srijeda, 18. listopada 2017.

Rolat sa susamom i čokoladom -Istambulski specijalitet


Potrebno:
 125gr margarina
 4 kasike meda
 4 kasike secera
 100 gr čokolade za kuvanje
 100 gr mlevenog keksa
 100 gr oraha samlevenih
 200 gr proprženog susama
Priprema:
Margarin, med, čokoladu i šećer otopiti u šerpici na umerenoj temperaturi, mešati dok se ne sjedini.
Dodati prženi susam, orahe i keks i  sve zajedno pomešati .
Dobijenu masu sipati na alu-foliju, uviti dok je toplo, staviti u frižider da se stegne, a seći i služiti kad se ohladi.
Prijatno!

Brza sočna pita sa sa jabukama i orasima


Potrebno :
 pakovanje kora za pitu
Fil 1:
 5 jabuka
 1 limun
 200 g šećera
 2 vanil šećera
Fil 2:
 200g mlevenih oraha
 saft od prvog fila
Za preliv :
 čaša vode
 3 kašike šećera
 prstohvat cimeta
I još:
 150g otopljenog margarina ili maslaca 
Priprema :
Jabuke oljuštiti, pa izrendati. Iscediti limun, pa preliti jabuka. Dodati šećer i vanilu. Sve promešati i ostaviti pet minuta da pusti sok.
Uzeti jednu koru pa staviti tri kašike jabuka sa što manje safta koje su pustile. Urolati, pa saviti u pužić. Tako utrošiti sve jabuke, a u saft koji je ostao dodati mlevene orahe.
Ostale kore urolati sa ovim filom. Sve lepo složiti u pleh, pa preliti margarinom.
Ispeći u rerni, pa kad je pečeno, preliti sa hladnim, prethodno skuvanim redjim sirupom. Ostaviti da se ohladi i upije sirup.
Prijatno !

Ako ste ljubitelji zalivenih kolača ovo obavezno probajte : Sekerpare


Potrebno:
 250g brašna
 75 g secera u prahu
 150 g putera
 1 prasak za pecivo
 50 g sitnog griza
  3 jaja
 1 vanilin šećer
Agda
 500 g šećera
 500 ml vode
 sok od 1 limuna
Priprema
Brašno prosijati, u sredinu napraviti udubljenje i staviti šećer u prahu, 125 g putera ( isječen na kriške) i prašak za pecivo.
Griz posuti po ivicama.
Dodati jaja i vanilin šećer.
Sve to zajedno izmjesati u glatko tijesto , ako vam bude premehko dodajte jos malo brašna.
Formirati kuglu i ostaviti 20 min. da odstoji.
Od dobivenog tijesta praviti male kuglice veličine jedne šljive.
Pleh ili tevsiju podmazati preostalim puterom i slagati kuglice sa malim razmakom.
Ako imate mali okrugli kalupcic utisnite u sredinu kolacica da bi dobili mostru.
Peci na 180°C 20 min.
Za agdu staviti vodu, šećer i 1 sok od limuna da samo kratko prokuha.
Čim kolačići budu pećeni zaliti vrucom agdom i prekriti folijom.
Kad se ohlade mozete garnirati mljevenom  pistacijom, orahom i bademom kako volite .Ili zabodite u sredinu šta   želite prije  pečenja .
Prijatno!

Čokoladne kuglice u kokosu -gotove za tren

Potrebno :

 250 gr mljevenog keksa (plazma ili nekog drugog),
 125 gr margarina ili putera,
 100 gr šećera u prahu,
 1 vanilin šećer,
 100gr mljevenih badema ili lješnika,
 100 ml soka d narandže ili mlijeka,
 150 gr euro blok čokolade,
 50 gr kokosa ili rendane čokolade (ako ne volite kokos).

Priprema :

Penasto umutiti margarin i dodati mlijeko  šećer i vanilin šećer. Kada dobiijete kremastu smesu dodati keks, sok, bademe, lešnike ili orahe i rendanu čokoladu. Najbolje je da ih rukama umesite. Ako vam se čini da je smesa ređa dodajte još malo keksa.
Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos. Ako ne  volite kokos kuglice možete uvaljati u rendanu čokoladu, mlevene orahe, bademe, lešnike ili ih umakati u čokoladnu glazuru.
Ostavite ih pola sata u frižideru da se malo stegnu, pa poslužite.
Prijatno!

Pita od limuna


Potrebno:
Za tijesto 
 250 gr brašna
 150 gr putera
 4 kašike vode
 prstohvat soli
Fil
 250 ml vode
 100 ml soka od limuna
 100 gr šećera
 50 gr putera
 30 gr gustina
 3 žumanca
 1 limun korica
Završni dio 
Snijeg od bjelanjaka
 3 bjelanca
 100 gr šećera
Priprema :

Puter otopite pa pomiješajte sa brašnom, soli i vodom.
Umijesite tijesto i ostavite u frižideru sat vremena.
Utisnite u tepsiju pa pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 20 minuta.
Vodu, sok od limuna, koricu, žumance gustin i šećer uspite u šerpicu i miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Sklonite s vatre i miješajte dok se puter ne otopi.
Istresite na  koru i ostavite sa strane.
Umutite bjelanca sa malo soli i šećerom dok ne dobijete čvrst snijeg pa premažite preko kreme.
Stavite u rernu ugrijanu na 170 stepeni oko 20-ak minuta da se suši.
Prijatno !

utorak, 17. listopada 2017.

Čokoladni kolač bez pečenja




Potrebno:

200 g bijele čokolade
200 g crne čokolade
6 dl slatkog vrhnja
10 g želatine
1 kašika ruma
1 kašičica nes kafe
3 dl mlijeka
150 g petit  keksa

Priprema:
Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.
Na pari otopiti bijelu čokoladu i 1 dl slatkog vrhnja, a posebno crnu čokoladu i 1 dl slatkog vrhnja.

U istopljene čokolade dodati po jednu polovinu nabubrelog želatina i po 2 dl slatkog vrhnja, te polako promješati da se dobije ujednačena smjesa.
U bijeli dio dodati kašiku ruma, a u crni kašiku nes kafe i promiješati oba fila.

Keks natopiti mlijekom i njime obložiti dno dublje tepsije ili četvrtasti kalup za kolače.
Preko keksa naizmjenično sipati crni i bijeli fil dok se ne potroše.
Pripremljen kolač staviti u frižider da se stegne, a potom ga isjeći na kosckei poslužiti .

Prijatno!

Fini kolač




Torta nježnog ukusa koja nikog nemože ostaviti ravnodušnim .

Potrebno:
za kore :

15 belanaca
15 kašika šećera
6 kašika brašna
9 kašika mlevene plazme
1 kesica praška za pecivo
oko 3dl mleka , za prelivanje kora

za fil1:

15 žumanaca
250g-300g šećera
12 kašika brašna
1l mleka
250g maslaca ili margarina

za fil 2:

500g šlaga (u prahu)
6 dl mleka
150g mlevene plazme
150g mleka u prahu

Priprema
za kore :


Čvrsto umutiti belanca (ja uvek pre mućenja dodam soli u prst) sa šećerom. U činiji izmešati brašno sa praškom za pecivo i keksom. Kašikom lagano umešati suve sastojke u sneg od belanaca. Masu raspodeliti za 3 kore. Peći na pek-papiru, u četvrtastom plehu 38x26cm (unutrašnje mere pleha) na 180C, par minuta svega (zavisi od rerne) jer su korice tanke. Ja pečem dve odjednom, tako da ova treća kratko čeka i nema vremena da spadnu belanci. Pečene korice prebaciti na sto zajedno sa papirom ispod. Svaku preliti sa oko 1dl mleka ( mogu se i izbockati viljuškom).

za fil1:

U žumanca staviti šećer (ja sam 250g ,a u receptu koji sam dobila je 350g) i umutiti da pobele.

Od 1l mleka odvojiti malo (oko 2dl a ostatak staviti da provri) i u njemu razmutiti brašno da nema grudvica. Potom mikserom izmešati umućena žumanca sa razmućenim brašnom i sve ukuvati u provrelom mleku. Pri tom, mleko uvek sklonim sa ringle i mutim mikserom najmanjom brzinom. Kad umešate žumanca, onda vratite na ringlu a temperaturu obavezno smanjite. I dok se fil kuva za mešanje koristim mikser, gasim ga povremeno… Kad se zgusne, fil ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.

za fil 2:

Šlag umutiti sa 6 dl hladnog mleka. Dodati mleko u prahu , izmutiti. Dodati zatim i mlevenu plazmu i sve lepo sjediniti (to traje kratko). Filovati redom kora, fil I, fil II, kora… ili po želji!

Napomena:Ja sam pravila samo sa tečnim šlagom i plazmom i tako je super.
Tortu ohladiti pa poslužiti.

Prijatno!

Uvjerite se zašto svi pričaju baš o ovoj torti





 Potrebno

Za koru:

 8 bjelanaca
 200 šećera
 150 g kokosovog brašna
 2 kašike brašna
 malo praška za pecivo

Za fil:
 8 žumanaca
 8 kašika šećera
 7 kašika brašna
 500 ml mlijeka
 375 g margarina
 250 g šećera u prahu
 200 g mljevenog keksa
 100 g čokolade za jelo i kuhanje
 8 krem bananica
 200 g sjeckanih oraha
 2 kesice šlag kreme od vanile


Priprema 

Za koru:
Umutiti 8 bjelanaca i 200 g šećera. Dodati 150 g kokosovog brašna, dvije kašike brašna i malo praška za pecivo. Peći na umjerenoj temperaturi170 -180 c nekih 15 -20 min zavisno od vaše rerne .
Za fil:
Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera i 7 kašika brašna. Prethodno pripremljenu masu dodati u 500 ml mlijeka koje vri. Posebno umutiti 375 g margarina i 250 g šećera u prahu. Masu izjednačiti i podijeliti na 3 jednaka djela. U prvi dio dodati 200 g mljevenog keksa i 100 g otopljene čokolade. U drugi dio dodati 8 seckanih krem bananica.
U treći deo 200 g sjeckanig oraha. Filovati: kora, prvi fil, drugi fil pa treći fil. Odozgo ukrasiti šlagom.
Napomena:
Možda je bolje koru podijeliti na dva dijela pa filovati: kora 1, fil 1, kora 2, fil 2 pa fil 3.
Prijatno!

Banana bajka – jako, jako ukusna, bajkovita torta koju morate probati






Potrebno
Za koru :
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
1/2 praška za pecivo

Fil 1
100 g mljevenih oraha
200 g šećera u prahu
150 ml mlijeka
150 g putera
4 banane

Fil 2
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 g šećera u prahu
150 g putera
4-5 banana

Dekoraciju
300 ml vrhnja za šlag
50 g čokolade za kuhanje


Priprema:
Polupamo jaja i odvojimo bjelanca od žumanaca. U žumanca dodamo 4 kašike šećera. Dobro umutimo: i bjelanca ulupamo sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. Pažljivo sjedinimo i dodamo brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Obložimo veliki četvrtasti pleh papirom za pečenje i istresemo polovinu smjese. Pečemo 15 tak minuta na 200 C. Na isti način ispečemo još jednu koru!

Fil 1
150 ml mlijeka zagrijemo, pa prelijemo mljevene orahe. Prohladimo, pa dodamo puter izmiksan sa šećerom u prahu. Mutimo mikserom!

Fil 2
Prokuhati 500 ml mlijeka, pa dodamo puding umućen sa 100 ml mlijeka. Gotov puding prohladiti, pa dodati puter sa šećerom u prahu. Izmiksati.

Pečenu koru premazati polovinom I fila, Redamo 2 banane i uvijemo u rolat. Na isti način uvijemo i drugi rolat. Siječemo rolate i poredamo ih umjesto dna kalupa za tortu. Filujemo polovinom II fila. Pa poredamo isječene banane.

Na banane nanesemo ostatak II fila. Zatim poredamo isječene rolate pripremljene od drugog biskvita. Ohladiti tortu u frižideru. Zatim odkloniti kalup i cijelu tortu premazati umućenim šlagom i posuti ribanom čokoladom.
Prijatno!





Chocodu kolac!




Potrebno:

300 g mljevenog plazma keksa
1 kašika kakaa
oko 2 dl mlijeka

Za bijeli fil :
300 g milerama
1 kesica vanilin šećera
100 g bijele čokolade
0,5 kesice želatina
2-3 kašike šećera

Za tamni fil :
200 g milerama
100 ml slatke pavlake
100 g čokolade sa visokim sadržajem kakaa
1 kašika Ness kafe
Malo vrele vode za rastvaranje Ness kafe
0,5 kesica želatina
2-3 kašike šećera


Priprema:
Keks i kakao ručno miješati sa mlijekom dok se ne sjedini u jednoličnu masu (ne sme biti suva, a ni previše vlažna i gnjecava; dodavati malo po malo mleka). Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko 20×35 cm).

za bijeli fil:
Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri.
Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu bijelu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grejati uz miješanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.

za tamni fil:
Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Ness kafu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko belog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.

Posluživanje
Ozbiljni zavisnici od čokolade mogu ceo kolač preliti čokoladnom glazurom.
Prijatno!









Fina nepečena torta











Potrebno :
300g piskota
1,2l mlijeka
44g gustina
4 zumanceta
2 vanilin secera
120g secera
100g cokolade za kuhanje
200g margarina za kreme
100g mljevenog keksa(plazma,petit
1 kesica nes kafe ili obicne
1 puding od vanilije


Priprema:

U serpu sipamo 6dc mlijeka,dodamo vanilin secere i stavimo da prokuha.

Posebno umutimo od 4dc mlijeka sa zumancima i gustinom,pudingom od vanile i secerom,u finu smjesu da nema grudvica(ja to mikserom)

Sipati u kljucalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestalno mjesanje dok se ne zgusne.

Prekrijemo prozirnom folijom i sacekamo da se fil ohladi.Umutimo margarin dobro mikserom.

Sad fino polako dodajemo kasiku po kasiku fila..pa do kraja.

Fil djelimo na tri jednaka djela…..ovdje se mozete prepustiti zelji i masti…ja sam odabrala ovako:U jednu sam dodala mleveni keks.

U drugu otopljenu cokoladu za kuhanje sa par kapi arome ruma.A u trecu ostaje zut-od vanile,samo sam još dodala kap dvije,burbon vanilije.

Slaganje:2dc mlijeka razmutiti sa nes kafom ili obicnom i piskote umakati u nji..Uzeti okrugli kalup promjera 26cm obloziti piskotama unutra i okolo…malo odrezati ove sto staju okolo.

Redamo preko piskota fil od mljevenog keksa,a zatim zuti i na kraju fil od cokolade i ruma.Tortu staviti u frizider na nekoliko sati da dođe sebi: lol:

Izvaditi i ukrasiti po zelji te poslužiti .
Prijatno !



Jogurt kolac







ah,šta da kažem,pravio se,hladio se,pooooojeoooo se…..:)))))
Sastojci
tijesto:
25 dag brašna
17 dag margarina
10 dag šećera
1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer
4 žumanjka
Nadjev:
15 dag šećera
3 jogurta
2 kisela vrhnja
5 žlica brašna oštrog
5 bjelanjaka


Priprema
od navedenih sastojaka umijesiti tijesto.
kad je tijesto gotovo, podijeli ga na dva dijela…jedna veći, i jedan manji dio.
manji dio stavi u zamrzivač na sat i po, a veći u hladnjak.

zatim veći dio tijesta razvaljati, staviti ga u tepsiju koju smo prethodno namazali margarinom.
za nadjev, u posudu staviti vrhnje, jogurt,šećer, brašno i to dobro izmiksati.bjelanke istući u čvrsti snijeg i dodati ih smjesi od jogurta i vrhnja.dobro izmiksati.
nadjev preliti preko tijesta.
izvaditi manji dio iz zamrzivača i naribati ga ravnomjerno po nadjevu.
peći na 180 C, oko 40 min.ohladiti.

Sočan kolač sa kokosom!





Potrebno
 Za koru:

4 jajeta
6kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika brašna
1 kesica 2 u 1 kafe
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl vode

Za kremu:

1 l mleka
7 kašika oštrog brašna
150 gr šećera
150 gr margarina sa aromom vanile (može i običan)
150 gr kokosa

I još:
kokos za posipanje

Priprema
Za kremu :

 Kada pravim kolače sa kremom koji treba da se prohladi, pa se tek onda dodaje margarin, ja prvo pravim krem, pa tek onda koru. Iz tog razloga, prvo razmutite brašno za kremu sa 2 – 3 dcl hladnog mleka (koristite viljušku ili žicu za mućenje), da dobijete masu bez grudvica, koja je tečna. Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, stavite da provre. Kada je provrlo, sipajte razmućeno brašno u provrlo mleko stalno mešajući žicom. Kuvajte, svo vreme mešajući krem kako vam se krem ne bi zgrudvao. Kada se zgusne, ostavite ga da se hladi.
Kada se krema prohladila, dodajte u nju margarin sobne temperature, pa dobro umutite mikserom. Dobićete finu, vazdušastu kremu. Na kraju, umiksajte kokos.


Za koru:
Umutite mikserom jaja  sa šećerom i vanilin šećerom, da budu penasta. Izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i 2 u 1 kafu. Postepeno, lagano mešajući, dodajte u umućena jaja. Na kraju, polako sipajte i polako umešajte ulje i vodu. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa preko njega sipajte pripremljenu masu za koru. Stavite da se peče na 200°C oko 20-tak minuta ili dok čačkalica ne izadje suva iz testa.
Kada je kora pečena, prekrijte tepsiju tacnom, pa preokrenite da kora padne na  tacnu. Skinite papir i ravnomerno razmažite kremu po kori. Odozgo pospite kokosom, pa stavite u frižider da se hladi. Kada se kolač dobro ohladio, isecite ga na kocke i poslužite.
 Prijatno!