Potrebno
Za tijesto:
250 g glatkog brašna
3 kašikice praška za pecivo
3 kašikice praška za pecivo
125 g svježeg sira
50 ml mlijeka
50 ml ulja
1 kašika soli
1 bjelanjak
50 ml ulja
1 kašika soli
1 bjelanjak
Premaz i posip:
1 žumanjak
1 kašika mlijeka
malo bibera
malo soli
1 kašika mlijeka
malo bibera
malo soli
po želji sjemenke
Priprema:
Prosijano brašno pomiješajte sa praškom za pecivo u posudi.
Dodajte bjelanjak, mlijeko i ulje te kuhačom miješajući promiješajte sastojke.
Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate premavrhu.
Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera.
Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.
Dodajte bjelanjak, mlijeko i ulje te kuhačom miješajući promiješajte sastojke.
Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate premavrhu.
Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera.
Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.
Uzivajte u ukusnom zalogaju ovih kiflica .
Prijatno !