr polu-slatke čokolade za kuvanje ili tamne čokolade
3/4 šolje (od 250 ml) neslanog putera
1 ½ šolja šećera
1/2 šolje smeđeg šećera
2 kašike domaće ili espreso kafe, tople ili hladne
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
3 veća jajeta
1 šolja višenamenskog brašna
malo soli, 
1 šolja kremastog putera od kikirikija
1/2 šolje nesoljenog putera, omekšalog 
2 kašičice ekstrakta vanile
1 ½ do 2 šolje šećera

Ukrasite po želji 

Priprema :
Prvo pripremite koru . Zagrejte rernu na 180C. Obložite tepsiju približnih dimenzija 23×23 cm aluminijumskom folijom i nauljite, pa ostavite sa strane. Otopite puter i čokoladu zajedno na pari . Mešajte dok se ne otopi i sastojci ne sjedine. Dodajte obe vrste šećera i dobro izmešajte. Dodajte i kafu i vanilu, pa mešajte lagano. Ubacite i jaja i brzo mešajte mutilicom da se sve dobro sjedini. Dodajte i brašno i malo soli, pa promešajte. Uspite smesu u pripremljenu tepsiju.
Pecite 25 do 35 minuta, dok se krajevi ne krenu odvajati od rubova tepsije. 
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Da biste napravili kremu pomešajte puter od kikirikija i obični puter u većoj posudi i miksajte električnim mikserom na srednjoj jačini oko 2 minute. Dodajte vanilu, 1 ½ šolju šećera i so (ako koristite, ali nije obavezno). Mutite dok se sastojci ne sjedine i smesa ne postane glatka i izdašna. Dodajte još šećera ako je potrebno, ako želite gušću smesu. Premažite ispečeni kolač ovom smesom, pa pospite ukrasima, po želji. Ostavite kratko u frižideru, pa secite na komade i služite.
U hermetički zatvorenoj posudici u frižideru kolači mogu da stoje i do 5 dana, a možete ih i zamrznuti i do 3 meseca, pa posle samo odmrznete na sobnoj temperaturi.
Prijatno !

Američki keksići !




Potrebno:
3 jaja 
 200 g margarina 
 300g šećera
 1 kašika  meda  
 1 vanilin šećer 

400 g brašna za kolače 
1 kašika  sode bikarbone
 malo  soli 
 250 g nasjeckane čokolade

Priprema :
Pjenasto izmiksajte margarin, dodajte šećer, vanilin šećer i med, te jaja. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i čokoladu te dodajte prvoj smjesi. Preko lima stavite papir za pečenje i s dvije kašike  stavljajte smjesu u malim hrpicama.
 Pecite 10 do 15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.
Poslužite ohladene .
Prijatno!

Esmeralda kocke !


Potrebno
Za koru :
6 bjelanjaka
6 žl šećera
6 žl brašna
1 žl kakaa
pola praška za pecivo 

Za kremu:
6 žumanjaka
6 žl šećera
2 vanilin šećera
3 želatine
1 l sl vrhnja
5 dkg otopljene čokolade
5 dkg prženih mljevenih lješnjaka

Za posip:
malo prženih mljevenih lješnjaka
naribane čokolade 



Priprema:
Za koru:
Bjelanjke izlupaj sa šećerom, dodavaj polako brašno pomješano sa praškom za pecivo i na kraju umješaj kakao. Stavi peći u namašten i pobrašnjen liM u zagrijanoj rerni 200 stepeni nekih 15 min .(zavisno od rerne mozda i manje )
Za kremu :
 Izlupati žumanjke na pari sa šećerom i ostaviti da se ohlade , za to vrijeme pripremiti želatinu prema uputama na vrećici i izlupati sl.vrhnje u koje se doda želatina zatim se vrhnje podijeli na dva dijela u jedan dio stavimo izlupana žumanca a u drugi dio stavimo čokoladu i pržene mljevene lješnjake.

Na koru  staviti žutu kremu, gore čokoladnu i kolač posuti sa mljevenim lješnjacima i ribanom čokoladom.
Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti  .
Prijatno!

Napravite sami najbolje ćevape !


Potrebno:
 1 kg mljevene junetine
 1  veca glavica crvrni luk 
 4-5 čehna  bijelog luka
 2 kašike brašna(ili  prezle )
 2 kašičice soli
 1 kašičica bibera 
 1-2 kašičice vegete
 1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
Posolite meso i dobro promiješajte pa ostavite da odstoji u frižideru.
Sitno sjeckani luk i jedan i drugi  umiješajte u meso pa dodajte sodu bikarbonu i ostale sastojke  dobro umijesite.

Ostavite u frižderu preko noći pa rukama oblikujte ćevape.
Pržite na tavi ili roštilju i uživajte.
Prijatno !

Fantastične Lisnate ružice sa višnjama !


Potrebno :
500 gr lisnatog testa
250 gr višanja(očišćenih od košpica )
50 gr čokolade za kuvanje
2 kašike (oko 30 gr) omekšalog maslaca
2 kašike smeđeg šećera

Priprema :

Podlogu za rad posuti brašnom i oklagijom razvući lisnato testo, na dimenzije oko 30×25 
Testo premazati omekšalim maslacem, posuti smeđim šećerom, višnjama i iseckanom čokoladom.
Pažljivo uviti u rolat i iseći na komadiće debljine oko 1,5 cm. Slagati ih na pleh obložen pek-papirom.
Peći u rerni zegrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta (najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni).


Ružice nisu jako slatke, jer sam koristila višnje iz zamrzivača, pa ih možete, kada se prohlade, posuti šećerom u prahu.

Prijatno !

Čisto oduševljenje :Spiralna voćna torta !


Potrebno
Za koru:
120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
125 ml ulja
60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica ekstrakta badema
6 belanaca
Malo sirćeta

Za kremu
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
1/3 šolje listića badema
Narendana čokolada

Priprema
Za koru 
Tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C.
U posudi izmešajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta.
Belanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vreme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku. Mutite dok belanca ne postanu sjajna i čvrsta.
Smesu od žumanaca umešajte u suve sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte belanca i nežno mešajte kuhačom  dok smesa ne postane jednolična. Dobijeno testo sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi,
Za kremu :
 Dok čekate, u frižider stavite metlice od miksera i praznu posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku.
Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne preterate da ne dobijete grudvice. Maline grubo naseckajte, a nekoliko ostavite celih za dekoraciju.

Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite naseckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu.
Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja. Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite celim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.
Prijatno!

nedjelja, 19. studenoga 2017.

Jednostavno brz kolač s vrhnjem koji će vas oduševit !


Potrebno 
Za Koru :
5 jaja
25 dk gšećera
1 dc lulja
1 dcl vruće vode
25 dkg brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Za fil
2 pudinga od čokolade
1 lmlijeka
6 žlica šećera
Za preliv:
4 kisela vrhnja (20%m.m.)
5 žlicašećera
4 vanilin šećera

Priprema :
Izmutiti bijelanjke, šećer, žumanjk ei vanilin šećer dodati ulje i vodu, te brašno i prašak za pecivo
Namazati tepsiju i posuti brašnom, tepsija treba biti malo dublja velićina tepsije otprilike 25×35 u među vremenu skuhati puding
Pola tIjesta istresti u tepsiju, a u drugu polovicu dodati kakao i dobro izmješati sada taj smeđi dio tjesta žlicom stavljati po žutom tjestu baš kao što je pokazano na slici.
Još vruć puding stavljati na biskvit na isti način kao i smeđi dio tjesta tek sada se stavlja peći….
Dok se kolač peće izmješati vrhnje, vanilin šećer i šećer
Odmah na vruć kolač istresi preliv i izravnaj ga po kolaču

Kolač pusti da se ohladi te ga preko noći ostavi u frižideru….. kolač služi hladan i vjerujte nećete se pokajati ako ga napravite.
Prijatno!

Krompir iz rerne sa susamom !


Potrebno :
1,5 kg mladog krompira
 5 dag maslaca
 2-3 žlice  susama
 malo soli
Priprema:
Krompir dobro operite, skuhajte ga u kori.
Kad je kuhan, ogulite ga , posložite u vatrostalnu ili  zemljanu posudu samo malo pokapajte uljem .
Zatim pospite ga susamom(ili možete i svaki krompirić uvaljati u susam ako vam se ne žuri ), odozgo posložite listiće maslaca .
Najbolje je peći ako imate peć na drva na jakoj vatri ako ne onda na naj jačoj temperaturi peći dok  ne porumene .Veoma jednostavno a ukusno svakako isprobajte ovaj recept .
Poslužiti tolo uz bilo koje meso .
Prijatno !

Kuglice od marcipana i nutelle !


Potrebno:
600g marcipana
2-3 kasike secera u prahu (za rad sa marcipanom)
250g nutella namaza
100-150g prženih,mljevenih lješnjaka
375g kvalitetne tamne čokolade

Priprema:
Marcipan razvaljati u veliki krug oko 1cm debljine na radnoj površini sa malo šećera u prahu,da se izbjegne ljepljenje.
Nutellu,lješnjake zamjesiti kašikom u gustu masu.
Marcipan vrhom case ili tegle rezati u krugove,i svaki krug filovati sa nutella smjesom pa dobro omotati marcipanom na sve strane. Redati na pleh oblozen pek papirom,pa staviti u frižider 2-3 sata na hladjenje. 
 Ako ih pravite standardne velicine,,moglo bi biti dovoljno i za 40-45.Ohladjene kuglice umakati u predhodno otopljenu čokoladu. 
Vratite nazad u fižider na sat ili dva, a zatim poslužite 
Prijatno!

Savršena kombinacija kokosa ,čokolade i riže!


Potrebno:
Za kore:
8 belanaca
14 kašika šećera
100 g kokosovog brašna
2 kašike brašna
2 kašike ulja
malo nasjeckane čokolade 
Za fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera u prahu
200 g čokolade sa rižom
125 g margarina

Za dekoraciju:
2 šlaga
pahuljice od riže 

Priprema:
Za Kore:
U odgovarajućoj posudi umutiti 4 belanceta u čvrst sneg pa uz neprestano mešanje dodavati 7 kašika šećera.
Zatim dodati 50 g kokosovog brašna, 1 kašiku brašna, 1 kašiku ulja i polako promešati na kraju dodati isjeckanu čokoladu .
U kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 150°C. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Za Fil:
Sjediniti žumanca i šećer te kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se šećer ne otopi. Fil skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
U ohlađen fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Čokoladu sa rižom izrendati na krupno rende, dodati u fil te polako promešati.

Slaganje :
Prvu koru premazati pripremljenim filom i preklopiti drugom korom.
Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati tortu.
Ukrasite po želji pahuljicama od riže,
Ohladiti tortu   pa poslužiti .
Prijatno!