ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Žirafa rolat




Potrebno:

Osnovna smesa
Za rolat zirafa
3 žumanceta
15 gr šećera
60 ml vode
40 ml ulja
75 gr brašna
1 vanilin šećer

Dodatak 1 osnovnoj smesi
3 belanceta
50 gr šećera
Par kapi limunovog soka
.

Dodatak 2 osnovnoj smesi
2 kašičice kakao praha
Pola kašičice čokolade u prahu
1 kašičica mleka


Smjesa za šaru
1 belance
2 kašičice šećera
1 kašičica brašna
2 kašike pripremljene osnovne smese

Fil:
100 ml tečnog šlaga
100 gr džema od borovnica (ili nekog drugog vama omiljenog)
Priprema :
Prvo pripremite osnovnu smesu. Umutite šećer i žumanca, dodajte vodu i ulje i mutite dok ne postane izdašno. Uspite brašno i vanilin šećer i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Odvojite dve kašike ove pripremljene smese sa strane u posebnu posudicu.

Pripemite dodatak 1. Umutite u čvrst sneg 3 belanceta sa malo limuna, pa dodajte šećer i sve mutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Uzmite 1/4 ove smese, odnosno dodatka 1 i dodajte osnovnoj smesi. Postepeno dodavajte po još 1/4 dok ne ubacite i lagano umešate celu smesu, odnosno sneg od belanaca. Ubacite i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopite čokoladu u prahu u malo toplog mleka). Sve dobro izmešajte.

Pripremite smesu za šaru. Umutite belance sa šećerom, dodajte brašno i 2 kašike osnovne smese, koje ste prethodno odvojili sa strane. Sve dobro pomešajte i uspite tu smesu u plastičnu vrećicu, odsecite jedan kraj vrećice da biste uz pomoć ove improvizovane šprice napravili šare.

Šare iscrtajte (kao na fotografijama) na papiru za pečenje. Stavite ga u nauljenu tepsiju (sa nacrtanim šarama okrenutim prema dole, pa ponovo premažite uljem preko papira. Napravite bele šare sa vrećicom i smesom, prateći crtež. Pecite iscrtane šare u rerni zagrejanoj na 170C samo 1 minut. Izvadite iz rerne, pa preko pečenih šara prelijte smeđu smesu (koju ste dobili mešajući osnovnu smesu, dodatak1 i dodatak 2).Rernu pojačajte na 190C, pa koru pecite 10 do 15 minuta. Izvadite iz rerne i premestite koru na žicu za hlađenje ili neku tepsiju i ostavite da se u potpunosti ohladi. (Ne skidajte još uvek papir za pečenje).

Dok se kora hladi, pripremite fil. Umutite šlag. Premažite koru sa džemom, pa sa šlagom. Umotavajte rolat i istovremeno lagano odvajajte papir za pečenje sa kore.

Dobijeni rolat umotajte u novi papir za pečenje (da se ne bi odmotao) i stavite u frižider na 4 sata ili najbolje preko noći pre služenja.

SNIKERS KOLAČ….Najvjernija kopija snickers čokoladice




Potrebno :

300g mliječne čokolade
600 g maslaca od kikirikija (homemade)
300g marshmallow kreme
300 g šećera u prahu
250g karamele
250g kikirikija
200g maslaca


Priprema:

Na pari otopimo 150 g čokolade, 150 g maslaca od kikirikija i 100 g maslaca, ulijemo u oblozeni kalup 20×30 cm i stavimo na hladjenje
Marshmallow kremu pomijesamo s 300 g maslaca od kikirikija i šećerom, raspodijelimo po čokoladi i na to pospemo kikiriki i lagano utisnemo dlanovima u smjesu. Stavimo na hladjenje
Karamelu prelijemo po kikirikiju i vratimo na hladjenje. Karamelu mozete napraviti i po svom receptu a mozete i otopiti 250 g karamel bombona na pari s 3 zlice slatkog vrhnja.

Na pari otopimo ostatak od 150 g čokolade, 150 g maslaca od kikirikija i 100 g maslaca i prelijemo po karameli.
Neka odstoji preko noci u frizideru.
Isijecite na kocke pa poslužite.
Prijatno!


Napomena :
Ako vam se desi da vam se snickers razidje jer je gornji sloj čokolade tvrdji od donjih slojeva jednostavno ga stavite u zamrzivač na par sati i onda režite.







BEČKA PITA: Kolač koji je oduševio mnoge – ukusan, izdašan, jednostavan…



Potrebno;
Za Sloj 1:

2 (čaša od 2 dcl) šećera
2 čaše vode
125 g margarina
200 g kokosa
100 g čokolade
250 g mljevenih keksa
1 list oblatne
200 g keksa

Za Sloj 2:
100 g šećera
1/2 dl vode
100 g čokolade
125 g margarina
200 g mljevenih oraha
2 dl soka od narandže

Za Glazuru:
150 g čokolade
5 kašika ulja

Priprema:

Za Sloj 1:
Šećer i vodu staviti na vatru i kuhati dok se šećer istopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati kokos i mljeveni keks.
Sve dobro izmiješati i masu dok je topla staviti na jedan list oblatne. 
Preko mase staviti keks, prethodno potapan u sok od narandže.

Za Sloj 2:
Šećer i vodu kuhati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mljevene orahe.
Masu dobro izmiješati i nanijeti preko keksa. Ostaviti da se ohladi i staviti glazuru od čokolade.

Za Glazuru:
Istopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri i preliti kolač, a zatim preko čokolade, dok se još nije stegla, posuti kokos.
Ohlađenu pitu isjeći na kocke po želji pa poslužiti.
Prijatno!

Kokos Rolat :Tako ukusan mekan i topi se u ustima..uvjerite se savršen je !


Potrebno 
Za koru/biskvit 
7 zumanjaka
7 zlica secera
7 zlica brasna
1 prasak za pecivo
snijeg od 7 bjelanjaka

Za nadjev
70gr kokosa
2 zlice mlijeka
100gr margarina(maslaca)
100gr zele bombona
70gr grozdica
rum

Za kremu:
3 jaja
6 zlica secera
100gr cokolade
150-200gr margarina(maslaca)

Priprema
Za nadjev :
    Margarin/maslac izmixati s mlijekom, dodati kokos,
    nasjeckane zele bombone i grozdice, namocene u rum.
    Sve oblikovati u roladu, zamotati u prozirnu foliju
    pa staviti da se hladi.
Za kremu :
    Jaja i secer, skuhati na pari, ali pred kraj dodati cokoladu
    pa i nju zajedno otopiti.
    U prohladeno dodati margarin/maslac.
    Ostaviti da se malo stegne, dok se biskvit ispece.
Za koru :
    Pjenasto umutiti zumanjke sa secerom, postupno
    dodavati brasno sa praskom za pecivo i na kraju
    lagano umijesati snijeg.
    Koru  peci u namazanom i  pek papirom obloženom, limu.
    Peceno ,okrenuti na kuhinjsku krpu, malo posutu sa secerom,
    i umotati roladu.


     Koru odrolati, premazati kremom, a na rub biskvita, poloziti
    nadjev
    Sve zajedno saviti i ostaviti u hladnjak da se stegne, nekoliko sati.
    Premazati preostalom kremom i posuti kokosom.
    Ohladeni rolat rezati na šnite i slžiti 
    Prijatno!

Hladne Kremaste kocke gotove za pola sata !


Potrebno 
Za koru :
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakao
1 prašak za pecivo


Zaljev (ako želite može i bez njega)
1 šolja(2 dcl) šećera
1,5 šolja vode


Krema 1.

2 vrećice pudinga od vanilije
6 žlica šećera
7 dl mlijeka
20 dag margarina
1 dl tučenog slatkog vrhnja
1 vanilin šećer

Krema 2.
2 vrećice šlag kreme od čokolade
2,5 dl mlijeka

Priprema :
    Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati brašno, prašak i kakao, izmješati.i na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka.Peći u limu 30×25.
    U međuvremenu skuhati zaljev(ukoliko ne volite mokre kolače jednostavno ovaj dio preskočite, a biskvit blago poprskajte mlijekom), pečeni kolač zaliti toplim zaljevom.
Za kremu 1.
    pudinge skuhati na uobičajeni način sa šećerom u mljeku.U ohlađeno dodati izađeni margarin i tučeno vrhnje i vanili šećer.
Za kremu 2.
    umutit šlag kreme prema uputi na vrećici sa 2, 5 dl mlijeka.
    Kolač premazati te dobro ohladiti (barem par sati) u hladnjaku da se kreme stegnu.

Puding kolač za 15 min gotov !


Potrebno :
250 gr petit keksa(može i plazma )
2 kesice pudinga od čokolade
1 l mlijeka
100 gr čokolade
(banice ili sta već imate oraha ,badema ,groždica ...)
8 kašika šećera
šlag po želji 
Priprema:
    U dubljoj posudi izlomiti keks i sta želite dodati a i nemora nista .Puding pripremiti po uputstvu na vrećici u mlijeku kojem je dodat šećer.Kad je puding skuhan i dovoljno gust skinuti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu,zatim miješati dok se čokolada ne otopi.


    Dublju tepsiju malo podmazati uljem ,istresti polovinu keksa,preliti polovinom pripremljenog pudinga.Postupak ponoviti sa ostatkom keksa sa bananicama i pudingom,poravnati i ostaviti u frižider da se ohladi.Po želji ukrasiti šlagom ..
    Kolač ohlađen  poslužiti .
    Prijatno !

nedjelja, 12. studenoga 2017.

Karamel torta!



Potrebno:
Za koru :
4 bjelanca
5 kašika šećera
6 kašika mljevenih oraha
2-3 kašike brašna

Za preliv:
1 kašika šećera
2 kašike vode

Za kremu:
4 žumanca
4 kašike gustina
1 puding od vanilije
10 kašika šećera
800 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
par kašika šećera (po ukusu)
1 vrećica želatine fix
10 kašika mljevenih oraha

I još
4 kašike šećera
malo mlijeka
300 ml vrhnja za šlag

Priprema :
Za koru 
Bjelanca umutiti sa šećerom.
U čvrst snijeg dodati mljevene orahe i brašno,pa pažljivo sjediniti.Sipati u kalup,obložen papirom za pečenje i peći na 180 C.Pečen biskvit izbockati,pa preliti sa prelivom (prokuhati 1 kašiku šećera i 2 kašike vode)! Ostaviti da se ohladi.
Za kremu :
Karamelizirati 10 kašika šećera,pa sipati 700 ml mlijeka.Ostaviti da se karamel otopi.
Umutiti 4 žumanca,4 kašike gustina,puding i 100 ml mlijeka.
Kad se karamel otopi,sipati smjesu u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.Gotovu kremu ostaviti da se prohladi.
Umutiti 500 ml vrhnja za šlag,par kašika šećera (po ukusu) i želatinu fix.U,još toplu,kremu sipati
trećinu šlaga,pa izmiksati.
Zatim dodati i ostatak umućenog vrhnja,pa sve dobro izmiksati.Odvojiti polovinu kreme,pa dodati mljevene orahe.
Slaganje:
Na koru  staviti kremu sa orasima,pa preko karamel-kremu.Ostaviti u frižider,da se ohladi i stegne.Kad se krema stegne,maknuti ivicu kalupa.

Karamelizovati 4 kašike šećera,pa preliti sa vrlo malo mlijeka,da se karamel otopi.Umutiti oko 300 ml vrhnja za šlag i karamel-mlijeko.Cijelu tortu premazati umućenim šlagom.Dekorisati,po želji!

Idealno bi bilo ostaviti tortu preko noći,da se dobro stegne! Gotovu tortu rezati na parčad!
Prijatno!

Jafa sendviči!



Potrebno:

1kg jafa keks

Za fil :
500ml mlijeka
9 kasika šećera
7 kasika brašno
3 vanilin šećer
1 margarin(250)
kokos (sitniji)

Priprema:

Za Fil:
Razmutiti brašno(ili pudig ili gustin) u malo mleka i dodajte u mljeku,šećer i vanila dok  se kuha miješajte da se dobije puding ostavite da se ohladi.
Umutiti   margarin i dodati   u ohladeni  puding i dobije se lep fil.

Uzmite jafa keks i presecite na polovinu(ili stavljajte po jedan al morate dodati  još keksa ) i sa filom lepite,dve polovine i onda i oblozite sa kokosom.I tako sve kekse ,pa od 1kg dobijete oko 45 kolaca
Za sve prigode i praznike. Lepe za oci a jos bolji za jesti…
Prijatno .

Sočni kolač od limuna!




 Potrebno:

 2 neprskana limuna
 250 g maslaca
 250 g šećera
 5 jaja
 250 g brašna
 pola kesice praška za pecivo,
 50 g šećera u prahu, so

Za preliv:

 50 g sećera u prahu
2 kašike vode

Priprema: Limun operite, prosušite i narendajte koricu, a sok ocedite. U činiju stavite mekani maslac, šećer, prstohvat soli i narendanu koricu limuna. Mikserom penasto umutite, pa uz mešanje dodajte jedno po jedno jaje. Brašno promešajte sa praškom za pecivo i umešajte u smesu od jaja.

Ovako dobijeno testo stavite u duguljasti pleh za kolače, prekriven papirom za pečenje. Stavite da se peče u ugrejanu rernu na 180°C i pecite oko 50 minuta, zavisno od veličine kalupa. Da li je kolač pečen, proverite iglom za pečenje. Ako na igli nema testa, pečen je. Kolač izvadite iz rerne i ostavite da se u kalupu malo ohladi.

Sok od limuna pomešajte sa 50 grama šećera u prahu, pa prelijte preko kolača. Kad se sok upije, istresite kolač iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Na kraju rastopite u dve kašike vode šećer u prahu, pa dobro promešano prelijte preko kolača. Ostavite da se preliv osuši.
Prijatno!

Jutarnja rosa


Potrebno:

 200 gr. margarina
 1 šolja šečera (250 ml šolja)
 3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
 2 šolje brašna
 250 ml. kiselog vrhnja
 5 žlice mlijeka
 2 žlice kakao (za drugu polovinu)
 1 kesica prašak za pecivo

Za kuglice:

 200 gr. svježeg sira
 4 žlice šečera
 1 žumanjak
 1 kesica vanilin šečer
 7-8 žlica kokosovog brašna

Za kremu:


 350 ml. mlijeka
 150 gr. šečera
 3 žlice mekog brašna
 1 kesica vanilin šečer
 100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)


Priprema:

Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata. Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju. Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.

Pola tijesta izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom. Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto na jednakom rastojanju . Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite. Dok čekate da se peče skuhajte kremu.

Za kremu izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.

Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac, posujte naribanom cokoladom ili kakaom.
Ohladite pa poslžite .
Prijatno !

Brzi puslica kolač sa plazmom stvarno super !


Potrebno:
6 jaja,
300gr puslica(po mogućnost smeđkaste pošto su bijele tvrđe ali mogu i one )
18 kašika šečera,
300 gr mljevene plazme,
100 gr čokolade za kuhanje,
500 ml slatkog vrhnja i
1 margarin.

Priprema:
Razdvojiti bjelance i žumance. U žumance staviti 6 kašika a u bjelance 12 kašika šećera. 
Umutiti posebno žumance,posebno bjelance,zatim sastaviti masu i kuhati  na pari 10 minuta.
Dodati čokoladu odmah u masu i miješati da se istopi .
Ostaviti smjesu da se ohladi  nemora skroz samo da nije vruća zbog margarina .
U ohlađenu masu dodati  izmiksan margarin i 300 gr plazme  .
Uzeti tepsiju malo dublju možete posuti malo mljevenim keksom ili kokosom a i nemorate  puslice poredati jednu do druge preko puslica ide fil sa plazmom 

(malo će teže biti razmazati ravnomjerno fil pošto se puslice miču ali isplati se vjerujte kolač je odličan )

Kad ste nanijeli fil preko puslica kolač premažite umućenim slatkim vrhnjem .Ukrasite po želji .

Kolač bi trebao da se hladi preko noći da puslice malo omekšaju .
Ohladen kolač rezati po želji i poslužiti .Vjerujte dugo nisam uživala u ovako brzinskom receptu meni je super  ja sam se oduševila nadam se da će se i vama dopasti .
Prijatno !

Carska pita!




Potrebno:

200 gr brašna
150 gr svježeg sira
150 gr šunke po izboru
4 jaja
150 gr kiselih krastavaca
2 dl mlijeka
2 dl ulja
1 prašak za pecivo
sol

Priprema:

Razmuti jaja, dodaj sir, na kockice narezanu šunku i krastavce, mlijeko, ulje, brašno sa praškom za pecivo .
Dobro izmješaj i ulij u nauljen i pobrašnjen pleh  – peci u pećnici na 180 pola sata .
Poslužiti toplu uz jogurt ili kiselo vrhnje šta ko voli .
Prijatno !

Posna oranž rozenka!





Potrebno:
400 g secera
3 dl vode
1 margarin
150 g posne cokolade
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog posnog keksa
2 smrznute pomorandze

Priprema:

Kuvati secer sa vodom dok ne prokljuca.
Potom dodati margarin i cokoladu pa mesati dok se ne otopi.
U prohladjenu smesu dodati mlevene orahe, mleveni keks i rendane smrznute pomorandže.
Mlakim filom premazati rozen kore.
Ostaviti da se ohladi i stegne.
Ukrasiti možete po želji.
Prijatno!