Potrebno:
200 gr. margarina
1 šolja šečera (250 ml šolja)
3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
2 šolje brašna
250 ml. kiselog vrhnja
5 žlice mlijeka
2 žlice kakao (za drugu polovinu)
1 kesica prašak za pecivo
Za kuglice:
200 gr. svježeg sira
4 žlice šečera
1 žumanjak
1 kesica vanilin šečer
7-8 žlica kokosovog brašna
Za kremu:
350 ml. mlijeka
150 gr. šečera
3 žlice mekog brašna
1 kesica vanilin šečer
100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)
Priprema:
Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata. Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju. Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.
Pola tijesta izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom. Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto na jednakom rastojanju . Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite. Dok čekate da se peče skuhajte kremu.
Za kremu izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.
Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac, posujte naribanom cokoladom ili kakaom.
Ohladite pa poslžite .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar