utorak, 17. listopada 2017.

Fini kolač




Torta nježnog ukusa koja nikog nemože ostaviti ravnodušnim .

Potrebno:
za kore :

15 belanaca
15 kašika šećera
6 kašika brašna
9 kašika mlevene plazme
1 kesica praška za pecivo
oko 3dl mleka , za prelivanje kora

za fil1:

15 žumanaca
250g-300g šećera
12 kašika brašna
1l mleka
250g maslaca ili margarina

za fil 2:

500g šlaga (u prahu)
6 dl mleka
150g mlevene plazme
150g mleka u prahu

Priprema
za kore :


Čvrsto umutiti belanca (ja uvek pre mućenja dodam soli u prst) sa šećerom. U činiji izmešati brašno sa praškom za pecivo i keksom. Kašikom lagano umešati suve sastojke u sneg od belanaca. Masu raspodeliti za 3 kore. Peći na pek-papiru, u četvrtastom plehu 38x26cm (unutrašnje mere pleha) na 180C, par minuta svega (zavisi od rerne) jer su korice tanke. Ja pečem dve odjednom, tako da ova treća kratko čeka i nema vremena da spadnu belanci. Pečene korice prebaciti na sto zajedno sa papirom ispod. Svaku preliti sa oko 1dl mleka ( mogu se i izbockati viljuškom).

za fil1:

U žumanca staviti šećer (ja sam 250g ,a u receptu koji sam dobila je 350g) i umutiti da pobele.

Od 1l mleka odvojiti malo (oko 2dl a ostatak staviti da provri) i u njemu razmutiti brašno da nema grudvica. Potom mikserom izmešati umućena žumanca sa razmućenim brašnom i sve ukuvati u provrelom mleku. Pri tom, mleko uvek sklonim sa ringle i mutim mikserom najmanjom brzinom. Kad umešate žumanca, onda vratite na ringlu a temperaturu obavezno smanjite. I dok se fil kuva za mešanje koristim mikser, gasim ga povremeno… Kad se zgusne, fil ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.

za fil 2:

Šlag umutiti sa 6 dl hladnog mleka. Dodati mleko u prahu , izmutiti. Dodati zatim i mlevenu plazmu i sve lepo sjediniti (to traje kratko). Filovati redom kora, fil I, fil II, kora… ili po želji!

Napomena:Ja sam pravila samo sa tečnim šlagom i plazmom i tako je super.
Tortu ohladiti pa poslužiti.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar