nedjelja, 15. listopada 2017.

Torta gotova za 20 minuta!




Lepa na oko, a jednostavna za napraviti
Potrebno:
1 pakovanje biskvit kore za tortu sa čokoladom (kakaom)
Za prvi fil :
300 g mlevene plazne
3 čaše kisele pavlake
250 g prah šećera

250 g margarina sobne temperature
Za drugi  fil:
500 g belog krem šlaga
2 dl kisele vode

Priprema:


Za prvi  fil: umutiti pavlaku, margarin, prah šećer i mlevenu plazmu


Za drugi  fil: umutiti krem šlag sa kiselom vodom

Filovati sledećim redosledom: kora-fil I-fil II i tako tri puta. Na kraju tortu premazati krem šlagom.ostaviti u frižider da se ohladi pa poslužiti .
Prijatno !

Bajadera torta!







Potrebno

Za koru:

6 jaja,
6 kasika secera,
6 kasika mlevenih oraha,
5 kasika brasna,
pola praska za pecivo,
3dl fante.

Za prvi fil

300gr mlevene plazme,
100gr cokolade,
2dl fante,
pola margarina,
50gr secera u prahu.

Za drugi fil

200gr mlevenih oraha,
1dl mlijeka,
pola margarina,
50gr secera u prahu.

Za treći fil

750ml mlijeka,
3 pudinga od vanile,
pola margarina,
50gr secera u prahu.

300gr slaga.

Priprema :

Za koru :

6 belanca sa 6 kasika secera umutiti mikserom,zatim dodati jedno po jedno zumance,rucno kasikom umesati 5 kasika brasna,pola peciva,6kasika mlevenih oraha.

peci koru na 180s,oko 20min.
pecenu ,ohlađenu koru natopiti sa 3dl soka fante.

Za prvi fil ;

pola margarina umutiti sa 50gr secera u prahu,onda im dodati 100gr otopene cokolade,sjediniti,zatim dodavati 300gr mlevene plazme,sjedinjene sa 2dl fante.

Za drugi fil :

200gr mlevenih oraha preliti sa 1dl vrelog meka,
u ohladeno dodati pola uucenog magarina sa 50gr secera.

Za treći fil

500ml mleka da zavrije,pa skuvati 3 pudinga razmutenih u 250ml.ohladiti puding pazeci da neuhvati korica po vrhu,mesuci svremena na vreme.ohladeno sjediniti sa pola margarina i 50gr secera u prahu.

preko natopene kore ide fil od mlevene plazme,zatim pola treceg fila,zatim fil od oraha,i drugi deo pudinga.preko slag.

Jednostavan i jeftin kolač!






Za pripremu kolača biće potrebno:

1 čaša (200 ml) mleka
1 čaša šećera
1 čaša ulja
4 supenih kašika (sa vrhom) kakaoa

Sve sastojke umutiti mikserom. Podeliti na dva dela. U jedan deo dodati:

2 jajeta
1 čašu brašna
1 kesicu praška za pecivo
vanil šećer (po ukusu)

Promešati mikserom.

Tepsiju namažite uljem (ili stavite papir za pečenje) i izručite smesu sa brašnom i jajima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25 minuta.
Proverite čačkalicom da li je kolač gotov: ako je čačkalica suva, kolač je pečen.
Izvadite iz rerne i vruć kolač prelijte sa prvim delom smese.
Neka odstoji sat-dva, i isecite ga na komade.
Ja sam ga tako ostavila da prenoći.

Ujutro sam probala. Kolač je ispao ukusan i neuobičajeno nežan, prosto se topi u ustima.

Prijatno!

Bosanski lokum


Potrebno:
 250 gr putra sobne Tem.
 ½ kg brašna
 2 s.kašike ulja
 2-3 s. kašike  šecera uprahu

Još potrebno:

  šecer  u prahu za uvaljati gotove lokume
Priprema:

Putar umutiti sa šecerom, dodati ulje, u to dodati brašno i sve dobro izraditi.
Istresti na radnu površinu,( obicno ne treba brašna)izraditi jos malo rukama, podjeliti u vise hrpica( kuglica) 7-8
Od svake kuglice napraviti valjak
Rezati na duzinu od 4-5 cm, redati u tepsiju u koju smo stavili pek papir
Peci/ susiti na 130 *C oko 1½ sat
Moraju ostati svjetli.
Gotove uvaljati u  šecer uprahu, kad se ohlade spakovati u kutiju.
Mogu dugo stajati i sve su ljepši i ljepši.

Prijatno !

Stari recept za palačinke: Tanke i mekane kao duša!








Mlade kuvarice najviše plaši strah od neuspeha, ali sa ovim receptom i potpune početnice će biti na sigurnom

Sastojci

3 jaja
300 g brašna
500 ml mleka ili vode
2 kašike ulja
na vrh kašičice soli


1. Sipajte brašno u posudu, pa dodajte jaja i dobro izmešajte. Dodajte mleko ili vodu. Zatim dodajte so i dve kašike šećera, pa dobro jedinite, tako da smesa bude jednolična i bez grudvica. Testo ne treba da bude previše gusto, ako je potrebno dodajte malo kisele vode.

2. Testo sipajte kutlačom u tiganj, u kom ste prethodno zagrejali nekoliko kapi ulja. Malo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila do ivica. Obradite pažnju da ne sipate previše smese kako bi vam palačinke bile što tanje.

3. Kad palačinka počne da se odvaja od tiganja, vreme je da je okrenete na drugu stranu. Pecite je tako još oko pola minuta, pa izvadite na tanjir.

4. Ostalo vam je još da ih nafilujete po želji – da li će biti slatke ili slane, sami odučite. Bilo sa kremom, džemom, orasima ili stare dobre sa šećerom.



Morate probat ove krosane !



Potrebno:

1 kg glatkog brašna
 5,5 dclmlijeka
 1 pak svježeg kvasca
 2 žličicebsoli
 1 žlica šećera
2 + 1jaja (ovo jedno je za premazivanje)
 1,5 dcl ulja
250 g margarina

Priprema:
Od mlijeka (mlijeko mora biti toplo) oduzeti malo za dizanje germe. U posudu u kojoj ćemo mijesiti tijesto staviti brašno, napravimo u sredini rupu za germu, a uokolo stavimo ulje, sol, 2 jaja. Kad nam se germa digne dodamo i nju i zamjesimo tijesto.
Odmah podijelimo na 6 jednakih loptica i stavimo na stranu. Uzimamo jednu lopticu i razvaljamo je na veličinu od prilike tanjura za kolače. Pobrašnimo jednu stranu radne površine i stavimo razvaljanu lopticu. Na nju prstima “utapkamo” omekšali margarin, deblje (250 g margarina bi trebalo rasporediti na 5 loptica, jer na zadnju se ne stavlja)
Uzmemo drugu lopticu, razvaljamo na istu veličinu i stavimo je preko prve. Ponovno margarin utapkamo na nju i tako redom. Zadnju lopticu kad razvaljamo i stavimo preko ostalog NE stavljamo margarin. (ako vam i ostane malo margarina od onog cijelog, nema veze)
Sad ispred sebe pobrašnimo radnu površinu, prebacimo ovo što smo “slagali” i razvaljamo u što veći krug. Izrežemo 32 trokuta, te motamo u kroasan.
Kad ste uzeli prvi trokut prvo ga lagano prstima razvucite tj polačite prema dolje, a prije nego počnete motati i taj najširi dio prvo malo rastanjite prstima. Počnite motati, kad sve već lagano formirali kiflicu onda je uzmete u jednu ruku i dalje motate, a drugom rukom povlačite ovaj dio što vam još visi tako da bude tanje i da na kraju kroasane budu što lisnatije.
Slagati ih u tepsiju na papir za pečenje ili namašćenu i pobrašnjenu. Kad ste napunili jednu tepsiju, prekrijte kroasane krpom i ostavite ih da se dižu.
Dok se dižu povremeno pogledajte da se ne bi predigle jer onda gube lijep izgled listanja. Kad su se digle, namažite ih razmućenim ili žumanjkom ili cijelim jajetom i ako volite posipajte sezamom, kimom ili nečim durgim

Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 200°C, dok lijepo ne porumene.

Đuja – svi ga mogu jesti jer u tijestu nema šećera!



Potrebno 
Za tijesto:


 1 kg brašna

 500 gr margarina
4 dcl kiselog vrhnja (pavlake)
 prstohvat soli
I još_
 200 gr pekmeza od šljiva
 jedan žumanjak
 šećer u prahu za posipanje

Priprema
Za tijesto:


Zamijesiti tijesto. Najprije omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek kad je to sve dobro izmiješano – usitnjeno.. dodati jedno vrhnje, miješati (ja to radim sa mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast. Uz malo strpljenja, mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći !!
Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim paralelno na suprotne duže strane mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žumanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200 st.C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.

Još tople posuti šećerom u prahu.
Prijatno!

Čarobni kolac sa jabukama





Potrebno :

 Gris 1 čaša
 Brašno (oštro) 1 čaša
 Šećer 1 čaša
 Prašak za pecivo 1 paketić
 Vanilin šećer 1 paketić
Jabuke po potrebi i želji
Cimet po želji
 Margarin za kolače po potrebi

Priprema:

Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite biti će dobar recept.
Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama.
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin šećera. Sve suhe sastojke pomiješajte.
Dno kalupa  nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno).
Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta.
A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok ih u potpunosti ne prekrijete. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili vam stane sve u kalup .
Na kraju po kolaču naribajte margarin i stavite ga peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.
Kolač ohladite pa poslužite .
Prijatno !

Kolac sa Bananama!


                                           

Potrebno:

2  pudinga s okusom vanilije
600 ml mlijeka
6 vanilin šećera
25 dag margarina
15 dag šećera u prahu
24 piškote
100 ml mlijeka za namakanje
3 banane
čokolada naribana ili čokoladne mrvice za posip


Priprema:


Puding pomiješati sa šećerom i malo mlijeka.Ostalo mlijeko staviti da zavrije.Kad zakipi uliti razmućeni puding.Kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.Ostaviti da se ohladi.Istući margarin sa šećerom u prahu ,pa dodavati žlicu po žlicu ohlađenoga pudinga.Miješati dok ne dobijemo glatku,ujednačenu smjesu.

Pripremimo duguljasti kalup.Piškote lagano umakati u mlijeko i slagati na poslužavnik;tri komada po širini ,a četiri po duljini.Premazati ih nadjevom pa slagati banane narezane na kolutove.Preko opet poslagati piškote;dva komada po širini,a četiri po duljini.Premazati nadjevom i bananama.Završiti s zadnjim redom piškota;jedan komad po širini,a četiri po duljini.
Kolač izvana premazati s preostalim nadjevom.Posipati krupno naribanom čokoladom ili posipati čokoladnim mrvicama.Kolač ohladiti u frižideru bar 4 sata .
Prijatno!

Zebra rolat










ŠARE NA ROLADI

1 bjelanjak
30 gr šećera
40 gr brašna
20 gr omekšalog maslaca
BISKVIT:

4 jaja
½ šećera
60 gr otopljenog maslaca
½ šalice brašna
¼ šalice kakao praha
prstohvat soli
GANAŽ KREMA:

200 gr bijele čokolade
200 ml šlaga
Priprema rolata

Uzorak šara


U maloj zdjelici mikserom izmješajte bjelanjak s brašnom, maslacem i šećerom.
Ukoliko se odlučite raditi uzorke u boji, podijelite smjesu i obojajte u željenu boju, naravno jestivim bojama.
Na tepsiju za pečenje( moja je promjera 33 x 34 cm) postavite masni papir, te razmažite smjesu do polovine tepsije, može i malo više. Nije potrebno raditi uzorke po cijeloj površini jer se svejedno sve srola u roladu.
Sa rebrastim češljem za ukrašavanje povlačite po smjesi, da bi dobili prugasti dojam. Tako sam ja radila, a vi naravno možete po želji.Stavite cijelu tepsiju sa uzorkom u zamrzivač barem 15 min, da se dobro stisne i održi čvrstinu kada se bude polijevo biskvit preko šara.
Ako se odlučite za neku drugu varijantu šaranja, sliku postavite ispod masnog papira tako će se prozirati i moći ćete crtati, a prije preljevanja smjese za biskvit izvadite sliku postavljenu ispod masnog papira.

Ganaž krema

Ukoliko ste se odlučili za ovu kremu, bilo bi dobro pripremiti ju prvu da se hladi dok pripremate ostalo.
Šlag stavite na vatru, ali nije potrebno da prokuha, već da ostvari temperaturu do samog vrenja zbog čokolade.
Prelijte preko iskidane čokolade i laganim pokretima miješajte sve dok se ne istopi.
Možete smjesu staviti u frižider da se stisne dok pripremate ostalo.

Biskvit

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.U bjelanjke dodajte prstohvat soli i izradite ga u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom. Žumanjcima dodajte otopljeni maslac, brašno i kakao. Na kraju lagano kuhačom umiješajte izrađene bjelanjke.
Pripremljenu smjesu za biskvit salijte što brže i u što manje poteza preko zamrznutih šara. Biskvit pecite na 200 stupnjeva 10 min, pazite da se ne presuši inače zna pucati kod rolanja. Papir za pečenje posipajte šećerom u prahu i čim izvadite pečeni biskvit prebacite ga na taj papir. Skinite masni papir sa površine biskvita, ostavite da se ohladi. Papir koji ste skinuli, potrebno je da ga okrenete na suprotnu stranu (gdje nema tragova biskvita)postavite ga na biskvit i sve zajedno okrenite, tako da vam ostane okrenuta površina bez šara. Premažite biskvit sa kremom i srolajte. Kada se ohladi i malo stisne, možete premazati biskvit.

Poslužite narezano na šnite kao da režete salamu, ili po vašoj želji i uživajte u ovom fenomenalnom desertu! Prijatno!

OBAMA TORTA”: Sigurno bolju niste dugo probali … drugačija od ostalih!



Potrebno :

Za koru :
5 jaja
150g šećera
50 ml ulja
70 ml mlijeka
130g brašna glatkog
5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
Krema 1:
500 ml vrhnja za šlag
400g čokolade za kuhanje
Krema 2:
200ml vrhnja za šlag
250g bijele čokolade
I još:
5 kašika džema od borovnica
ukrasi po želji
Priprema :
1. Prvo počinjemo sa pripremom kreme ,veoma je lahko.U šerpicu izlijemo vrhnje za šlag i uključimo ringlu na srednju temp(moja ide do 9 ,a ja radim na 5),izlomimo čokoladu za kuhanje i lagano mješajući čekamo da se istopi.Važno je da vrhnje ne kuha.Skinemo sa ringle i energično mješajući ujednačimo kremu.Ako je rijetka nema veze brzo će se stisnuti u finu gustu kremu.Isto to uradimo i sa vrhnjem i bijelom čokoladom.Ostavimo kreme da se ohlade.
2. Počinjemo sa pravljenjem kore  tako da prvo upalimo rernu na 180 stepeni.Jaja mutimo sa šećerom toliko dugo dok ne pobijele i ne povećaju volumen.Dodamo ulje , mlijeko i suhe sastojke.Promiješamo žicom za mućenje i pečemo u okruglom kalupu za torte br28 .Ja sam na dno kalupa stavila papir za pečenje ,a rub sam namazala samo sa uljem.Koru  pečemo 30 minuta na 180 stepeni.
3. Pošto je kora pečena izvadimo je  iz rerne i ostavimo da se ohladi.Ohlađen prerežemo da dobijemo dvije kore.
4. Sada ide filovanje.Prvu koru stavimo na tacnu za serviranje i premažemo je sa pola bijele kreme.Nema veze ako nije dobro gusta.Na bijelu kremu namažemo dvije trećine crne kreme.Ona treba da je fino gusta.Unutrašnju stranu druge kore premažemo džemom od borovnica(ja pravim sebi svake godine taj džem tako da je to samo voće)i tu stranu poklopimo na crni fil na torti.Tortu sa strane ukrasimo preostalim crnim filom ,a bijelu kremu malo izradimo mikserom i njome namažemo po vrhu.Dalje ukrašavanje je po vašem ukusu.
Posluživanje:
Tortu je najbolje prije služenja držati na sobnoj temp nekih desetak minuta.
Prijatno !

Brze krem štrudle sa vanilijom -okus koji se pamti


Potrebno :
 500 gr gotovih kora
za prvi fil:
 3 veca jaja
 3 kasike secera
 1 solja (2 dl) ulja
 pola solje psenicnog griza
 1 solja jogurta
 1 kesica praska za pecivo
za drugi fil:
 1 l mlijeka
 9 kasika secera
 3 pudinga od vanilije
Priprema:
Najpre skuvati puding u mlijeku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mijesanje kako se ne bi stvorila korica.
Umutiti bjelanca sa šecerom, dodati žumanca, ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt.
Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na cetiri dela, tako da dobijemo cetiri strudle. Ja sam slagala po cetiri kore (u pakovanju ih je bilo 16)
Slagati kore – na prve tri staviti po tri, cetiri kasike prvog fila a na cetvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama.
Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, ja sam ih ispekla za manje od 15 minuta na 180 stepeni.
Sacekati da se prohladi, pa iseci i posuti secerom u prahu.
Prijatno !

Francuski hljeb -Baguette


Potrebno :
 500 gr brašna
 400 ml vode
 1 kocka kvasca
 2 kašičice soli

Priprema:
U mlakoj vodi otopiti kvasac i ostavite da nadođe.
Brašno pomiješajte sa soli pa dodajte vodu sa kvascem.
Umiješajte ljepljivo tijesto i ostavite u frižideru da odstoji preko noći.
Tijesto podijelite na dva dijela i oblikujte bagete.
Prebacite u tepsiju obloženu pek papirom.
U rernu stavite posudu sa vodom pa pecite ugrijano na maksimum 20-ak minuta.
Napomena :Ako volite sa susamom i sjemenkama ona ih dodajte u tijesto .
Prijatno!